Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

La Révolution Ciolacu de Buzău

 Cu 234 de ani în urmă, în seara zilei de 4 august 1789, în câteva ore, Adunarea Națională Constituantă, organismul creat de Revoluția franceză, a decretat desființarea sistemului feudal de privilegii, abuzuri și inechități sociale crunte. Cei care s-au ridicat primii împotriva privilegiilor nobilimii au fost niște nobili, ca vicontele de Noailles și contele de Beauharnais, cei care au propus suprimarea zeciuielii și a altor dări către cler, precum și exproprierea averilor Bisericii, au fost episcopii de Nancy și Chartres.

Într-o situație asemănătoare se află premierul Ciolacu. Este șeful urmașului direct al Partidului Comunist, reprezentantul Ancien Régime, teoretic prăbușit în 1989. Un regim feudal. Dej și Petru Groza i-au spus regelui Mihai, silindu-l să abdice, deși acesta solicita consultarea poporului: „Nu e timp. Așa cum poporul a învățat să vă iubească, maiestate, așa va învăța să ne iubească și pe noi”. Și așa a fost. Dej și Ceaușescu au cârmuit ca monarhi absoluți o Românie împărțită între baronii Partidului și Securității, stăpâni pe rumânii legați de glie pe moșie. Un prim-secretar de județ făcea cât un duce sau un conte. Din `89 și până astăzi, FSN, FDSN, PDSR, PSD a fost principala forță retrogradă, frână în calea dezvoltării democrației, pieței libere funcționale și statului de drept în România.

 Fervoarea reformatoare vesperală de care a dat dovadă Adunarea Națională avea o cauză clară și sumbră: pe tot teritoriul Franței, masele răsculate atacau domeniile senioriale și ecleziastice, dând foc, distrugând și omorând. La rândul său, premierul Ciolacu se confruntă cu o gaură uriașă în buget și cu manifestații de protest ale mai tuturor categoriilor profesionale și sociale, care cer fie măriri de salarii, fie să nu li se suprime privilegii financiare de care beneficiază. Plafonarea prețurilor la alimente, adică datul cu cremă de față peste infecție, evident nu dă rezultate.

Și atunci, dl Ciolacu, pentru prima oară în istoria PSD, încearcă să bage bisturiul în rănile vechi și purulente ale României. Articolele 15 și 14 ale actului Assemblée Nationale din 4 august 1789 sunau așa:

Art. 15. „Regele și Adunarea vor lua în considerare toate rapoartele cu privire la pensii, favoruri și salarii și vor avea dreptul să le suprime pe cele fără just temei”.

Art. 14. „Nicio persoană nu poate să beneficieze de mai multe pensii în același timp, dacă pensiile de care deja beneficiază depășesc 3.000 de livre”.

Deci, aceeași schemă peste secole. Pensiile speciale sunt urma cea mai vizibilă a regimului ceaușist, privilegiul nomenclaturii „nobiliare”, conservat cu grijă până astăzi în primul rând de PSD, cu ajutorul neprecupețit al CCR. Iar acum, dl Ciolacu convoacă Parlamentul în sesiune extraordinară pentru a înlătura blocarea proiectului de reducere, dacă nu de desființare a lor de către CCR. De asemenea, 1500 de posturi vacante de judecători și procurori vor fi anulate prin OUG – drept care, forumul Asociația Judecătorilor reclamă Guvernul la Comisia Europeană. Ceva nou.

Art. 9 al nopții fierbinți hotăra: „Toți cetățenii Franței, indiferent de clasă și naștere, sunt eligibili pentru orice funcție în serviciul civil și militar”. Căci posturile înalte din administrație și armată erau rezervate nobililor. Sau celor cu bani, care puteau să-și cumpere oficial chiar posturi de judecători. O altă moștenire de la monarhia ceaușistă este aristocrația posturilor bugetare. Înmulțite peste măsură și rezervate, în majoritate, pentru Partid, clienți și rude. Acolo, cum bagă de seamă după 30 și ceva de ani, premierul Ciolacu, aceștia pot să joace Solitaire, deoarece efectele nemuncii, incompetenței, corupției lor nu se văd imediat, se dizolvă în structurile de stat, otrăvindu-le. Dl Ciolacu anunță game over cu Solitaire, nu numai pentru funcționari individuali, ci și pentru întregi instituții, care nu merită altceva decât desființarea. Și se pregătește să decapiteze sacrosancta Casă Națională de Asigurări de Sănătate. Peste 200.000 de bugetari urmează să fie dați afară. Ceva nou. 

 Fiscalitatea era revoluționată de Art. 9: „Privilegiile fiscale în plata taxelor sunt abolite pentru totdeauna. Taxele vor fi colectate în același fel, de la toți cetățenii”. Poate cea mai curajoasă măsură a guvernului Ciolacu este renunțarea la scutiri, reduceri speciale, excepții fiscale pentru diverse categorii. Care acum amenință cu proteste masive și falimentul economiei. Susținuți de tovarășul de guvernare al PSD, PNL, care cică e un partid liberal.

Deciziile Adunării Constituante au onorat hârtia pe care au fost scrise și au rămas în istorie. Dar aplicarea lor în practică a fost tergiversată, reversată, paralizată ani în șir. Seniorii și clerul, sprijiniți de regele Louis XVI, luptau pentru neschimbare, iar țăranii erau revoltați de răscumpărările prea mari pe care trebuiau să le plătească pentru a scăpa de șerbie și a dobândi pământ.

Va fi altfel cu revoluția lui Ciolacu? Om vedea și om trăi pe pielea noastră. Oricum, pare că eroul de la `89 al Buzăului vrea să-și umple cu ceva certificatul de revoluționar.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult