Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Întors la Vatican, Papa Francisc a povestit despre România. Cum a trăit o ieșeancă momentul în care Sfântul Părinte a redat demnitatea orașului: „Plâng…”

Papa la Iași

Foto: Inquam Photos

Astăzi, la Vatican, Papa Francisc a rememorat în cuvinte frumoase vizita sa în România. Prilej de a ne aminti, la rândul nostru, ce a însemnat vizita Suveranului Pontif în România.

Iată cum am trăit-o eu la Iași:

Dumnezeu a pregătit orașul pentru venirea Papei: o ploaie torențială, puternică, pe alocuri cu gheață chiar, s-a asigurat că totul este curat: străzile și aerul sunt împrospătate și curățate minuțios. O liniște lină domnește peste oraș. Oamenii merg cuminți spre zonele centrale pentru întâlnirea cu Papa. Merg în liniște. Oamenii formează partea vie a orașului. Dacă ploaia a spălat străzi, clădiri și a împrospătat aerul, lacrimile din ochii oamenilor au spălat sufletele pentru o întâlnire unică: Papa e la Iași! Totul e curat. Totul strălucește! Întâlnirea poate avea loc.

Papa Francisc:

E urmașul lui Petru în scaunul Bisericii Catolice? E un șef de stat? Sau e doar un om? Papa e… toate acestea la un loc. Dar aș spune, că e om înainte de toate! Om care încearcă să fie și să se poarte cât mai aproape de definiția omului în creștinism. Papa e om: e blând, vine smerit, împarte iubire, îndeamnă la împăcare, la a merge împreună, îndeamnă la pace. Binecuvântează țara și orașul. Apoi, da, este conducătorul Bisericii Catolice, e conducătorul Statului Vatican, dar aceste funcții pe care le ocupă vremelnic strălucesc astăzi datorită sufletului omului, care este veșnic.

 • „Noi aparținem unii altora, iar fericirea noastră personală se realizează făcându-i fericiți pe ceilalți. Toate celelalte sunt povesti.”
 • „Atunci când oamenii nu se vor mai iubi deloc, atunci va fi cu adevărat sfârșitul lumii. Căci fără iubire și fără Dumnezeu nici un om nu poate trăi pe Pământ.”

Plâng… Cuvintele Papei Francisc rostite în Iași redau demnitatea acestui oraș. Ne arată ce este normalitatea creștină într-o Românie dezbinată de politicieni. Căci, cu mai puțin de o lună în urmă, un politician a sosit în același oraș, cu dube de jandarmerie și cu garduri de fier să împartă orașul în două, să-și protejeze simpatizanții și să sfideze și să umilească un întreg oraș. A lăsat în urmă mizerie și ură între cele două părți. A creat dezbinare, dezamăgire, frustrare…

Plâng… Cuvintele Papei Francisc rostite în Iași redau demnitatea acestui oraș și spală rușinea unui miting petrecut tot aici cu nici o lună în urmă. Papa a binecuvântat orașul, a readus speranța în sufletele oamenilor, a reinstaurat pacea.

Ieșenii au început o nouă săptămână cu conștiința civică luminată: a fost votul din 26 mai care a arătat României întregi un județ Iași departe de culoarea roșie și care susține lupta anticorupție. Apoi Iașiul a organizat impecabil vizita Papei: 150.000 de oameni în liniște deplină și fără nici un protest, deși personalități politice controversate, huiduite cu numai câteva săptămâni înainte, au participat și ele în primele rânduri la vizita papală. Am rămas senini: am sorbit până în adâncul sufletului binecuvântările, lumina și împăcarea transmise de Suveranul Pontif. Dar asta nu înseamnă că uităm sau tolerăm corupția. Nu înseamnă că nu vom continua să luptăm pentru autostradă, pentru un oraș european, pentru normalitate. Am primit lumină, încredere și putere să continuăm să rămânem verticali în lupta noastră.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mi-a plăcut foarte mult articolul. Voi mai citi Republica. Si pe mine m-a emoționat putermic prezența Papei in România si DA confirm ca la Iași a fost ceva SPECIAL. Eu sunt din București. Cu bine
  • Like 0
 • Roxana B check icon
  Trebuia sa vina Papa ca sa ne sensibilizeze, desi daca ne-am duce in fiecare Duminica(din pacate nu e cazul meu) labiserica am afla aceleasi lucruri.
  Dar deh , PR-ul e PR
  Si oamenii intotdeauna tind sa accepte pe cineva care le intelege slabiciunile si nu le condamna(me included, desi stiu ca nu e bine)
  Am fost la Vatican in 2007.
  Din cite mi-aduc aminte Papa Ioan al II-lea era deja mort.
  Pe panoul cu pozele Papilor mai erau 2 locuri libere.
  Daca consideram ca Papa Benedict a ocupat penultimul loc inseamna ca acest Papa este ultimul.
  Interesant este ceea ce va urma dupa el.....
  • Like 0
 • Frumos articol!
  Iar cuvintele Papei dovedesc,că bunătatea și inteligenta ,coroborate,nasc perle ale gândirii.Intr adevăr,fericirea noastră,chiar daca nu conștientizăm,se bazează pe existența legăturilor interumane și atinge apogeul prin iubire.Indraznesc,totuși,sa adaug,că nu doar dăruind iubire,ci și primind.o,ne desăvârșim sufletește și accedem spre tărâmul fericirii.Si,extrapolând puțin,sfârșitul lumii personale e dat de singurătate.Atunci omul înțelege că toate lucrurile care aveau sens pentru el și păreau esențiale pentru atingerea fericirii sunt de fapt insignifiante in raport cu afecțiunea.Baza fericirii e iubirea,și doar daca ea există putem savura darurile vieții ce uneori ne dau iluzia că reprezintă motivul fericirii noastre.Te poți bucura de pasiunile tale,de realizările profesionale,doar daca fondul tau sufletesc are liniștea data de binele celor dragi,bine ce deschide aripile fericirii.Caci daca intr.o zi toți oamenii dragi ar dispărea toate bucuriile vieții s.ar risipi și sufletul ar cunoaște prăpastia nesfârșită a suferinței.Asadar,fericirea e chiar langa voi,e in conexiunea dintre voi și oamenii iubiti,e in zâmbetul dăruit de copil,in îmbrățișarea partenerului,in mângâierea părintelui,in sprijinul prietenului,in bunătatea omului întâlnit pe strada.
  • Like 1


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult