Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.
Lumea în 2016 în 20 de imagini. Omran Daqneesh, băiețelul sirian rănit în Alep, simbolul omenirii în suferință
2016 a fost un an violent, marcat de numeroase atentate teroriste, care au făcut sute de victime, dar și de catastrofe naturale. Imaginea cu Omran Daqneesh, în vârstă de cinci ani, băiețelul sirian rănit în urma unui atac aerian în orașul Alep, a provocat mari emoții, frică, dar și furie. Fotografia cu copilul cu fața plină de sânge și praf, care stă, șocat, pe un scaun dintr-o ambulanță, a inundat rețelele de socializare.
Sursa: (Foto Mahmud Rslan/Anadolu Agency/Guliver/Getty Images)
Imaginea cu băiatul sirian în vârstă de cinci ani, Omran Daqneesh, scos din ruinele unei clădiri lovite de un bombardament aerian în orasul Alep, au stârnit emoție în întreaga lume, în august 2016.(Foto Mahmud Rslan/Anadolu Agency/Guliver/Getty Images)
Sursa: (Foto Stringer / Agenția Anadolu / Guliver/ Getty Images)
Un grup de soldați care au participat la încercarea de lovitură de stat eșuată din Turcia sunt luați prizonieri în Ankara, în iulie 2016. (Foto Stringer / Agenția Anadolu / Guliver/ Getty Images)
Sursa: (Foto Cagdas Erdogan / Guliver/ Getty Images)
Un membru al Patriotic Revolutionary Youth Movement (YDG-H), o organizație de tineri care simpatizează Partidul Muncitorilor din Kurdistan, PKK, pregătește o grenadă propulsată de rachetă, în timp ce deasupra capului său zboară porumbei albi, într-o casă din orașul turcesc Nusaybin din sud-estul Turciei, pe 26 februarie 2016. (Foto Cagdas Erdogan / Guliver/ Getty Images)
Sursa: (Foto Iker Pastor/Anadolu Agency/Getty Images)
Refugiați spală un nou născut. Ei sunt cazați în corturi în orașul Idomeni, din Grecia, lângă granița cu Macedonia, în martie 2016. (Foto Iker Pastor/Anadolu Agency/Getty Images)
Sursa: (Foto Asahi Shimbun via Guliver/Getty Images)
În această imagine aeriană se vede cum o falie a divizat un câmp, pe 2 mai 2016 în Mashiki, Kumamoto, Japonia. Mai mult de 12.000 de case și clădiri au fost deteriorate sau s-au prăbușit în Prefectura Kumamoto după cutremurele din regiune. Un total de 1075 de cutremure cu o intensitate între 1 și 7 pe scara seismică au lovit Kumamoto și prefecturile din jur în decurs de câteva săptămâni. (Foto Asahi Shimbun via Guliver/Getty Images)
Sursa: (Foto Buda Mendes/Guliver/Getty Images)
Statuia „Hristos Mântuitorul” din Rio de Janeiro este unul dintre simbolurile Braziliei. Chipul statuii a fost sculptat de un român - sculptorul gălăţean Gheorghe Leonida. Rio de Janeiro a fost gazda Jocurilor Olimpice din între 5 și 21 august 2016, fiind prima dată când JO au avut loc în America de Sud. (Foto Buda Mendes/Guliver/Getty Images)
Sursa: (Foto Florian Gaertner/Photothek via Guliver/Getty Images)
Cancelarul german Angela Merkel îl întâmpină pe președintele rus Vladimir Putin înainte de întâlnirea aşa-numitului „format Normandia", din care fac parte Germania, Franţa, Rusia şi Ucraina, în 19 octombrie 2016 în Berlin. Tema de discuție - conflictele din Ucraina și Siria.(Foto Florian Gaertner/Photothek via Guliver/Getty Images)
Sursa: (Photo by Paul Kane/Guliver/Getty Images)
Mulțimea de oameni privește la superluna în Fremantle, Australia, pe 14 noiembrie. O superlună are loc atunci când luna ajunge mai aproape de Pământ ca de obicei. (Photo by Paul Kane/Guliver/Getty Images)
Sursa: (Foto Justin Sullivan/Guliver/Getty Images)
Candidatul democrat la președinția SUA, Hillary Clinton, ține o mască și se amuză cu membrii staff-ului de campanie, 31 octombrie, 2016, în Erlanger, Kentucky. (Foto Justin Sullivan/Guliver/Getty Images)
Sursa: (Foto Ritesh shukla / NurPhoto via Guliver/ Getty Images)
Un artist indian, îmbrăcat ca un personaj malefic, participă la festivalul Maha Shivaratri, care îl celebrează pe Shiva, în orașul vechi Allahabad, 7 martie , 2016. (Foto Ritesh shukla / NurPhoto via Guliver/ Getty Images)
Sursa: (Foto Adamo Di Loreto / NurPhoto via Guliver/Getty Images)
Clădiri distruse în Pescara del Tronto, Italia, de un puternic cutremur care a lovit Italia centrală la 24 august 2016, lăsând aproape 300 de morți și 400 de răniți. Cutremurul a avut o magnitudine de 6,2 pe scara Richter. Orașul Amatrice din Provincia Rieti a fost cel mai afectat de cutremur. Aici multe din clădirile istorice s-au prăbușit. Cutremurul și replicile sale au fost simțite în regiuni întinse din Italia centrală, inclusiv Roma. (Foto Adamo Di Loreto / NurPhoto via Guliver/Getty Images)
Sursa: (Foto Metin Pala/Anadolu Agency/Guliver/Getty Images)
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan (dreapta) și președintele rus Vladimir Putin își strâng mâinile în timpul conferinței de presă care a urmat după întâlnirea din Mabeyn Palace în Istanbul, în 10 octombrie 2016. (Foto Metin Pala/Anadolu Agency/Guliver/Getty Images)
Sursa: (Foto Emin Mengüarslan/Anadolu Agency/Guliver/Getty Images)
Paza de coastă turcă aruncă o frânghie pentru a salva câțiva refugiați, după ce barca în care aceștia se aflau s-a răsturnat, pe 22 ianuarie 2016. Refugiații voiau să ajungă în Grecia. Paza de coastă turcă a salvat de la înec 43 de persoane. (Foto Emin Mengüarslan/Anadolu Agency/Guliver/Getty Images)
Sursa: (Foto Cem Genco/Anadolu Agency/Guliver/Getty Images)
Gozyasi Nasir, fiica lui Mamun Halid Nasir, 27 ani, care și-a pierdut picioarele, degetele de la mâna dreaptă, văzul și auzul într-un atac cu bombă pus la cale de forțele regimului Assad în Idlib, stă lângă tatăl său în casa lor din Reyhanli, districtul Hatay, Turcia, pe 20 ianuarie 2016. O fundație umanitară le aduce mâncare, cărbuni pentru foc și așternuturi celor din familia Nasir. (Foto Cem Genco/Anadolu Agency/Guliver/Getty Images)
Sursa: (Foto Win McNamee/Guliver/Getty Images)
Candidatul republican la alegerile prezidențiale din SUA, Donald Trump, a câștigat alegerile din 8 noiembrie pentru cea mai înaltă funcție în Statele Unite ale Americii. (Foto Win McNamee/Guliver/Getty Images)
Sursa: (Foto Win McNamee/Guliver/Getty Images)
Președintele SUA Barack Obama dă mâna cu președintele ales al SUA, Donald Trump, după întâlnirea din Biroul Oval al Casei Albe, pe 10 noiembrie 2016, in Washington, DC. (Foto Win McNamee/Guliver/Getty Images)
Sursa: (Foto Sean Rayford/Guliver/Getty Images)
Forțele de poliție față în față cu protestatarii în timpul unor demonstrații în dimineața zilei de 21 septembrie în Charlotte, North Carolina. Protestele au urmat după ce cu o noapte înainte un polițist a împușcat mortal un bărbat de 43 de ani, într-un complex de apartamente în Charlotte. (Foto Sean Rayford/Guliver/Getty Images)
Sursa: (Photo by Ketevan Kardava/Getty Images)
Însoțitoarea de zbor Nidhi Chaphekar (dreapta) - imediat după atentatele teroriste din aeroportul din Bruxelles, în 22 martie 2016. Imaginea a fost surprinsă de jurnalista georgiană Ketevan Kardava, care călătorea spre Geneva, când au avut loc exploziile. La aeroportul Zaventem din nord-estul Bruxelles-ului au avut loc două explozii, iar o a treia explozie a avut loc la distanță de o oră în stația de metrou Maelbeek, în apropiere de sediul Comisiei Europene. Bilanțul provizoriu indica 34 de morți și aproape 300 de răniți. (Photo by Ketevan Kardava/Getty Images)
Sursa: (Foto Siphiwe Sibeko - Pool/Guliver/Getty Images)
Sprinterul sud african Oscar Pistorius se îndreaptă către sala de judecată fără protezele pentru picioare, în 15 iunie 2016, în Pretoria. El este acuzat de uciderea prietenei sale, Reeva Steenkamp, în 14 februarie 2013. Atletul paralimpic susține că motivul pentru care a împușcat-o pe iubita sa este pentru că confundat-o cu un hoț. (Foto Siphiwe Sibeko - Pool/Guliver/Getty Images)
Sursa: (Foto Carl Court / Guliver/Getty Images)
Un băiat face o pauză din plimbarea cu bicicleta în apropierea unui teren incendiat de luptători ISIS înaintea ofensivei din Mosul, pe 21 octombrie 2016, în Qayyarah, Irak. Câteva sute de familii irakiene și-au părăsit locuințele din Mosul. (Foto Carl Court / Guliver/Getty Images)
Poate cineva să nu-și pună întrebările: cum s-a ajuns aici, cine sunt vinovații, cine e vinovatul principal care a împins omenirea pe acest drum care pare fără întoarcere ?
Răspunsul nu vine decât de la câteva intervenții armate - absolut nejustificate de niciun fel de drept - în treburile interne ale unor state: în fosta Jugoslavie, în Iraq, în Libia, în Afganistan, în Siria. Unele fiind situate față de agresori pe partea opusă a planetei ! Forța răului, cum zicea un președinte celebru, stătea și încă stă mai aproape de el decât ar fi dispus să recunoască. Spun asta cu toată părerea de rău. Și o spun chiar oameni din interiorul acestor mari puteri. Chiar e de crezut că diriguitorilor acestor state chiar le pasă de soarta omenirii ?
Like 2
@
Nu băteam chiar așa departe. Mă gândeam la obrazul unora, care se dau informatori de opinie.
Like 0
@
Bineinteles ca toate lumea isi pune intrebarile respective. Din nefericire, majoritatea oamenilor, la fel ca d-voastra, nu trece de capcana intrebarilor retorice, cu raspuns indus. Insotite de toata panoplia propagandistica a argumentelor care au la baza chestiuni irelevante precum amestec intreburile interne, agresori din partea opusa a planetei etc. De parca s-ar fi schimbat ceva daca agresorii ar fi fost vecini.
Problema statelor la care faceti referire este ca toate au o trasatura comuna, nici unul din ele nu a fost vreodata un stat viabil. Toate au fost state artificiale, create prin comprimarea unor tensiuni enorme, care nu asteptau decat momentul sau pretextul pentru a detona. Problema nu a fost niciodata daca ci doar cand urma sa se intample inevitabilul. Yugoslavia a fost formata prin punerea laolalta, fara voia lor, a doua natiuni, croata si sarba, care se detestau una pe alta mai mult decat orice pe lumea asta. Faptul ca erau strans inrudite facea ura lor si mai pasionala. Iraqul a fost un stat creat avand la baza o elita politica sunita a carei singura preocupare si grija a fost sa tina la respect prin teroare majoriatea populatiei de religie siita. Majoritate care ii ura din tot sufletul pe sunitii de la conducere si nu astepta decat momentul favorabil sa intoarca roata si sa ii terorizeze la randul ei, mai ales ca stia ca beneficiaza de sprijinul garantat al vecinilor siiti din Iran. Siria prezenta o situatie in oglinda fata de Iraq, o elita siita la conducere si o majoritate sunita oprimata si exclusa politic, cu vecini suniti puternici si foarte interesati in rasturnarea situatiei. Libia tara dominata de clanuri invrajbite de secole unde numai interventia colonialista a putut sa dea nastere unui stat fragil. Afganistanul e un teritoriu, caci cu greu poate fi denumit stat. Teritoriu pe care, in ultimele 5 secole, nimeni nu a reusit sa il controleze cat de cat, unde toti lupta contra tuturor, in care nici un regim nu a rezistat mai mult de un deceniu. Teritoriu locuit de populatii si triburi aflate in perpetuua revolutie si in etern conflict, care si-au facut un mod de viata din jefuirea si macelariea vecinilor.
Interventia straina a facut ca toate aceste butoie de pulbere sa explodeze, ceea ce nu e de mirare, pentru ca ar fi explodat oricum mai devreme sau mai tarziu. In concluzie, vinovatii pe care indicati au meritul de a fi grabit lucrucrile cu un cativa ani, poate chiar cu un deceniu in unele cazuri, dar cam atat.
Like 0
@ Ventidius
Au fost, deci, ajutate să explodeze respectivele butoaie și cu pulbere gratuită. Privind conviețuirea, noi și ungurii - de pildă, am reușit să ne păstrăm împreună cu toată dușmănia ce ne-a înghioldit timp de câteva secole. Acuma, nu știu cât trebuie să le mulțumească intervenienților că le-au purtat de grijă toate aceste nații învrăjbite pentru câștigul cu care s-au ales în ultimii vreo treizeci de ani. N-am citit, nici văzut pe undeva cuvinte de mulțumire.
Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.
„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Răspunsul nu vine decât de la câteva intervenții armate - absolut nejustificate de niciun fel de drept - în treburile interne ale unor state: în fosta Jugoslavie, în Iraq, în Libia, în Afganistan, în Siria. Unele fiind situate față de agresori pe partea opusă a planetei ! Forța răului, cum zicea un președinte celebru, stătea și încă stă mai aproape de el decât ar fi dispus să recunoască. Spun asta cu toată părerea de rău. Și o spun chiar oameni din interiorul acestor mari puteri. Chiar e de crezut că diriguitorilor acestor state chiar le pasă de soarta omenirii ?
Problema statelor la care faceti referire este ca toate au o trasatura comuna, nici unul din ele nu a fost vreodata un stat viabil. Toate au fost state artificiale, create prin comprimarea unor tensiuni enorme, care nu asteptau decat momentul sau pretextul pentru a detona. Problema nu a fost niciodata daca ci doar cand urma sa se intample inevitabilul. Yugoslavia a fost formata prin punerea laolalta, fara voia lor, a doua natiuni, croata si sarba, care se detestau una pe alta mai mult decat orice pe lumea asta. Faptul ca erau strans inrudite facea ura lor si mai pasionala. Iraqul a fost un stat creat avand la baza o elita politica sunita a carei singura preocupare si grija a fost sa tina la respect prin teroare majoriatea populatiei de religie siita. Majoritate care ii ura din tot sufletul pe sunitii de la conducere si nu astepta decat momentul favorabil sa intoarca roata si sa ii terorizeze la randul ei, mai ales ca stia ca beneficiaza de sprijinul garantat al vecinilor siiti din Iran. Siria prezenta o situatie in oglinda fata de Iraq, o elita siita la conducere si o majoritate sunita oprimata si exclusa politic, cu vecini suniti puternici si foarte interesati in rasturnarea situatiei. Libia tara dominata de clanuri invrajbite de secole unde numai interventia colonialista a putut sa dea nastere unui stat fragil. Afganistanul e un teritoriu, caci cu greu poate fi denumit stat. Teritoriu pe care, in ultimele 5 secole, nimeni nu a reusit sa il controleze cat de cat, unde toti lupta contra tuturor, in care nici un regim nu a rezistat mai mult de un deceniu. Teritoriu locuit de populatii si triburi aflate in perpetuua revolutie si in etern conflict, care si-au facut un mod de viata din jefuirea si macelariea vecinilor.
Interventia straina a facut ca toate aceste butoie de pulbere sa explodeze, ceea ce nu e de mirare, pentru ca ar fi explodat oricum mai devreme sau mai tarziu. In concluzie, vinovatii pe care indicati au meritul de a fi grabit lucrucrile cu un cativa ani, poate chiar cu un deceniu in unele cazuri, dar cam atat.