Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Mai bine rămân nepotul șefului Securității

Subsemnatul propun ca Fericitului Dragnea să i se preleveze o ureche, aceea cu care asculta raportările de la secțiile de votare la referendumul din 2012. Dacă ai un mort în familie, vii cu el, îl atingi de urechea lui Dragnea și răposatul se va ridica, aidoma lui Lazăr, și va striga: „Doamne, Dumnezeul meu, vreau să votez!”. 

Așa ar putea arăta corpul delict în cazul aplicării legii Dragnea, legea antidefăimare, asupra subsemnatului. E vorba de un text publicat acum câteva luni, în care sugeram ce părți din politicienii noștri, după deces, să fie prezervate ca moaște. L-am redus pe ditamai președintele de partid la o ureche – nu este aceasta „o punere în inferioritate”, cum zice legea adoptată turbo de senatori, a persoanei Dragnea și a „grupului social” PSD?

Ba bine că nu, așa că dl Dragnea are la dispoziție 3 ani ca să-l dea în judecată pe numitul Popescu și să-l scoată bun de plată 30.000 + 60.000 = 90.000 lei, potrivit legii. 

Când am numit Biblioteca pentru Hoți activitatea noilor savanți din pușcării, autori de cărți, am pus în inferioritate acest grup social? Adică ei scriu lucrări științifice revelate și Popescu îi face hoți? Încă 60.000 amendă.

Trecând la persoana fizică, Dan Voiculescu, de pildă, și d-sa un autor cuprins de iluminare la răcoare, l-am botezat Varanul, coborându-l din om în șopârloi. Păi, cum să nu fie și asta o defăimare, o punere în inferioritate?!

Ca să nu mai vorbim de proaspătul urmărit penal G. Oprea, despre care am scris că „clipește ca o mașină de spălat defectă” când își debitează gogoșile naționale.

Încă o amendă nu mai contează, oricum voi fi adus la sapă de lemn.

Acesta este scopul legii Dragnea, apărută din senin, din iarbă verde. Antidefăimarea este un concept instituționalizat în AntiDefamation League în 1913, când antisemitismul, în special în Europa, creștea de la an la an. Era o reacție firească, în fața unui fenomen îngrijorător, care a dus la ce-ți e groază și să te gândești. Iar League înseamnă Ligă, organizație neguvernamentală, nu lege.

Ce anume din România de azi ar face necesară o lege antidefăimare ca aceea fabricată de Dragnea și iuțită de Senat? Răspuns: nimic.

Adoptarea unei asemenea legi presupune că pe aici mustește ura de rasă, că sunt denigrați și calomniați prin toată media evreii, maghiarii, țiganii, turcii, urainenii, că sunt batjocoriți handicapații, homosexualii, bolnavii de SIDA sau diabet, umilite femeile, jigniți bătrânii, toți pentru că sunt ceea ce sunt – o fantasmagorie de care nici măcar encefalul dlui Dragnea nu e capabil. Că mai apar foarte rare incidente, când un politician sau un jurnalist face vreo afirmație interpretabilă ca lezantă, pentru asta există Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, care taie amenzi: subsemnatul, de exemplu, am fost condamnat la 2.000 lei, deoarece CNCD a considerat că am discriminat într-un text etnia romă. Eu nu, deoarece atitudinea critică pe care am exprimat-o cu privire la țiganii care fură nu e nicidecum mai blândă când e vorba de românii care fură. Dar m-am supus și am plătit.

Avem legi împotriva discrimnării, calomniei, insultei. Există ONG-uri care să apere drepturile minorităților și drepturile omului. Bonusul cu antidefăimarea e pentru hoții cu bani, prezenți pe sticlă, în stare să arunce un comando de avocați în capul unui jurnalist care-i scrie „de rău”. Dragnea nu-și apără doar „nevoile și neamul” lui cu legea asta, el se vrea binefăcătorul întregii haite politico-financiare care, iată, tocmai o votă, cu entuziasm, în plen.

Și ar mai fi o problemă: dacă spun că L. Dragnea este singurul președinte PSD ales după ce a candidat de unul singur, ca N. Ceaușescu, n-or să mă dea în judecată foștii șefi ai Partidului, care se vor simți puși în inferioritate?

Cât privește internetul, facebook-ul, da, există destui cretinetzi și netanderthali (iar am pus în inferioritate niște grupuri sociale!) care produc, marea majoritate sub anonimat, postări delirante cu caracter antisemit, antițigani, antihomosexuali, antiSimona Halep, de fapt, antiumane, antioricine. Este responsabilitatea deținătorilor de site-uri să-i cenzureze pe cât posibil. Dar a supune internetul unei legi antidefăimare, cu asta nu voi fi de acord în veci: prefer să rămân nepotul șefului Securității, distrugătorul presei scrise și scânteistul cu 4 neveste, decât să fie sugrumat acest ultim mijloc de exprimare liberă, când toate celelalte sunt înregimentate. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cum rămâne, în acest caz, cu defăimarea celor 20.000.000 de cetățeni ai acestei țări atunci când sunt luați drept fraieri, cu cele mai mici salarii, nevoitori de autostrăzi, etc, etc? Răspuns: "trăiască guvernul ca poporul!" (citat)
  • Like 0
 • check icon
  Țelul suprem al unei asemenea legi este simplu: noi, mereu noi, vom conduce. Se opune cineva? jap una peste față? Se mai opune cineva? da? încă un jap. Se mai opune cineva? În unanimitate legea a fost aprobată. Aferim.
  • Like 1
 • Se pare ca romanii sunt o natie de defaimatori, predispusa la practicarea discriminarii, segregarii in forma materiala si verbala sau scrisa. Altfel de unde a aparut necesitatea unei asemenea legi? Eu nu stiu ca asemenea practici sa fie frecvente printre romani. Si exista deja lege impotriva discriminarii. probabil ca acolo definirea grupurilor care pot fi afectate nu poate fi facuta sa includa grupul politicienilor infractori sau grupul posesorilor de titlu de doctor obtinut prin plagiat sau orice alfel de categorisire.
  Domnul Dragnea spune ca o asemenea lege nu mai exista in nici o tara. Inca. Poate devine model, eventual pentru SUA unde, chipurile, este in discutie o asemenea lege. Poate ve fi adoptata si acolo pe "repede inainte" pentru ca si la ei urmeaza alegeri.
  Bref, prin aceasta lege a fost evitata raspandirea defaimarii in Romania.
  Fiind prima lege de felul acesta in lume, poate obtine initiatorul vreun brevet de inventie pentru elaborarea ei? In felul acesta nu ar putea fi acuzat in nici un fel de plagiat.
  Garantat original! Ca si democratia noastra...
  • Like 1
 • După ce "democrația originală" s-a instalat cu succes in patrie, după '90, grație " ilustrului" gânditor, urmaș demn al PCR, Iliescu Ion, iată că roadele nu au întârziat să apară. Toate scursurile neamului au ieșit, precum păduchele în frunte, în față!
  Bandiți cu înaltă calificare se perindă pe la DNA, intr-un du-te vino permanent,după ce au secătuit această țară de toate resursele sale. Rotofei, bine îmbrăcați, avocați buni, cu prezumția de nevinovăție la ei, un cadru demn de


  romanul lui Zamfirescu, Sfânta mare nerușinare! Ăștia n-au auzit de așa ceva, la școala unde au învățat ei nu s-a predat materia asta! Aștept acum cu interes să văd dacă dirijorul Voicu Madalin va pune în scenă, la Beciul Domnesc, corul sclavilor din Nabucco! Să se audă peste țară că trăim vremuri noi, aferim!
  • Like 0
 • Dupa cainii de la stana; cu sau fara jujeu; dupa miorita; cu sau fara botnita(ca distruge padurea si pasunea) iata ca a venit si randul omului de a avea calus.
  Si chiar de mi-ar pune calus eu tot am sa mormai incercand sa le cant doua cantecele: Prostia la putere de Sarmalele Reci si Canteul Golanilor din timpul Lovilutiei din '89.
  Oare am sa primesc amenda?
  • Like 3
 • check icon
  OBSERVAM FOARTE CURÎND cum compatriotul X, trăit în mediu occidental (și ale cărei rigori i-au pătruns realmente în sînge), nu simte nevoia a-și înțepa ori umili preopinentul.

  Iar implicit, nu ține să-și cîștige auditoriul și altfel decît prin argumente raționale.
  .

  La noi însă, cei rămași cu mînă-n blana Mioriței, bășcălia se află sport național.
  Inclusiv la condeie din prima garnitură valorică.
  .
  Priveam, de pildă, la jurnaliștii revistei „22”.
  .
  Iar acum cîteva minute către producția din care extrag următoarele:
  .
  „Subsemnatul propun ca Fericitului Dragnea să i se preleveze o ureche, aceea cu care asculta raportările de la secțiile de votare la referendumul din 2012. Dacă ai un mort în familie, vii cu el, îl atingi de urechea lui Dragnea și răposatul se va ridica, aidoma lui Lazăr, și va striga: „Doamne, Dumnezeul meu, vreau să votez!”.
  .

  CA URMARE, salt pălăria în fața unor flori rare precum domnii Emil Hurezeanu, Mugur Isărescu, Adrian Vasilescu, Daniel Dăianu...
  • Like 0
 • să așteptăm verdictul ÎCJJ. s-ar putea ca menținerea sau mărirea condamnării inițiale a lui Dragnea să fie considerată, conform „legii”, tot o defăimare. a partidului! dai în mine? dai în tine... dai în fabrici și uzine. PSD-iste!
  • Like 3
 • Dl. Popescu. Ati scris romă in loc re rromă. Inca 60.000 lei pt ca ati discriminat locuitorii orasului Roma.

  In alta ordine de idei: legea este neconstitutionala si chiar daca printr-o sinistra intamplare (sau pactizare?) legea intra in vigoare, orice efect al legii poate fi cu usurinta atacat la CCR: art.19 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului + art.20 din Constitutia Romaniei.
  • Like 1
 • Glocker check icon
  Aceasta lege pare a se inscrie intr-un mai lung sir de legi care emana un puternic iz de sorginte patologica.As aminti numai legea "arestului la domiciliu" in cazul persoanelor aflate in concediu medical care trebuiau verificate cu politia daca sunt sau nu acasa,sau legea care impunea ca un procent din stirile radio-tv sa fie pozitive si cred ca daca as sta mai mult sa ma gandesc as mai gasi cel putin 2-3 astfel de mostre de prostie,iar prostia cred ca tot de patologic tine caci pana la urma este o boala si ea,tratabila sau nu,o sa mai vedem.In legatura cu legea "defaimarii"m-as intreba ce ar face domnul Dragnea daca in mod cu totul si cu totul ipotetic l-as denumi drept ultimul dinozaur comunist(sper ca legea nu a intrat inca in vigoare) si as folosi pentru asta o cartela preplatita si un smartphone cumparat de pe o Ocazii.ro sau alta platforma similara?O sa dea ordin ca un intreg detasament SRI sa se ocupe cu interceptarea mea chiar daca e aproape imposibila si s-ar cheltui pentru asta mii de euro?Si daca mii de cetateni revoltati care isi varsa oful in spatiul virtual ar trebui interceptati sa inteleg ca se vor cheltui milioane de euro doar pentru pastrarea imaculata a imaginii unui politician sau altul ,care oricum sunt trecatori ,penali sau nu?
  • Like 1
 • Cred că meşterul Dragnea si ai lui fac o greşeală cu această lege. Nelăsându-le românilor compensaţia de a-i numi hoţi, infractori etc., potrivit activităţii pe care partidele au inţeles că o presupune guvernarea, s-ar putea ca românii sa se hotărască să le oprească respectivele activităţi.
  • Like 1


Îți recomandăm

Scoala de asistenti

Săli mari de curs, coridoare largi, încăperi care simulează la detaliu saloane de spital, manechine și roboți care vorbesc și sunt conectați la senzori ce transmit profesorilor supraveghetori dacă manevrele sunt efectuate corect. Dar- dincolo de teorie și practică- cei care trec pe aici își însușesc una dintre cele mai importante comportamente ale unui cadru medical: cum să arate empatie față de bolnavii pe care îi tratează.

Citește mai mult