(Foto: Guliver/Getty Images)
După Kovesi, un alt subiect exploziv în societatea românească este cel al gazelor naturale din Marea Neagră. Ca de fiecare dată când este vorba de resurse naturale strămoșești, se inflamează coarda naționalistă a românului. Și asta pentru că în primul rând politicienii instigă, manipulează fără să știe subiectul, fac apel la bogăția poporului, doar pentru un capital politic individual sau de partid. Mulți dintre participanții la dezbaterea publică – și aici includ deja și agora Facebook - nici nu știu ce e aia offshore... De partea cealaltă, investitorii străini încearcă să-și protejeze investițiile și să-și maximizeze profiturile. Ce s-a întâmplat la noi: „petroliștii” au negociat cu statul român (începând cu premierul Grindeanu și continuând cu premierul Tudose) o formă a legii offshore-ului, care a trecut de Senat în câteva luni. Apoi, companiile s-au trezit ambuscate în Camera Deputaților, care în două zile a dat peste cap toate înțelegerile anterioare. Și s-a pornit și un cor de huiduieli că vor să ne jecmănească, după care, ca un curcubeu, a apărut figura de salvator a lui Liviu Dragnea.
Asta e povestea. Pentru cine vrea să-și păstreze luciditatea și calmul în acest subiect, câteva repere:
- Legea offshore nu e ca legea circulației rutiere, să-i privească nemijlocit pe toți românii. Este o convenție, un set de reguli între statul român și 5 – 7, poate 10 mari companii de Oil & Gas. E firesc să fie o negociere cu părțile implicate și nu o dezbatere tip referendum, absolut neproductivă prin lipsa de expertiză.
- Statul român își poate reprezenta cauza în zonă prin OMV Petrom (unde deține 20%) și Romgaz (70%). Deci, nu e ca și când am abandonat interesele în totalitate străinilor.
- Între punga de gaz de pe fundul Mării Negre și aragazul românilor este un lanț tehnologic pe care statul român nu și-l poate permite. De ce? Nu avem suficienți bani. De ce? Păi unde ați fost în ultimii 29 de ani? Extracția o putem face exclusiv cu mari companii petroliere care să investească în locul nostru.
- Dacă nu se agreează de către stat și investitori o lege convenabilă tuturor, vom avea următoarea situație: România va avea o lege pe placul poporului (ca să nu spun populistă), dar resursele rămân pe fundul mării. Și nu e ca și cum ar veni alți investitori care să accepte o lege dură. Marile companii extractive au spirit de castă, interese globale comune, nu „defectează”. În plus, concesiunile date în 2008 sunt ale Exxon și ale celorlalți pentru 30 de ani, nu poate intra nimeni acolo în afară de delfini. Chevron a plecat de doi ani, dar încă are concesionată jumătate de Dobroge până în 2041.
- Exxon și OMV Petrom au zis că au investit 1,5 mld. dolari în prospecție și explorare. Nu vor avea, însă, nicio problemă să abandoneze proiectul de exploatare. Sau să mai aștepte vreo 10 - 15 ani, gazul nu pleacă nicăieri. Poate se mai schimbă guvernele, poate România este mai la ananghie (resursele actuale se duc în vreo 7 ani, parcă).
- Tema redevențelor este una artificială și perturbatoare. Redevențele românești sunt la media celor din UE. Și, apoi, ele sunt prevăzute în acordurile petroliere deja semnate pentru 30 de ani, nu mai pot fi modificate decât cu acordul părților.
- Comparația cu Norvegia este un alt element de parazitare a discuției cu gazele în România. Norvegia are industrie extractivă de stat, e prezentă în toate concesiunile, nu are redevențe, merge pe alt sistem de fiscalizare. Adică, nu se potrivește cu nimic din ce e în România. Pentru cine are timp și interes să înțeleagă sistemul norvegian recomand o foarte bună analiză a lui Mihai Nicuț.
Ce încearcă statul român acum este să ridice fiscalitatea afacerilor petroliere, pentru că nu este blocată de acordurile petroliere. Concesionarii sunt iritați pentru că atât timp cât au investit în prospecțiuni și explorare, și nu au avut profit, nu s-a pus problema fiscalității. După 10 – 15 ani de băgat bani în proiect ar trebui să înceapă să aibă profit pentru a recupera investiția, dar statul român vine și ridică taxele, diminuându-le profitul. Nu știu cine câștigă din acest blocaj, România sigur nu.
Afacerile cu resurse naturale se fac cu cap, nu cu „Deșteaptă-te române!”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Pe de alta parte putem constata ca, prin diferite mijloace, industria petrochimica romaneasca a fost desfiintata fie prin privatizare frauduloasa ( vezi Combinatul Petrochimic Teleajen devenit Petrotel-LukOil care acum este un soi de statie de imbuteliere produse petrochimice rusesti, combinatul petrochimic Borzesti ), fie prin largul concurs al DNA ( vezi combinatul de ingrasaminte chimice din Slobozia ).
Dar, mnoo, este misto sa lucrezi cu jumatati de adevar, cu mistificari si cu alte prostii, nu?
Mai departe - ati gasit vinovatul privind privatizarile oneroase. Evident - este DNA-ul, cel care va sta atat de elegant in gat. Borfasii astia pe care cu sarg ii tot aparati, nu au nicio vina, nu? Averile le-au facut din aer fin, din economii draconice si (cel mai adesea) din mosteniri. Pentru ca, se stie, pesedeii au cele mai bogate rude, care mor exact atunci cand trebuie si lasa mostenirile exact cui trebuie. Sau, foarte probabil, flatulenta aia de stat paralel i-a imbogatit - chiar daca ei, ca niste "social-democrati" veritabili, chiar nu doreau. Si acum se lupta sa scape de averile alea, le baga prin pereti, le ingroapa prin gradini, doar, doar le vor pierde. Mai mult de atat ce ar putea face, nu?
O seara buna va doresc!
Nu este corect să permiteți modificarea unui mesaj din clipa în care acesta a primit un comentariu!!
În ce mă privește, am descoperit această lipsă încercînd să fac niște corecturi de typo, dar și o refrazare întru mai simplă înțelegere (sensul frazei nu a fost schimbat, cred eu). Alții însă ar putea profita de această scăpare.
Mulțumesc.
Da, politicienii (sau măcar unii dintre ei) încearcă să-și umfle ”mușchii” chipurile întru propășirea nației.
Unii, cam aceiași care au făcut-o și-n trecut, vor ”pune botul” și la acest exercițiu de imagine, însă majoritatea românilor știu două și bune:
1. dacă extracția (și tot restul) s-ar efectua prin firme românești de stat (sau majoritar de stat), ele încă se vor dovedi neperformante și vor necesita suplimentări de capital de la bugetul de stat (c-așa-i în Ro: se fură și de unde nu e!)
2. indiferent CINE va primi licența de exploatare și indiferent de procentele redevențelor, prețul gazelor pentru end-userul casnic nu va scădea!
Astfel, e mult mai simplu de explicat de ce s-ar prefera ca acele gaze să rămînă în pămînt. Deci nu că ”resurse naturale strămoșești” ci ”dacă eu n-am, apăi nime' să n-aibă!” sau ”las' să rămînă acolo, om vedea mai încolo ce-om face”. Cu acestă ultimă poziție rezonez și eu căci e păcat să vinzi materie primă (deci, ieftin). Am vîndut deja suficiente păduri, am importat deja suficientă mobilă.
Rîd ungurii de noi că n-avem industrie... Păi atunci să vindem doar atît gaz cît să (re)facem industria aia care să vîndă apoi mărfuri procesate, mai scumpe. Ce, noi n-avem nevoie de locuri de muncă?
Dar toate astea se vor duce de rîpă prin vreo ”șopîlică” de genul ”s-a descoperit că ucrainienii/ruși/turcii au și ei acces, din teritoriile lor, la aceleași pungi de gaz. Atunci să vezi, nene! O dau oricui dă 5 lei. Se va ajunge, probabil, și la asta....
Caci poate resursele nu ni le-a lasat noua Zalmoxis caci nu era granita foarte bine delimitata si poate zice rusul ca de fapt lui i le-a lasat. sau turcul.
Pana una alta, au picat pe teritoriul asta administrat deocamdata de statul roman? Care stat roman, ghici ce, exista si el administrativ tot prin vointa si cu acordul altora, oricat ne-am da noi cu fundul de pamant...
- daca facem companii de stat, dispar banii din companii.
Si daca incasam redeventa mare, tot dispar de la buget.
Ce-i de facut? Nu stiu.
Poate au dreptate si aia care ni piseaza la cap cu justitia si noi zicem ca sa nu se amestece in ciorba noastra.
E normal ca oamenii sa fie nemultumiti ca se incearca adoptarea rapida a unei legi importante , fara dezbateri si doar pe baza "expertizei" si la presiunile unor companii cu interese directe .
Tot ce se cere e ca statul (care stat suntem noi in fond) sa-si apere interesul in aceasta afacere , sa nu ne trezim "fraieri" .
In fond, daca este asa simplu, de ce nu-ti cumperi niste actiuni la "marile corporatii". Ai fi mult mai castigat si ai putea spune ca "corporatiile suntem noi, in fond".
In fond, daca in orice situatie "statul pierde si corporatia castiga" de ce nu cumparam actiuni la aceste companii si ne chinuim atata si ne dam cu capul de pereti daca e suficienta sau nu redeventa.
In rest, asa este: transparenta zero din partea statului. Nu stim nimic, doar ne ofticam si ne dam cu presupusul degeaba despre cat ar trebui sa fie redeventa.
Însă vedeți, mulți dintre noi au părinți aici și, chiar dacă ei votează, în credulitatea sau senilitatea lor, cu PSD care le mărește pensiile cu 100 ron în timp ce-ți scade ție salariul cu 1000, nu-i putem abandona.
Știu, suntem prinși într-o capcană dar totuși, credeți că mi-ați putea explica cum aș putea să trăiesc într-o țară străină abandonîndu-mi aici părinții neputincioși? Cum, trimițîndu-le bani? Nu mai lungesc vorba, vă spun doar, vă garantez de fapt, că nu-i suficient.
Pt ce mai spuneți pe mai departe: da, aveți dreptate, dacă nu cumva sunteți ironic: căci, da, majoritatea statelor dezvoltate (or wanna be) chiar își propun guvernarea asemenea unei corporații la care cetățenii sunt acționari. Căutați pe net după ”OECD”.
Cat despre parinti care tot voteaza de atatia ani pentru ancorarea tarii in trecut si impotriva dezvoltarii ei (prin optiunile politice pe care le au) mi-e mila rau de ei. Dar cel mai mila mi-e de copiii mei. Sorry. Si acesti bunici spun ca noi si nepotii suntem viitorul lor dar voteaza impotriva noastra. Pai sa am eu 70 de ani si sa-mi spuna copilul (adica cel care teoretic va avea grija de mine, caci statul - ciuciu) ca nu votez bine, l-as asculta imediat.
Încă ceva: se fac 3 ani de cînd mi-am jurat că după împlinirea vîrstei de 60 de ani voi vota după cum îmi vor recomanda nepoții. Și nu mai e chiar mult pînă atunci, acum am 46!
Dacă nu vor avea toți aceeași opțiune politică, mă vă strădui să fiu pt ei un mediator. Unul adevărat, neimplicat politic.
Ontopic: Romania nu merita o afacere profitabila cu gaze,petrol sau orice altceva. Exxon si restul ar trebui sa ne dea in judecata, sa-si ia miliardele inapoi, pe care le vor plati romanii, nu dragnea. Pana acest popor nu va fi lovit in moalele stomacului pe care doreste sa-l umple cu orice pret, lucrurile nu se vor schimba.