Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Nu sfânta împărtășanie, ci gura păcătosului infectează. Cum îl vor trata pe ÎPS Teodosie dacă se va îmbolnăvi de covid?

Teodosie împărtășind

1. ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

2. ÎPS Teodosie susține că „sfânta împărtășanie nu e mâncare și băutură firească”, că Biserica „nu este unitate de alimentație publică” și, prin urmare, nu te îmbolnăvește de covid.

3. ÎPS Teodosie are parțial dreptate. Sfânta împărtășanie nu este pâine și vin, așa cum văd că sunt unii mai neduși la biserică tentați să creadă, ci una din marile taine ale Bisericii, alături de botez și de spovedanie. Sfințite în liturghie, pâinea și vinul se transformă în trupul și sângele Mântuitorului, pentru a ne face pe noi, credincioșii, să ne unim cu dumnezeirea. ÎPS-ul uită sau trece cu vederea faptul că nu sfânta împărtășanie infectează, ci gura păcătosului. Pentru că dacă plimbi aceeași linguriță prin mai multe guri, riști să-i contaminezi pe toți de la o singură persoană potențial „asimptomatică”. Nu scrie nicăieri în evanghelii despre „sfântul covid” pe care trebuie să-l plimbăm din gură în gură.

4. Credința intimă a multor ierarhi - ca de altfel a tuturor „eliberaților” de ziua a șasea - este, de fapt, că Biserica te apără de covid și că, în definitiv, povestea asta e o „isterie” „de dânșii inventată”, „ca să ne pună botnițe”, „ca să ne microcipeze”, „ca să ne vaccineze”, ca să ne răpească libertatea, ca să ne conducă mai bine „ca pe niște sclavi”.

5. Mă întreb ce se va întâmpla însă dacă acei copii împărtășiți de ÎPS Teodosie cu aceeași linguriță se vor îmbolnăvi. Îi vor vindeca cu slujbe? Dar dacă ÎPS Teodosie însuși va fi depistat pozitiv? Îl vor trata cu apă sfințită? Sau vor comanda un elicopter la scară și-i vor închina viața medicilor de la Spitalul Balș din București, așa cum au făcut cu ÎPS Pimen?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daca sfinteste crucile ruse pe bisericile noastre, inseamna ca e plecat spre cineva; care-i ordona; si ordinele se executa, nu se discuta; restul, blablabla pentru fraieri.
    Curios cum nimeni nu poate sa-i faca nimic. Nici Patriarhia (chipurile cap bisericesc cu autonomie -?!!!-), nici Parchetul...
    Sat fara caini.
    • Like 0
  • Cum sa il trateze ? Contra cost! A fost alegerea lui sa incalce normele legale in vigoare! Sic! Sau cum zicea cineva, cand o sa pice la pat bolnav de COVID sa iidea zilnic cate o lingurita de apa sfiintita (cu aceeasi lingurita cu care i-a impartasit domina sa zilele trecute)! Sa nu il duca la Bucuresti la spital, sa il tina intr-o chilie intr-o manastire, cu apa si paine si muuuulte rugaciuni ...
    • Like 0
  • AlexisZ check icon
    Eu as zice ca dupa Snagoveanul (?? l'or fi uns si l'or fi activat pe langa Vila Lac intr'o viluta apartinand manastirii "secu" ?) si dupa Tomitanul, sa i se dea numele Rahoveanul ....
    • Like 1
  • Nume check icon
    Nu pot sa il amendeze pentru acest gest legat de zadarnicirea combaterii boli? Si mai putin valoarea amenzii este importanta, ci gestul in sine pentru a vedea ca nimeni nu este mai presus de lege, el fiind un membru important al Bisericii Ortodoxe, care de ceva perioada de timp se comporta ca un stat in stat, incercand sa nu dea socoteala "celor lumesti".
    • Like 8
  • Un proverb vechi romanesc, adaptat ar spune: "BOR la BOR nu-si scoate ochii!" Cu alte cuvinte, in afara unei dojeni superficiale si pentru a inchide ochii opiniei publice, BOR nu ii va face nimic infamului prea-şmecherit, inalt-prea-daunatorul cu barba de-un cot, voce de tortionar si cautatura de diavol, ce se crede de neatins si cu mult mai presus de lege. Cu dosarul lui de informator secu, plus cel/cele de delapidator inrait de fonduri de toate felurile, nu doar de cele europene, nu ar fi de mirare daca nu cumva ii are la mana si pe conducatorii cei mai conducatori ai BOR-ului (asta daca nu cumva nu sunt chiar colegi cu state vechi in ale "varsaturilor" la "ochiul si timpanul" s.r.l.)
    In concluzie, individul inscaunat pe nedrept ca sef al treburilor bisericesti, de toate felurile, din Dobrogea, ar trebui stigmatizat in piata publica, scos din tot ce se numeste viata sociala, iar dosarele penale pe care le are ar trebui solutionate in regim de urgenta, cu pedepse maximale (fiind mai mult decat evidenta vina si incalcarile flagrante ale legilor), la care ar trebui adaugate altele noi, cu incalcarile legislatiei privind criza COVID.
    Asa sa ne-ajute D-zeu!
    :)
    • Like 11
    • @ Leonard Sirbu
      Stimate Domn ,Leonard Sarbu ,,FELICITARI ,,ptr cuvintele intelepte si pline de Adevar,, Asa este , cum f. bine spuneti , Dar ar trebui sa ,vada si sa inteleaga toata , secta , care-l ,,preamareste si-i da atata importanta ,De fapt ,noi pe aici ,ne ,,desccarcam naduful ,, dar autoritatile ar trebui sa ,aplice Legea , si sa nu neglijeze nimic, Nu inteleg cum ,au judecat acei Judecatori de la Tribunalul Constanta dosarele de frauda cu banii europeni ?? Poate va reusi ceva Domana L.C. Kovesi sa scoata Adevarul la Lumina !!! Acest impostor nu are ce cauta in biserica ,nici in institutie de educatie !! La fel ca tu Dorel de la Iasi ,,unde sutdentii i-au cerut demisia din functia de rector !
      • Like 3
  • Sunt multe lucruri care se spun despre IPS Teodosie, dar multe sunt şi lucrurile pe care acesta le face. Întradevăr, "Să dăm Cezarului ce este al Cezarului şi lui Dumnezeu ce este a lui Dumnezeu". Da, aici putem observa cum se creează delimitarea BISERICA - STAT, sau BISERICA - ŞIINŢĂ.

    Acum, poate pentru a demonstra încă o dată că "educaţia vine din Biserică", dar şi pentru a onora vechea unitate Biserică-Stat, BOR ar fi trebuit să aprecieze unitar grija pe care statul o are faţă de credincioşi, atât cum poate şi cât poate (excluzând laudele politice locale), astfel încât viaţa lor să fie una îndelungată şi sănătoasă, în loc să se bucure că se văd, ca au oportunitatea de a se ruga lui Dumnezeu în casa Sa, redeschisă după două luni. IPS a decis nici să nu onoreze acest parteneriat, nici să nu laude iniţiativa PF Daniel, care prin "circulara" trimisă eparhiilor a demonstrat că înţelege gravitatea situaţiei şi importanţa purtării de grijă, ci să îşi pună "oile" pe care le "păstoreşte" în pericol, ca un "păstor plătit, căruia nu îi pasă de oile sale atunci când vede lupul", urmărind cuvintele Evangheliei.

    Sfânta Împărtăşanie este cel mai de preţ dar pe care îl avem, Trupul lui Hristos cu care ne unim în urma fiecărei Sfinte Liturghii, însă dacă din nefericire, cel dinainte este pozitiv? Da, milioane şi milioane s-au împărtăşit, şi nu au avut nimic, posibil, însă poate mii au făcut-o şi nu am ştiut de ei, Dumnezeu a ştiut!

    Nu mai bine ne protejăm, ne sacrificăm şi facem tot posibilul pentru a arăta ca sănătatea şi viaţa întru Hristos sunt mult mai importante? Dacă nimeni nu va păţi nimic, şi sperăm că aşa va fi, vom auzi mult timp un "v-am spus eu!" dinspre mare!
    • Like 0
  • Ministrul Vela un om credincios, iubitor de credinta, a omis sa "reglementeze" felul in care un credincios poate fi testat inainte de inceperea procesiunilor de infestare pentru a evita interpretarile de ambele parti. Fara oameni nu exista credinta, fara crestini nu exista Dumnezeu! Disonanta cognitiva ne joaca feste!

    • Like 0
  • Ministrul Vela un om credincios, iubitor de credinta, a omis sa "reglementeze" felul in care un credincios poate fi testat inainte de inceperea procesiunilor de infestare pentru a evita interpretarile de ambele parti. Fara oameni nu exista credinta, fara crestini nu exista Dumnezeu! Disonanta cognitiva ne joaca feste!

    • Like 1
  • Epidemia de Covid-19 a amplificat ,la multi comentatori in massmedia,jurnalisti si/sau politicieni,tendinta de a cere autoritatilor sa se ocupe de educarea populatiei la respectarea legilor administrative sau sociale!Acum in criza s-a vazut pregnant ca aceasta educatie e destul de precara,rezultatul a peste 40 de ani de scoala tot mai slaba,iar legile s-au respectat in starea de urgenta mai ales cu amenintarea "batei amenzilor" si mai putin cu " morcovul"!In cele 3 zile de cica lipsa de reglenentari specifice,dar cu toata legislatia in vigoare,numerosi jurnalisti in frunte cu "corifei" ca CTP sau Cristoiu ,dar si politicieni demagogi ca Tariceanu,Ponta sau Ciolacu au urlat la guvern de ce nu educa populatia care nu poseda cei 7 ani de acasa sau "common sens"!Adica de ce nu rezolva Iohannis sau Orban inconstienta parintilor care si-au dus copii la impartasanie,dandu-i posibilitatea IPS Teodosie sa devina exemplul negativ major al d-lui Negutiu,desi probabil ca preotului i-a fost mult mai greu refuze impartasania,decat mamelor sa nu o ceara!Acelasi domn Negutiu ca si seful CTP urla la autoritati fata de conditiile "neomenesti" din vama,dar nu sugereaza nicio idee cat de cat de rezolvare a unei crize de afluenta excesiva!Nu vorbesc ca prin anii '90 am stat in vama si 36 de ore,dar acesti domni s-or fi interesat cand a mai mai o situatie de trecere a frontierei a peste 1500 de pietoni?Sau cand a mai fost o navala de peste 15.000 de masini cu pasageri care trebuie sa complecteze un document,sa fie controlati la temperatura si intervievati?Am auzit in aceste 3 zile o gramada de prostii la reporteri care m-au facut sa renunt a urmari vreun post de stiri,ca cerinta ca guvernul sa fi prevazut hranirea si alimentarea cu apa a celor din vama,asigurarea transportului la domiciliu si in general compensarea indisciplinei si lipsei de educatie a multimii adunate in vama.Chiar cred ei ca cei care au navalit in vama sperand sa scape de regulile in timpul pandemiei ,nu isi inchipuiau ca vor fi cozi,nu stiau ca vor avea nevoie de apa si alimente,ca vor trebui sa poarte masca si sa se distanteze?Stiau ,dar nu le pasa,de vina sunt autoritatile!Poate ne explica dl.Negutiu sau CTP cum fac ei cand li se spage o teava de apa in casa si ei au la dispozitie doar un dop de pluta sau tifon?Pe total ,ar trebui sa ne mai si uitam in oglinda,vom vedea un romanas nu un suedez sau neamt!PS Unii calatori din vama se aratau indignati ca olandezii,nemtii sau ungurii i-au lasat sa treaca in viteza,facandu-se ca nu inteleg ca respectivele state sunt dornice sa scape de ei si de problemele care le fac,cand nu culeg capsuni,sparnghel sau ingrijesc bateani!
    • Like 4
  • In fapt, se declara anticrestin.
    Nu respecta una din tezele fundamentale ale lui Isus: "Da-i Cezarului, ce-i al Cezarului ... si lui Dumnezeu, ce-i al lu Dumnezeu."
    Opune functia sa atit Patriarhiei, cat si Cezarului.
    Greu cu agentii astia straini, in functii inalte...
    • Like 5


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult