Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Dac-ai vedea o femeie dezgolindu-și în biserică sânul, ai alunga-o din lăcașul sfânt?

Foto: George Călin/Inquam Photos

Când mi-am botezat copilul, am fost obligată să mă lepăd de Satana înainte să intru în incintă într-un ritual ca o exorcizare medievală. Dacă n-ai simțul umorului, poți face o cădere nervoasă. Chiar e sinistru. Sub patrafirul unui om de la care mama tânjește ca un copil o vorbă bună, a trebuit să mă lepăd metodic de păcatul de a fi femeie. Nu vreau să deschid cutia Pandorei. Cei care mă citiți, poate și cei mai evlavioși dintre voi, știți cât de împovărătoare pot fi la ortodocși ritualurile, ce mult îți pot îngreuna momentele de trecere, când vrei să faci un legământ de iubire, când îți creștinezi un copil, când îți înmormântezi un părinte.

Papa Francisc, Piața George Enescu

Aceste gesturi ceremoniale, de la scufundatul pruncului cu capul în cristelniță, la tămâiatul colivei și aruncatul găleții peste groapa mortului, toate sunt acte inadecvate, culese din preistorie până în ev mediu, care ne fac azi să ne îngrozim de biserica noastră și ne îndepărtează de ea pe zi ce trece.

Nevoia sufletului de mângâiere e colosală, valul de emoție cu care ne revărsăm pe Facebook și în rețelele sociale cu atâta patimă arată ce mare e dorința omului de înțelegere, de recunoaștere și de acceptare. Ne aruncăm inocenți în public sub priviri necunoscute, dar nu ne-am duce tainic să primim mângâiere de la cel care descifrează cu inima misterele Universului? Din păcate, la noi, nu te lasă obiceiurile.

O femeie își dezvelește în biserică sânul, preotul oprește slujba și lasă femeia să alăpteze. Se coboară o liniște adâncă ce te strânge cald ca pântecul înaintea facerii. Nu știi de unde vine, dar te ia și te îmbrățișează. Nu te strivește. Te înalță, nu te doboară. Am văzut scena asta în Catedrala Sfântul Iosif și am plecat de la acea ceremonie contaminată. N-am crezut că preoți care slujesc după dogme milenare pot traduce atât de actual cuvântul Sfintei Scripturi; părinți care predică în spiritul, nu în litera legii se pot pleca smerit în fața omului, a femeii, fără să se simtă umiliți. Ca atunci când Suveranul sărută picioarele rivalilor din Sudan, intră în casa lui Fidel Castro, mângâie mamele care au făcut avort și lasă enoriașilor ușa deschisă, deopotrivă pentru despărțiri și dragostea de-același sex.

De asta îl iubim pe Papă fără să fim catolici. Pentru omul smerit care se așează în fața noastră. Pentru că nu se pune mai presus de niciunul dintre noi. Dacă-l chemi la tine acasă, te face să te simți în rai, merge supus, nu umblă cu Merzanul, ci cu Dacia ta, nu-i plac palatele, la Vatican doarme-ntr-o cameră modestă. Oricât de mic, de sărac ai fi, te simți mare lângă el, important. Biserica Catolică a renunțat la rituri de mult, a simplificat relația cu omul și prin liderii săi din ultimele decenii a arătat că mai presus de religie e iubirea, chiar și atunci când nu crezi în Dumnezeu.

Și BOR a făcut un pas uriaș înainte primindu-l în casa ei pe Capul Bisericii Catolice, dar mai are multe de reformat. De la descurajarea riturilor barbare locale, care nu sunt specifice nici măcar ortodoxismului, la eliminarea aroganței în relația cu enoriașii și a complicității cu politicienii corupți, biserica noastră are nevoie de refacere ca de duh sfânt, ca să poată supraviețui. Ne-a pierdut pe mulți și nu din vina noastră...

Avem nevoie așadar și de Papă și de popi. De o biserică ce nu înalță catedrale, ci spiritul din noi, care educă în oameni bunătate, nu frică de păcat, care predă în școli istoria religiilor, nu dreapta credință, care ne ascultă fără judecată de sus, care ne primește indiferent de orientare sexuală sau interes pentru familia tradițională. O biserică ce prețuiește femeia pentru că nu e supusă, ci egală bărbatului. Nici păcătoasă din născare, nici murdară că sângerează când a dat rod. Care o lasă să intre, să vorbească și chiar să predice în ea, ca un păstor de inimi sau ca un predicator de frumos. Sau ca o mamă, și-atât.

Avem nevoie de Biserica noastră, iar vizita acestui pământean smerit e un dar miraculos pentru mulți dintre noi care încă mai cred în om, dar nu mai cred în Dumnezeu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Liana Alexandru eu sunt preot ortodox și știu că toți preoții ortodocși sunt căsătoriți, iar majoritatea dintre ei au copii și unii dintre ei chiar nepoți , deci nu se poate pune problema de empatie față de o mamă care alăptează. Apoi cred că este vorba de un subiect fals și care ascunde în el ipocrizie, de ce? pentru că alăptatul este ceva firesc, natural și nu cred că există preoți ortodocși care să nu facă o pauză în timpul slujbelor pentru a da o clipă de liniște mamei (și așa stresate) să alăpteze /să hrănească un pui de om. Am văzut mame care alăptau în public și mi se pare ceva firesc, nu e nimic dizgrațios sau nefiresc ci o normalitate. apoi dacă cineva are o problemă cu asta cred că ori e vorba de exhibiționism ori de a încerca să denigrezi firescul. Sfat: mai mergeți pe la biserică fără idei preconcepute legate de normalitate, apoi dacă e vorba de ritualurile ortodoxe - asta e nu ne putem schimba după cum bate vântul, iar alăptatul e din punctul de vedere al BOR o normalitate și nu o rușine sau ....
    • Like 0
  • Same1 check icon
    in ortodoxie, in Joia Mare la toate manastirile staretul spala picioarele monahilor. Fara niciun blitz, fara nicio camera. Ati vazut pe undeva asa ceva "in public"? Va spun eu ca se face peste tot in acea Joi. Nimic! vor spune unii. Sa zicem teoretic. Dar daca faci cu blitzuri si televiziuni dupa tine, asta cum o mai fi? Nimic? Evident nu, groaznic.

    ceea ce face papa atunci, in Joia Mare este foarte emblematic pt fariseismul, inselaciunea si foarte multele afirmatii ale sale care bat mereu "la doua capete", inclusiv pe subiecte ultradelicate chiar si pt "biserica" lui, gen homosexualitate si avort .. Exprimari gen, "Iisus a venit in lume si pentru homosexuali..", iar de aici se intelege ca trebuie sa le acceptam tot ceea ce fac ei etc, pe motiv de non-discriminare sexuala ... Cata viclenie, ce versatilitate de tip "politic"..., bate cu brio multi lideri politici ai lumii ..

    o piesa tv .. (foto)
    http://data.kataweb.it/kpmimages/kpm3/misc/chiesa/2016/03/21/jpg_1351259.jpg

    • Like 1
  • ANI de zile am dat șanse bisericii sa fie ceea ce trebuie sufletului meu. Mângâiere, dragoste de Dumnezeu, comunitate si comuniune. Am primit doar judecată, reguli, sprâncene ridicate, certuri, bani ceruți. Am renunțat după ce am trecut prin ritualul despre care vorbește Liana nu doar cand mi-am botezat copilul dar cand am pierdut următoarea sarcina si am fost data afara din biserica sa aștept la usa exorcizarea deși intrasem in lacrimi căutând disperat alinare; cand nu au îngropat-o pe bunica pana nu am plătit, cand m-au dat afara din curtea bisericii pentru ca fiul meu de 1 an se juca cu mașinuțele in timpul liturghiei si e păcat, candela căpătâiul fratelui meu mort la 33 de ani preotul a găsit de cuviință sa facă din moartea lui un act moralizator, in fata părinților si fraților distruși de durere, Nu ma mira ca majoritatea comentatorilor si judecătorilor de aici sunt bărbați. Dacă ar face femeia un copil si voi pe al doilea nicio familie nu ar avea mai mult de unul sau doi. Patriarhatul la mare, mare rang, nu nevoi reveni in aceasta viața. Dumnezeu e dragoste si restul este o parșivă campanie de marketing care sa ne tina legati de o instituție corupta si rea - BOR. Cand cineva ma va putea convinge de ce monstruozitatea aia de lângă palatul parlamentului nu putea sa fie o mare clădire școala, spital si azil pe care sa scrie cu litere mari “spre slava Domnului, Iubiți-vă unii pe alții” atunci poate am sa încerc sa înțeleg de ce s-au dus atâtea milioane din banii bucureștenilor acolo. Si mai terminati cu ce au alte tari si noi nu avem. Sa fim serioși, catedralele lipsa ne diferențiază? Pe bune?
    • Like 2
  • Eu personal nu cred ca as cauta mangaiere sau empatie la biserica. La Dumnezeu poate da, prin rugaciune, dar la biserica, mai ales la cea ortodoxa, in nici un caz. Am intalnit atatia preoti care poate stiu "litera" Scripturii acceptabil, dar in mod sigur le-a ramas cu totul stran "spiritul" ei. Ritualurile nu ma impresioneaza, ele sunt vechi si depasite, nu poti sa aduci oamenii secolului 21 in biserica utilizand mereu aceaasi abordare ca in evul mediu. Tin minte cum, inca copil fiind, m-am distrat copios la botezul varului meu, care s-a facut acasa la bunica (nu stiu din ce motive.....) si in care unul din unchii mei, ce urma sa fie nasul micutului, repeta dupa preot cu o usoara jena "Ma lepad de satana!" (probabil ca acest lucru de face pentru a nu i se transmite micutului ce urmeaza sa fie botezat raul....). Totusi, unchiul meu cel scolit si citit, dar si ingamfat si lipsit de empatie, mi se parea extrem de caraghios in aceasta postura.... Deci, dupa cum bine se vede, nu prea m-a impresionat, nici pe vremea aceea, ritualul..... Ce sa mai vorbim despre timpul prezent!
    • Like 3
    • @ andreea dragusin
      Apreciez in mod deosebit ce ati scris.
      E atat de adevarat si de bun-simt, pana la urma!
      • Like 0
    • @ andreea dragusin
      Felicitari ptr cuvintele intelepte ,dar nu ma pot ,abtine sa nu va povestesc ,o intamplare -banc ,;
      -- La o cununie ,intr-o biserica ortodoxa , popa -i spune ,nasului ;
      -- Repeta dupa mine ,
      --Ma lepad de satana,ma lepad de satana ,
      --La care ,nasul ,mil fixeaza pe popa cu ochii mari si ( evident ca avea ,,si un paharel in plus in cap ) zice,, ;
      --Parinte ,dar cum sa ma lepad ,caci am 2 copii cu ea !!!
      --Au ras , toti cei prezenti acolo ,Fapt ,real petrecut intr-o biserica ortodoxa ,
      Cat despre ,titlul articolului ,tendentios ,desigur ca, nu pot sa cred ca ,acea mama -femeie , daca este obligata sa faca ,acest gest ptr copilul mic, desigur ca o va face , discret ,retrasa intr-un colt , si fara comentarii ,Da am vazut ,la un botez, asa o scena si nu a fost ,tragedie ,
      Autoarea ,putea sa gaseasca alte motive ,mult mai interesante din societatea ortodoxa , cu multe ,,bube in Cap !!!
      • Like 0
    • @ Dan Capitan
      Cred că e vorba doar de imaginație, pt că la cununie nu se rostesc cuvintele acestea ci doar la botez. Ca banc poate fi ok , dar ca realitate cred că nu prea ați fost pe la biserică
      • Like 0
  • Și la catolici la ritualul botezului se folosesc aceleași cuvinte, tot de 3 ori. In plus, nașii și părinții se leapădă în numele copilului (care încă nu poate vorbi). Jurămintele făcute la botez se reînnoiesc și la slujba de Paște (cel puțin în ritualul catolic, probabil și în cel ortodox)
    • Like 0
  • de acord, de acord insa cum poate un preot care nu are familie sa dea sfaturi despre familie, este dilema majora a prietenilor mei catolici...
    • Like 2
  • Nume check icon
    Nu trebuie sa ne mire ca suntem unde suntem si de ce nu o sa ne vindecam niciodata!
    Toti vorbim de toleranta, dar la noi inseamna ca celalalt trebuie sa ma inteleaga si nu eu pe el. Si bineteles, daca nu este ca noi esti un eretic si trebuiesti exorcizat.
    Mama, ce mandru sunt ca m-ai facut roman...
    • Like 0
  • Doamna draga, n-am vazut niciodata o femeie ortodoxa sa vina cu sugarul la biserica sa-i dea sa suga, nici macar la botez, il hraneste acasa (de altfel mama nici nu intra in biserica, ci sta acasa, vin nasii cu el). Si de ce e sinistru sa te lepezi de satana, tu, nasul, inainte de botezul copilului tau spiritual? Haida-de! Cat despre papa, iubiti-l cat vreti dar nu ni-l impuneti si noua asa cum vreti sa impuneti toate prostiile in noua societate alienata marxist-globalista, cu agresivitate si intoleranta maxima!
    P.S. Nu v-ar strica o exorcizare adevarata! Vade retro!...
    • Like 0
    • @ Gabi Vlad
      Paul check icon
      Domnule draga, când scrii “Societate alienata marxist-globalista” vezi ca te încurci in cuvinte și arați cât de papagal ești. Talibani d’astia ca tine îmi repugna. Agresivitatea asta combinata cu prostie și privită ca dar Dumnezeiesc a adus numai nenorociri pe capul omenirii.
      • Like 5
    • @ Gabi Vlad
      Nu inteleg ce faci pe aici, Intoarce-te in evul mediu!
      • Like 2
    • @ Gabi Vlad
      Gecaba Gecaba check icon
      Mai Găbiță, ia mai citește o data articolul și vezi dacă are vreo legătură cu ce ai scris. Și citește pana intelegi ca se refera la bunătate și înțelegere și compasiune și tocmai ce ai arătat ca nu ai învățat nimic.
      • Like 0
  • @ L. Alexandru - "Dac-ai vedea o femeie dezgolindu-și în biserică sânul, ai alunga-o din lăcașul sfânt?" - slaba intrebare - daca biserica are amenajata o sala speciala pentru femeile care alapteaza, acestea s-o foloseasca - daca nu, au dreptul canonic sa stea acasa cu copil cu tot ....... - si-apoi, numai pentru "reforma" asta(si altele asemenea) cu intreruperea serviciului divin pentru alaptarea la fata locului, n-ai de ce sa ai incredere in sacerdotii maximi, de orice varianta religioasa, daramite sa-i mai si iubesti, papa si-a inceput cariera(si si-o continua pana la capat) cu calugaria iezuita ....... - mai citeste prin istorie, sa vezi cine au fost si-au ramas iezuitii ....... iar cu patriarhii treaba sta asemanator (vezi catedrala asa-zisei mantuiri a neamului) si celelalte ispravi ....... religia e o notiune suspecta si-un fapt complicat ....... - religia, nu D-zeu.
    • Like 3
  • Bun articol, dar as dori sa fac o precizare in legătura cu botezul:
    Lepădăturile nu sunt pentru mama, tata sau nași. Lepădăturile sunt pentru prunc care nu poate vorbi, prin urmare nașii mărturisesc in numele pruncului. Foarte multi dintre Compatrioții noștri critica crunt BOR. Este adevărat ca nu ne putem mândri cu ceea ce fac mai marii BOR, dar cât facem noi, fiecare in parte pentru a trai așa cum ne învață Mântuitorul nostru Hristos? Haideți sa fim noi exemplu de viața duhovniceasca iar mai marii BOR sa învețe de la noi.
    • Like 2
    • @ John Snow
      - ma baiatu' - nu mai scrie, ca nu stii ce scrii - trebuia sa pui acolo "lepadarile" - vezi ca nici scoala nici popa nu te-a invatat limba romana - nu intentionez sa te umilesc, dar mai studiaza vreun dictionar, sa vezi ce-nseamna cuvintele, nu le scrie cum iti vine ......... auzi tu, Ion Zapada ........
      • Like 2
    • @ John Snow
      Adica sugarul se naste cu satana in el, esti din evul mediu intunecat?
      • Like 3
    • @ John Snow
      Ma deranjeaza tare ,ritualul botezului in apa -cristelnita ,a micutului om ,caci popii fara experienta pot sa greseasca , si sa riste viata copiloasului , ( vezi cazul Suceava ) la care , popa ,daca a avut bani ,sa plateasca bine pe unde trebuie ,a scapat si viata merge inainte ,iar copilasul mort ,fam in mare suferinta etc,-
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon