Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Nu doar rușii știu să folosească propaganda: explicația unor breaking news-uri din media occidentale

Putin la televizor

 Mai acum un an, ziarele europene vuiau de iminenta contraofensivă care urma să restabilească Ucraina în vechile granițe de acum trei ani, plus eliberarea Crimeii ocupate de Putin în 2014. Pentru asta optimiștii cereau eforturi din partea NATO: felurite tancuri, rachete, avioane, șenilate, drone care ar fi fost folosite imediat de armata ucraineană pentru a da peste cap linia frontului, respingând în mare agresorul rus. 

Degeaba spuneau realiștii că mai înainte trebuie antrenați piloții ucraineni sau instruiți tehnicienii în rachete și drone cum să le programeze și să le calibreze, că trebuie timp să fie fabricate și livrate aceste tancuri și rachete. Nimic din acestea nu erau luate în seamă de „contraofensiva” optimiștilor, armata ucraineană, prin eroism și patriotism, plus arme din Vest, urma să alunge cotropitorul. Evident a fost o manipulare de presă cu scopul de a forța mâna aliaților spre a livra Ucrainei ajutoarele militare promise. Astăzi asistăm perplecși la o altă teorie: Putin nu numai că nu a fost aruncat în mare, dar din cel care mai avea numai 2-3 luni pentru a fi învins, acum a fost transformat într-o forță militară invincibilă, fiind vehiculate informații că, în scurtă vreme, chiar ar putea ataca țări NATO, inclusiv cu rachete nucleare 

Noua poveste din această primăvară a început cu un așa-zis plan de a invada Țările Baltice de către Rusia, obținut de spioni nemți și scurs  pe surse din Wermacht în tabloidul Bild în Germania, preluat apoi în DailyMail din Anglia, urmat de interviuri cu oficiali militari care nici nu au negat, nici nu au confirmat scenariul invaziei, declarând filosofic  că „orice este posibil”. După această scânteie din două tabloide a început o paranoie militară în America și Europa, ziare respectabile au preluat de la aceste tabloide ideea invaziei ruse în Europa Occidentală, au fost cerute noi arme, noi rachete, tot felul de super arme cu super ghidări prin GPS, de foarte lungă rază de acțiune etc. 

Vine și o știre mai bombă - a început războiul electronic: avionului secretarului apărării Grant Shapps din Marea Britanie, în timp ce zbura din Polonia la Londra, i-a fost bruiat GPS-ul de către ruși, așa că iată cum nimic nu este sigur, vorba oficialilor germani „orice este posibil”. Mai mult, tot Rusia a interceptat ilegal convorbiri ale unor ofițeri din Wermacht, unul fiind la băi în Asia, care aranjau să lovească podul lui Putin din Crimeea cu rachete Taurus din Germania, care posibil vor livrate în secret Ucrainei și operate poate de tehnicieni englezi care deja sunt pe front. Ultima picătură: Macron cere să trimită trupe NATO în Ucraina, altminteri Putin va invada Europa și nimic nu îl va opri, dacă Ucraina nu este sprijinită și rușii alungați în mare. Macron, care până mai ieri era un moderat, cerând tratative pentru oprirea războiului, devine mare geniu de război, crezându-se îndreptățit să apere Europa de ruși. Toate aceste știri și declarații belicoase au pornit ca o avalanșă de prin februarie și țintesc ceva concret: creșterea cheltuielilor militare ale NATO. Guvernele și societățile occidentale, care au trăit prea mult în cultura păcii și a prosperității, lăsând apărarea comună în seama Americii, trebuie trezite pentru a conștientiza pericolul. Aceasta explică și „amenințarea nucleară” pe care o vedem discutată seară de seară la televizor… 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Heiii! Pana la urma: reprezinta Putin un pericol pentru Europa, sau nu? Ca nu te inteleg.
    • Like 0
  • Nu mai exista Wehrmacht din 1945! Armata germana se numeste Bunderswehr. Chiar asa de aiurit e autorul? Republica nu are vreun "cap limpede" care sa se uite pe ce texte apar pe site? Incep sa imi pun altfel de intrebari, spre exemplu "Ce naiba caut eu pe site-ul asta de habarnisti?"
    • Like 1

Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult