Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Mai tot cartelul e acum dincolo. Merde!

„Cu peruca și creioanele lui fermecate, precum cu o baghetă magică, genialul Pepi ( machiorul Naționalului) m-a transformat în regele Franței, Ludovic al XI-lea. Privindu-mă în oglindă, am avut revelația rolului, abia atunci am știut cum vorbește, cum merge, cum stă pe tron personajul meu. Coborând la repetiția generală, am intrat într-un soi de transă. Am schimbat completamente tot ce făcusem înainte, mișcarea pauzele, atitudinile, glasul încât Doamna Bulandra, consternată, a aruncat din sală cu poșeta după mine pe scenă, strigând: Ești inconștient, Beligane!. Cu duhul blândeții, am asigurat-o că am înțeles mai bine personajul”...

Mâine doamna Bulandra va arunca cu poșeta după tine. Giugaru te va întreba – „ce poftești, mă, musiu?”. Caragiu îți va spune „am să te trimit pe pământ ca să văd ce-ți poate pielea în continuare”. Iar patronul tău, Caragiale, își va răsuci mustața „nu putem, monșer, pentru ca să te primim: s-ar putea să fac așa prostie. Mai trebui și alt-dată”. 

Dar eu, un spectator, am să te eliberez. Mi se pare că am fost atât de egoist, tot băteam la ușă, deși vedeam anunțul „epuizat”.

Am citit – „din anul  1967 este membru al Cartelului Internaţional de Teatru”. N-am găsit nimic pe google de chestia asta. Acum știu de ce - cartelul greilor, al ălora adevărați, s-a mutat, de fapt, dincolo și acolo nu e rețea, e 404.

„Miercuri, 20 iulie 2016, la orele 13.00 actorul Radu Beligan s-a stins din viață la spitalul Elias, în urma unui stop cardio-respirator ireversibil, după ce fusese internat în secţia de Terapie Intensivă, în stare de degradare biologică progresivă, în contextul vârstei”. O știre.

Mai ții minte: ne-am întâlnit acum vreo 35 de ani. Erai Mr. Fogg, care nu călătoreai, ci descriai o traiectorie în jurul Pământului.... Zice unu „Ia te uită, dar dumneata ești un om de inimă, domnule Fogg!”. „Uneori, când am timp”, i-ai răspuns cu calmul tău englezesc.

Îți mulțumesc pentru timpul pe care mi l-ai dat, cel mai vechi prieten al meu.

Acum ești doar inconștient. Sunt sigur că ai să te descurci cu eternitatea. Oricum, merde!

( „da actorii sunt superstițioși, nu vor să le spui succes, le spui merde, că aia merge în franceză” – Radu Beligan, „Profesorii mei” – Conferințele Teatrului Național, 2007)

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult