Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Scrisoarea lui Juncker către Cioloș: „Aţi asigurat o perioadă fără precedent de guvernare transparentă, deschisă şi responsabilă din istoria recentă a României”

Jean-Claude Juncker-

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a trimis joi lui Dacian Cioloș o scrisoare în care îl felicită pentru munca depusă în perioada în care a fost prim ministru. 

„Dați-mi voie să vă felicit pentru munca excelentă pe care Guvernul dumneavoastră a făcut-o în utimul an. Aţi asigurat o perioadă fără precedent de guvernare transparentă, deschisă şi responsabilă din istoria recentă a României. Aşteptăm cu nerăbdare ca viitorul Guvern să continue câteva dintre iniţiativele emblematice pe care le-aţi lansat, precum România Competitivă, pachetul antisărăcie şi reforma administraţiei publice”, i-a transmis preşedintele Comisiei Europene lui Dacian Cioloş, în scrisoarea obținută de News.ro.

Juncker i-a transmis, pe Twitter, un mesaj de felicitare și noului premier, Sorin Grindeanu, căruia i-a spus că așteaptă continuarea trendului pozitiv pe care se află România „în privința unei guvernări stabile, a unei creșteri economice robuste, a creșterii productivitătii, a ridicării nivelului de trai și a unui sistem judiciar independent care să susțina lupta împotriva corupției”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Şi la ce i-a folosit?!
    • Like 0
  • Posibil ca Juncker să aibă dreptate. Pentru ei, cei de la Bruxelles, premierul Cioloș a fost transparent, pentru noi nu s-a sinchisit de fel.
    • Like 0
  • Ce fericit a fost occidentul cu ciolos prim ministru! Oare de ce? Asa am fost si noi, romanii? Apropo ciolos ar trebui sa-l dea in judecata pe dreagnea pentru plagiat. Ciolos a promis cresteri salariale de 50% in urmatorii 10 ani iar dragnea le aplica. Fantastic cum pot castiga romanii! Dar preturile, da preturile cum vor creste? Cresterea salariala ar trebui sa reflecte creterea economica. Va dati seama ce va dudui economia cu asemenea cresteri. Ii da pe minerii, care au mai ramas, afara pleaca saracii in exodul asta interminabil, creste economia! Cata ipocrizie!
    • Like 0
  • Chiar dacă guvernul condus de dl Ciolos nu a fost rezultatul unui vot ci a fost pur si simplu numit, nu i se poate contesta calitatea. Eu nu am avut si nu am mari asteptari de la vreun guvern pentru ca sunt convinsa ca intre promisiunile de pe margine si realitatea din guvernarea concreta este mereu o mai mare sau mai mica discrepanta. De acee pot spune ca guvernul Ciolos merita felicitari pentru ca a facut cel mai transparent si mai fara probleme examen de bacalaureat din ultimii 30 de ani si cele mai linsitite si mai transparente alegeri de dupa 1990. Ca in aceasta privinta si-a tinut promisiunile facute in noiembrie 2015. In rest a facut ce a putut in realitatea existenta. Tot ca un cetatean obisnuit din simpla observatie cred ca ar fi trebuit sa-si mentina intacta calitatea de specialist, de tehnocrat. Avem duium de politicieni dar mult mai putini specialisti. Ii doresc mult succes in noua sa initiativa mai ales daca o va organiza pe criterii de pricepere si cunoastere si nu pe criterii politice, ca sa poata avea o parere adecvata diverselor momente critice prin care va trece tara. Dincolo de simpatia sau antipatia pentru unii sau altii dintre persoanele publice , interesul tarii ar trebui sa ne procupe pe toti.
    • Like 2
  • Imi spuneti si mie care e pachetul ala antisaracie de care vorbeste domnul Junker ? Ca eu am ramas la fel de sarac ca la inceputul guvernarii Ciolos. Stie el ceva ce nu stim noi, romanii ?
    • Like 0
    • @ Vladimir Marton
      Aveți ce mânca, unde dormi, vă cald și bine noaptea? Bănuiesc că da, din moment ce comentați pe internet. În acest caz, permiteți-mi să vă spun că sunt MULȚI români, inclusiv copii, care nu au asigurate toate aceste nevoi de bază. Pe ei îi privește, în primul rând, acest program. Luați de citiți mai mult, dacă doriți: http://gov.ro/ro/stiri/pachetul-national-anti-saracie
      • Like 1
    • @ Cosmin G. Paltinescu
      Domnule Paltinescu, am mai spus-o pe aici, cel mai mare defect al guvernului Ciolos a fost lipsa de comunicare cu cetatenii. Parerea mea e ca acest guvern trebuia sa-si comunice actiunile si programele prin mass media, nu doar pe internet, pe pe site-urile guvernului. De aceea au votat oamenii cum au votat. Multumesc pentru linkul spre care m-ati indrumat. Chiar il voi citi, sa vad ce am ratat. Si e prima data cand aud de el cu toate ca urmaresc cam toate posturile de televiziune. In ceea ce priveste faptul ca am ce manca, unde dormi si daca imi este cald noaptea, nu cred a pot fi acuzat de acest lucru. Sunt inginer, am si casa, si masina, si centrala temica de apartament si nici nu mor de foame sau de frig. Dar astea le-am facut de-a lungul timpului in cei aproape 40 de ani de munca, jumatate in comunism, jumatate in capitalism. Dar nu-mi spuneti mie ca o pensie de 1312 lei brut e o pensie decenta pentru un inginer, fost sef de atelier aproape tot timpul si manager energetic in ultima perioada. Si asta datorita noii legi a pensiilor data de guvernul Boc. In aceleasi conditii de functie, salariu si vechime, am o pensie cu aproape 500 de lei mai mica decat cei iesiti pe vechea lege. Stiu asta sigur pentru ca colegi de-ai mei care au iesit cu cateva luni inaintea mea pe vechea lege au pensiile mult mai mari. Pe vechea lege aveam 1,82 puncte de pensie iar pe noua, am iesit cu 1,32. Lumea stie mai putin de aceasta modificare cu care s-a mers pe burta. Iar noua lege stiti si dumneavoastra cum a fost votata de Roberta Anastase si ai ei deputati. Si sincer sa fiu chiar si o pensie de 1800 de lei brut m-ar fi multumit. Acum la batranete nu cred ca singurul nostru scop e sa asteptam linistiti finalul.
      • Like 1
    • @ Vladimir Marton
      Depinde unde te uiti, la Digi 24 au spus de pachetul asta de zeci de ori, si de ajutorul pentru relocarea oamenilor care gasesc un loc de munca in alt oras, sunt o gramada de actiuni acolo.
      • Like 0
  • Ok. Dar ce ne facem daca dl Grindeanu nu are voie sa citeasca nici o scrisoare fara sa ceara voie de la micul dictator zis si dl Dragnea??? Cred că vom trai vremuri de mult apuse adică iadul pe pământul Romaniei
    • Like 0
  • Condoleante si diplomatie pentru nefericitii din Gradina Maicii Domnului. Juncker a facut foarte clar faptul ca guvernul Ciolos a fost apreciat enorm si nu incape comparatie intre directia data de acest guvern cu altele pe care am bajbait anterior, chiori. In acelasi timp, prin mesajul pe twitter adresat lui Grindeanu, a vrut sa afirme public ca UE n-ar vrea sa renunte la Romania, dar sunt foarte sceptici in privinta faptului ca noua guvernare nu va cauta s-o faca. E o mana intinsa, diplomatic, o minge aruncata in terenul guvernarii PSD. Juncker se asteapta ca PSD sa faca un meltenism, in demersurile de izolare a societatii, de inchidere si stingere a luminilor, pentru ca, in intuneric, sa reaseze totul cum le convine mai bine. Sa tinem cont si de intentia afirmata a PSD de a finaliza MCV (Mecanismul de Cooperare si Verificare), dar, care inseamna, mai degraba, intoarcerea cu spatele catre Vestul care a cautat sa ne indrume. Dar, cand Ana Birchall ne deschide ochii ca traiam deja in Gradina Maicii Domnului si noi credem ca peste gardul ros de carii al Romaniei este dracul, ce ne-ar mai trebui calauza? Elevul obraznic al UE nu mai vrea sa asculte de profesor, are combinatiile lui bine stiute si vrea sa fie lasat sa se ocupe de ele. Episodul asta ne arata neincrederea totala in intentia si capacitatile noului guvern, precum si regretul profund ca guvernul Ciolos a fost inlaturat. Juncker si-a exprimat, in acelasi timp, condoleantele pentru ce-a fost si indoiala ca ce va veni prin noua guvernarea are cum sa duca la ceva bun. Amin.
    • Like 2
    • @ Tibi Tibi
      Am 62 ani plus operat inima si chiar imi vine sa urlu sau sa-i indes 100 lei pe gât lui Dragnea cand ma gandesc la tara noastra Romania
      • Like 0
  • Din nou, parcă trăim într-o lume cu josul în sus și cu susul în jos.

    Omul ăsta, Dacian Cioloș și unii dintre miniștrii săi, chiar au reprezentat NORMALITATEA, prin onestitate, prin bun simț, prin caracter, prin profesionalism.

    Acuma vine guvernul Dragnea, prin interpusul Sorin Grindeanu și spune că el va "restabili normalitatea".

    Oameni buni și răi, hai să ne trezim. Hai să își asume și să-și accepte fiecare locul. Toată lumea va avea de câștigat.

    Pentru oamenii răi: De ce vreți mai mult decât puteți obține prin muncă cinstită ? Nu vreți să dormiți liniștiți noaptea, știind că primiți exact măsura valorii pe care voi o generați ? Falsitatea, furtul și corupția ucid.

    Pentru oamenii buni: De ce acceptați să fiți umiliți și nu înțelegeți că și complicitatea ucide ?
    • Like 5
    • @ Adrian Ionescu
      IM check icon
      Cata tristețe te cuprinde când vezi cum valoarea rămâne nerecunoscuta de cei in slujba cărora s-a pus si a lucrat iar non-valoarea e pusa la loc de cinste de către aceiași. Non-valoarea nu va lucra in veci pentru nimeni si nu se va pune in slujba nimănui dezinteresat. O vor simți pe pielea lor cei care acum se bucura ca vor avea câteva sute de lei in buzunar. Când le vor avea, vor vedea cat de puțin ii ajuta si cat de mare e prețul platit.
      Aveți dreptate, totul e anapoda, ilogic si împotriva naturii. Inclusiv faptul ca si acum, după ce și-au atins scopul, sunt foarte multi cei care strâmba din nas la auzul numelui dlui. Ciolos. Le repugna profesionalismul si cinstea si fug de ele așa cum fuge necuratul de tămâie. Tehnocrații au rămas pentru multi vânzători de tara. Pana si voci din PNL (Mihai Voicu) il repudiază pe Ciolos, il fac vinovat de pierderea alegerilor si-i întorc spatele ironizandu-l pentru ultima sa inițiativă. Ce mai e de sperat sau de făcut dintr-o comunitate cuprinsa de neputinta?
      • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult