Sari la continut
alt

Ramona Loznianucheck icon

Ramona Loznianu este freelancer, specializată în content writing și digital marketing. Este absolventă a Facultății de Litere (Universitatea București), secția Română-Comunicare și Relații Publice. A lucrat ca jurnalist pe domeniul economic la DailyBusiness.ro, iar ulterior a fost editor la Gândul.info, unde s-a specializat pe educație.


Articole publicate check icon

Violența împotriva femeilor - imagine generică

Nu doar agresorul și societatea, în general, dau vina pe victimă. Această credință se manifestă de multe ori și dictează comportamentul reprezentanților sistemului, de la polițist la judecător, care ar trebui să recompenseze curajul de a vorbi despre abuz și suferință. Lorena Tarlion, fost judecător și președinte al Tribunalului Iași, coordonator științific al Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale, spune într-un interviu pentru Republica că interacțiunea unei victime a violenței domestice cu sistemul conduce, pe de o parte, la o escaladare a traumei deja existente, iar pe de altă parte, la descurajarea denunțării viitoarelor abuzuri care apar, în cele mai multe cazuri. Foto: Tinnakorn Jorruang/ Alamy/ Profimedia

Citește mai mult

eematico

O profesoară de 60 de ani din Horezu, care a descoperit robotica într-un schimb de experiență, a introdus la scurt timp un curs pe această temă la clubul copiilor unde lucrează. Un fost militar pensionat, care s-a angajat la Palatul Copiilor din Călărași, dotează din salariul lui laboratorul de robotică și electronică. La Giurgiu, directoarea și încă două profesoare au renovat cu banii lor, după ce Palatul a fost mutat în altă clădire. Acestea sunt numai câteva dintre poveștile pe care Ion Neculai, cofondator Eematico le-a descoperit în palatele și cluburile copiilor din țară, „un loc al speranței” pentru educația non-formală de existență căruia știu prea puțini.

Citește mai mult

Adrian Florea despre cultura organizațională

Cultura organizațională nu este atributul exclusiv al companiilor mari și al multinaționalelor. Nu trebuie confundată nici cu climatul, și nici cu ceea ce numim cultul organizației. Cultura unei companii reprezintă suma obiceiurilor angajaților, indiferent că sunt 7, 100 sau 1.000, iar felul în care ei fac lucrurile determină în cea mai mare măsură rezultatele obținute. Dacă acestea nu sunt satisfăcătoare, soluția o reprezintă schimbarea culturii, a obiceiurilor. Iar această schimbare trebuie făcută la nivelul conducerii companiei.

Citește mai mult

curs prenatal

Actuala generație de tați sunt copii de anii ‘80 sau ’90, care au crescut, în marea majoritate a cazurilor, lângă o figură paternă absentă sau destul de puțin implicată în îngrijirea și creșterea unui copil. Sunt însă primii care își doresc să facă lucrurile altfel. Și nu sunt puțini. Andrea Olimpia Pop, care a fondat Centrul 9 luni în urmă cu 14 ani, vede această schimbare de mentalitate și încearcă să încurajeze această nouă generație de tați.

Citește mai mult

Echipa SuperȘcoala

„Copiii nu înțeleg la școală. Aceasta este marea problemă a părinților. Programa este foarte încărcată, profesorii trec repede de la o lecție la alta, explică prea repede sau lucrează cu un grup restrâns de copii. Percepția părinților este că profesorii sunt slab pregătiți, dar pe de altă parte este destul de greu să lucrezi cu 25-30 de copii”, spune Răzvan Savu, co-fondator SuperȘcoala.ro

Citește mai mult

e-factura. Daniel Sandu, managing partner D&C Conta

Principalele modificări care au fost aduse sistemului e-Factura au vizat introducerea filtrului care elimină duplicatele, introducerea unui buton prin intermediul căruia facturile pot fi vizualizate direct în SPV, lucru care nu era posibil până acum decât prin utilizarea unui soft special, precum și posibilitatea de a trimite o autofactură, care inițial era respinsă.

Citește mai mult

Diego Roy de Lachaise

Nu întotdeauna este nevoie de o idee originală pentru a începe un business, chiar dacă este vorba de un start-up tech. Și nu mereu țara din care provii este și cea mai potrivită piață în care să încerci să o valorifici. Pentru Bonapp.eco, start-up care la sfârșitul lui 2021 a lansat o aplicație prin care se comercializează alimente ce se apropie de termenul de expirare, faptul că nu exista concurență pe piața locală, precum și nevoia crescândă de a economisi și dorința de a adopta obiceiuri sustenabile a unui segment semnificativ de public, au fost mai importante.

Citește mai mult

Prof. dr. Rob Pieters alături de Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu

Unul din trei copii diagnosticați cu cancer are nevoie de radioterapie, iar în prezent, în România, nu există niciun spital de stat care să poată oferi acest tratament. Alternativa o reprezintă clinicile private, asumarea riscurilor de a urma un tratament configurat pentru adulți, într-un spital de stat, sau găsirea unei soluții în străinătate. Primul gând pe care îl au, de altfel, toți părinții ai căror copii sunt diagnosticați cu cancer. Și nu neapărat pentru că în țară nu sunt medici specialiști, cât mai ales pentru că nu există o infrastructură care să răspundă nevoilor unui copil care se luptă cu moartea înainte să afle ce este cu adevărat viața (foto: Banu Ștefan).

Citește mai mult

Târg de cariere pentru studenți

„Pe vremea când eram student la Facultatea de Fizică, la Universitatea București, eram 300 de oameni. Ne știam unii pe alții, iar nivelul era destul de ridicat, atât la nivel matematic, cât și filosofic. Acum nu mai văd neapărat această tendință, dar văd că vârfurile de acum sunt peste vârfurile noastre”. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Bărbat hiking

Unul din doi români (52%) se așteaptă să trăiască până la 90 de ani, potrivit unui studiu desfășurat de NN Group în 11 țări în care operează, ceea ce plasează România pe locul al doilea în ceea ce privește percepția despre longevitate. Mai încrezători sunt doar grecii, iar media la nivelul țărilor participante arată că 42% dintre respondenți se așteaptă să ajungă la această vârstă. Mai mult, 73% dintre români spun că se simt pregătiți pentru o viață lungă, peste media de 44% din țările participante la studiu. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult