Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Tare mi-e teama ca Simona nu va castiga NICIODATA un turneu de Grand Slam, asa cum Ilie Nastase nu a castigat niciodata Wimbledonul. Si iarasi tare mi-e teama ca foarte curand Ostapenko va urca pe locul unu mondial si n-o va mai da nimeni jos de acolo vreo 15 ani. La fel ca Serena. Asta daca nu se va retrage mai devreme.
    • Like 0
    • @ Vladimir Marton
      Ostapenko nu ştie să servească. Iar la o anumită vârstă, "nu ştie" înseamnă deja "nu poate". Oricât îşi va îmbunătăţi serviciul, va avea acest handicap cu care nu poţi să domini în tenisul actual. Marile jucătoare sunt maşini de servit, în primul rând - şi mă bucur că şi Simona se apropie de acest statut, încet-încet.
      • Like 0

  • Cu siguranţă că, dacă ai fi câştigat Roland Garros-ul, aceste rânduri nu ar mai fi fost scrise. Atunci te-ar fi iubit toţi românii şi un articol în plus care să te elogieze ar fi fost inutil. Ar fi adăugat o picătură de apă într-un ocean de entuziasm şi unanimitate.

    Din păcate ai pierdut finala și românii, după un bine știut nărav al neamului, s-au grăbit să se dezbine la greu în loc să se unească pentru a trece mai ușor peste supărare și a merge mai departe cu capul sus. S-au grăbit să se împartă în două tabere, unii (oribil de mulți) acuzându-te furibund, alții asumându-și amărăciunea pe cont propriu și iubindu-te în continuare.

    Celelalte fete ale noastre au fost eliminate din primele tururi. Nimeni nu le-a ironizat, nimeni nu le-a pus la zid. Fotbaliștii s-au făcut de râs în Polonia; au fost tratați cu apatia resemnării.

    În schimb asupra ta, purtătoarea de speranță adevărată, au prăbușit cerul. Așa cum singură ai mărturisit, parcă venise sfârșitul lumii. Și nu declanșat de cineva din tării, inabordabil, ci chiar de tine, cea mai lovită, de fapt, de deznodământ.

    Eu vreau să-ți spun doar atât: cred că meritai să câștigi, cred că ai jucat inteligent, cred că ai făcut ce se impunea în mod normal într-un astfel de joc și, mai cred, că destinul a avut un plan special cu tine prin acest turneu și prin acest deznodământ. Un plan, pe termen lung, în folosul tău.

    După accidentarea de la Roma toți credeam că nu vei putea juca la RG. Sau că vei claca după primul tur. Nu s-a întâmplat. Într-un mod aproape miraculos ligamentele tale s-au recuperat într-o săptămână. În partida cu Zvitolina ți s-a oferit un al doilea miracol: revenirea incredibilă de la 3-6, 1-5, minge de meci. Mulți, poate chiar și tu, au primit aceste miracole ca pe ceva normal și cuvenit. Le-au desacralizat, ceea ce a impus lecția din finală: alt miracol (de la 4-6, 0-3, minge de 0-4), dar în sens invers. Adică: luați aminte!

    Dacă îmi permiți, eu aș interpreta această dramă pe care ai trăit-o în finală ca un semn extrem de încurajator: cineva, cu forța miracolului și care iți vrea binele, veghează asupra ta. Vrea mai mult de la tine (și pentru tine) decât un titlu de grand slam. Vrea să lași prin cariera ta sportivă nu un punct ci o dâră, un fel de cale lactee în tenis, vizibilă și peste decenii.

    Anul trecut am asistat direct, pe Philippe Chatrier, la finala Serena Williams – Garbine Muguruza. A fost un deznodământ asemănător: marea favorită a fost învinsă de o tânără, în zi de grație, atacând dezlănțuit, căreia i-a ieșit totul. Pur și simplu, marea Serena nu a avut ce să-i facă! Scorul final din acel meci a fost chiar mai drastic (5-7, 4-6) decât cel din finala pierdută de tine sâmbătă.

    După acel rezultat, însă, Muguruza nu a mai cucerit, până în prezent, niciun titlu. Nu s-a mai calificat, până în prezent, în nicio finală de turneu WTA.

    Asta aș numi eu evoluție de efemeridă. Exemple sunt multe în sport și, mai ales, în tenis.

    Probabil că destinul tău, draga noastră Simona Halep, este să durezi. Și, probabil, cine veghează asupra ta consideră că mai ai nevoie de lecții de viață, de sacrificii mobilizante (chiar dacă dureroase) ca această tristă finală, pentru a deveni suficient de puternică. Atât de puternică încât să câștigi nu un turneu de grand slam și apoi să dispari ci să câștigi suficient de multe grand slam-uri pentru a compune o constelație.

    Și încă ceva: nu trebuie să te superi pe cei ce azi te critică cu toată furia dezamăgirii lor. Trebuie să înțelegi că acest popor, lipsit decenii întregi de mari bucurii și de speranță, se agață și el, cum poate, de fiecare șansă de a sărbători ceva. Tu, prin performanțele tale excepționale de anul acesta, pe zgură, i-ai oferit nu doar o serie de bucurii ci și o speranță enormă că vei atinge superlativul. Și el, poporul, odată cu tine. Din păcate, neîmplinirea unei speranțe doare mult mai tare decât absența ei.

    N-a fost să fie. Deocamdată! Va fi, sunt sigur, curând. Și repetitiv.

    Asimilează ce e bun din această lecție și mergi mai departe senină, stimulată de realitatea că azi joci mai bine ca ieri și că mâine vei juca mai bine ca azi. Primul titlu de grand slam și locul I în clasamentul mondial vor veni de la sine. Ai să vezi!

    P.S. M-as bucura daca cineva ar putea face ca aceste ganduri sa ajunga la Simona. Multumesc!

    http://www.conteledesaintgermain.ro/
    • Like 0
  • unslap check icon
    Domnule Popescu în fileul din 1 mai (12:35 ) spuneți exact in ce condiții poate avea probleme Simona. J.O. o fi ținut seama de sfatul dvs. si uite așa a fost încă o dată ziua ei.Știți prea bine că Simona are lucruri de îndreptat în jocul ei ca să fiți trist când cineva vă dă încă o dată,dreptate.Dacă o privim pe Simona ca jucătoare de tenis,e loc de mult mai mult, dacă ne gândim că e româncă, e o mare bucurie că o putem vedea acolo unde a ajuns.Nu mai fiți trist, urmează o vară caldă
    • Like 0
  • Si totusi la coef. eficacitatii (nr. pcte castigate/nr. turnee jucate), Halep conduce detasat, cu 403 pcte, urmata la mare distanta de Kerber cu 320 si Pliskova cu 319 (pe Serena nu am mai luat-o in calcul).
    • Like 0
  • Crabu check icon
    Parca l-am ascultat pe îndrăgostitul orb!
    • Like 0
  • Comentariul dv. execrabil si total nesportiv de la tv a determinat lumea sa aiba asteptari prea mari de la Simona si implicit, sa o injure dupa esec. Nu mi-as fi imaginat ca un iubitor si cunoscator de tenis ca dv. sa fie capabil de o astfel de avalansa de injurii la adresa Elenei Ostapenko. 'A prins terenul' cand mingea era 2m in teren, are noroc, risca prosteste, e inconstienta, nu e inteligenta etc. Dupa 3-3 in al doilea set, ati lasat-o mai moale. Daca Simona ar fi jucat asa, cred ca ati fi comentat din picioare, aruncand cu laude in stanga si in dreapta. Pacat ca ati dat placerea sportului pe un nationalism de doi bani.
    • Like 3
  • Pai o doare saracuta :( meciul a fost al ei ! pentru mine.... Simona e mai buna decat Ostapenko. Ostapenko nu e Sharapova deocamdata. Sharapova era o jucatoare superdisciplinata si profesionala in ceea ce facea. Simona nu e nici ea pe departe....
    Simona e oricum mai buna.Are arme destule pt o Ostapenko. Nu le-a folosit !:( ar trebui intrebat si Darren totusi. Asa ar fi corect
    • Like 0
  • "Ea a jucat , tactic, corect ". Ce o costa pe Simona , in momentul in care avea un set si 3-0 in cel de-al 2-lea set , vazind ca adversara joaca la risc maxim, sa joace si ea la fel ?
    Nimic ! I-a fost frica de pierderea finalei !
    Unui mare jucator NU-I este frica sa piarda ! Era ok daca pierdea incercind sa cistige agresiv. Asa a pierdut aparindu-se !
    Ca toti observatorii, stia precis ca in fata unei jucatoare ce risca totul pe lovituri imparabile, stia ca in fata unui asemenea joc nu poti cistiga daca adversara nu greseste suficient, si a preferat sa creada ca adversara va gresi suficient.
    Aceasta preferinta o impiedica sa fie o mare jucatoare. Probabil va ajunge numarul 1 mondial, insa nu va ramine in istorie ca un mare sportiv. Tenisul oferit de Simona n-o recomanda deocamdata decit ca pe o sportiva extrem de tenace, serioasa, dedicata, ce merita respectul tuturor, si doar atit !
    • Like 1
    • @ Iulian Neagu
      "Nu intra in teren " Of CTP ule nu ma mai oftica si tu ! Aj vrea sa uit cat mai repede. Aceasta Ostapenko mi-a furat-o pe Simona cea frumos zambitoare si pe Simona cea care cu toate ii batea vantu-n panze atat de puternic. Arata o modestieee si un bun simt.... Poate de aia ne e greu sa acceptam infrangerile. Simona da mereu impresia ca le merita bine, ca le merita ca o Serena2. FARA ECHIVOC
      • Like 0
  • "Ea a jucat , tactic, corect ". Ce o costa pe Simona , in momentul in care avea un set si 3-0 in cel de-al 2-lea set , vazind ca adversara joaca la risc maxim, sa joace si ea la fel ?
    Nimic ! I-a fost frica de pierderea finalei !
    Unui mare jucator NU-I este frica sa piarda ! Era ok daca pierdea incercind sa cistige agresiv. Asa a pierdut aparindu-se !
    Ca toti observatorii, stia precis ca in fata unei jucatoare ce risca totul pe lovituri imparabile, stia ca in fata unui asemenea joc nu poti cistiga daca adversara nu greseste suficient, si a preferat sa creada ca adversara va gresi suficient. Era foarte posibil sa fi si cistigat ! Insa ar fi cistigat aparindu-se, neoferind un tenis de inalta calitate. Inalta calitate inseamna risc, precizie, imaginatie, in afara de dedicatie, tenacitate, sacrificiu, tactica !
    Aceasta preferinta o impiedica sa fie o mare jucatoare. Probabil va ajunge numarul 1 mondial, insa nu va ramine in istorie ca un mare sportiv. Tenisul oferit de Simona n-o recomanda deocamdata decit ca pe o sportiva extrem de tenace, serioasa, dedicata, ce merita respectul tuturor, si doar atit !
    Simona are nevoie de un antrenor care s-o determine sa scoata la iveala si acel 1% din reteta succesului formata din 99% transpiratie si 1% inspiratie.
    Acel 1% o va face o MARE sportiva , nu locul ocupat in ierarhia tenisului !
    Simona avea dreptate cind spunea ca poate n-a fost pregatita sa cistige turneul !
    N-a fost !
    • Like 0
    • @ Iulian Neagu
      Dee Dee check icon
      Poate doar atât vrea, să fie numărul unu mondial, cum n-a mai fost nicio româncă niciodată.
      • Like 0
  • Simona,nu fi trista.Pentru ce sa fii? Bucura -te de viata,joaca tenis din placere si nu te mai uita la stiri.Esti un copil minunat.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult