Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Magie prin tehnologie. Cum a devenit Luca primul chitarist care a susținut un show live printr-o hologramă, de la o distanță de câțiva kilometri față de locul concertului

Mihail Leaua, alături de Adrian Despot

Ce faci atunci când un copil de 10 ani este invitat să-și ia chitara și să cânte alături de Adrian Despot și Vița de Vie, dar are emoții atât de mari încât poate fi cu greu convins să urce pe scenă?

Luca Mihail Leaua are 10 ani și este foarte talentat, muzica fiind pasiunea lui. Să interpreteze piesele preferate în fața unui public numeros îl face să se simtă copleșit.

Și totuși, tânărul artist a reușit să cânte relaxat la chitară în fața a mii de oameni, cu ajutorul unei tehnologii care pare că vine din viitor. 

„Împreună cu Vodafone am făcut un miracol, pe care noi îl numim magie prin tehnologie“, le-a spus celor din public Adrian Despot, solistul trupei de rock Viţa de Vie. După câteva minute, Luca avea să fie primul chitarist care a susținut un show live printr-o hologramă, de la o distanță de cativa kilometri fata de locul concertului. În premieră mondială, Vodafone România a adus prima hologramă live, prin 5G.

Poate fi o hologramă atât de reală încât să nu-ți dai seama că este hologramă?

Puștii de azi își pot învinge temerile cu ajutorul tehnologiei 5G. Tehnologia a fost folosită pentru a-l ajuta pe Luca să-și depășească emoțiile și pare desprinsă din Star Trek, doar că a fost implementată în România anului 2019. Dintr-un studio de unde se simțea în siguranță, Luca a fost proiectat sub formă de hologramă pe scena Romexpo, alături de Adrian Despot și colegii lui de la Vița de Vie, în mijlocul unui concert cu mii de spectatori.

„Holograma în spate a necesitat o transmisie mare de date și o întârziere a datelor foarte mică, pentru că altfel Luca nu ar fi putut să cânte sincron cu formația”, dezvăluie Cătălin Buliga, Chief Technology Officer, Vodafone România.

Ca să fim puțin mai tehnici, pe 19 februarie 2019, în România, a avut loc primul concert în care a fost integrată o secvență live transmisă printr-o hologramă realizată cu ajutorul tehnologiei 5G furnizată de Vodafone România.

Imposibilul devine posibil cu ajutorul tehnologiei Vodafone 5G

„Dintr-un studio, am apărut pe scenă. M-am gândit că dacă am cântat sub formă de hologramă pot să cânt și în carne și oase, pe scenă. Până la urmă, s-a dus frica și am venit pe scenă și pe bune”, spune Luca. Tânărul artist a cântat bis-ul, fizic de data aceasta, alături de Vița de Vie.

Imposibilul a devenit posibil pentru Luca. Iar imposibilul va deveni posibil pentru alte milioane de oameni. Furnizori de pe tot mapamondul pregătesc infrastructura pentru următoarea revoluție tehnologică. O conectivitate cum am văzut doar în filmele SF va putea aduce mai aproape de noi mașinile autonome, folosirea dronelor și a realității virtuale și, nu în ultimul rând, Internet of Things. Toate acestea vor putea fi posibile cu ajutorul telefoanelor care suportă tehnologia 5G.

„Vodafone România a folosit întotdeauna cele mai noi tehnologii pentru a îmbunătăți viața oamenilor, începând de la primul apel de voce realizat în rețeaua noastră digitală în 1997. Am marcat de-a lungul anilor multe premiere. Acum, folosim capabilitățile 5G în practică și inovăm din nou, de această dată la intersecția dintre arta spectacolului live și tehnologia de ultimă oră, pentru a-i da unui tânăr muzician talentat curajul să-și depășească teama de scenă și să-și transforme visul în realitate. Îi dorim ca mâine să devină un adevărat star în muzică. A simțit o parte din această experiență, iar acest lucru ne demonstrează că viitorul este deja prezent“, spune Murielle Lorilloux, CEO, Vodafone România. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Foarte cool, mai ales ca ...„Dintr-un studio, am apărut pe scenă. M-am gândit că dacă am cântat sub formă de hologramă pot să cânt și în carne și oase, pe scenă. Până la urmă, s-a dus frica și am venit pe scenă și pe bune”, spune Luca.
  • Like 0
 • Bravo Vodafone !
  • Like 0
 • Dap, primii pași spre izolarea oamenilor. Și controlul definitiv, pentru că, hologramă fiind cel de lângă tine nu vei ști cu adevărat dacă este prietenul tău sau este ”prietenul tău” controlat de pe un server. Adio umanitate.
  • Like 1
 • O sa las asta aici: https://www.venues-london.co.uk/world-first-holographic-telepresence-over-4g-at-8-northumberland-avenue/ "World first holographic telepresence over 4G at 8 Northumberland Avenue ", din 2015. Nu se poate gasi un publicity sunt mai serios?
  • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult