Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Lăzăroiu: Jocul lui Ponta la Primăria București este foarte complicat. Dacă PNL și USR - PLUS nu se înțeleg pentru candidați unici la sectoare, candidatura lui Nicușor Dan din partea lor devine inutilă

Victor Ponta - masca - Foto Inquam Photos / George Călin)

Foto: Inquam Photos / George Călin

„Jocul” lui Victor Ponta, liderul Pro România, care a anunțat că va candida la Primăria Capitalei, e foarte complicat și „nu e nimic din ce se aștepta lumea”, este de părere sociologul Sebastian Lăzăroiu, care consideră că fostul premier va încerca să ia voturi de la Nicușor Dan, nu de la Gabriela Firea.

„Victor Ponta vizează electoratul USR-PLUS, pentru că el știe foarte bine, puteți vedea orice studii, că ei sunt de fapt stânga modernă. El țintește 2024, el vrea să câștige, cu acest electorat, alegerile din 2024, bazându-se pe două lucruri. USR-PLUS s-a definit de centru-dreapta - a fost o greșeală, după părerea mea - va intra intr-o guvernare de dreapta, și partidul nu va mai avea aceeași priză asupra electoratului.

În 2024, USR-PLUS nu va mai controla acest bazin, care e foarte promițător pentru mulți politicieni. Ponta are ocazia în 2024 să îl ia. Asta e jocul lui Ponta la București. Și după părerea mea, asta îl obligă pe el să candideze”, punctează Sebastian Lăzăroiu, care a fost invitatul emisiunii „În fața ta” de la Digi24.

În opinia lui Lăzăroiu, marea problemă a lui Victor Ponta a fost la momentul Colectiv, dar în timp aceasta se va mai dilua.

„Pentru el va fi un test dacă după 5 ani de la Colectiv reușește să se apropie de electoratul USR- PLUS. Asta e singurul motiv important pentru care Ponta ar trebui chiar să candideze la Bucuresti, el fiind un politican abil, care își poate schimba foarte ușor discursul și să redevină credibil pe un alt tip de discurs. Are timp până în 2024, dar la alegerile acestea el trebuie să facă testul”, vede sociologul.

„Dacă PNL și USR - PLUS nu se înțeleg pentru susținerea unor candidați unici la sectoare, candidatura lui Nicușor Dan din partea lor devine inutilă”

Pe de altă parte, Lăzăroiu în vede pe Nicușor Dan câștigătorul Capitalei, dacă alegerile locale vor avea loc în această toamnă.

„Nicușor Dan cred că va câștiga, dacă se țin la termen alegerile, adică în septembrie, începutul lui octombrie. El are cele mai multe șanse, indiferent cât se văicărește doamna Firea, care începe să spună că dacă n-ar candida ăla, dacă ar candida ăla, ar avea șanse mai mari. Ea nu mai are șanse, pentru că e vorba despre ce a făcut ea în București în ultimii 4 ani”, a punctat Lăzăroiu.

În ce privește lupta politică pentru sectoarele Capitalei, sociologul este de părere că dacă PNL și USR - PLUS nu se înțeleg pentru susținerea unor candidați unici la sectoare, candidatura lui Nicușor Dan din partea lor devine inutilă. 

„La locale, bucureștenii vor avea patru buletine de vot: unul cu primarul general, unul cu consiliul municipal, unul cu consiliul de sector și unul cu primarul de sector. De obicei tendinta tendința oamenilor e să voteze în linie, vorbesc de alegătorul mediu. Tu le complici viața, cel puțin simpatizanților liberali și USR. Ei trebuie să îl voteze pe Nicușor Dan la primăria generală, dar apoi își spun pe cine să votez la consiliul general, Și pe urmă mai ai 2 candidați diferiți de la PNL si USR la sector, cu cine votez, cu useristul sau cu penelistul? Dar la consiliul local cu cine votez, cu USR sau PNL. Îl bagi pe alegător într-o cascadă de dileme. Din care el  s-ar putea să iasă foarte simplu: nu se mai duce la vot”, a explicat Sebastian Lăzăroiu 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • De data asta Ponta o s-o ia din trei p-a mai lungă. Nici el nu stie, candideaza el, altul ori sustine pe altcineva...
  • Like 0
 • Ponta ii "ABIL",la minciuni pe care le crede si el cu ranjitul scabros la a doua secunda dupa ce deschide gura,la tot ce tine de lucruri negative fara teama ca afecteaza familia sa,copii sai care citesc despre calitatile tatalui 99% negative,sub standardul Odihnitului de la Rahova,sau a unui smecheras de cartier.
  • Like 0
 • Eu sunt dintre ăia care probabil nu se vor duce la vot. Niciodată nu mi-a plăcut Nicușor Dan, după ce a fost debarcat de USR i-am votat totuși de câteva ori. Când ND a făcut troc cu PNL să candideze din partea lor, a devenit anatema: nu am de gând să votez cu PSD2 sau cu orice candidat al lor. Practic la primăria generală nu am cu cine vota.
  La sectoare și consilier e și mai complicat pentru că locuiesc într-un sector și trebuie să votez în altul, așa că votul nu e prea util. Oricum, n-aș vota un candidat sau o listă care să conțină și candidați de la PNL.
  • Like 0
 • IC Tosca IC Tosca check icon
  ..."Jocul lui Ponta la Primăria București este foarte complicat"...Ceva in genul saradei : " Ce faci fa Doino, ai chef de o inundatie ??? " sau poate ceva legat de de, privirea vitelului la poarta noua, atunci cand "piratul" l-a intrebat despre MTO...Jocul lui Ponta ( ginerele lui out Sarbu - singura lui mare realizare in viata ) consta ca desi alearga singur, intotdeauna oese pe locul doi...Tipic boschetarilor ce trg din punga, prin garile Parisului...
  • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult