Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Justiția post-coitum

Amânarea de către Curtea Constituțională pentru 5 iunie a deciziei în cazul completurilor de 3, cu influențe majore asupra dosarului „Dragnea-Bombonica, bani luați de la copii și dați la Partid”, precum și data de 27 mai, ziua de după alegeri și referendum, anunțată de completul Înaltei Curți pentru sentința în același dosar, arată cât de slabi și bătuți de vânt sunt acești judecători, înalți și constituționali. 

Căci, dacă Dragnea pierde alegerile și apoi va fi condamnat sau dacă le câștigă și apoi va fi achitat, cum se mai poate numi asta justiție independentă, cum să mai crezi că nu e „orientată” politic?

Post-coitum omnia iustitia tristi...  

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Toata aceasta lupta, cu mii de oameni in strada ca sa apere independenta unei justitii corupte care se lafaie pe salarii si pensii uriase, in timp ce omul de rand asteapta ani de zile umilit prin tribunale o decizie judecatoreasca de cele mai multe ori nedreapta sau cumparata cu spagi. O lupta dusa chipurile pt apararea independentei uneia dintre cele mai corupte si lase categorii profesionale. Blestemul Romaniei: sa intre in lupte pierdute de la bun inceput....
  • Like 0
 • Multa lume vede votul ca o modalitate a poporului de a-si exercita suveranitatea. Mai degraba este singura modalitate de a schimba puterea altfel decat prin revolutie. Haideti la vot!!! Votati cu cine credeti, dar mergeti la vot!! Revoltati-va!!
  • Like 1
 • Fiecare incearca sa scape de Dragnea cu mina altuia ... ca-n bancul ala : "intra tu primul, ca pe mine ma pufneste risul .... "
  Cum ar zice chiar jupinul Dragnea , produs 100% romanesc.
  • Like 1
 • Am lucrat vreo 10 ani în o companie privată unde dublul standard era pârghia de management esenţială (ca şi în justiţia din România). Având o poziţie de middle management ce presupunea rezolvarea a câteva zeci (uneori chiar sute) de cerinţe zilnic, cerinţe care generau un păienjeniş de comunicaţii la diverse niveluri, am realizat că nu pot face faţă fără a apela eu însumi la dublul standard (cam cum "rezolvă" şi justiţia din România). Fiind la începutul revoluţiei informaţionale într-o companie al cărui patron (un zbir urât de absolut toţi sclavii comapniei - aici mă feresc să compar cu justiţia noastră) nu bunghea o iotă din IT şi care îşi baza sistemul său de opresiune pe "ordonanţele" decretate direct de pe celularul propriu şi, în al doile rând,pe hârtiile ce circulau prin companie, am conceput un sistem care să-mi asigure o umbrelă eficientă împotriva perpetuei ploi de invective şi ameninţări ale patronului. Sistemul era simplu: orice cerinţă adresată mie (fie direct, printr-o hârtie, fie mascat printr-o comunicare telefonică) conducea la crearea unor dosare (standardizate după bunul meu plac) cu care puteam întotdeuna să demonstrez fie albe, fie negre. Sistemul meu era quasi-impenetrabil, bazâdu-se pe următoarele principii:
  1. orice problemă generează o largă paletă de formulare standardizate (în sistemul meu) unde sunt o mulţime de vorbe (printate) şi câteva parametrii indroduşi manual astfel încât o persoană semiavizată ar trebui să studieze minute în şir cu pixul în mână prin small-printul din fiecare formular pentru a căuta ceva sens din pletora de date (majoritatea irelevante, introduse doar ca să frâneze elanul eventualilor scormonitori).
  2. Formularele sunt duplicate ori chiar triplicate (pe sprânceană" şi introduse în diverse "dosare" ce urmează a fi indexate într-o ordine aparent aleatoare (dezordine absolută pentru cei mai puţin avizaţi). Astfel geberam "cărucioare" întregi de documentaţie, o junglă quasi-imposibil de defrişat de către oricine ar fi încercat fără a fi în posesia "cheii" (sună oare cunoscut ce ce se întâmplă în "justiţia" RO?)
  3. Un index confidenţial e ţinut doar de mine pe format IT (la vremea respectivă era doar un encripted fişier xls pe care îl ţineam atât pe computerul de la birou precum şi pe cel de acasă). În indexul ăsta ţineam "cheile", elementele esenţiale despre fiecare "dosar, elemente care-mi permiteau ca, după caz, să scot bila albă, ori pe cea neagră. Sigur că acest document xls a rămas confidenţial până la sfârşit (cred că era 2007).
  4. Dosare "hard" erau poziţionate la vedere dar într-o dezordine ştiută doar mie. Le "pescuiam" după plac, în funcţie de ce era necesar să demonstrez. Dacă le căutau alţii, trebuia să petrecă ore-n şir prin bibliorafrurile doldora ce ocupan câţiva metri de rafturi.

  Sună oare cunoscut?
  • Like 0
 • Referitor la euro-parlamentarele romanesti : aveam de gand serios sa votez cu Pro-Romania ( rationamentul inclina spre un usor echilibru de normalitate )....dupa mai multe si repetate "grimase" electorale politice si jurnalistice directe sau relatate in stil "halterofil" din partea partidelor si platitilor de gargara mi-am dat seama ca am de-a face cu o turma de babuini in calduri interesati doar de stoarcerea electoratului negandindu-se la calitatea discursului de cloaca in cotra-ponderea celui european...mai mult campaniile ( spectrul larg politic ) s-au facut in stil oieresc corcesc sub pavaza chipurile ( umbrela ) europeana. De ce le-as dau votul daca se umbla cu iluzii de identitate ideologice si cu tertipuri para-psihice de masa ? ( general politic ). Oricum pierderea Romaniei castigul Europei.
  • Like 1
  • @ Radu Panaitescu
   De ce vezi Radu lucrurile Romania (pierde) vs. Europa (castiga)? Te intreb din curiozitate, tu nefiind politician sunt curios de ce crezi ca noi pierdem din relatia cu UE?
   • Like 0
  • @ bogdan remesh
   Romania pierde votul meu ( cel politic ) iar Europa castiga cu un vot mai putin trimiterea unor gargaragii in Parlamentul European.
   • Like 1
  • @ Radu Panaitescu
   Daca nu votezi, singurul care castiga e cel de pe primul loc, deoarece nevotand ii confirmi pozitia. Adica PSD-ului. Nevotul tau merge in contul lor, desi nu pare evident, asa este! CIne nu voteaza, voteaza PSD!
   • Like 0
  • @ bogdan remesh
   Bai voi sunteti CRETINI !!! Ne exprimarea votului meu politic si exercitarea dreptului de a spune DA la referendum contra coruptilor si sistemului mafiot romanesc generalizat inseamna ca votez cu PSD ? V-au luat mintile omuletii verzi ? Daca Dragnea mananca castraveti dar ii si pupa ba pe deasupra ii mai si linge asta inseamna ca este un roman destept ?. inseamna ca are trei modalitati prin care poate digera castravetele in asa fel incat prostul sa iasa in pierdere la vot ! ( metafora ) Lipsa mea de interes fata de partidele politice s-a acutizat tocmai din cauza dobitoacelor de vuvuzele care una declara ( in general ) si alta fac in teren ( realitate ) dar mai tin si "stindardul sus" ca ar fi europeni convinsi cand de fapt sunt niste grivei vopsiti jigariti de purici. Europa ar fi mai castigata daca indivizi de acest gen ar sta acasa in ciorba lor decat sa mai viruseze sau sa mai capuseze un forum parlamentar inca integru. Ce dracu domnilor vedeti numai conspiratii si uneltiri si tratati votul sau obtiunea omului in ceva care vi se cuvine !
   • Like 1
  • @ Radu Panaitescu
   Nu poti sa sanctionezi ceea ce tu numesti dobitoace de vuvuzele, nevotand. Este o iluzie. Vei fi trecut la abtineri. Nu existi. Nu contezi. Intre tine si vopseaua de pe perete nu e nicio diferenta. Parerea ta nu exista.
   • Like 0
  • @ Radu Panaitescu
   Esti la tine in familie si va propuneti sa cumparati o mobila noua. La masa sunt sotia ta, soacra, doi copii, catelul si cu tine. Tu aduci cei mai multi bani in casa. Se supune la vot si tu te abtii pentru ca esti suparat pe soacra si pe sotie. Se ia decizia sa cumparati mobila, dar s-a mai stabilit, profitand de situatie, ca sotia ta sa isi schimbe garderoba si soacra ta sa mearga doua luni la bai. Tu si catelul nu ati votat. Tu in schimb va trebui sa muncesti mai mult sa strangi bani pentru a indeplini vointa celor ce au votat. Si nu ai incotro, pentru ca esti suparat pe soacra..
   La fel si la alegeri, daca nu votezi!
   • Like 0
  • @ bogdan remesh
   Bre stii ceva....inutil !!!
   • Like 1
  • @ Radu Panaitescu
   Doar de curiozitate, care este emisiunea ta preferata la TV? Nu te banuiesc, de nimic vreau doar parerea ta.
   • Like 0
 • Din pacate e valabil si invers: sentinta inainte de alegeri insemna influentarea rezultatului la alegeri.
  • Like 1
 • Traducerea titlului este: "Justitia in stil capră...". Este totusi o sansa ca aminarea sa se fi facut in scopul de a nu da apa la moara pesedista care ar spune ca "statul paralel l-a condamnat pe Dragnea in prag de alegeri pentru a influenta alegerile".
  • Like 1
 • V-ati fi asteptat sa se judece drept ?! Eu ,nu, pt ca judecatorii depind 100% de administratie ! Ori de cite ori au de judecat dosare (fara politicieni) ; esti pierdut, dinainte de a incepe procesul...atunci sa te tii inamovibilitate.In schimb de marii rechini le este FRICA ! Asa ca justitia trece prin buzunar mon-cher.
  • Like 2
 • De-un amar de ani ne-am tot coitum să înțelegem ce se întâmplă cu noi și nu am reușit nici macar sa ne dezmeticim, că suntem în pozitia post-coitumului aidoma celei practicate de enoriași când înainte de sarmale și vin, cu cate-o bucata de prescura împachetată într-un șervetel cu însemnele unor trandafiri, înconjurau biserica, sub privirile sclipitoare ale preoților afaceriști și astea d-le Popescu nu se mai termină, mereu vin altele, ca deciziile de așteptat de altfel a judecătorilor pe care nici sub roba nu-i doare, ce credeti că noi contam in ochii lor, că există sentimentul onoarei, a demnitatii, a responsabilității, a respectului față de actul adevăratei justiții, excluzandu-l pe nimicul ministru todorut, care prin atitudinea de a fi înafara vieții justiției, a făcut ca aceste momente hilare, cu amânări și mizerii, sa se deruleze datorita incompetenței, prostiei umane râncede ce sălășluiește în memoria și simțurile sale arucandu-ma în prăpastia neînțelegerii, a nesperantei, a minciunii fardate și a trăirii unei vieți de rahat, pe aceste meleaguri unde m-am născut și am tot trăit sperând să nu mai vad și să aud despre mizerabili. Intinde-ti mâna d-le gazetar sa ne ținem strâns în semn de prietenie! Numa bine tuturor!✌️
  • Like 3
 • Majoritatea sentintelor se dau dupa o amanare pentru deliberare ("Instanta ramane in pronuntare" este ceea ce adesea auziti in salile de judecata la sfarsitul procesului). Deciziile astea nu sunt usor de luat. Eu am intrebat un judecator si mi-a zis ca foarte des se dau amanari de o saptamana sau doua, uneori chiar mai mult, pentru a se gandi ce decizie sa ia.
  Judecatorii romani sunt supraincarcati. Au zeci de dosare pe rol, uneori chiar sute.
  Acum ce sa facem, cu totii ne dorim sa intre la parnaie, cu totii suntem convinsi ca e vinovat, nu numai de faptele din dosarul asta. Dar justitia nu functioneaza pe baza de ce credem noi, sau pe baza de ce are nevoie societatea, ci pe baza legii si pe baza a ceea ce e in dosar.
  Bucurati-va ca au respins amanarile cerute de avocati.
  • Like 1
  • @ Furati Mai Cu Spor
   Furați mai cu spor...sa nu crezi că habar nu au cine este Dragonea, adu-ti aminte cate amânări, tărăgănări, deliberări și decizii stupide, cum ar fi aceea de achitare, cu suspendare și nu mai știm câte alte trucuri folosesc acestia.!
   Chestia aceasta cu volumul mare de lucru, dosare in mormane, e doar o formă de a se ascunde în spatele corupției! Cine crezi că pot cunoaște cel mai bine cum funcționează doamna corupție decat cei care credem că o combat.
   Numa bine!
   • Like 1
  • @ Furati Mai Cu Spor
   Volum, mii de dosare = ABURELI ! Astia nu pun mina sa citeasca dosare , cine crede asa ceva e naiv ... singurul lucru pe care il citesc cu drag (nea) este fluturasul de salariu !
   • Like 1
  • @ Costi Pop
   Da, si eu cred ca la ICCJ sunt impartiti pe tabere, si probabil multi de pe acolo au un trecut dubios. Dar sa nu uitam ca au fost si condamnari cu rasunet, care tot de la ICCJ au venit.

   Chiar este un volum mare de dosare. Majoritatea instantelor din tara sunt subdimensionate ca personal si ca fonduri. Se cara dosare cu caruciorul. Iar judecatorii stau ascunsi sub teancuri mai inalte ca ei, in birouri. Am vazut cu ochii mei asta.

   Cat despre taraganari, amanari, etc, acestea se intampla pentru ca legea le permite si pentru ca Dragnea isi permite o haita de avocati scumpi, care cunosc toate tertipurile.
   Judecatorul nu imparte dreptatea cu sabia dupa capul lui, cum faceau pe vremuri regii sau nobilii, ci dupa cum zice legea. Acum, daca legea (facuta de infractorii de la putere) permite amanarea si taraganarea prin tot felul de improvizatii legale, judecatorul ce sa faca? S-o incalce la randul lui, doar pentru mai binele comun? Nu e tot o forma de abuz in serviciu?
   Asta cu amanarea pentru ca "n-am avut timp sa-mi angajez un avocat" sau "nu am avut timp sa studiez dosarul", sunt lucruri permise de lege, desi nimeni nu crede cu adevarat ca inculpatul n-a avut timp.

   Dati vina - nu pe judecatori- ci pe cei care au facut legea si razbunati-va pe ei la vot! la fiecare tur de scrutin.

   O nedreptate nu se rezolva cu o alta nedreptate.

   • Like 2


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult