Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Mai multe persoane publice, între care Mihai Șora și Nae Caranfil, anunță că merg la protestul de astăzi din Piața Universității

Proteste februarie 2017 - Ovidiu Dumitru Matiu

(Foto: Inquam Photos/ Ovidiu Dumitru Matiu)

Mihai Șora, Nae Caranfil, Tudor Giurgiu, Tudor Chirilă, Mircea Cărtărescu, Oana Pellea sunt doar câteva dintre persoanele publice care și-au anunțat participarea, pe rețelele de socializare, la protestul antiguvernamental de amploare din București.

Acțiuni de protest sunt anunțate și în mai multe orașe din țară, între care Iași, Cluj, Sibiu, Brașov, Deva.

În Capitală manifestanții se vor strânge sâmbătă, începând cu ora 18:00, în Piața Universității, de unde vor pleca spre Piața Unirii și apoi la Parlament.

La protestul din București va participa și un grup de persoane plecate pe jos din Cluj în urmă cu aproape zece zile.

„Bună dimineața. Astăzi, toate drumurile duc la Piața Universității. PS: (08h08) Dragi copii, a ieșit Soarele. Sus inimile!”, scrie filosoful Mihai Șora.

Și regizorul Tudor Giurgiu și-a anunțat participarea la acțiunea de protest din această seară.

„Recomandări de week-end. Deseara, după 18.00, Piața Universității. Pentru că, până la urmă, solidaritatea și bunul simț trebuie să învingă prostia și obrazul gros. După frig și ploaie, se merită apoi să vă refugiați într-o sală de cinema. Mergeți să vedeți „The Disaster Artist”, am râs/plins, e adorabil, clar unul din cele mai bune filme văzute de mine în ultimul timp. Nu ratati nici „Pororoca”, cel mai recent film românesc, regizat de Constantin Popescu. Intens și răscolitor. În rest, pentru toate celelalte ore, există Eurosport. Adică Australian Open, spectacol non-stop. Hai Del Potro!”, se arată în postarea lui Tudor Giurgiu.

Îți recomandăm

Actorul Tudor Chirilă a scris vineri pe Facebook că oamenii ies în stradă împotriva modificării legilor justiției și a celor de la codul de procedură penală care, dacă trec așa cum au fost votate în Parlament, „vor transforma România în Disneylandul corupților”. 

„Cred că Dragnea și PSD au reușit performanța de a reduce la zero semnificația și conținutul funcției de prim-ministru în România. Arhetipul incompetenței este deja marcă înregistrată a PSD. Cred că e important să ne gândim că vom avea o țară în care nu va mai conta dacă copiii noștri vor căuta excelența, dacă vor vrea să învețe ca să urce treaptă după treaptă în diverse ierarhii profesionale. Cred că mâine mai ales pentru asta lumea trebuie să iasă în stradă: ca să dea un semnal clar (mai ales prin număr) că nu este dispusă să accepte o lume în care valoarea să nu mai conteze absolut deloc”, se arată în postarea lui Chirilă.

Actorul este de părere că „lumea să nu-și creeze mari așteptări de la acest protest pentru că e evident că frica lor de pușcărie e mai mare decât frica lor de oamenii din stradă”, adăugând că „numai să nu uităm că apa roade stânca în timp și că tot apa e puternică în cantități mari.”

„Azi, la 18. Pța Universității”, anunță Oana Pellea pe rețeaua de socializare.

„Până acum am mai stat acasă, urmărind lucrurile de la distanță. Sâmbătă ies și eu”, scrie pe contul său de Facebook regizorul Nae Caranfil.

Mircea Cărtărescu: „Voi merge la protestul de azi cu sentimentul că am rămas singuri pe baricade”

„Voi merge la protestul de azi cu sentimentul că am rămas singuri pe baricade. Că politicienii opoziției se mulțumesc cu statutul lor de parlamentari și n-ar vrea să-și asume guvernarea nici dacă le-ar oferi-o cineva. Că populația e indiferentă politic și civic, mergând cu cine e la putere și cine le da puținul din care trăiesc. Că o mică parte dintre români înțeleg ce se-ntâmplă: haos și fărădelege pe termen scurt și planul de-a întoarce spatele Europei pe termen lung. Voi ieși azi în stradă în primul rând ca să-mi afirm valorile la care nu voi renunța niciodată: orientarea pro-europeană, statul de drept, independența justiției, drepturile omului. Îi îndemn să iasă pe toți cei care cred în aceleași valori. Pe toți cărora cu adevărat le pasă”, scrie Mircea Cărtărescu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult