Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Mulțimea Videle. Cum a călătorit premierul Japoniei 8700 de kilometri pentru o vizită istorică în România, ca să găsească țara „închisă pentru renovare” după cheful cu strigături de la PSD

Viorica Dăncilă ie

Foto: Viorica Dăncilă Facebook

În matematică, mulțimea vidă nu conține niciun element. În politică, mulțimea videle este mulțimea fără niciun element responsabil. O demonstrație stupefiantă de iresponsabilitate ne oferă în aceste zile Partidul Social Democrat. Partidul lui Liviu Dragnea trăiește sindromul Scornicești: contează originea sănătoasă de Teleorman sau buletinul de Roșiori sau de Videle. Leagănul noii civilizații politice orbitează în jurul Farului din Alexandria, a cărui statură politică nu este cu nimic mai prejos decât cea a Stejarului din Scornicești. Nu e de mirare că prima calitate pe care Liviu Dragnea i-a găsit-o doamnei Vasilica Viorica Dăncilă este aceea că „e civilizată”. Pe lângă asta, este „neconflictuală”, adică nu-i va ieși din cuvânt, și este „deosebit de comunicativă”, adică poate vorbi mult fără să spună nimic. Am urmărit-o pe doamna Dăncilă mestecând în diverse interviuri rumegușul punctajelor de partid: într-adevăr, doamna nu are autonomie de gândire și asta este o garanție că nu va ieși vreodată din gândirea oficială impusă de Liviu Dragnea. Crede în legile justiției, în existența statului paralel, în nocivitatea protestelor de stradă, în pericolul Soros. Nu știm ce crede despre economie, despre educație, despre sănătate, despre infrastructură, despre investiții, despre ROBOR, despre formularul 600. Nimic nu o recomandă pentru funcția de premier al României, în afară de originea sănătoasă și fidelitatea față de Liviu Dragnea.

PSD a ajuns un circ ambulant condus de un mare dresor de purici. Este treaba lor să creadă în extratereștii de la Târgoviște, în tunelurile de sub Bucegi, în dracul care-și bagă coada, în deochi, în flacăra violetă, în bubuli sau în statul paralel, dar de ce o fac pe timpul și pe banii noștri? Oamenii sănătoși la minte se uită la acești oameni gândindu-se cu ce au greșit de au parte de asemenea inresponsabili la conducerea țării. Repet o idee mai veche: avem ce n-am votat.

Premierul Japoniei a călătorit 8700 de kilometri să facă o vizită istorică în România, doar că nu era nimeni acasă, transmite Euronews. Dl. Shinzo Abe, care venise cu 30 de reprezentanți ai companiilor japoneze, a decis să nu se mai ducă la palatul Victoria, după ce a aflat că omologul său plecase. Știrea are un aer de stupefacție, cum, de altfel, au toate articolele din presa internațională care au transmis azi-noapte că partidul aflat la putere în România și-a dat jos al doilea guvern în doar 1 an de zile, din cauza conflictului dintre Liviu Dragnea și premier. În timp ce lumea întreagă, de la americani, la britanici și nemți, se luptă pentru investiții japoneze, noi rămânem cu barză, varză, viezure! La noi discuția este dacă îl punem premier pe Daea (nu-i nicio glumă, l-au propus premier și pe ministrul cu oaia) sau pe Dăncilă. Dacă rămâne sau nu Carmen Dan la ministerul de Interne. Dacă mai are sau nu Tudose viitor politic. Dacă a pierdut Ciolacu. Dacă a câștigat Olguța sau Firea. De ce nu doarme noaptea Oprișan. Acesta e nivelul guverării PSD: din șase în șase luni închidem pentru renovare după ce acești domni și doamne dau câte un chef monstru în care își pun poalele în cap.

Și apoi cu cine să fi vorbit premierul Japoniei? În ce limbă? Despre ce? Îmi povestea la un moment dat reprezentantul unui fond de investiții americano-german, venit în România „for business”, că această țară ar putea fi un El Dorado pentru afaceri, deoarece se pot încă scoate profituri mari din investiții. Îmi descria însă întâlniri oficiale, la cel mai înalt nivel, de la premier, la miniștri și secretari de stat. Era uluit de habarnismul cronic pe care îl manifestau aceștia, de lipsa oricărei gândiri strategice, de incapacitatea lor de a-și asuma o decizie, de faptul că nu știu cum să prezinte proiectele prioritare de investiții pentru România și, bomboana pe colivă, de faptul că nu vorbesc engleza. În concluzie, era contrariat de cât de multă „prostie” este în administrația publică a țării, dublată de un soi de „viclenie” pe care a simțit-o în momentul în care a fost întrebat „cam câți bani” poate fondul investi.

Turneul premierului Japoniei include și țările din jur. Politicienii români sunt cei mai buni agenți de vânzări pentru țările din jur. Nesimțirea lor cronică alungă investiții, anulează proiectele de dezvoltare, condamnă România la subdezvoltare. Azi leul a ajuns la cel mai slab nivel din istorie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • din pacate, Romania a incaput pe mana Crimei Organizate bolsevice, al hotilor de portofele. al gainarilor, al asistailor social (din tata-n fiu). Si totul s-a intamplat, datorita lehamitei din ziua alegerilor. Prima data cand PSD, a castigat cu Ponta, au votat prin reflexul urii, hipnotizati de propaganda bolservica, de promisiunile transparente ale infractorilor fesenisti. A doua oara, s-a mers grupat -"antisistem"- la gril, la plimbare, sau au ramas la televizor....Acestia au fost astfel, tot votantii USL, care inca mai aveau senzatia ca Basescu este Presedinte... Nu, de dupa Basescu, Romania nu mai are Presedinte....Din pacate....Dar eu si prietenii mei din Germania, il asigur si va asigur, ca nu ne vom mai mobiliza sa-l votam pe "molatec".....
    • Like 1
  • din pacate, Romania a incaput pe mana Crimei Organizate bolsevice, al hotilor de portofele. al gainarilor, al asistailor social (din tata-n fiu). Si totul s-a intamplat, datorita lehamitei din ziua alegerilor. Prima data cand PSD, a castigat cu Ponta, au votat prin reflexul urii, hipnotizati de propaganda bolservica, de promisiunile transparente ale infractorilor fesenisti. A doua oara, s-a mers grupat -"antisistem"- la gril, la plimbare, sau au ramas la televizor....Acestia au fost astfel, tot votantii USL, care inca mai aveau senzatia ca Basescu este Presedinte... Nu, de dupa Basescu, Romania nu mai are Presedinte....Din pacate....Dar eu si prietenii mei din Germania, il asigur si va asigur, ca nu ne vom mai mobiliza sa-l votam pe "molatec".....
    • Like 0
  • Propun ca de acum inainte sa nu mai votam oameni, ci judete. Oamenii cu veleitati de conducatori,din tara asta, sunt aceiasi indiferent de zona geografica din care provin: niste nemernici cocliti, lipsiti de bun simt si de scrupule. Exasperant nu a devenit ceea ce ei presteaza, ci zona din care provin si pe care o promoveaza in detrimentul 'restului'. De ce - la urmatoarele alegeri - sa nu alegem Oltul la putere? Am auzit ca scolile din Caracal sunt ok, deci au si profe si profi demni de functii in stat, etc. Caracal ! ce cool ar fi sa mai facem misto si de Caracal, nu doar de Videle. Si apoi, le luam la rand de la est la vest si de la nord la sud si invers. Tara asta are nevoie de diversitate si geografia o ofera din plin.
    • Like 1
  • "Oamenii sănătoși la minte se uită la acești oameni gândindu-se cu ce au greșit de au parte de asemenea inresponsabili la conducerea țării."

    Simplu: Nu s-au ocupat de oamenii simpli, deeducaţi, uşor de manipulat. Le-au privit de sus, arogant. Trebuiau informaţi, educaţi, politicos, cu răbdare şi diplomaţie. Nu lăsaţi pradă uşoară PSDului. Că au drept de vot, independent de IQ şi de cultură generală ori de cunoştinţele politice.
    • Like 3
  • Ironia e că
    - La Alexandria e o fabrică japoneză ce produce rulmenți. Are 1400 de angajați.
    - De la Videle avem o bună parte din bruma de petrol ce se mai extrage în România. (Desigur, banii din petrol se calculează la București - de unde rezultă că Teleormanul e un județ neproductiv).
    • Like 3
    • @ Moldoveanu Cristian
      „Nudity bar” ascunde, de fapt, bordelul.
      • Like 2
    • @ Gabriel Vînătoru
      Îmi cer scuze. Nu mi se deschidea caseta de „răspuns” la postarea mea.
      • Like 0
  • Când costumul național/portul popular este coborât la rangul de „nudity bar”!
    • Like 4
    • @ Gabriel Vînătoru
      Victor66 check icon
      Cum adica?
      • Like 0
    • @ Victor66
      Nudity bar ascunde, de fapt, bordelul.
      • Like 0
  • A venit prin 1991 firma JVC sa faca afaceri prin Romania,.li sa cerut spaga. Strike one. Ulterior au transmis un mesaj, la plecare::"daca ne vom intoarce, conditiile vor fi cu totul altele". JVC a fost achizitionata de Kenwood intre timp, uite ca japonezii au revenit si iar am facut-o de oaie, din nou. Strike two. La asa comportament ":oficial"urmeaza Strike three-You are out!, flit, in romaneste. Imi place termenul Sinkhole similar surpaturii in romaneste. Asta am ajuns la scara planetara. Si mai cred ca pedeapsa cea mai mare de la Bunul Dumnezeu este rezervata celor nesimtiti si nepasatori. Pacatuiesti, gresesti, te ridici,o iei de la capat, tipi,te pocaiesti, implori faci ceva, orice, onorezi si cinstesti Viata, acest dar de la Dumnezeu, nu te comporti ca si cum dai cu tifla vietii. The worst is yet to come, spun americanii. Ne asteapta mult rau ca rasplata,Doamne Iarta-ne ca nu stim ce facem si nu stim sa onoram Darul tau, Viata.
    • Like 5
  • Nu stiu daca era mai bine sa se intalneasca premierul japonez cu un premier care avea bagajele facute la usa si birourile goale, fara ficusi, fara poze cu familia pe birou, fara hartii, dosare si pixuri, fara nimic. Adica ii zicea Tudose lui Abe "stati asa ca vin si eu", la plecarea din Palat :D La japonezi respectul e pilonul principal al intregii filozofii si societati deci dracu' stie cu ce impresie au plecat de la noi.
    Pe de alta parte se tot ocoleste un raspuns la tot iuresul asta si anume: poate ca astia suntem, poate ca atat putem, poate ca aia buni sunt in diaspora si au ramas astia "care se descurca". E greu de acceptat un raspuns de-asta pentru ca ti-a omorat speranta. Dar daca...? Si nu e vorba neaparat de PSD, ca nici ailalti n-au facut mare lucru, opozitia cauta pe jos nuci cazute, USR are propriile tenebre, in timp ce UDMR isi face incet incet casuta lui profitand de haosul romanesc. Ei sunt singurii care de 25 de ani si-au pastrat directia cu consecventa pentru tinuturile lor si va veni o zi cand, fara sa ne dam seama, o sa gasim in HAR-COV numai placute in maghiara cu denumirile localitatilor si la magazine si Google maps va avea trasata o granita rosie la regiune ca la Crimeea.
    Deci...nu stiu la ce mai avem alegeri. Ca sa vina cine? Sa faca ce? Ca tot statul paralel va fi in tot si-n toate.
    • Like 2
    • @ Magotu Enigmatic
      John check icon
      Cu respect, sunt nevoit să vă contrazic în ce privește politicienii udmr. Am parcurs recent lista acelor senatori ( 8 din 9 ) care au sprijinit proiectele de legi din pachetul ”antireforma justiției”. Ei bine, cei care au votat pentru sunt fripturiși tineri – și la udmr s-a făcut parțial schimbarea de generație – doar rinocerul bătrân Verestoy a fost singurul care nu a votat, probabil din instinct de conservare localizat în cortex. La aceștia, tinerețea și lipsa de experiență inerentă sunt compensate cu lăcomie și o lipsă totală de orizont în ce privește interesele reale ale minorității maghiare. Osul de cauciuc, lansat recent cu privire la diferite forme de autonomie este praf în ochi pentru unguri, bau-bau pentru români. Băieții și-au întors de mult fața de la alegătorii lor. Se va vedea la următoarele alegeri.
      • Like 0
  • :))))) MOOOR de ras , cum ma ? A venit japonezul si a trebuit sa se duca la muzeul satului ca la guvern era inchis :)))) , asta da jmecherie. Simt ca lesin de ras , in curand o sa facem doar hainute traditionale sa nu degeram de frig , pt ca eu daca as fi investitor , as fugi de aici fara sa ma uit inapoi.
    • Like 3
    • @ Adrian Tomescu
      Ar trebui sa mori de rusine, nu de ras. Era prima vizita al unui premier japonez din istorie, si pesedeul o da in bara istoric. Nu conteaza ca Japonia ea 3-a economie a lumii, nu conteaza ca japonezii cauta sa plaseze niste miliarde de dolari in fabrici din strainatate ( populatia lor imbatraneste, si ei in loc sa importe tineri colorati , prefera sa exporte fabricile), conteaza cancan-ul si jmecheria. Daca nu as fi studiat putin istoria care nu se preda la scoala, as fi zis ca tara asta e blestemata. Din pacate, Caragiale, Eminescu, Brancusi si toti care au reusit sa depasesca mediocritatea stau marturie ca nu e nimic nou sub soare, poporul asta mereu a fost asa.
      • Like 1
  • RUSINE-Gest incalificabil,de necrezut!Explicatia este clara,fara prea multe cuvinte:ne confruntam cu actiunile unor persoane care ,dupa cum înteleg eu cu mintea mea de om de rând,au scopuri ascunse,care nu vizează, nicidecum,bunastarea României si implicit suveranitatea ei
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult