Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Lumea pe muchie de cuțit: de la atentatul din Moscova, la alegerea lui Trump în noiembrie

Donald Trump - 2024

Foto: Michael M. Santiago / Getty images / Profimedia

SUA nu au fost singura țară implicată în încercarea de a ajuta Rusia cu alerte antiteroriste, obținute prin spionaj , fie cu câteva zile, fie cu câteva ore înainte de atac.

Există o convenție internațională numită DUTY TO WARN. Indiferent de politica sau guvernul de la putere, în cadrul acestui acord țările se alertează reciproc cu privire la posibile atacuri din partea grupărilor extremiste din Orientul Mijlociu, care în cazul de la Moscova și-au și revendicat responsabilitatea. SUA și Canada, pe care Rusia îi consideră inamici, fac parte dintr-un grup de națiuni care au încercat să-l avertizeze pe Putin.

Problema este că Putin nu ascultă de sfaturile nimănui, nici măcar pe cele venind din cercul său interior, care încearcă să-l conducă către un răspuns mai realist conform cu situația de pe teren.

Putin crede că este invincibil, ca orice dictator are un orgoliu nemăsurat și se crede destinat de Dumnezeu să apere Rusia. Încrucișează-te cu el în opoziție și ești mort. Lista este lungă cu cei care au pățit-o, socotind numai pe cei numărați de la începutul invaziei din Ucraina.

Învinovățirea Ucrainei de atacul din Moscova, în mintea lui, îi oferă o scuză pentru a trimite mai mulți bărbați pe front, deoarece, deși are puterea de a determina rezultatele alegerilor, el trebuie să aibă totuși oamenii în spate, să-l urmeze și să-l susțină. El știe că fără soldați în război, soarta lui va fi aceeași ca a țarilor ruși și a Uniunii Sovietice.

Putin (și acum admiratorul său, Trump) a fost responsabilul dezinformării în timp ce lucra pentru KGB. Această este cartea lui de vizită. Nu și-a părăsit niciodată misiunea până în ziua de azi, din păcate i-a servit bine. Dacă ar purta o plăcuță pe frunte, pe ea ar scrie: „Mincinos din fire”.

Ziarele din Rusia scot cele mai multe minciuni, comparativ cu orice altă publicație din lume.

Căutați știri despre mamele sutelor de mii de soldați ruși care au murit. Acest lucru este trecut sub tăcere de Pravda (Adevărul) ca ziar și de Putin că orator. Nu veți găsi niciodată această știre în gura lui Putin sau în articolele din media rusă. Este ceva „clasificat”. Ucraina este o victimă, dar și poporul rus prin dezinformare are aceeași soartă.

Putin are un admirator peste ocean, care este și el un maestru al orgoliului și neadevărului. “Even if you vote and then pass away, it's worth it," „Chiar dacă votați și apoi veți muri, merită”, a spus Donald Trump, îndemnând susținătorii să-l voteze, pe fondul temperaturilor sub zero din statul Iowa. Cu aceste îndemnuri, Trump urmează astfel exemplul lui Putin, dar și mai flagrant.

Asistăm la un război nu al armelor, ci al cuvintelor, al adevărului real distorsionat sau complet răsturnat, purtat zilnic peste tot în lume. În țări aflate sub dictatură, jurnaliştii care duc această bătălie, îşi riscă viaţa, sunt închişi, chiar mor. Nicăieri în lume însă, jurnaliști aflați în opoziție nu o duc bine.

La acest război al cuvintelor prin știri sau declarații trebuie să ne așteptăm în America, dacă Trump va ajunge la putere: o Americă dezbinată, ziare partizane, un tablou social ca un mozaic, în care fiecare are adevărul lui. Mai mult, o Americă cu Trump la cârmă din noiembrie va dezlănțui un haos total în ordinea mondială, în vremurile în care schimbările climatice încep să facă alte adevărate ravagii în echilibrul global.

Până în noiembrie mai este timp: poate președintele Biden va reduce retorica și înfruntările și îl va forța pe Netanyahu să rezolve conflictul din Gaza, sau poate aduce Ucraina înapoi într-o poziție stabilă de război. Are timp să reaprindă relațiile cu China, astfel încât problema Taiwanului să nu explodeze în exterior din cauza oportunismului într-o lume instabilă.

Este clar că lumea se îndreaptă spre riscuri mari, totul este pe muchia cuțitului. America, cea mai mare putere politică a lumii, poate proceda cu prudență, cu un ochi către o afirmare diplomatică reală pentru a atenua tensiunile, dar și o poziție fermă, astfel încât să nu existe confuzie. Rusia, China, Israel, Haiti, India și multe alte locuri în care au loc schimbări de paradigmă ar putea poate să se retragă, să caute un teren comun și să scadă temperatura pe glob. Lumea a mai luat foc în trecut, acum este altfel, războiul nu va servi nimănui la nimic. Nimeni nu ar ieși intact sau viabil, dacă toată lumea nu se răcorește și se oprește pentru un minut, mai calmă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • IraM check icon
    Trump va dezlantui haos total ???
    A fost presedinte 4 ani deja si nu a inceput nici un razboi.
    Spre dezamagirea pacifistilor, care se vad fara job.
    Las' ca a venit Biden si avem de munca in Gaza si Ukr...

    Si de ce e Europa indeptatita sa fie aparata de US, pe dea moaca? Germania si alte tari bogate fug de plata! Rusinos.

    Articol scris cu "CNN pissing in your ear"...
    • Like 0
  • Confuzia creata prin acest atac de la Moscova poate duce la suferinte imense pentru Ucraina, pentru ca vestul nu va raspunde prompt cu ajutor pentru uncrainieni. Iar intre timp, daca e ales Trump la naivii de americani, nici atata nu va mai fi ajutata Ucraina. NATO va deveni necompetitiva si rusii isi vor face de cap. Asa sumbra e perspectiva in acest moment.
    • Like 0
    • @ Adriana Negruti
      IraM check icon
      Nato e deja necompetitiva. Trump le-a spus-o si i-a avertizat ca stau prea aproape de rusi, dar degeaba, ei nu asculta de Trump, ca Trump e rau, nu-i place socialismul, ptiu drace!
      Ukr pierde razboiul, pe mandatul lui Biden si Ursulei. Si totusi, Trump e de vina.
      Tot timpul altii sunt de vina.
      Noi suntem intotdeaua victime!
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult