Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Iohannis și Dragnea - două gesturi care te zgârie pe creier

Iohannis Dragnea Tăriceanu Dorneanu

Foto: presidency.ro

Din ziua de azi vreau să vă reproduc două gesturi care ne arată unde suntem.

În țară, Liviu Dragnea este întrebat de ziaristul Cristian Andrei dacă vede vreo problemă de integritate în faptul că Darius Vâlcov, care-și așteaptă sentința în două dosare de corupție, a fost proaspăt instalat secretar de stat, consilier al premierului V.V. Dăncilă. Drept răspuns, dl. Dragnea a ridicat din colțul buzei, dimpreună cu bucata de mustață aferentă. Gestul său a transmis scârbă. Pe de-o parte, dl. Dragnea ne-a comunicat sila că este nevoit să răspundă întrebărilor unui ziarist de teren, când pentru domnia marii jurnaliști organizează deja la televizor Cântarea României. Nu se cade să se coboare de la înălțimea Suveranității sale ca să fie tras de mânecă de oricine. Pe de altă parte, gestul dlui Dragnea a catalizat în el tot dezgustul pe care acest om l-a acumulat față de cuvântul „integritate”. Dl. Dragnea a simțit acest cuvânt ca pe o insultă și s-a scuturat de el ca de un herpes.

În străinătate, la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis este întrebat de ziariștii români ce a discutat cu Liviu Dragnea, la Cotroceni, după jurământul miniștrilor. Drept răspuns, președintele râde măgărește și părăsește încăperea. Dl. Iohannis avea la dispoziție explicația că rămâne fidel principiului de a nu face publice discuții private. Sau putea să aibă orice fel de răspuns sobru și instituțional. În schimb, rânjetul dlui președinte ne-a comunicat disprețul său suveran, care s-ar putea traduce astfel: sunt lucruri prea mari, chestiuni de stat, pe care mintea voastră slabă nu le poate cuprinde. Total inadecvat, în condițiile în care Comisia Europeană tocmai ne spusese că nu e nimic de râs: situația din România este gravă, iar statul de drept este amenințat.

Să nu fi înțeles dl. președinte nici acum că sursa răului este Liviu Dragnea, un individ care a dat foc la țară ca să-și ardă pușcăria? Să nu fi priceput, din reacțiile publice, cât de stupidă a fost exprimarea că „mai dă o șansă PSD”? Să nu vadă dl. Iohannis jocul străveziu pe care-l face Liviu Dragnea, care a ieșit la Antena 3 ca să comunice public ideea că pregătește „o negociere” cu Cotroceniul, ca să intre în „grațierile” președintelui? Trebuie să-i scrie dl. Junker pe foaie cine amenință drumul european al României?

Văd că diverși pesediști și avocații lor din televiziuni fac pe niznaii, neînțelegând, vezi Doamne, care este paragraful din legile justiției care nemulțumește Bruxelles-ul. Ca și când problema ar fi de formă, nu una de fond. Păi ce comunică România când prima decizie a domnei premier este să-l pună de-a dreapta sa pe Darius Vâlcov? Sau când o pune din nou ministru pentru Fondurile Europene pe doamna Rovana Plumb? Sau când ajunge ministru al Economiei un anume Andrușca, al cărui singur moment semnificativ în viață a fost să-i țină umbrela lui Ionel Arsene, prospăt plasat în arest preventiv? Sau când tatăl lor, care-i și întrece, este condamnat într-un dosar penal și are încă două pe rol, dintre care unul chiar pentru fraudarea fondurilor europene? Care-i problema? Păi evident este una de „integritate”. Bruxelles-ul nu-ți dă bani dacă nu are garanția că nu-i furi.

După toate astea, dl. Iohannis a râs, acreditând, astfel versiunea lui Liviu Dragnea (devenit în ultimele zile foarte amabil cu președintele Iohannis) că se negociază. Evident că dl. Dragnea încearcă și el marea cu degetul. Dl. Iohannis nu-i poate oferi nimic fără să se sinucidă politic. Pentru că, ce să vezi, cei care l-au votat pe dl. Iohannis sunt dintre cei foarte sensibili la cuvântul „integritate”.

Prin urmare, dl. președinte putea să se abțină, din respect pentru sutele de mii de oameni care ies de un an în stradă. Pentru ei este clar unde este buba.

La fel de clar este și pentru Comisia Europeană, și pentru Statele Unite - partenerii strategici ai României.

Vestea bună de azi este că și Bruxelles-ul vrea să apere România chiar și de ea însăși. Pentru că România este o țară bolnavă. Iar boala se numește hoția generalizată. Infecția a cuprins o bună parte din corpul social, dar, cu toate acestea, organismul luptă să reziste. Pentru oamenii aceștia care rezistă, Europa ne mai dă o șansă, considerând că România este o țară care merită salvată.

Cât pentru Suveran, acesta ar fi perfect fericit într-o Românie mai mică. La 100 de ani de Românie, visul său nu e România Mare, care să-i includă pe cei rămași și pe cei plecați din țară, ci o Românie Mică: cu un singur Partid, cu un singur moderator și cu vreo trei milioane de locuitori. În fiecare an, părăsește România populația unui oraș mediu, cât Făgărașul. E de râs, nu-i așa? Nu vedem care e problema?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Alta cutie de rezonanță...
  • Like 0
 • Florin Negrutiu, nu este oarecum prematur sa ii punem in acelasi faras pe amindoi? Iohanis are modul lui straniu de a reactiona, dar de cind pina cind vreun zimbet sui de-al lui, sau riset, for that matter a devenit atit de ilicit? la fel sau chiar mai de ilicit decit celebrul "ghinion"pe care l-am trecut cu vrederea in Noiembrie 2014?
  Privesc de afara si mi se pare ca povestea frumoasa si naiva cu oamenii responsabili, rezistenti si rezilienti se cam disipeaza si ne racordam la niste agende cu adevarat "magaresti"...
  • Like 0
 • Ati observat ce asemanare este intre Tariceanu si presedintele Cehiei? Niste relicve ale trecutului amandoi, niste ofiliti, dar cu intepeneala mentala utila Moscovei...Si ce insistent se exprima Tariceanu impotriva EU(aparent impotriva lui Johannis are mereu niste dinti de muscat din el, dar e doar pentru electoratul lor, ca el stie ca Johannis e un papusoi)...Oare ce ne asteapta cu aceasta tendinta de a separa apele in EU si a crea o zona tampon pro-est? Cata lipsa de fermitate exista in mintea celor din nucleul dur al EU in a sustine noii aderanti !!! Interese pe deasupra capetelor noastre, ale romanilor, ne altereaza increderea in viitor si in sansa noastra de progres...incet, incet, oile romanesti vor fi indrumate de oierii care au negociat si le-a iesit o anumita pasenta...Deci ne vom mai simti o vreme oripilati de gesturi de care vorbeste domnul Negrutiu, pana ne vom lamuri cum sta treaba...N-as vrea sa am dreptate...
  • Like 0
 • Dupa mine presedintele Johannis e o marioneta genial promovata acolo, sa faca impresie buna in vest, dar noi abia suportam incetineala si lipsa de eficacitate a rolului sau, abia mai speram ca institutia prezidentiala chiar poate salva ceva din marasmul in care am ajuns, cand mafia de joasa speta isi apara cu vigilenta tentaculele. Observand atent nu pare romanesc modul in care acesti oameni lupta sa-si impuna linia lor de scoatere a Romaniei din circuitul european…Nu ma indoiesc ca ei au sforile lor de la Moscova care-i manevreaza si le dau aplombul si obraznicia fara seaman cu care calca in picioare aceasta tara, EXACT cum fac, in mintea lor, Putin si clica de la Moscova si nu cum ar face-o niste romani iubitori ai unei tari ce face parte din familia latina europeana.
  • Like 2
 • Ar fi vorba ceea: ce naste din USL...
  Faptul ca presedintele actual incearca sa se fereasca de abordarile circaresti - marca marineru' - este de laudat.
  Mai departe, nu avem decat sa acceptam faptul ca functia dumnealui vine cu o sumedenie de limitari legale - de unde, probabil, si excesiva utilizare a expresiei "urmarim cu atentie" (si variantele acesteia, eventual accentuate), fara niscaiva urmari si deja subiect de anecdote.
  Insa inadecvarile dansului, in general cat si - mai ales - din ultima vreme, atat in discurs cat si in comportament, dovedesc ori o grava neintelegere (de neacceptat), ori un blat cu GIO aldepesede (de neiertat).
  Si, ca sa evitam orice confuzie: chiar daca ar fi facute cu cele mai bune intentii, eventualele negocieri cu infractorul condamnat penal dragnea intra la capitolul blat. Este o chestiune principiala: nu poti face curatenie implicand un personaj mai mult decat mizerabil.
  • Like 1
 • Mike Teo Mike Teo check icon
  Nu stiam de reactia domnului presedinte. Nu-i bai, data viitoare sa nu se mai astepte sa-l votez! Impresia pe care o lasa acest presedinte, este aceea de lasitate si slabiciune in fata unor oameni ca Dragnea. Domnul presedinte a fost votat de catre noi, cei normali, pentru a rezolva problemele Romaniei. Asadar, dansului i s-au dat niste task-uri de catre alegatori. Daca este nevoie ii putem trimite un job description. Altfel...va fi "taxat" daca nu-si face treaba. In marile corporatii asa stau lucrurile.
  • Like 1
 • Uimirea mea cea mai mare a fost cand Dragnea l-a numit geniu in economie pe Valcov. Adica ce Schiller? Ce Krugman? Ce Stiglitz? Valcov. Darius Valcov. Un geniu nedescoperit pana acum care a facut ce? Haosul asta fiscal? Schemele complexe si greoaie pentru omul de rand de taxare? IVG care urmeaza la anu? Pai daca in asta consta geniul, Vladescu era Dumnezeu in finante. Nu stiu cum e cu statul paralel al lui Dragnea dar sigur omul traieste intr-un Univers paralel care are alte coordonate poate si mai multe dimensiuni si principii economice. Nu stiu dupa ce criterii l-a numit pe Darius, care mai mult pare un personaj din Ocean's Eleven, un om de o rara valoare in economie. Dragnea a zis ca vrea sa-si faca propriul guvern sa-si faca echipa lui indiferent de ce zice lumea. Punct. Cine se asteapta la altceva asteapta degeaba. Omul e neclintit. Noroc cu societatea civila si presa (mai putin slugile si apologetii de la A3) care mai opresc din dudele aruncate de astia. Acum, numai cu femei prin guvern, s-ar putea sa tina guvernul mai mult.
  Si mai sunt 3 ani de tras. 3 ani in care n-are voie nimeni sa doarma ca te trezesti cu alte belele. Ca sa te fereasca Dumnezeu de prostu inventiv si harnic.
  • Like 3
  • @ Magotu Enigmatic
   "...sa te fereasca Dumnezeu de prostu inventiv si harnic." - foarte bine spus! Desi e trist, pentru ca ... e adevarat.
   • Like 0
  • @ Magotu Enigmatic
   Daddy nu e prost, e o lichea capabilă de orice vorbe și fapte ca să abată atenția media și publică de la cazul lui, să cîștige timp pt combinații.
   • Like 1
 • De ce va mira, domnule Negrutiu ? USL inca traieste. Premierul Grivco si Liviu Dragnea. Simbioza perfecta si mima cat cuprinde. Cred ca Iohannis uita ca l-am votat pt ca era raul cel mai mic, nu pentru ca a primit voturile romanilor cu buna credinta, ci de nevoie.
  • Like 1
  • @ Radu Andrei Malica
   Din pacate, in Romania cam asa am fost nevoiti sa votam mereu: raul cel mai mic.
   • Like 0
 • Ba vedem. Rânjetele respective sunt practic limbajul folosit ca să vă comunice ce se petrece.
  Și unul și altul vă spun „Ne doare-n bască”.
  Iohannis poate să și facă pe obscurul, în plus. Cumva că...vedeți, eu n-am arme, - că de asta mă și luptam în 2012, ca postul ăsta să fie un fel de sinecură - dar prin atitudine...prin eforturi și declarații susținute, țin fortul în picioare.
  Lucrez cu serviciile americane, europene, ca să salvăm România de hoți.
  Când colo...Occam. Omul se simte bine la schi și prin delegații.
  • Like 0
 • otheh check icon
  Eu nu stiu de ce va mira atitudinea dlui Iohannis. Personal, nu l-am auzit niciodata sa vorbeasca despre un proiect de tara. Sa zica: domne, invatamantul este prioritatea nr 1 a Ro. Sau sanatatea. Sau orice. Nimic. Zero. El nu are nicio opinie. Romania lucrului bine facut! Care lucru? Profesor fiind, sa stai si sa vezi cum e pus ministru al invatamantului un pokemon si sa te doara in cot... ce sa mai adaug? Ii mai da si astuia o sansa. Numai ca sansele astea date altora inseamna alte victime civile. Si, in general, bucati mari de viitor aruncate la gunoi. Nu-l preocupa nici justitia, stati linistit. Habar nu are ce au scris aia acolo. Dar asta e tema lui de campanie si va merge cu ea atata timp cat ii va aduce capital politic. Daca chiar il interesa justitia, nu mai punea alt guv psd nici cu pistolul la tampla. Dar pe el il intereseaza un singur lucru : fericirea de a fi contemporan cu el insusi, Presedintele Lucrului Bine Facut !
  • Like 6
  • @ otheh
   Doamnă,mai citiți!Legile 303 și 304 au fost semnate de unul Adrian Năstase când se dădea cu fundul de pământ să fim acceptați candidați la NATO și UE.CRedea că le poate da,legile alea,și vede el cum e cu respectatul a ce promiți...D-na Macovei a completat f.puțin.
   • Like 1
  • @ otheh
   Cred ca aici se pune problema intre: profesor din vocatie, si profesor de nevoie. Imi aduc aminte ca in liceu, profesoara de istorie spunea ca ei nu ii place sa predea, dar pana isi gaseste ceva mai bune de munca, face asta.
   • Like 0
  • @ Maria Rusu
   otheh check icon
   Doamna, cum de m-ati recunoscut? Sunt eu, vecina dvs. de bloc. ( de la et. 3) Da, asa e, aveti dreptate. Asa e, Nastase le-a semnat! Macovei a modificat foarte putin! Da, ma, asa e! Nu are legatura cu ce am scris eu mai sus, dar, probabil, nu am fost eu atenta ca sa scriu un comentariu exact pe placul replicii dvs. Data viitoare, scrieti dvs. replica si dupa aia scriu eu comentariul - poate asa ne pupam. Hai ca trec mai incolo pe la dvs. sa bem un nechezol. Aleluia!
   • Like 2


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult