(Foto Guliver/Getty Images)
Piața e bine să fie cât mai liberă. Reglementările cât mai suple și cât mai ușor de aplicat și de înțeles. Nu are sens să generăm legi pentru orice care să substituie legea părților (contractul). Nici măcar această lege a părților nu poate fi completă. Tocmai de aceea se discută, se negociază și se adaptează de către părți în mod voluntar la specificul oricărei situații.
În plus, protecția consumatorului și drepturile pe care le creăm din pălărie acestora pe cheltuiala producătorului au efecte contrare celor pentru care sunt inițiate legi și reguli de piață. Atunci când lovim în producătorul din noi, lovim și în consumatorul din noi. Nu îl protejăm, de fapt pe niciunul. Mai mult, trebuie să știm că, înainte de a fi consumatori, întotdeauna acționăm ca producători pentru a obține resursele cu care să consumăm (până și politicianul întâi produce taxele din care redistribuie ulterior sau produce întâi o poveste în spatele inflației sau datoriei; produce ceva, chiar dacă e o mare iluzie).
Am înțeles că un grup de liberali au inițiat o lege de protejare a consumatorilor care cumpără bunuri de folosință îndelungată (frigidere, aragaze, mașini de spălat) și care au probleme cu aceste bunuri în perioada de garanție din vina producătorului. Pe scurt, ei trebuie să primească un bun similar la schimb cât timp bunul lor e în service.
De ce nu sunt de acord cu această inițiativă:
1. Pentru că legea este inaplicabilă, de exemplu, la mașini de spălat sau frigidere: cine ar lua 30 de zile temporar o mașină de spălat în care și alții au spălat haine sau un frigider în care și alții au depozitat diferite lucruri (nu e igienic să faci asta, mai ales dacă ai copii);
2. Legea este, în momentul de față, inutilă, dacă am privi cu mai mare atenție piața. Niciun producător de frigidere, mașini de spălat sau cuptore cu microunde nu își permite să țină fără aceste echipamente clienții o lună de zile până când ele se repară, din vina producătorului (defecte de fabricație, acoperibile de contractul de garanție). Nu își permite pentru că piața l-ar sancționa imediat. Piața a găsit deja soluția la așa ceva fără să mai fie nevoie să mai încărcăm sistemul legislativ cu încă o lege: producătorul (prin comerciantul său) schimbă instantaneu produsul cu un produs similar sau identic NOU. Nimeni nu îl mai ia să îl repare și să îl retrimită clientului. Sunt tot mai rare, spre inexistente, astfel de situații;
3. Cine suportă costurile eventualelor stricăciuni din vina clienților (consumatorilor) pe perioada cât acest bun este la ei? De ce trebuie să suporte aceste costuri producătorul în totalitate? Nu va scumpi produsele o astfel de barieră? Consumatorii ar fi de acord ca, urmare a acestei legi, să plătească cu 1-2% mai mult pe un produs care acum este schimbat automat de producător?
Mi se pare că în goana asta de a reglementa orice uităm despre ce este liberalismul și libertatea economică. Uităm de care parte a baricadei ne aflăm. Și ignorăm complet logica economică. Eu zic, dragi politicieni, să renunțați urgent la aberația asta care vă califică drept orice altceva și nu liberali.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Cocos, consumatorul da banii pe un produs de care vrea sa se foloseasca, la fel cum in industrie o firma da banii pe un echipament pe care il vrea functional, si care daca nu functioneaza, se trag bani frumosi din contractul de service pentru orele/zilele in care echipamentul nu a produs.
cand cumpar un produs, nu ma duc cu el la analize sa vad daca respecta tot ce scie acolo, am incredere si am incredere ca sunt protejat de lege (si nu de vanzator ale carui interese nu coincid cu ale mele);
asi putea continua dar spun ca autorul e cam nu de buna credinta sau a uitat ca e si el consumator
Mai toate directivele europene sunt transpunse cu cate ceva specific romanesc astfel incat sa fie cat mai neclar si sa fie nevoie sa "multumesti" cuiva care te descurca.
S-a stabilit deja ca mai toti sunt filiale PCR.
Chiar poti avea voie sa legiferezi asa orice fara discernamant? Ca e plin de exemple in ultimii 30 de ani.
Cred ca nici dvs. acasa nu aveti cate unul pentru fiecare membru al familiei. Sunt niste masinarii care se igienizeaza si se folosesc ani de zile.
Despre cat de rentabil e pentru producator acest gand al liberalilor, nu stiu. Dar, iarasi, stiu ca se pot defecta si repara masini de spalat. Nu cumpara toata lumea una NOUA cum vreti dvs, ar disparea afacerile de service...