Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Lăzăroiu: Jocul lui Ponta la Primăria București este foarte complicat. Dacă PNL și USR - PLUS nu se înțeleg pentru candidați unici la sectoare, candidatura lui Nicușor Dan din partea lor devine inutilă

Victor Ponta - masca - Foto Inquam Photos / George Călin)

Foto: Inquam Photos / George Călin

„Jocul” lui Victor Ponta, liderul Pro România, care a anunțat că va candida la Primăria Capitalei, e foarte complicat și „nu e nimic din ce se aștepta lumea”, este de părere sociologul Sebastian Lăzăroiu, care consideră că fostul premier va încerca să ia voturi de la Nicușor Dan, nu de la Gabriela Firea.

„Victor Ponta vizează electoratul USR-PLUS, pentru că el știe foarte bine, puteți vedea orice studii, că ei sunt de fapt stânga modernă. El țintește 2024, el vrea să câștige, cu acest electorat, alegerile din 2024, bazându-se pe două lucruri. USR-PLUS s-a definit de centru-dreapta - a fost o greșeală, după părerea mea - va intra intr-o guvernare de dreapta, și partidul nu va mai avea aceeași priză asupra electoratului.

În 2024, USR-PLUS nu va mai controla acest bazin, care e foarte promițător pentru mulți politicieni. Ponta are ocazia în 2024 să îl ia. Asta e jocul lui Ponta la București. Și după părerea mea, asta îl obligă pe el să candideze”, punctează Sebastian Lăzăroiu, care a fost invitatul emisiunii „În fața ta” de la Digi24.

În opinia lui Lăzăroiu, marea problemă a lui Victor Ponta a fost la momentul Colectiv, dar în timp aceasta se va mai dilua.

„Pentru el va fi un test dacă după 5 ani de la Colectiv reușește să se apropie de electoratul USR- PLUS. Asta e singurul motiv important pentru care Ponta ar trebui chiar să candideze la Bucuresti, el fiind un politican abil, care își poate schimba foarte ușor discursul și să redevină credibil pe un alt tip de discurs. Are timp până în 2024, dar la alegerile acestea el trebuie să facă testul”, vede sociologul.

„Dacă PNL și USR - PLUS nu se înțeleg pentru susținerea unor candidați unici la sectoare, candidatura lui Nicușor Dan din partea lor devine inutilă”

Pe de altă parte, Lăzăroiu în vede pe Nicușor Dan câștigătorul Capitalei, dacă alegerile locale vor avea loc în această toamnă.

„Nicușor Dan cred că va câștiga, dacă se țin la termen alegerile, adică în septembrie, începutul lui octombrie. El are cele mai multe șanse, indiferent cât se văicărește doamna Firea, care începe să spună că dacă n-ar candida ăla, dacă ar candida ăla, ar avea șanse mai mari. Ea nu mai are șanse, pentru că e vorba despre ce a făcut ea în București în ultimii 4 ani”, a punctat Lăzăroiu.

În ce privește lupta politică pentru sectoarele Capitalei, sociologul este de părere că dacă PNL și USR - PLUS nu se înțeleg pentru susținerea unor candidați unici la sectoare, candidatura lui Nicușor Dan din partea lor devine inutilă. 

„La locale, bucureștenii vor avea patru buletine de vot: unul cu primarul general, unul cu consiliul municipal, unul cu consiliul de sector și unul cu primarul de sector. De obicei tendinta tendința oamenilor e să voteze în linie, vorbesc de alegătorul mediu. Tu le complici viața, cel puțin simpatizanților liberali și USR. Ei trebuie să îl voteze pe Nicușor Dan la primăria generală, dar apoi își spun pe cine să votez la consiliul general, Și pe urmă mai ai 2 candidați diferiți de la PNL si USR la sector, cu cine votez, cu useristul sau cu penelistul? Dar la consiliul local cu cine votez, cu USR sau PNL. Îl bagi pe alegător într-o cascadă de dileme. Din care el  s-ar putea să iasă foarte simplu: nu se mai duce la vot”, a explicat Sebastian Lăzăroiu 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • De data asta Ponta o s-o ia din trei p-a mai lungă. Nici el nu stie, candideaza el, altul ori sustine pe altcineva...
  • Like 0
 • Ponta ii "ABIL",la minciuni pe care le crede si el cu ranjitul scabros la a doua secunda dupa ce deschide gura,la tot ce tine de lucruri negative fara teama ca afecteaza familia sa,copii sai care citesc despre calitatile tatalui 99% negative,sub standardul Odihnitului de la Rahova,sau a unui smecheras de cartier.
  • Like 0
 • Eu sunt dintre ăia care probabil nu se vor duce la vot. Niciodată nu mi-a plăcut Nicușor Dan, după ce a fost debarcat de USR i-am votat totuși de câteva ori. Când ND a făcut troc cu PNL să candideze din partea lor, a devenit anatema: nu am de gând să votez cu PSD2 sau cu orice candidat al lor. Practic la primăria generală nu am cu cine vota.
  La sectoare și consilier e și mai complicat pentru că locuiesc într-un sector și trebuie să votez în altul, așa că votul nu e prea util. Oricum, n-aș vota un candidat sau o listă care să conțină și candidați de la PNL.
  • Like 0
 • IC Tosca IC Tosca check icon
  ..."Jocul lui Ponta la Primăria București este foarte complicat"...Ceva in genul saradei : " Ce faci fa Doino, ai chef de o inundatie ??? " sau poate ceva legat de de, privirea vitelului la poarta noua, atunci cand "piratul" l-a intrebat despre MTO...Jocul lui Ponta ( ginerele lui out Sarbu - singura lui mare realizare in viata ) consta ca desi alearga singur, intotdeauna oese pe locul doi...Tipic boschetarilor ce trg din punga, prin garile Parisului...
  • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult