Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Iranul a lansat un atac cu drone și rachete împotriva Israelului. UPDATE

iran - AFP / AFP / Profimedia

 În imagine, lansarea unei rachete iraniene în timpul unui exercițiu militar, în ianuarie 2024/ Foto: AFP / Profimedia

Iranul a lansat sâmbătă un atac împotriva Israelului cu peste 300 sute de drone, rachete de croazieră și rachete balistice. Atacul iranian a fost însă „dejucat"  de Israel şi ţările aliate, care au interceptat „99% dintre tirurile" cu rachete şi drone, potrivit purtătorului de cuvânt al armatei israeliene. Șeful Statului Major al forțelor armate iraniene a declarat că orice ripostă israeliană va fi întâmpinată cu un atac mai mare decât cel de sâmbătă noaptea, potrivit presei din Iran. O tânără a fost internată în spital din cauza rănilor provocate de schije în urma atacului, potrivit purtătorului de cuvânt al armatei israeliene. Nu există alte informații cu privire la pagube sau răniți în Israel, în urma atacului iranian, notează The Guardian. Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgență duminică, la cererea Israelului.

UPDATE: Israelul a anulat un contraatac împotriva Iranului, pe care îl plănuise duminică dimineață, după ce președintele american Joe Biden l-a convins pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să renunțe, în urma unei convorbiri telefonice, scrie The Jerusalem Post, care citează The New York Times.

UPDATE: Şeful forţelor armate iraniene a anunțat că atacul împotriva Israelului „şi-a atins toate obiectivele”, precizând că niciun centru urban sau economic nu a fost vizat și că nu există „nicio intenţie de a continua această operaţiune, însă dacă regimul sionist întreprinde o acţiune împotriva Republicii Islamice Iran, fie pe teritoriul lor sau în centrele care le aparţin în Siria sau în altă parte, următoarea lor operaţiune va fi mult mai importantă decât aceasta”, notează AFP, citată de Agerpres.

UPDATE: Președintele Joe Biden i-a spus premierului israelian Benjamin Netanyahu, în timpul unei convorbiri telefonice, că Statele Unite nu vor sprijini niciun contraatac israelian împotriva Iranului, a declarat pentru Axios un oficial de la Casa Albă.

UPDATE: Echipa CNN din Ierusalim spune că s-au auzit explozii și sirene, în timp ce sistemul israelian de apărare aeriană interceptează drone iraniene.

STIREA INITIALĂ

Este de așteptat ca atacul să dureze „un număr de ore până să ajungă în Israel”, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israelului, Daniel Hagari, sâmbătă seara. 

Au fost deschise adăposturi publice în orașul Haifa, din nordul Israelului. Israelul și-a închis spațiul aerian la 12:30, ora locală, la fel și Iordania și Irakul. 

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, Adrienne Watson, a declarat sâmbătă că președintele Joe Biden este „în comunicare constantă cu oficialii israelieni, precum și cu alți parteneri și aliați” și și-a reafirmat poziția conform căreia „sprijinul administrației pentru securitatea Israelului este ferm”, notează CNN.

Oficiali americani din domeniul serviciilor de informații au declarat că atacul lansat de Iran împotriva Israelului este „cel mai rău scenariu” pentru care s-a pregătit Israelul și ar putea duce la izbucnirea un conflict major în Orientul Mijlociu.

Temerile că războiul Israelului din Gaza s-ar putea transforma într-un conflict regional mai larg au crescut după ce Iranul a acuzat Israelul că a bombardat ambasada sa din Siria la începutul acestei luni.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult