Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Laura Țeposu, Libris.ro: „Faptul că ne plângem că românii nu citesc, nu ne ajută foarte mult. Sunt zone în care un părinte nu-și permite să dea 50 de lei pe o carte”. Republica antreprenorilor

Laura Țeposu, CEO Libris.ro

Știm deja că statisticile privind apetitul românilor pentru a cumpăra și a citi cărți nu sunt deloc măgulitoare. Lucrurile încep însă să se schimbe, iar de la an la an se constată o creștere a interesului pentru lectură, mai ales în rândul copiilor și generațiilor tinere. Anul trecut, Libris.ro a vândut peste 2,5 milioane de cărți, cu o medie a comenzii la nivel național de 125 de lei, cărțile pentru copii generând cel mai mare volum. În plus, lipsa obiceiului de a cumpăra și citi ar trebui înțeles analizând toți factorii care îl determină, și abordat dintr-o perspectivă mai constructivă.

„Faptul că ne plângem că românii nu citesc nu ne ajută foarte mult. Nu suntem unde ne-am dori și mai avem un drum lung de parcurs pentru creșterea pieței de carte din România, dar trebuie să ținem cont și de context. În primul rând, cartea are foarte mulți concurenți. Vorbim de social media sau de platforme de conținut precum YouTube. Nu putem compara situația de acum cu ce se întâmpla acum 30 de ani, când nu existau niciun fel de distrageri și cartea chiar era ceva dorit. (...) Când am început cu librăria Șt.O. Iosif din Brașov, în 1991, atunci când venea mașina plină de cărți din București, oamenii stăteau la cozi care se întindeau până în stradă. Apoi a venit televiziunea. (...)

Apoi, o mare parte a populației, în special copii și tineri, nu au acces la cărți. Sunt zone în care un părinte nu-și permite să dea 50 de lei pe o carte. Sunt biblioteci, în anumite zone, în care nu mai găsești cărți. Acestea ar trebui aprovizionate, și nu numai cu literatură școlară. E important ca un copil să poată să aleagă și să-și găsească acea lectură care i se potrivește. (...)

Orice business de carte are în spate un scop mai înalt. Toți jucătorii din piață – edituri, distribuitori, librari – nu sunt în această industrie pentru a face un business, ci pentru că vor mai mult de atât, iar asta ne dă foarte multă energie și motivație. Noi avem proiectul CarteTeca, împreună cu Salvați Copiii, prin care ne-am propus să dotăm bibliotecile școlilor și liceelor care nu au cărți noi, atractive pentru copii. Anual aplică sute de biblioteci și le selectăm pe baza unui interviu în care vrem să vedem care este implicarea cadrelor didactice și a bibliotecarilor. Pentru a citi copiii au nevoie de îndrumare. E necesară crearea unor cluburi de lectură, încurajarea schimbului de cărți și așa mai departe. De-a lungul anilor, am observat că acolo unde se implică adultul, copiii încep să capete niște deprinderi”, spune Laura Țeposu, CEO Libris.ro, care a intrat în online din 2009 și care în prezent generează 95% din business.

Cele mai vândute cărți în 2023

Cel mai bine vândută carte în 2023, pe Libris.ro, a fost Rezervă (Prințul Harry), urmată de Micul Prinț (Antoine de Saint-Exupéry) și Ține-ți copiii aproape (Gordon Neufeld & Gabor Maté). Topul este completat de Cât timp înfloresc lămâii (Zoulfa Katouh) și Singur pe lume (Hector Malot).

Lise Bourbeau este cel mai vândut autor, alături de Gabor Mate și Prințul Harry. Locurile 4 și 5 au fost ocupate de Eric-Emmanuel Schmitt și Narine Abgaryan.

Cele mai multe cărți s-au vândut în București (peste 350.000), Brașov (aproape 105.000), Cluj (92.000), Ilfov (85.500) și Iași (84.000). Raportat însă la numărul de comenzi pe cap de locuitor, județul Ilfov este pe primul loc, iar în București s-a înregistrat cea mai mare valoare a comenzii medii, de 144 de lei. La polul opus se află județele Harghita, Covasna și Călărași, potrivit Hărții României în cărți citite.

„Eu nu aș considera un top de vânzare de cărți foarte revelant. Sunt cărți foarte valoroase, extrem de multe, care nu ajung în top. Ajungerea unei cărți în top ține de foarte multe aspecte și care nu depinde neapărat de valoarea intrinsecă a cărții. De exemplu, la categoria cărții pentru copii, avem autori români care scriu cărți foarte frumoase, cum este Alex Donovici, spune Laura Țeposu.

Sunt însă și alte exemple. De pildă, în județele Botoșani și Brăila, cel mai bine vândut titlu a fost Îndreptar pentru Spovedanie. În Giurgiu, în topul vânzărilor s-au aflat Categoria B. Întrebări și teste pentru obținerea permisului de conducere auto 2023 și Noul Cod Rutier 2024 pe înțelesul tuturor (Marius Stănculescu). 

Vânzare de carte în era inteligenței artificiale

Pentru cititorii conștiincioși, oferta de carte a devenit foarte bogată și au o reală dificultate în a alege ce să cumpere. Și nu vorbim doar de beletristică, ci și de alte categorii care au crescut în ultimii ani: dezvoltare personală, business, dar și cărți în limba engleză, preferate în special de copii și tineri. Lise Bourbeau, autoarea volumelor Cele 5 răni care ne împiedică să fim noi înșine și Vindecarea celor 5 răni, din categoria categoria spiritualitate și exoterism, a fost autoarea preferată a anului trecut. Ana Huang domină topul vânzărilor la categoria cărților în limba engleză, care anul trecut a crescut cu 25%.

„Sunt peste 50.000 de titluri numai în limba română și peste 700.000 în engleză. Ne străduim foarte mult să ajutăm cititorul să-și aleagă acele cărți care i se potrivesc și care l-ar menține interesat mai departe. În ciuda aparențelor, Libris este un business de tehnologie, pentru că nu poți să fii într-un business online fără să ai foarte multă tehnologie în spate. (...)

Timpul este cea mai importantă resursă pe care o avem și nu vrem să-l risipim. Tocmai de aceea ne dorim ca site-ul să fie un instrument prin care cititorul să găsească ce are nevoie fără să piardă timpul. Dacă am citit o carte și ne-a plăcut, acel sistem de IA din spate ne ajută, pentru că îți arată cărți care s-ar putea să-ți placă. Ne ajută să facem recomandările de carte, dar încă o supraveghem destul de atent pentru că pot apărea erori”, spune Laura Țeposu. 

Optimism pe o piață foarte concurențială

Apetitul pentru lectură a crescut în ultimul timp, dar piața de carte din România este foarte concurențială, iar creșterile de prețuri din ultimul timp fac lucrurile și mai dificile. Chiar dacă pandemia a dat un imbold pentru cumpărarea de cărți online și adus în acest spațiu o categorie de clienți care preferau librăriile fizice, anul 2022 a venit cu ajustări considerabile.

Pentru Libris.ro a reprezentat o stagnare și a înregistrat vânzări de 67 de milioane de lei. Anul trecut a adus o creștere de 20%, iar pentru anul în curs estimările sunt optimiste, cu atât mai mult cu cât semnele bune sunt vizibile încă din prima lună a anului.

„Suntem într-o piață și în care contează foarte mult și puterea de cumpărare. Nu este un factor pe care să-l neglijăm având în vedere că toate s-au scumpit. Contează foarte multe campaniile de reduceri pe care le facem destul de des. Organizăm, de asemenea, târguri online și offline, evenimente în care se interacționează cu scriitorii, se dau autografe, tocmai pentru a contri la creșterea acestei piețe și a acestei lumi. Eu sunt optimistă și cred că în ultimii ani lucrurile merg spre bine”, a spus Laura Țeposu.  

Republica antreprenorilor este un proiect susținut de Banca Transilvania.   

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ovidiu check icon
    Interesante informațiile doamnei Laura Țeposu, CEO Libris.ro. Cumpăr cărți de la Libris, deși alte librării online care au și magazine fizice oferă livrare gratuită pentru ridicarea direct din magazin. LIbris, care nu are o rețea de librării în teritoriu, adaugă, in mod firesc, și costul transportului. Trebuie să cumperi de cel puțin 135 de lei pentru ca livrarea să fie gratuită.
    Surprinzător pentru mine este însă titlul cel mai bine vândut de Libris în 2023. "Rezerva" lui Harry, duce de Sussex, apăruta la Editura Nemira. Chiar așa, au aruncat românii 99, iar după reducere 75 de lei ca să cumpere 450 de pagini de frustrări și bârfă de palat? Oare astea să fie gusturile noastre? Se pare că da!
    • Like 1
  • Multă vreme am avut sentimentul că nimic nu poate fi mai plăcut la o lectură decât să ții cartea în mâini. Nu mai vorbesc de albume de artă sau alte publicații asemănătoare, tipărite pe foi mari. În ultimul timp însă am constatat că e mult mai confortabil să ții în mână un e-reader care, pe lângă faptul că e mult mai ușor decât o carte grea, la propriu (gen "Istoria literaturii române" a lui Călinescu sau chiar "Theodoros" sau "Solenoid" ale lui Cărtărescu) îți oferă nenumărate alte avantaje (căutare rapidă, bookmark-uri, comentarii proprii/highlight, zoom, posibilitatea de a încărca o grămadă de cărți, care altfel ți-ar umple un geamantan etc.).
    Cât despre anticariate, ele încă sunt o opțiune pentru cei care caută titluri mai vechi iar prețurile sunt mai mult decât acceptabile.
    Și dacă tot s-a făcut reclamă la diverse librării, să nu uităm de Humanitas.
    • Like 1
  • e o deosebire intre "romanii nu citesc" si constatarea editurilor (in paguba) :"romanii nu cumpara carti", cartile se si imprumuta de la unul la altul, sunt citite de mai multi membrii a unei familii si da, multi citesc pe tableta sau ....liseusa ori direct pe laptop, si asta nu se pune, pentru edituri (sau editori)
    • Like 1
  • Majoritatea romanilor nu citesc si nici nu respecta cartea. In medie un roman cheltuie pe carti 3 euro PE AN. Trei sferturi dintre romanii adulti nu au cumparat si nici nu au citit nici o carte in ultimul an. In acelasi timp un fumator cheltuie patigari 2000 de euro pe an, in medie. Si jumatate dintre romanii adulti fumeaza. Pe diverse site-uri de comert on line se gasesc milioane de carti la cativa lei bucata. Acesti trei sferturi din romani care nu citesc vor doar manele, telenovele, cocalarism, si voteaza partide corupte sau extremiste. Aaa, si adera la Teoria Constipatiei.
    • Like 0
    • @ Vasile Ostaciuc
      Din nenorocire, asta e realitatea.
      Mi-ați adus aminte de bancul cu "Mai pune mâna pe o carte... mai fă niște cornete".
      Partea și mai rea e că nici cei cu pretenții de intelectuali nu se mai omoară cu lectura. Citesc cu preponderență literatura care îi ajută în job-ul curent.
      • Like 1
  • si chiar daca copiii ar vrea sa citeasca in format pdf , nu le gasesc pe net .
    • Like 0
    • @ Sarcastique
      Formatul tradițional pentru lectură electronică este epub. Și cărțile în acest format sunt chiar mai ieftine decât formatul tradițional, tipărit, pentru același titlu. Exemplu:
      https://www.libris.ro/ebook-cele-5-rani-care-ne-impiedica-sa-fim-noi-EAT978-973-1859-99-6--p13289778.html
      https://www.libris.ro/cele-5-rani-care-ne-impiedica-sa-fim-noi-insine-ASC978-606-9050-46-0--p28980273.html
      Formatul epub poate fi citit și pe PC/laptop, fără alte investiții (în e-reader), de exemplu, cu ajutorul aplicației gratuite EPUB File Reader.
      • Like 0
  • Marta check icon
    Cărțile sunt foarte scumpe pentru oricine, nu doar pentru nu știu ce părinte din vreo zonă defavorizată...în ultima vreme nimic nu e sunt 50 RON. Eu cumpăr foarte multe cărți, de multă vreme, și când eram studentă îmi permiteam mai multe :))) Îmi amintesc o singură situație în care am ezitat să cumpăr o carte, Omul fără înșusiri de Musil, erau 2 volume și costau 100 Ron (sau 1 milion de lei, nu mai știu cum erau banii atunci).. În rest, cumpărăm săptămânal cărți, în condițiile în care primeam bani de acasă pentru mâncare, o sumă infimă...acum am salariu și după ce pun în coș 2 cărți și văd că am sărit de 100 RON, renunț. Am inceput să iau cărți de la anticariat sau de la bibliotecă, o perioadă am avut și Voxa, dar mie îmi place să citesc cărți în format fizic. Pe lângă problema semnalată mai jos, cărțile în ultima vreme sunt și prost traduse, mai ales cele din engleză, și cu tot felul greșeli de redactare care sunt de neacceptat în cărțile pentru copii, pe care ii punem adesea să citească pentru a-și îmbunătăți ortografia.
    Cărțile în engleză au preturi exorbitante pe Libris, pe Amazon la fel, de când a ieșit UK din UE.. să aștepți să se traducă în română nu are rost pentru că cele din engleză, cel puțin, sunt traduse în glumă.. îți vine să nu mai cumperi nimic, și să reiei clasicii :)))
    • Like 2
    • @ Marta
      Marta check icon
      După ce am citit Jurnalul unui librar (care mi-a displăcut dar..) m-am gândit la toți librarii din România de la care nu mai cumpără nimeni că au explodat Amazon, EMag, Elefant (parcă dăduse faliment?), Libris, Cărturești, și au prețuri un pic mai mici și coduri de reducere :). De multe ori când am decis să cumpăr o carte scumpă am căutat nu doar în București ci prin toată România, online, o librărie mică, de cartier, dacă tot dau 150 Ron pe o carte, să știu că nu îi dau unei corporații, dar nu mai există librării de cartier. Cărturești, CLB, libris, chiar și anticariatele au ajuns să fie "companii", sunt lanțuri imense cu profit pe care mai niciodată nu îl împart cu librarii, care sunt plătiți derizoriu. Eu nu cred in acel "scop mai înalt" al companiilor de pe piața de carte. Sunt business -uri și asta e tot.
      • Like 1
  • Valentin check icon
    Nu doar că sunt scumpe, dar sunt și prost fabricate. Am multe carți din care curg foile ca frunzele toamna, pentru că editorii au făcut economie la lipici. Mi se pare strigător la cer să dai 50 de lei pe o carte și să ți se desfacă în mână.
    • Like 4


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult