Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Pas cu pas spre parastas

Iohannis - Dragnea - Tudose - colivă

(Foto: Inquam Photos / George Călin)

Sper că a meritat. Sper că aţi luat decizia pe baza unor informaţii solide, inaccesibile nouă, muritorilor de rând. Poate că a trebuit să ţineţi cont de interesele strategice ale României, de vreo conjunctură internă necunoscută şi delicată sau aveţi un plan pe termen lung, care presupune să vă folosiţi de un eventual „as din mânecă” atunci când el va putea fi decisiv. Cum aţi făcut atunci când l-aţi oprit pe Grindeanu să treacă „elefantul” pe sub masă. Sper că ne veţi putea dezvălui cândva şi nouă adevăratele motivaţii ale gestului de ieri, sau poate că ele vor deveni evidente prin desfăşurarea ulterioară e evenimentelor. Până atunci rămânem cu ce s-a văzut. Si s-a văzut prost. Foarte prost.

Dar, până la a ajunge la ce s-a văzut, se impun măcar două întrebări. Sunt convins că vi le-aţi pus şi dumneavoastră. Prima ar fi cui anume aţi oferit atât de generos „încă o şansă” să conducă România? Păi unora care au ajuns la concluzia că pentru situaţia dezastruoasă în care au adus ţara, după un an în care ei au guvernat-o, este responsabil Diavolul. „Mefisto, adică Dracul!” cum spunea regretatul Toma Caragiu, într-un monolog celebru. Dacă eram pe la începutul epocii medievale, în urmă cu mai bine de 1000 de ani, ideea nu ar fi fost deplasată. Ardeam rapid nişte femei pe rug (eventual din cele care nu fac parte din „familia tradiţională”), executam câteva procesiuni religioase, aruncam cu apă sfinţită şi gata. Se rezolva. Diavolul o lua la fugă, norii se risipeau şi se revărsa peste noi bunăstarea. Dar, având în vedere că suntem în anul 2018, că între timp s-a descoperit că Pământul este rotund şi că se învârte în jurul Soarelui, genul acesta de idei năstruşnice sunt de regulă urmate de intervenţia urgentă a echipajului de pe ambulanţă. Nu şi din punctul dumneavoastră de vedere, din moment ce aţi considerat că cei care le vehiculează public sunt apţi să ne conducă.

De altfel, nu aveaţi cum să rataţi informaţia că grupul acesta de oameni este fatalmente acelaşi care considera că lanterna de la telefonul mobil consumă minutele din abonament, că agricultura modernă se face vorbind cu oaia pentru a-i înţelege nevoile spirituale, că protestatarii sunt manipulaţi din sateliţi cu aparate psihotronice, că există un stat paralel care se numeşte tot România şi că extratereştrii au aterizat la Târgovişte. Aceşti tipi „glumeţi”, pe care altfel nu i-ar lăsa nimeni să conducă nici măcar un cărucior prin hipermarket, au produs două guverne succesive alcătuite din analfabeţi funcţionali, impostori, plagiatori şi personaje de circ. Concluzia dumneavoastră? Să mai încercăm încă o dată. Ceea ce ne duce la a doua întrebare. Ca să ce?

Să vedem dacă găsesc pe cineva care să maimuţărească şi mai mult limba franceză, să pariem dacă viitorul ministru al agriculturii va reuşi să mănânce cârnaţii direct de pe jos şi nu din portbagajul maşinii sau dacă viitorul prim-ministru ne va cere să nu mai folosim bancomatele pentru că sunt unealta Diavolului şi să ne ţinem banii în borcanul cu zahăr din dulap? Poate să ne aşteptăm ca viitorul ministru de externe să dezvolte proaspetele excelente relaţii diplomatice cu Japonia şi să meargă urgent la Tokyo pentru a-l scuipa voiniceşte pe împărat direct în faţă. Să ştim o treabă. Dacă nici după asta nu înţeleg ce înseamnă eticheta şi bunele maniere nu ne rămâne decât să le declarăm război. Că în privinţa a ceea ce are cel mai de preţ cultura noastră naţională i-am lămurit: le-am demonstrat că roata olarului nu mai are secrete pentru noi.  

Revenind, aveţi cumva convingerea că tanti Viorica este un pas înainte în domeniul competenţei şi că se va descurca în funcţie mai bine decât Grindeanu şi Tudose? Va reuşi dânsa, imediat după ce află unde anume se găsesc Irakul şi Pakistanul, să rezolve ceea ce nu au putut predecesorii? Să transforme în realitate powerpoint-urile de campanie? Să fim serioşi! Nici personajul invocat de conducerea partidului n-ar putea. Singura garanţie pe care o prezintă este aceea că va încerca, din adâncul sufletului său „în primul rând de femeie”, să rezolve problemele penale ale „mult iubitului şi stimatului” Dragnea. Singurul punct de vedere din care se poate dovedi într-adevăr „o surpriză plăcută”. Poate totuşi sunteţi convins, în ciuda evidenţelor, că ea îndeplineşte standardele de moralitate şi competenţă pe care chiar dumneavoastră le-aţi enunţat. Altfel de ce aţi fi încălcat promisiunea fermă pe care aţi făcut-o la investirea guvernului Tudose? Ţineţi minte? Aţi spus că dacă şi al doilea guvern PSD eşuează, veţi considera că nu sunt în stare să guverneze (şi iată că nu sunt) şi nu veţi mai numi un al treilea premier tot din rândurile lor. Până şi Dragnea spunea, confruntat cu rezistenţa internă la numirea lui Tudose, că el nu se duce la Cotroceni cu a treia propunere. Câteva luni mai târziu Tudose a intrat cu Trabantul în gard şi dumneavoastră aţi numit al treilea prim-ministru de la PSD.

Ar fi explicaţia cu stabilitatea şi ameninţarea cu suspendarea. Despre prima nu ştiu ce se poate spune. Dacă ceea ce este acum se numeşte „stabilitate”, atunci sincer nu merită un astfel de sacrificiu. Mai ales unul făcut pe spinarea noastră. Cât despre ameninţarea cu suspendarea chiar sunt curios cât a cântărit în decizie. Unii comentatori spun că de asta aţi făcut-o. Eu mă întreb dacă v-aţi gândit dumneavoastră că este un pericol real sau v-au sfătuit consilierii. Dacă v-au spus consilierii, atunci vă sugerez să le găsiţi urgent nişte posturi de ambasadori, pentru că tocmai v-au distrus complet aiurea perspectiva de a obţine al doilea mandat. Cine poate crede că în situaţia actuală, cu trei sferturi din ţară împotriva lui, Liviu Dragnea ar fi declanşat procedura de suspendare?

Şi dacă totuşi, sfătuit de zisul Diavol, vă suspenda ce se întâmpla? Pe Băsescu l-au suspendat de două ori. Ultima dată s-a bătut cu ei dintr-un garaj. Şi i-a bătut. Dar nu pentru că ar fi fost Băsescu vreun geniu, ci pentru că avea dreptate, iar românii au înţeles de partea cui trebuie să fie. Şi au fost. Cu toate că urau poşetele doamnei Udrea, marmura lui Videanu şi toate „băsismele” de doi lei, au ales răul cel mai mic. Şi Băsescu a ieşit din garaj. Vă suspendau? Îi spulberam. E adevărat că asta presupunea să înţelegeţi că sunteţi în fruntea unei republici prezidenţiale, pe care aşa aţi moştenit-o de la Ceauşescu, Iliescu, Constantinescu şi Băsescu. Iar instituţia prezidenţială este atât de puternică sau de slabă, pe cât de puternic sau de slab este cel care o conduce. La noi asta presupune, măcar din când în când, să îţi asumi responsabilitatea şi să ieşi la bătaie. Pentru noi, nu pentru funcţie şi calcule. Cu regret că recurg la comparaţie vă spun că Băsescu (cu toate păcatele lui, şi nu sunt puţine) ar fi preferat să se ducă singur în garaj, decât să semneze decretul de investire al doamnei Viorica. Şi fiindcă veni vorba despre aspectul moral, indiscutabil principalul dumneavoastră atu, să-l luăm şi pe el puţin în considerare. Nu-i deloc puţin lucru.

Ce poate fi mai imoral decât modul în care s-a ajuns la nominalizarea doamnei Dăncilă? Ce poate fi mai odios decât să te foloseşti de emoţia publică pricinuită de suferinţa a doi copii pentru a-ţi îndepărta un adversar politic incomod şi a-ţi impune protejata? Mai ştie cineva cum a început totul? De la un pedofil care a agresat doi copii. Acesta a fost pretextul. Cel mai josnic cu putinţă. În contextul acesta cum să nu ieşiţi public şi să refuzaţi să fiţi părtaş la manipularea asta ordinară? Preşedintele nu avea nevoie să citească nici Constituţia, nici deciziile Curţii Constituţionale şi nici să numere câţi parlamentari are PSD. Putea spune doar atât: „Refuz să numesc un premier rezultat din instrumentarea politică a suferinţei unor copii”. Cine, ce avea de comentat ? Credeţi că nu se înţelegea? De când primează „aritmetica parlamentară” asupra umanităţii şi compasiunii?

Că veni vorba de calcule, ce veţi face dacă (şi nu este complet imposibil după cum evoluează lucrurile) domnul Dragnea se hotărăşte să o înlocuiască după o lună pe Viorica Dăncilă cu şoferul domniei sale? Acceptaţi nominalizarea pentru a „slava stabilitatea” şi pentru a-i da „încă o şansă”? Şi ştiţi foarte bine ce tot încearcă domnul Dragnea şi pe ce îşi consumă şansele. Nu pe guvernare, ci pe fuga de puşcărie. Câte „şanse” îi veţi mai da? Nu de alta, dar dânsul încearcă să scape distrugând ţara. Adică pe noi.

Cum spuneam, sper să aveţi explicaţiile corecte şi îmi doresc sincer să ajung să vă votez şi pentru al doilea mandat. Poate vă voi vota pentru că meritaţi şi nu pentru că în cealaltă căsuţă va fi doamna Firea. Dar este posibil să nu ajung să o fac, pentru că să ştiţi că între timp oamenii ăştia cărora le daţi „şanse” vor fi reuşit să ne îngroape, într-un fel sau altul, pe toţi. Caz în care vă doresc să vă îndepliniţi visul pas cu pas. Să fie de sufletul nostru. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • E foarte interesant cat suflet pun atatia oameni, cum face autorul acestui articol, incat iti vine sa fii mandru ca fac parte din poporul nostru, si din acelasi popor pot face parte atatea capete patrate care dau cu tifla dreptatii, cinstei si iubirii de tara...Ma gandesc si la bietul presedinte, cu ce inima grea a aprobat numirea aceea mizerabila de prim ministru... Ce-o fi fost si in sufletul lui...De cate ori nu si-o fi spus ca mai bine isi dadea el demisia ca presedinte decat sa mai figureze acolo ca un lungan caraghios pus pe post de papusoi manuit de servicii secrete supraetajate si imbarligate, de nu le mai stie nimeni rostul....
    • Like 0
  • Absolut excelentă analiză, scrisă cu simțire și talent!
    • Like 2
  • check icon
    Felicitări din tot sufletul. Nimic în plus de adăugat!
    • Like 2
  • Bun articolul, scris cu simtire si obida... Dar fara o analiza pragmatica a situatiei politice actuale. Pe cine sa se sprijine presedintele in stoparea derapajelor PSD-ALDE? Opozitia e ca si inexistenta si nu numai pentru ca este inconsistenta numeric, dar este inconsistenta si ca mesaj. In loc sa gaseasca elementele comune care sa-i uneasca intr-o lupta credibila cu acest monstru PSD-ALDE nascut din naivitatea unora si din imbecilitatea/comoditatea altora, ei isi administraza reciproc scatoalce, incercand sa arate care este mai destept si mai frumos. Amintiti-va de refuzul PNL de a da 4 semnaturi pentru ca USR sa depuna la CCR o contestatie la legile justitiei! 4 semnaturi! Idiotilor le-a fost teama ca nu cumva contestatia USR sa fie mai bine documentata decat a lor si ca nu cumva sa castige USR puncte electorale! O gandire infantila provenita de la conducatori de doi bani! In acest fel nu fac decat sa ajute coalitia antinationala PSD-ALDE sa se mentina la putere si sa practice un sistem cel putin abuziv de a-si impune agenda. In aceasta situatie, eu gasesc principalul vinovat in PNL, care dupa gafa monumentala de a se uni cu PDL, nu a facut decat sa ostilizeze electoratul pe care il avea fiecare formatiune. Au intrat in alegeri fara ca unificarea sa se fi produs in realitate, activul de partid era faramitat, se lucra pe bisericute si mobilizarea aparatului de partid s-a facut mai mult de forma. A mai fost apoi o buna parte din baronii PNL care erau nostalgici dupa USL, lucru care se poate observa si astazi in parlament, cand blatul PNL-PSD se vede cu ochiul liber. In aceasta situatie pe cine sa se sprijine presedintele? PNL si USR vin la consultari cu un obiectiv utopic - alegeri anticipate - si nici o nominalizare de prim ministru. PMP este prea mic si duce in continuare in spate propaganda anti basescu facuta cu obstinatie timp de 10 ani. S-a ajuns la situatia hilara in care orice vine de la Basescu sa fie tratat cu sictir de o buna parte din electorat, chiar daca sustinerile acestuia sunt de bun simt. Si atunci intreb din nou: pe cine sa se sprijine presedintele in incercarea de a opri hidra PSD-ALDE? Ma tem ca nu avea pe cine. Multa lume reproseaza ca nu a avut curajul sa infrunte o eventuala suspendare. Eu cred ca asta ar fi fost cea mai rea dintre situatii. In cele 30 de zile de interimat, cu Tariceanu la Cotroceni, coalitia PSD-ALDE rezolva absolut toate obiectivele de incalecare a justitiei. Si nu am in vedere doar legile masacrate ale justitiei abia iesite din parlament ci mai cu seama codul penal si codul de procedura penala, care ar fi fost modificate prin ordonante de urgenta aprobate imediat in parlament. Ar fi dezincriminat toate infractiunile de care se fac vinovati cei care ne fura de 28 de ani, si care sunt din intregul spectru politic. Trebuie sa avem in vedere ca o prevedere mai favorabila inculpatului care a fost valabila chiar si numai un minut, produce efecte retroactive. Adica TOTI care sunt in ancheta sau au fost condamnati pe baza legii mai aspre, vor fi absolviti de vina si pusi in libertate. Nu cred ca nu este vizibil blatul PNL-ului, care isi freaca bucuros mainile pe sub masa, pentru ca ceea-ce vrea sa faca PSD-ALDE le convine de minune. Si sa nu uitam ca PNL are la conducere un inculpat! Deci intreb inca o data: ce putea sa faca presedintele? Ma tem ca raspunsul este evident: nu putea sa faca nimic. A ales varianta numirii unei nulitati in fruntea guvernului si spera asa cum sper si eu, ca PSD-ALDE sa faca atatea tampenii incat sa moara pe limba lor. Asta intr-adevar costa mult mentru noi toti si pentru tara, dar asa poate ca vom judeca ceva mai profund inainte de a lua hotararea de a nu ne duce la vot...
    • Like 3
  • Wall-T check icon
    Bine zis si emotional rezonez cu ce ati scris. Insa toata argumentatia Dvs. se bazeaza pe o premisa gresita. Oare unde sunt cele "trei sferturi din ţară împotriva lui, Liviu Dragnea"??? Sigur nu in Romania...
    • Like 2
  • Aveti perfecta dreptate! Foarte bun articolul.
    • Like 0
  • Domnule Hodor, ce scrii dumneata aici se poate aplica unei lumi paralele, cu cavaleri, printese si dragoni, nu are nici o tangenta cu realpolitik-ul indispensabil in lumea noastra reala.
    Klaus Iohannis e un presedinte foarte prost, dar cu toate acestea este cel mai bun presedinte pe care l-a avut Romania in toata istoria ei republicana.
    • Like 2
  • check icon
    Tropaind catre concluzia finala,printre sansele acordate partidului rosu si scuipatii catre capete incoronate , constat ca ati uitat ceva:presedintele nostru este in acelasi timp si presedintele hotilor,violatorilor si criminalilor...de ce n-ar merita o noua sansa violatorii din Vaslui?Poate gratiere (daca sunt dupa gratii),poate si amnistie...in fond fatuca era vinovata ca I-a ademenit(cel putin in viziunea familiilor violatorilor si la vot astia chiar conteaza).Sa iasa din nou pe strada,sa violeze din nou...asa cum badea,ciutacu si cap de porc delireaza in fiecare seara fara a fi saltati si dusi la "glumeti".
    De ce sa nu punem asa problema,sa le intrebam la iesirea de la slujba de dumineca pe babele habotnice votante ale pesedeului daca asta ar fi o solutie,doar e in oferta pesedeului fix langa marirea de 2 bani a pensiei ?
    Sa le intrebam pe toate oparitele astea ce sar ca arse pe subiecul egalitatii de sanse daca le-ar conveni postura de victima...
    Sigur ca-I putem scuipa pe multi,la asta ne pricepem ...mai greu va fi sa justificam comportamentul de secol 19 ...apropos,cine era tuta aia blonda ce l-a interpelat pe mester cu "aspirina"?si atunci de ce ne plangem ca suntem tratati precum maimutele si ni se dau solutiile in plic?
    Stam si noi in 2 picioare ?
    • Like 0
  • Uite si aici pro/contra - argumentele pro sunt de bun simt ! Nu cred ca a avut incotro presedintele. https://www.hotnews.ro/stiri-opinii-22233224-furie-ratiune-doua-perspective-asupra-deciziei-presedintelui-klaus-iohannis-accepta-rapid-propunerea-psd.htm
    • Like 1
  • Fiecare țară , fiecare popor are conducătorii pe care îi merită .Românii sunt mereu blestemați să aleagă între două rele ...teoria răului mai mic. Klaus Johannis pe care și eu l-am votat ca să nu iasă Ponta deși memoria încă păstrau vii momentele când acest muțunache impozant , nalt ca bradul și cu deficiențe de vorbire se visa premierul coaliției Grivko. După ce urmare a votului disperării (cu un mic ajutor al serviciilor ) a obținut mandatul de președinte și -a arătat în scurtă vreme adevărata față : un tip meschin , preocupat exclusiv de setea sa de lux și a consoartei sale , de comoditatea personală , de turism în locuri exotice pe bani publici , braț la braț cu consoarta , etc.În aceste momente și nu numai a demonstrat că îl doare în cotul său săsec de țară , de români , singura sa preocupare fiind legată de ce să facă pentru a obține al doilea mandat .În fine, nu peste multă vreme ne va rânji pe micile ecrane și ne va chema la vot pentru că , nu-i așa ,pas cu pas , și încă un pas , având el balton și ceas , brav bărbat din Hermanstatd va mai vrea un nou mandat. La viitoarele alegeri chiar dacă va avea contracandidat nu pe firea sau jigodia penală dragnea ci o mătură , nu va avea votul meu .În rest , minunată țară e patria română , țara în care consecvenți cu noi înșine nu ne prezentăm la vot sau prin votul nostru punem lupii ciobani și paznici la stână.

    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult