Fostul președinte Ion Iliescu s-a prezentat luni la Parchetul General unde va fi audiat de procurorii militari în dosarul „Mineriada", potrivit Digi24.
Ion Iliescu devine de azi inculpat în dosarul Mineriadei. Procurorii i-au schimbat calitatea juridică din suspect în inculpat. Fostul președinte a fost pus sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii, alături de mai multe persoane, printre care Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu şi Miron Cozma.
Întrebat de jurnaliștii prezenți la intrarea în Parchet dacă se consideră vinovat, fostul președinte a răspuns: „Nu, bineînțeles că nu”.
Comunicatul din 23 decembrie emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție:
„În cauza cunoscută generic sub denumirea „Mineriada 13 – 15 iunie 1990”, procurori militari ai Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus, prin ordonanța din data de 23 decembrie 2016, punerea în mişcare a acţiunii penale, sub aspectul săvârşirii de infracțiuni contra umanității, prev. de art. 439 alin. 1, lit a, g și j din Codul penal, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, faţă de inculpaţii:
- ILIESCU ION, la data săvârșirii faptelor, președinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională și președinte ales al României;
- ROMAN PETRE, la data săvârșirii faptelor, prim-ministru al Guvernului interimar al României;
- VOICULESCU GELU VOICAN, la data săvârșirii faptelor, viceprim-ministru al guvernului interimar al României;
- NICOLAE DUMITRU, la data săvârșirii faptelor, prim-vicepreședinte al Frontului Salvării Naționale;
- MĂGUREANU VIRGIL, la data săvârșirii faptelor, director al Serviciului Român de Informații;
- general (rez.) FLORESCU MUGUREL CRISTIAN, la data săvârșirii faptelor, adjunct al procurorului general al României și șef al Direcției Procuraturilor Militare.
Din probatoriul administrat în cauză au rezultat următoarele:
În perioada 11 – 15 iunie 1990, inculpaţii au decis, organizat și coordonat un atac generalizat și sistematic, lansat împotriva unei populații civile, respectiv împotriva manifestanților din Piața Universității din București, precum și a populației municipiului București, atac în care au implicat participarea forțelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și a unui număr de peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării, atac ce a avut următoarele consecințe:
1. uciderea prin împușcare a 4 persoane şi rănirea prin împușcare a 3 persoane, fapte ce constituie 7 acte materiale ale infracțiunii în forma prev. de art. 439, alin. 1, lit. a din C.p.;
2. vătămarea integrității fizice sau psihice a unui număr total de 1269 de persoane, fapte ce constituie tot atâtea acte materiale ale infracțiunii în forma prev. de art. 439, alin. 1, lit. g din C.p.;
3. privarea de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic, a unui număr total de 1242 de persoane, fapte ce constituie tot atâtea acte materiale ale infracțiunii în forma prev. de art. 439, alin. 1, lit. j din C.p..
De asemenea, în aceeaşi cauză, s-a dispus punerea în mișcarea acțiunii penale sub aspectul săvârşirii de infracțiuni contra umanității în forma prev. de art. 439 alin. 1, lit. g și j din Codul penal, față de următorii inculpaţi:
- amiral (rez.) DUMITRESCU EMIL, la data săvârșirii faptelor, membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională și șef al Direcției Generale de Cultură, Presă și Sport din cadrul Ministerului de Interne;
- IONESCU CAZEMIR BENEDICT, la data săvârșirii faptelor, vicepreședinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională;
- SÂRBU ADRIAN, la data săvârșirii faptelor, șef de cabinet și consilier al primului ministru;
- COZMA MIRON, la data săvârșirii faptelor, președinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere „Valea Jiului”;
- DRELLA MATEI, la data săvârșirii faptelor, lider de sindicat la Exploatarea Minieră Bărbăteni;
- BURLEC PLĂIEȘ CORNEL, la data săvârșirii faptelor, ministru adjunct la Ministerul Minelor;
- general (rez.)DOBRINOIU VASILE, la data săvârșirii faptelor, comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne;
- general (rez.) PETER PETRE, la data săvârșirii faptelor, comandant al Unității Militare 0575 Măgurele, aparținând Ministerului de Interne.
Din probatoriul administrat în cauză au rezultat următoarele: în perioada 11 – 15 iunie 1990, inculpaţii au aderat la atacul generalizat și sistematic lansat împotriva unei populații civile, respectiv împotriva manifestanților din Piața Universității din București, precum și a populației Bucureștiului, atac în care a fost implicată participarea forțelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și a unui număr de peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării și a avut următoarele consecințe:
1. vătămarea integrității fizice sau psihice a unui număr total de 1269 de persoane, fapte ce constituie tot atâtea acte materiale ale infracțiunii în forma prev. de art. 439, alin. 1, lit. g din C.p.;
2. privarea de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic, a unui număr total de 1242 de persoane, fapte ce constituie tot atâtea acte materiale ale infracțiunii în forma prev. de art. 439, alin. 1, lit. j din C.p.;
În cauză, urmărirea penală se efectuează, în continuare, față de alți 18 suspecți, sub aspectul săvârșirii acelorași infracțiuni de crime împotriva umanității, prev. de art. 439 alin. 1 lit a, g și j din Codul penal, cu aplicarea art. 5 din Codul penal.
Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.”
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
În perioada 11 – 15 iunie 1990, inculpaţii au decis, organizat și coordonat un atac generalizat și sistematic, lansat împotriva unei populații civile, respectiv împotriva manifestanților din Piața Universității din București, precum și a populației municipiului București, atac în care au implicat participarea forțelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și a unui număr de peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării, atac ce a avut următoarele consecințe:... ,, În acest act nu se face niciun fel de referire la circumstanţele în care s-au produs faptele incriminate. Este ca şi cum , din senin, dintr-un capriciu, Iliescu si tot aparatul de stat au declanşat o absurdă şi criminală acţiune de pedepsire a populaţiei civile.
E mai mult decât necesar și firesc să se limpezească apele, chiar dacă atât de târziu!!!
Asaltul infractorilor asupra Justitiei este in faza finala . Inca putin si Justitia
va fi ingenunchiata definitiv . Infractori si gastile lor numite partide politice
isi vor putea face jocurile fara sa se mai teama de lege .
Pe acet fond , inculparea complotistilor de la "mineriada" , cat si cei de la
revolutia din 89 este tardiva : nu vor fi atinsi nici cu o floare .
Adica ar trebui sa fie prezenti la tribunal si pe exact aceeasi banca (a acuzatilor ) cu Iliescu.
Dar constatam ca respectivii magistrati, complici cu Iliescu, sunt insa bine-mersi, nu-i deranjeaza nimeni, isi incaseaza fara probleme pensiile sau salariile uriase, beneficiind pe mai departe de privilegiile exorbitante aferente caliatii de magistrat.
Demult, prin anii '90, am citit pe Net o carte scrisa de un est-german sau ceh ( nu-mi mai amintesc numele autorului ), tradusa in engleza.
In aceasta carte, autorul dezvaluia un lucru terifiant: prin anii '80, liderii statelor comuniste din "Pactul de la Varsovia", intuind apropiata cadere a comunismului, au trimis la "specializare" in Occident, in domeniile politice si economice, mii de cadre comuniste si ale Securitatii.
Rolul acestor "specialisti" scoliti in mare taina sau sub acoperire in Vest era ca, in cazul prabusirii regimurilor comuniste, sa se infiltreze in partidele si in structurile de putere statale, dar si in mass media care urmau sa apara in era post-comunista.
Daca aceasta teorie este reala, atunci putem intelege multe dintre particularitatile evolutiei post-decembriste din tara noastra.
Din aceasta perspectiva, este foarte posibil ca Iliescu, Roman, Nastase ( precum si alti membri marcanti ai defunctului PCR ), sa fi fost beneficiarii unui astfel de "instructaj".
Securitatea comunista, la randul ei, si-a trimis proprii agenti la "specializare" in tarile vest-europene: Basescu, reprezentant economic al statului comunist la Anvers inainte de 1989, este probabil cel mai notoriu caz, dar cu siguranta ca exista sute sau mii de alti ofiteri acoperiti ai fostei Securitati comuniste, mult mai putin cunoscuti publicului, care au avut aceeasi sarcina ca a fostelor cadre PCR: infiltrarea in partidele politice si in structurile de putere ale noului Stat roman din era post-comunista.
Presa post-comunista "s-a bucurat" de aceeasi masiva infiltrare cu cadre "de nadejde".
Rog pe singurul meu meu cititor sa-si aminteasca de faptul ca o buna parte dintre acesti "corifei" ai fostului regim comunist si ai Securitatii sale aveau tot felul de diplome, specializari si doctorate obtinute in Occident, sau erau inalti reprezentanti economici ai regimului comunist in Occident, intr-o vreme in care nici musca nu trecea peste granitele vestice ale Romaniei daca nu era membra PCR sau ofiter acoperit al Securitatii.
Sunt sigur ca cei care au trait ca adulti in dictatura comunista au inteles cu usurinta ceea ce am vrut sa subliniez.
Din pacate, tinerii vor percepe mai greu astfel de lucruri pe care, din fericire pentru ei, nu le-au trait.
Prin persistenta lor in viata politica, sociala si economica a Romaniei post-comuniste, acesti reprezentanti monstruosi ai fostului regim comunist si a fostei sale Securitati, au schilodit si continua sa mutileze si in anul de gratie 2017 devenirea democratica a tarii noastre.
Ei activeaza si astazi atat in partidele post-decembriste cat si in presa, fiind infiltrati pana la varful structurilor de putere si economice ale Statului roman.
De asemenea, in multe firme private sau ONG-uri, "sobolanii trecutului comunisto-securist" fac legea, chiar daca angajatii care lucreaza cu onestitate in aceste entitati economice sau sociale nu cunosc acest lucru.
Aplicarea unei Lustratii sau a Proclamatiei de la Timisoara i-ar fi trimis pe acesti monstri ai dictaturii comuniste acolo unde le este locul, adica la groapa de gunoi a Istoriei sau in puscarie.
Acum este prea tarziu.
"Fapt este că, timp de 26 de ani, procurorii au tergiversat, sub diverse pretexte, soluţionarea dosarului Mineriadei (ca, de altfel, şi pe cel al Revoluţiei). Această tergiversare nu poate fi ino-centă. Pentru orice om cu mintea clară e limpede că „îngroparea“ dosarului a avut raţiuni politice. Niciunul dintre procurorii ge¬nerali care au funcţionat în această perioadă nu poate pretinde că şi-a făcut corect datoria, cât timp ancheta nu a fost finalizată. Aceştia sunt: Gheorghe Robu (10 ianuarie 1990-10 decembrie 1990), Mihail Ulpiu Popa Cherecheanu (10 decembrie 1990-26 aprilie 1993), Vasile Manea Drăgulin (26 aprilie 1993-27 august 1996), Nicolae Cochinescu (27 august 1996-26 august 1997), Sorin Moisescu (1 septembrie 1997 - 20 iunie 1998), Mircea Criste (8 iulie 1998-25 ianuarie 2001), Tănase Joița (25 ianuarie 2001-29 august 2003), Ilie Botoș (29 august 2003-28 iulie 2006), Laura Codruța Kövesi (2 octombrie 2006-2 octombrie 2012), Tiberiu Nițu (16 mai 2013 - 2 februarie 2016)."