Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Iubeşte şi nu fi prost! Cei care ne sperie azi cu o dictatură medicalo-ocultă sunt exact cei care pregătesc terenul pentru una

Protest 15 mai

Imagine din timpul protestului care a avut loc în Piața Victoriei, pe 15 mai, și în care participanții au negat gravitatea pandemiei de covid și au promovat mesaje conspiraționiste - Credit foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

„Moartea neagră” l-a inspirat pe Giovanni Boccaccio să scrie una dintre capodoperele literaturii mondiale, Decameronul. Nu ştiu dacă pandemia actuală va fi izvor de inspiraţie pentru vreo altă capodoperă a vremii noastre, însă constat că a dezlegat imaginaţia multora dintre concetăţenii noştri.

La vreo şase sute de ani de când personajele lui Boccaccio, izolate din faţa ciumei într-un castel toscan, îşi imaginau întâmplări nemaipomenite şi picanterii pe atunci repudiate rapid de Biserica Catolică, acum, o parte dintre noi, claustraţi în propriile locuinţe, dar conectaţi de pe un biet telefon mobil cu prieteni reali şi virtuali, au transformat întreaga lume în scena unui complot galactic care, ca unul care îşi mai pierde vremea imaginând romane periculoase, m-a făcut invidios.

Precum într-o carte a lui Dan Brown sau, mai rău, a lui Stephen King, trăim într-o lume în care medicii şi savanţii s-au transformat în fiinţe malefice, psihopaţi care ne răpesc libertatea. Răul care îi mână e atât de mare, încât nici nu ştim la ce le foloseşte furtul libertăţii noastre. Alţii, mai bogaţi şi cu atât mai puşi pe grozăvii, vor să ne vaccineze. E asta ceva rău? Desigur, vaccinul ne poate transforma în zombi, poate conţine vreun microcip care va permite unor demenţi să ne urmărească de câte ori mergem la piaţă ori cum reacţionăm la glumele lui Mircea Badea şi, cel mai rău, ne poate prosti să aruncăm banii pe lucruri care nu ne trebuie, aşa cum facem când privim la teleshopping..

Dar cum savanţii singuri nu îi pot sminti pe aceia dintre noi care au păstrat înţelepciunea străbunilor, cohorte de jurnalişti, demult pe ştatele de plată ale masoneriei şi altor psihopaţi cărora banii şi sexul nu le mai sunt de ajuns, ne mint minut cu minut inventând morţi şi gropi comune şi acele şiruri lungi de camioane militare pline cu sicriele bunicilor Italiei. Ei controlează facebookul, twitterul, ne şterg postările care se împotrivesc vaccinurilor, care spun adevărul despre molime şi bilderbergi.

Atât de mult s-au infiltrat oculţii că şi scanerele care ne iau temperatura la intrarea în magazine ne pot citi gândurile sau ne vor tatua numele fiarei pe frunte.

Raţiunea a lăsat locul obscurantismului pandemic. De fapt, acesta mocnea de o vreme şi izbucnea violent şi apocaliptic în online de fiecare dată când un eveniment rupea monotonia cotidianului. Doar că, până acum, nimic nu ne-a cutremurat mai mult obiceiurile decât apariţia acestui duşman invizibil şi, deci, atât de contestabil încât a putut aduce armaghedonul online. A fost suficient ca un eveniment să ne modifice obiceiurile noastre pentru ca dramul de obiectivism să pălească în faţa pulsiunilor şi sumbrului care se ascunde în fiecare dintre noi.

Confortul nostru psihic depinde, în mare măsură, de persoane, locuri şi acţiuni repetitive, care ne creează sentimentul de „acasă”, de siguranţă, de „lume cunoscută”. Să nu ne ceară cineva să ne schimbăm, să renunţăm la unele dintre micile noastre habitudini, că devine brusc duşmanul nostru. Să ne amintim că purtătorul celui mai profund mesaj de dragoste a fost crucificat doar pentru că a cerut poporului ales de Dumnezeu să schimbe puţin din obiceiurile sale, să devină mai bun. Mă întreb dacă mulţi dintre creştinii care se îmbulzesc să atingă moaşte nu L-ar condamna la aceeaşi osândă dacă S-ar mai întrupa odată şi le-ar cere să renunţe la dorinţa lor care nu are de-a face cu iubirea Sa?

Ce ne nemulţumeşte cel mai mult că ni s-a cerut să stăm în case? Trebuia să ajutăm vreun orfelinat săptămânile acestea sau pe preotul paroh să cureţe parcul bisericii, aveam vreun plan măreţ care nu a fost pus în practică? Nicidecum, ne-am trezit brusc „eliberaţi” de micile noastre plăceri zilnice şi ne-am trezit într-o lume pe care nu o mai recunoşteam, deşi lumea aceea era chiar casa noastră şi împrejurimile sale.

Rutina pe care ne-o cerem înapoi nu este libertate. Este anticamera dictaturii. Vieţile noastre liniştite de până acum două luni erau terenul fertil pentru instituirea autoritarismelor. Era necesar doar să se identifice duşmanul. „Hoardele de emigranţi” ne-au speriat, însă nu suficient. Şi, iată, argumentul perfect a venit: un duşman ocult, putred de bogat (cum a ajuns Bill Gates, care atenţiona de câţiva ani, cu bună-credinţă, de pericolul unei pandemii, să ia locul infamului Soros?!), care controleaază guverne, organizaţii mondiale, medici de peste tot, jurnalişti, a aruncat în lume un virus care să îi permită a ne ţine în case, vaccina, să ne interzică înghesuitul în biserici, ne obligă să purtăm măşti când intrăm în locuri publice închise. 

Până şi banala mască pe care am văzut-o pe faţa multor medici (chirurgii nici nu pot intra în sala de operaţii fără o mască), citesc pe reţelele de socializare că împiedică oxigenarea, că ne va face praf unii centri nervoşi din creier peste vreo şase luni, făcându-ne obedienţi şi fără voinţă, fiinţele perfecte pentru o dictatură! Bineînţeles, nu am văzut vreun medic distribund aşa ceva.

Cei care ne sperie azi cu o dictatură medicalo-ocultă sunt exact cei care pregătesc terenul pentru una. Exemplul Ungariei este elocvent: premierul Orban şi sfătuitorii săi politici şi-au speriat poporul cu monstruozitatea forţelor oculte coordonate de un evreu bogat care vrea să le aducă emigranţi criminali, să le răpească modul lor tradiţional de viaţă, să îi transforme în zombi fără conştiinţă naţională maghiară şi numai buni a fi conduşi de corporaţii străine. În locul locul dictatorului Soros, ungurii îl au acum pe domnul Viktor Orban, care tocmai a decis că poate guverna după cum doreşte, iar parlamentul, dominat de partidul său, i-a dat binecuvântarea şi s-a retras pentru o perioadă în umbra „marelui conducător”. Atenţie la cei care strigă „Dictatură!”, ei sunt cei pregătiţi să o livreze.

Nu trebuie să ne spună o autoritate cum trebuie să ne comportăm. Dacă vrem să ştim cum trebuie să ne apărăm de abuzurile angajatorului, întrebăm un avocat, dacă se sparge o ţeavă, chemăm instalatorul. Dacă avem o problemă medicală, nu ar trebui să întrebăm medicul, iar nu pe doamna Olivia Steer? De ce am proceda acum altfel?

„Iubeşte şi fă ce vrei!” spunea fericitul Augustin. Aţi citit iubire pe chipul Înalt Prea Sfinţitului Teodosie când împărtăşea sâmbătă copiii sau mai deunăzi când se prezenta să dea explicaţii în faţa instanţelor din Constanţa într-un dosar penal? Cred că mult mai aproape de Dumnezeu putem fi ascultând slujba părintelui paroh transmisă online sau rugându-ne în tăcere decât primind sfânta împărtăşanie de la un ierarh a cărui îndărătnicire îmi aminteşte de „credincoşii” Profetului care au însângerat Orientul Mijlociu.

Noi, cei care nu suntem nici prea-fericiţi, nici deasupra greşelii, ar trebui ca, atunci când decidem dacă distribuim un sfat medical dat de un fierar-betonist sau dacă respectăm distanţa faţă de bătrâna care stă în faţa noastră la coada de la supermarket, să nu uităm două lucruri: raţiunea şi iubirea. Doar pe urmă să facem ce vrem!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Paul check icon
  In orice societate exista cam 20% zgubilitici (uneori ceva mai mult, alteori ceva mai puțin). Din astia, un anumit procent sunt cretini patologici, alții se lasă prostiti ușor, iar restul sunt duși cu pluta pe bune. Dacă e sa ma refer numai la aia care se lasă prostiti, cei mai inteligenți dintre ei sunt in stare sa aplice un silogism valid, însă nu își pot da seama ca prezumtiile de la baza silogismului sunt false. Cu alte cuvinte nu sunt in stare sa își formeze o privire de ansamblu asupra situației si ca atare ajung la concluzii greșite pe baza unui raționament corect. Dacă discuții cu ei, trebuie sa focusezi discuția pe prezumții, cu răbdare unii dintre ei ajung sa își înțeleagă eroarea. Cu restul n-ai ce sa discuți, in lumea lor restul sunt nebuni, ba chiar din contra, dacă se simt luați in serios o iau și mai rau la vale, deci soluția e sa ii iei la mișto, măcar așa destindem atmosfera :-D. E totuși important sa combatem ideile care ii atrag pe astia, deoarece odata capturati de o astfel de idee, astia 20% se fanatizeaza repede, cu consecințele de rigoare, pe care le-am văzut de multe ori in istorie pana acum.
  • Like 0
 • Un articol moralizator până la nesimțire. Nu ține cont de nuanțe, de ce întrebări legitime am putea avea despre măsurile draconice de izolare, despre daunele economice, sau conflictele de interese ale lui Gates. Nu tată, au ieșit câțiva protestatari ridicoli în stradă, deci gata, trebuie să vă adăugăm la lista de păcate capitale, la un loc cu antivacciniștii și extremiștii ăia totalitari care nu vor să primească milioane de oameni asistați social din lumea a III-a.

  Țin minte prima oară când a apărut Republica și merita citit. Acum ați ajuns la nivel de tabloid.
  • Like 3
  • @ Garbage Day
   Paul check icon
   Da frate, ai dreptate! S-a terminat cu Republica. Mie mi-a spus un prieten ca a aflat de la varul lui din America, care știe pe unul care lucrează la Microsoft și știe o sursa anonima din guvernul american și îl știe pe Gates, ca asta ar fi cumpărat site-ul de la CTP. Da’ fii și tu atent la ce postezi, ca acum au astia adresa ta... Hai sa fii sănătos! Q
   • Like 0
  • @ Garbage Day
   Nici citiorii de Republica nu mai sunt ce/au fost. La inceput, pe langa articolele bune si alese, mai erau si comenturi pertinente. Acum se comenteaza 'Care pe care''. Sunt multi care comenteaza doar din titlu sau citit printre randuri si fac pe desteptii. Cat despre Gates, singurele conflicte sunt cu saracia si virusurile. Asta face de cand a avut Microsoft iar din 2008, decand este filantrop cu ''contract permanent'', restul sunt speculatii si conspiratii. Chiar si dumneata domnule cu ''coment destept'' de cititor snob de Republica ai cazut in capcana asta, de a-l blama pe omul care chiar vrea sa faca bine lumii asteaia bolnave.
   • Like 0
 • În loc de teorii conspirationiste abracadabrante, putem să găsim i explicație mult mau simplă:
  - avem o epidemie serioasă, agresivă, dar nu nemaipomenită (lumea a înregistrat pandemii mai serioase în 1957-1958 și 1918-1919);
  - a pornit din China în plin război economic și informațional între China și SUA, ceea ce iar nu e excepțional, și în 1957 am avut o pandemie pornită din China;
  - masa medias accentuat fenomenul, fiind în criză de audiență. Posibil sa fi existat și interese care sa fi impulsionat media, pe fundalul războiului economic mai sus menționat;
  - avem și actori care organizează campanii de știri false pentru a.sporii tensiunea cu orice ocazie: alegeri, Brexit, pandemie;
  - pe fundalul isteriei mediatice, politicieni populiști din toată lumea se sperie că vor ieși prost și fiecare are alegeri care bat la ușă. Mau toți sunt incompetenți și reacționează după cum se pricepe incompetența lor.
  - putem să mai adăugăm și jocurile politice interne, care-și cam la fel peste tot, nu e mare diferența între disputa românească între "bunul" Iohannis și "răii" din PSD, respectiv cea americană între "răul" Trump și "bunii" democrați
  • Like 1
 • Foarte frumos!!!Sa propovaduiti iubirea...insa din pacate exista un momentum politic favorabil marilor schimbari!!!
  Contextul emotional care insoteste situatia asta exceptionala,poate initia Reforma integrala a sistemului...o noua Constitutie,eliminare pensii speciale,parlament redus la 200,si ce se mai vrea a fi schimbat...si nimeni,Absolut nimeni nu va avea curajul sa se opuna...
  Cine "pune batista pe tambal" cu iubirea si rezonabilul ...este complice sau beneficiar al starii de lucruri actuale!
  • Like 2
 • Intrebarea pe care ar trebui sa si-o puna conspirationistii e cui foloseste faptul ca suntem tinuti in case? Si de ce n-au aplicat cei ce scot un "ce profit" din asta pana acum aceeasi strategie? Abia astept explicatiile pe aceasta tema, ca nu prea le-am auzit.
  Problema e destul de simpla. Stiinta (inca) nu e infailibila. Medicina, cel mai putin dintre toate. In plus e complicata. Acum cateva zeci de mii de ani, cand oamenii nu intelegeau nimic din fenomenele din jur, unii, care pareau mai destepti, dar de fapt habar n-aveau de nimic, au dat explicatii supranaturale fenomenelor naturii. Si au aparut religiile. Acum e un fenomen asemanator. Diversi guru, repudiati de intreaga comunitate stiintifica, probabil frustrati de lipsa lor de performanta academica, scriu carti, postari, bloguri despre aspecte stiintifice. Nu conteaza ca ce spun ei e o prostie si 99% dintre oamenii de stiinta ("conspirationistii") ii contrazic vehement. Important e ca cei carora le sunt adresate surogatele acelea stiintifice le pricep mult mai usor decat un tratat complicat. In plus, cum spuneam, aduc in favoarea teoriei lor si aspecte de care vorbeam, cele pe care stiinta nu le stapaneste inca. Sigur ca vaccinurile pot fi si daunatoare, asta e indiscutabil, dar TOATE medicamentele si procedurile medicale pot fi. Toate au contraindicatii. Ce facem? Le repudiem pe toate? Medicina evolueaza constant si incearca sa controleze toate fenomenele care inca ii scapa. Dar nu e (inca) infailibila. O negam din acest motiv? La fel cu orice stiinta.
  Oamenii acestia cotcodacesc isteric pe subiecte care ii depasesc manevrandu-le cu o dexteritate care l-ar face invidios pe un savant care si-a petrecut viata intreaga sa studieze fenomene pe care ei le explica (de pe google) in cateva minute. Mi se pare fascinant faptul ca nu-si percep impostura si penibilul.
  • Like 4
 • Roxana B check icon
  Dacă avem o problemă medicală, nu ar trebui să întrebăm medicul, iar nu pe doamna Olivia Steer? De ce am proceda acum altfel?

  Buna intrebarea...oare de ce ar trebui sa-l intrebam pe Bill Gates si sa facem ce spune el?
  Nici Bill Gates nu e medic din cite stiam....
  • Like 6
  • @ Roxana B
   shh, n-ați văzut? Dacă spuneți asta, înseamnă că sunteți în favoarea unei dictaturi Orban-Putiniste, că vreți să-L răstigniți din nou pe Iisus, și să omorâți refugiați și homosexuali.
   Noroc cu ONG-iștii și jurnaliștii ăștia veniți călare pe cai albi să ne salveze de noi înșine!
   • Like 1
  • @ Roxana B
   Delia MC Delia MC check icon
   Nu-l întreabă nimeni pe Bill Gates.
   Atâta numai că oamenii au nevoie de un bau-bau, de unul căruia să-i pună în cârcă toate nenorocirile. Cum Soros a lăsat-o moale, e acum Bill la rând...S-a băgat și el în seamă să avertizeze că dacă vine o pandemie lumea e nepregătită. Dacă n-a avut ce face...
   Teoriile conspirației au mai multe forme, una hard, cu 100-300 de oameni super-bogați și care dirijează tot din umbră și una.mai soft, care admite că 1% au putere și bani, dirijează guvernele, vor să instaleze N.O.M, etc. Ce au comun? Nimeni nu știe cine sunt. Căci se ascund bine! Până la Bill Gates ( mă mir că nu i-au făcut felul ceilalți-sâc!) S-a "deconspirat" cumva și acum se pompează tot pe spatele lui. El e Scaraoțchi în persoană, etc.
   Rizibil, adepții teoriilor n-o s-o recunoască niciodată, e ca au picat de papagali. Povestea cu Iluminati a fost inventată de un grup de miștocari de la...Playboy! Unde istoriile iepurașilor sunt nu numai romanțate ci inventate de-a dreptul pentru...vânzare! Nu, e prea penibil. Așa că îi dau înainte.
   • Like 2
  • @ Delia MC
   Roxana B check icon
   Asa e, nu-l intreaba .....nimeni, dar el apare in msm care chiar il intreaba.Si el chiar isi da cu parerea.
   Nu pot sa-mi dau seama daca ati vorbit serios.....sau...nu prea..
   Iar Soros n-a lasat-o mai moale, chiar deunazi a declarat ceva de genul " sintem pe cale sa realizam ceea ce ne-am propus mai repede decit ne asteptam"- nu e un citat exact dar de spus a spus.....
   • Like 1
  • @ Roxana B
   Paul check icon
   Eu am auzit ca Soros și Gates sunt de fapt clone ale aceleași persoane. Cică ultima serie Star Wars e insiprata pe bune din povestea lor. Sa vedem cine e Palpatine, lordul întunecat...
   • Like 0
 • Baza celor care haladuiau in piata erau tot cei de la #rezist. Asta se vedea dupa personajele active si ridicate din piata. Apare o intrebare de ce acum si nu acum un an..
  • Like 0
  • @ Florin Jescu
   Sigur era baza? Nu acidul?
   Nu-i asa ca postati aici doar ca sa nu va ia somnul? Va reuseste?
   • Like 7
  • @ Florin Jescu
   Adi check icon
   Nu mai raspanditi inutil o propaganda falsa.
   Ziaristul independent Mălin Bot, care este unul din cei mai cunoscuti membri #rezist, a dezmintit public că gruparea lor nu are nimic de-aface cu demonstratiile recente. Ba dimpotriva, a explicat clar si le-a condamnat vehement, inclusiv in video-ul intitulat:
   „Adunarea CapVid: Oamenii lui Dragnea si Sputnik fura Piata Victoriei. Trebuie luati toti cu izoleta”.
   https://youtu.be/vbi0I8fkVdo
   Urmariti video-ul si o sa va lamuriti cine, si de ce, a produs o manipulare grosolana!
   • Like 8
 • Delia MC Delia MC check icon
  Până acum toți erau îngrijorați că există medici impostori cu diplome fabricate.
  Acum s-a trecut brusc la nivelul următor: " experții " în medicină nici nu se mai ascund, n-au nici diplome false și nici măcar o spoială de studii ( au studiat la școala vieții, " specialiști " de Youtube, facebook și site-uri obscure ) însă dau sfaturi peste sfaturi și avertizări, emit judecăți de valoare și sentințe. Indivizi cu mintea prea odihnită - cumva de înțeles după săptămânile de carantină. Dar și cu logica în stare de repaus perpetuu. Noul val și noua tendință în medicină. Păzea!
  • Like 4
  • @ Delia MC
   Ioana check icon
   Daca va referiti doar la medicina alopata, atunci luati va rog in calcul si nivelul de competenta al multor "specialisti" din acest domeniu, fie ei medici, functionari, guvernanti...
   In ce priveste medicina alternativa (cu nenumarate ramuri, multe dintre ele vechi si extraordinar de benefice pentru sanatate), chiar credeti ca nu exista specialisti, cu diplome (daca va sunt asa dragi),care stiu ce spun si ce fac?
   Cred ca mintea si inima deschise sunt ceea ce avem nevoie. Lumea nu e construita din alb si negru.
   Teoriile conspirationiste nu au aparut din cauza lui Putin, oricat ar vrea unii sa ne convinga cum ca Putin e rau si vestul (Trump, Merkel, Macron, Johnson sau orice alt leader din lumea bogata) sunt buni. Pe bune?
   • Like 0
  • @ Ioana
   Delia MC Delia MC check icon
   Unde dai și unde crapă! Am zis ceva de Putin?
   M-am referit strict la o discuție care a ținut multă vreme prima pagină.
   Diploma e doar garanția că respectivul nu-i unul care a ars etapele ( asta nu-i posibil) și și-a meșterit o diplomă la xerox, iar nu o certificare a competenței. În rest, fiecare e liber să aleagă terapeutul care-i place.
   Mintea și inima deschisă...mda, mai trebuie și ceva știință. Dar vulpea zice mereu că strugurii sunt acri, fiindcă e anevoios de ajuns la ei.
   Teoriile conspirației își au originea în ignoranță și ne-informare. Chiar dacă susținătorii lor afirmă azi că ei ar fi cei informați.
   • Like 1
 • Dl. Adrian Stepan ne explică cât de nocive sunt „teoriile conspiraționiste” născute de întrebări legitime față de reacția majorității guvernelor lumii la boala COVID-19 și finalizează apoteotic tocmai cu o teorie a conspirației pusă la cale de cei care au„prostit” oamenii cu teorii conspiraționiste. Frumos cerc vicios, nu ?!?
  • Like 6
  • @ Voicu Nicolae
   Depinde ce numim intrebari legitime ... de fapt baza manipularii in general este de a formula ipoteze false ( sau neverificate) si a construi teorii foarte logice in jurul lor. Din nefericire majoritatea oamenilor secolului 21 nu se informeaza ca sa inteleaga, ci ca sa-si valideze propriile teorii sau actiuni. Deci aceste falsuri frumos impanate , sunt bine venite atat timp cat ne satisfac ego-ul si dorintele.
   Cum de altfel vedem si pe acest site , unde comentatorii sunt de un nivel mai bun.
   In rest, in mod evident, exista grupuri de influenta si politici dubioase relativ la COVID-19 ,dar in opinia mea sunt destul de transparente si primitive.
   In general aceasta perioada nefasta nu foloseste NIMANUI , cu toate ca bezmetici sau aventurieri traditionali incearca sa " ride the wave" cum ar spune englezul.
   In rest sunt de acord cu autorul , cand Severin sau Stanoevici imi vorbesc de libertatile si drepturile omului , incepe sa puta locul. Nimic nou sub soare .
   • Like 3
  • @ Radu Bogdan
   Delia MC Delia MC check icon
   Like.
   • Like 0
 • Recunoaste ca erai beat cand ai scris acest articol.
  • Like 7
  • @ Cornel Cancel
   Beat nu, dar prost sigur.
   • Like 8
  • @ Cornel Cancel
   Delia MC Delia MC check icon
   ...in vino veritas...
   • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult