Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Investitorii din energie stau acum cu ochii pe inflație, într-un context economic incert

Wall Street - Foto: Getty Images

Foto Getty Images

Economia globală pierde viteză, iar piețe precum energia și petrolul reacționează la această scădere de turație. Pe piața petrolului se menține, deocamdată, un echilibru fragil. În apropiere de septembrie, însă, o schimbare de direcție devine probabilă. Iar pentru a înțelege mai bine contextul, cifrele economice sunt cheie.

China e aproape de deflație: prețurile la producători au scăzut în iunie cu 5,4% anual, iar pentru consumatori inflația este zero. Fără energie și alimente, prețurile au crescut cu doar 0,4%, sub nivelul anterior de 0,6%. „Așteptările pentru o intervenție de stimulare puternică dinspre banca centrală a Chinei, respectiv o scădere semnificativă a dobânzii - cheie, ar putea să nu se confirme, dar măsuri de sprijin țintit sunt probabile.

Pe de altă parte, în India, creșterea PIB-ului estimată de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) este de 6%, valoare care ar putea fi chiar depășită. În Brazilia, banca centrală a revizuit în creștere prognoza, pentru un avans economic de 2%.

Preț negativ la energie electrică în Europa

Amprenta majoră a Chinei și ritmul economic mai lent din UE și SUA justifică a abordare mai rezervată în privința petrolului.

Producția globală de bunuri și servicii e așteptat să încetinească la 2,7% anul acesta, de la 3,1% anul trecut. În Europa, utilizarea în creștere a resurselor regenerabile, ținta pusă pe eficiența energetică și recesiunea din unele state – în principal Germania, cea mai mare economie a Uniunii – au dus la un preț negativ al energiei electrice la început de iulie. Pe continent, piața energiei în ansamblu a urmat tendința descendentă a gazului natural.

Speculatorii de tipul fondurilor de hedging și ai altor tipuri de fonduri au redus masiv, până de curând, inițiativa cumpărării de acțiuni din sectorul energetic, potrivit datelor referitoare la poziționarea pe burse a categoriilor de traderi.

Cererea și oferta, într-o balanță sensibilă

Prețul petrolului păstrează, începând din luna mai, o bandă de variație restrânsă, între 71 și 79 de dolari pe baril pentru Brent. Se ridică întrebarea dacă echilibrul relativ de pe burse este sustenabil în acest moment. Pe de o parte, producători din cadrul OPEC, în special Arabia Saudită, au redus producția, iar Rusia a anunțat o scădere de 500 de mii de barili pe zi.

Potrivit celui mai recent raport al OPEC, creșterea cererii mondiale de petrol ar fi de 2,3 milioane de barili pe zi anul acesta, în timp ce oferta suplimentară de petrol non-OPEC ar urma să fie de 1,4 milioane barili pe zi. Agenția Internațională pentru Energie (IEA) vede un salt de doar 2 milioane de barili pe zi al cererii de petrol. Consumul diminuează treptat stocurile majorate anul trecut, iar în SUA au ajuns anul acesta, pentru prima dată, sub media ultimilor 5 ani.

Arabia Saudită resimte costul tăierilor de producție. Se așteaptă ca economia regatului să frâneze brusc, de la un avans de aproape 9% anul trecut, la o contracție de 1% anul acesta, dacă nivelul redus al producției va fi menținut tot anul. În cazul în care, din septembrie, producția va fi majorată, PIB-ul ar putea evita la limită recesiunea, sau să scadă doar marginal.

Direcție incertă pentru prețurile petrolului

În acest moment, o nouă majorare de dobândă în SUA este aproape sigură. Nivelul acesteia ar putea stagna acum sau urca până în primăvara anului viitor. În orice caz, se prognozează ca Fed să mențină o atitudine relativ mai restrictivă decât au fost obișnuiți investitorii și companiile în ultimul deceniu și jumătate, chiar și în condițiile în care economia reală ar încetini.

În ciuda echilibrului fragil din prezent, în toamnă, o schimbare de direcție pe piața petrolului devine probabilă. Dacă Arabia Saudită va decide să pompeze suplimentar, un scenariu descendent al cotațiilor devine posibil.

Pe de altă parte, dacă inflația se diminuează mai rapid decât prevăd scenariile oficiale din prezent, iar băncile centrale permit o atitudine mai relaxată în privința dobânzilor, un nou episod de creștere a prețurilor petrolului și chiar ale energiei ar putea avea loc. Deși unele poziționări recente ale traderilor pe bursa din SUA arată o încredere incipientă în acest al doilea scenariu, este, totuși prea devreme pentru o concluzie fermă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere

Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult