Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Sociologul Sebastian Lăzăroiu: Guvernul ar trebui să spună oamenilor adevărul: „Fraților, nu știm mai nimic despre acest virus”

Sebastian Lazaroiu

Sociologul Sebastian Lăzăroiu consideră că, pentru a convinge populația să se conformeze regulilor în contextul pandemiei, Guvernul ar trebui să iasă public și să admită faptul că, în realitate, nu știe nimic sigur despre virus, și că fiecare trebuie să fie precaut.

„Cred că ar trebui spus totuși adevărul oamenilor. Adevărul pe care îl știu eu și pe care ar trebui să îl știe toată lumea. Ce mă sperie pe mine cel mai mult la acest virus și ar trebui să îi sperie pe toți este că nu știm nimic despre el.  E un virus despre care în realitate nu știm nimic, nu numai noi, nici oamenii de știință nu știu, sau știu foarte puțin. Am văzut atâtea articole științifice contradictorii, se contrazic unul pe altul. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) la început spunea nu purtați măști, că măștile fac mai mult rău, pe urmă - purtați măștile. Știm extrem de puține lucruri despre acest virus, iar asta cred că îl face periculos. 

Guvernul ar trebui să spună asta oamenilor. Eu știu că e greu când spui asta, pentru că oamenii se uită, la tine, când ești autoritate, ca la cel care știe tot. Dar ei ar trebui să spună fraților, nu știm mai nimic despre acest virus. Nu știm dacă va fi un vaccin și atunci, ca să gestionăm situația, nu avem decât să fim precauți, fiecare la nivel individual”, a spus Sebastian Lăzăroiu, invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Întrebat ce notă ar da Executivului în privința modului în care a administrat actuala criză sanitară, generată de epidemia de coronavirus, sociologul a răspuns: „Probabil că un 7, 8 merită guvernul, dar nu cred că ar fi facut altcineva mai bine. Guvernul a făcut ce au făcut alte executive în alte țări”.

Emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Asta i buna cu nestiutul "NIMIC"despre Covid,dar despre alte boli si virusi guvernul trebuie sa stie ceea ce spun specialistii ???,iar daca nici acestia nu stiu totul la repezeala n avem decat sa asteptam ca la orice descoperire stiintifica,nu de azi pe maine,ca asa inteleg inteligentii -iresponsabili si carantinatii care au decolat cu zecile de mii din spitale si carantina.
  Vorba aceia ,fiecare cu SOARTA LUI IN PROPRIILE MANI si n cerebel,numai ca daca ai noroc sa te afli langa acestia,SOARTA ta ii in mainile lor nu a tale.
  • Like 0
 • Pai, daca spui iresponsabilului care crede in teoria conspiratiei ca nu stii nimic despre virus mai rau ii dai apa la moara. Problema nu e ca trebuie impartasit chiar totul cu toti mocofanii fara discernamant, care oricum nu au gradul necesar de educatie ca sa inteleaga ce le spui - ca sunt multi! - ci ca oamenii ar trebui sa fie mai disciplinati, nu sa invoce mereu si mereu unele "drepturi" - ca si cand purtatul mastii te-ar priva de vreun drept!!! Am circulat sambata cu metroul, era o cucoana obeza care nu avea masca si cei de la paza au venit sa o atentioneze. Moment in care ea a inceput sa tipe ca e astmatica si ca are hartie ca nu poate purta masca. Perfect, si de ce era nevoie sa urle??? A scos intr-adevar o hartie si le-a prezentat-o celor de la paza metrou, iar ei au lasat-o in pace. Dar ea continua sa vorbeasca, si bineinteles ca a inceput cu ideea ca totul este un bluff, ca oamenii ar trebui sa protesteze ca "astia" (care "astia"?) isi bat joc de noi..... pe bune, chiar atat de tampit sa fii??? Si mai zicea si ca are doua nepoate care sunt cadre medicale.... si ca nu s-au imbolnavit pana acuma de nimic (asta fiind o dovada ca ce??? (scuze de cacofonie) ca nu exista virusul???). Si asa a tot tinut-o pana la Obor...... Eu cred ca as fi fost mult mai "nedemocratica" decat acest guvern cu astfel de specimene.....
  • Like 1
 • Asta e o aberatie. Cum sa nu se stie nimic? Asa si eu pot spune ca acest Lazaroiu si autoarea articolului nu stiu nimic despre sociologie si ziaristica daca sint dispusi unul sa afirme ci celalalt sa propage o asemenea gugumanie. Se stie suficient de mult despre Coronavirus ca sa se poata lua masurile eficiente de aparare care nu ar trebui sa aiba absolut nici o componenta politica si "parerologica" ci doar una stiintifica si medicala! In plus deja exista experianta trecuta cu Gripa Spaniola in legatura cu care am vazut chiar pe acest site articole despre cum s-au facut exact aceleasi greseli stupide din care se pare ca nu am invatat nimic.
  • Like 2
 • Sa sustii ca "nimeni nu stie nimic" despre Coronavirus, e o prostie pe care numai mintea lui Lazaroiu putea s-o emita. In realitate, lumea medicala stie foarte multe despre virus, e o acumulare imensa de date, cum pe vremea gripei spaniole nu se putea nici visa. Aceste informatii sunt insa pentru folosul specialistilor si nu pot fi impartasite marelui public
  Sunt curios ce ar dori dl. Lazaroiu sa stie despre virus:, care sa fie semnificativ unui profan, informatii care sa-l ajute sa se fereasca. Guvernul - si nu numai al nostru- ne da urmatoarele sfaturi spre binele nostru:

  - Pastreaza distanta;
  - Pune-ti masca corect, cu trompa, cu tot;
  - spala-te pe maini.

  Ce lamuriri mai vreti?
  • Like 4
  • @ Costel-Viorel Constantinescu
   nicu check icon
   "Aceste informatii sunt insa pentru folosul specialistilor si nu pot fi impartasite marelui public"

   De ce?
   • Like 0
 • Dan Coe Dan Coe check icon
  Marea majoritate a guvernelor au "tratat" virusul iintr-o cheie politicianista. Masurile luate trebuiau sa dea bine in fata electoratului si sa protejeze in primul rand sistemul sanitar, apoi executivul in intregul sau si abia la urma populatia. Cu voie sau fara de voie am intrat toti in morisca chinezeasca.
  • Like 1
 • Se cunoaște structura virusului pana la ultimul detaliu: poziția și legăturile fiecărui aminoacid in lanțul ARN, structura și proprietățile de aderare la celulele epiteliului respirator, mecanismul de transmitere interumană, istoria naturală a bolii și mecanismele fiziopatogenice și foarte multe altele. Și știm foarte bine ce nu știm! Și vaccinurile au trecut la experimentarea pe om in vederea aprobării pentru punerea piață! Nu s-a recomandat masca pentru populația generală la începutul pandemiei pentru ca sa fie utilizate de personalul Medico-sanitar! OMS și ECDC pregătește guvernele statelor membre ale Uniunii Europene din 2005 pentru o pandemie cu un nou virus. Dar guvernele nu au investit nici un ban pentru stocuri antiepidemice. A fost agreata o procedura de achiziție in comun de vaccin și mijloace specifice de prevenire și limitare a pandemiei însă nici aici nu s-au investit bani intr-un fond comun!
  • Like 0
 • E foarte corect ce spune Lazaroiu. In Germania, ca si in alte tari, sunt urmarite mii si mii de cazuri de oameni care au avut COVID19 si nu se simt bine nici acum. Exista o varietate de simptome care revin mereu si oamenii acestia nu mai sunt cei dinainte, multi nu mai au energie si nici optimism, se mobilizeaza greu la munca, au oboseala cronica, dureri de cap si chiar confuzie, unii au facut dementa....e foarte ciudat. Noi toti trebuie sa ne ferim sa ne imbolnavim. Paza buna trece primejdia rea, a reduce macar probabilitatea de a fi numar mare de imbolnaviri si tot e un castig pentru intreaga societate.Ce-o fi asa greu de priceput?!
  • Like 4
  • @ Adriana Negruti
   Păi eu sincer vorbind am avut tot timpul senzația că nu se știe nimic de acest virus vâzând, citind, ascultând tot felul de păreri DIVERSE despre acest virus : de unde este - proveniența lui, cum se comportă, cum să-l respingem, cum să ne tratăm cacă-l contactăm, etc. Diverși doctori, epideomologi, virusologi, au dat tot felul de verdicte asupra lui, a Covid 19.
   • Like 1
  • @ Adriana Negruti
   Păi eu sincer vorbind am avut tot timpul senzația că nu se știe nimic de acest virus vâzând, citind, ascultând tot felul de păreri DIVERSE despre acest virus : de unde este - proveniența lui, cum se comportă, cum să-l respingem, cum să ne tratăm cacă-l contactăm, etc. Diverși doctori, epideomologi, virusologi, au dat tot felul de verdicte asupra lui, a Covid 19.
   • Like 0
  • @ Dorel Romica Palenciucc
   Delia MC Delia MC check icon
   Păi păreri se știu destule. La tv nu se știe decât asta. Știința n-o fac părerologii ci oamenii de știință. Oamenii nu sunt corect informați, că de știut se știu destule. Asta e, nu s-a vrut să se mai plătească taxa tv, a coborât nivelul televiziunii sub nivelul mării.
   • Like 1


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult