Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Invitații obscene. Am văzut bărbați pe care i-aș fi putut respecta dacă nu i-aș fi surprins ciupind de fund o femeie, ori cercetând cu ochi pofticioși sâni și picioare, pe care și le-ar fi dorit pentru consum propriu

Libidinoși

Foto: Guliver Getty Images

Parcă a trecut un secol de când, plin de sine, pe culoarele Parlamentului României, numitul Dragnea îi trata pe tinerii jurnaliști care umblau cu microfonul după el ca pe eunucii personali. Pentru că unul dintre ei insista să afle cât mai mult de la omul politic care era, el și-a permis să-l invite la baie. La baie era doar un fel de a zice, fiindcă personajul sugera nevoia urgentă de excretare, motiv pentru care ar fi dorit să scurteze interviul. Când, din ce motiv, în ce împrejurări își poate permite o persoană publică să învite pe cineva să-l însoțească la closet? Desigur, am simțit cu toții aceasta ca un afront, ca o sfidare a oricărui protocol de circumstanță, ca o infirmare a respectului minim cerut de comunicarea la nivel oficial. Cu alte cuvinte, discursul a fost translat din zona formală în cea suburbană, promiscuă.

Zilele acestea, ne-a fost dat să ne oripilăm pe aceeași temă, când, tot pe culoarele Parlamentului României, Teodorovici Orlando și-a descărcat preaplinul intelectual în fața unei tinere jurnaliste. Aceasta, la fel cu colegul ei din situația anterioară, încerca, prin întrebări insistente, să obțină un punct de vedere al vedetei cu pretenții de ministru. Replicile lui mi-au amintit de anii tinereții mele, când băieți cu coșuri pe frunte și adunați în grupuri, ca să aibă curaj, se luau de fetele în trecere, făcându-le propuneri mai mult sau mai puțin ambigue. Pe vremea aceea nu se auzise sintagma hărțuire sexuală, dar asta nu însemna că ea nu exista. Îmi amintesc cât de penibil mă simțeam eu, ca tânără, trecând pe lângă astfel de specimene și câte calcule îmi făceam ca să-i ocolesc pe drumul de întoarcere. Pe vremea aceea, situația îmi producea jenă și teamă. Pentru mine, ei erau potențiali agresori, fie și numai la nivel verbal. Apoi, am văzut mai multe și chiar am fost pusă în situații pe care aș prefera să nu mi le mai amintesc. Am văzut bărbați pe care i-aș fi putut respecta dacă nu i-aș fi surprins ciupind de fund o femeie, ori cercetând cu ochi pofticioși sâni, picioare sau alte părți de corp uman, pe care și le-ar fi dorit pentru consum propriu. Am văzut bărbați cu pretenții intelectuale, care profitau de un moment de apropiere fizică pentru a-și dovedi virilitatea, ca o aureolă a personalității lor. Și mă întrebam: de ce se simt ei obligați să dovedească ceva pe care, se presupune, îl au?

Nu mă surprinde că specia aceasta nu s-a stins. Ce mă surprinde este faptul că apucăturile respective se înfățișează fără jenă nu numai ochilor, dar și camerelor de filmare, ca o mare ispravă. Nerușinarea cu care Teodorovici o invită pe fată, nu la baie, dar pe-aproape, rânjetul de mare crai care se crede el că este, ne arată că personajul nu gândește cu creierul, ci cu organele de reproducere. Nu numai atât: el este convins că noi toți viețuim după aceleași norme și valori ca dumnealui și prin urmare e de așteptat ca femeile să fie topite după zicerile lui peste măsură de inteligente. Dacă ar fi un individ oarecare, nu aș face atâta caz. Dar disponibilitatea sexuală a domnului ministru (încă) sugerează că ministerul poate fi o cocină, un loc al giugiulelilor și al împerecherilor. Asta deoarece dumnealui impregnează cu emanațiile glandulare chiar și spațiul extrem de oficial care ar trebui să rămână culoarele Parlamentului României.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Citind comentariile barbatilor ce si-au dat cu parerea aici,sunt dezgustata si oripilata!
  • Like 0
 • topala check icon
  Pe asta o roade invidia,alta explicatie nu am.
  Ea nu-si pune intrebarea de ce femeile umbla cu fuste scurte,ea crede ca lungimea fustei are legatura cu temperatura de afara. Cand o femeie isi etaleaza picioarele o face ca sa fiu admirate,dar trebuie sa ai ce sa arati,altfel porti pantaloni .
  Trecem la islam ,le punem val si botnita si am rezolvat dilema complexatelor sau a batranelor !
  • Like 1
 • Privitul și dacă din privire emană admirația și chiar dorința, nu este de acuzat. Mai ales că ținutele femeilor permit minții "să zburde". E firesc, admirația și dorința stau la baza perpetuării speciei. Mai elegant - stau la baza căutării unei legături care, în multe cazuri, duce la uniri pe viață, uneori. Nu este rău sau interzis să admiri o operă de artă. Iar o femeie frumoasă, îmbrăcată cu gust, chiar provocator, dar nu vulgar, este o " operă de artă " pe care mulți și-o doresc. Este in firea masculului. Da, agresiunea verbală și fizică sunt de condamnat, din păcate, des întâlnită în situații nu tocmai dorite. De aia există, sau ar trebui să existe, legi împotriva acestor specimene. Chiar și a celor enumerate mai sus și nu sunt toate. Potentații devin, în virtutea funcțiilor foarte "viteji" și-si dau arama pe față. Banul schimbă intotdeuna marea parte a indivizilor. Nu suntem musulmani și nici nu ne dorim. Și credeți că la musulmani, unde femeia este un auxiliar, nu se întâmplă asemenea lucruri. Cred că chiar mai rău.
  • Like 0
 • Stimata domna, va dau si nu va dau dreptate.
  Aveti dreptate cand e vorba de agresiuni -fie si verbale-. Este hartuire sexuala si ar trebui pedepsita.
  Dar cand e vorba doar de privire... Sa ne fie cu iertare. Privitul e liber. De asta se si imbraca doamnele si domnisoarele cat mai provocator. Altfel, isi puneau yasmac si rochii lalai, pina sub barbie, cu capul acoperit.
  Va inteleg repulsia, dar trebuie sa aveti o linie de demarcatie intre ce e voie si ce nu. Alta decat a musulmanilor.
  De altfel, barbatii nu vor mai privi lacomi nurii unei femei, doar cand femeile vor inceta sa se gateasca. Adica niciodata, in ambele cazuri. Chestie genetica. In ambele parti.
  Desigur, se pune problema celor ce trec la actiune. Asta e categoric interzis. Aici va dau dreptate(iar). Mai ales cand sunt in grup. Dar un studiu (faimosii cercetatori britanici) a aratat ca barbatii care imbratiseaza persoane necunoscute sau ating femei straine, se dezbraca in public etc., sunt deja in prima faza de Alzheimer. Poate ca ar trebu sa-i compatimiti si sa chemati doctorul, nu sa chemati politistul.
  Tot la 112 se rezolva.
  In rest, toate bune!
  In ce priveste personajele pe care le amintiti, zau ca nu are rost. Astia au ajuns in frunte prin accident. Nu sunt politicieni. Doar golani de mahala, ce au adus golaneala cu ei. Ca si cei care afirma ca au tot felul de fotografii etc.
  Nici nu merita bagati in seama. Desigur, insa, trebuie bagati undeva.
  • Like 9
  • @ Munteanu Mongolul Mircea
   Mircea are dreptate , privitul e gratis , gesturile si actiunile nu. Problema e ca multe reprezentante ale sexului frumos se imbraca provocator mai ales la serviciu sau in institutii unde nu ar trebui sa se prezinte asa din motive mercantile ( avansare, un salariu mai generos, indulgenta la penalizari etc, sau de ce nu o casatorie din interes ) . Daca sunt intrebate de ce se imbraca asa , peste 90 % raspund ca asa se simt bine si nu cauta provocari doar ca gesturile lor arata contrariul.
   • Like 5
 • Acest "NIMIC"traieste cu mintea lui in jungla,iar mama lui este prima persoana jignita ,batjocorita de propriul fiu caruia nu cred ca asa l a educat in cei 7 ani.
  Intr un stat normal,sau mai exact un stat in care un partid sa nu spun numai PSD ul, n are ce cauta cu asemenea specimene,pt ca ar fi linsat si judecat .
  • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult