Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Mai tot cartelul e acum dincolo. Merde!

„Cu peruca și creioanele lui fermecate, precum cu o baghetă magică, genialul Pepi ( machiorul Naționalului) m-a transformat în regele Franței, Ludovic al XI-lea. Privindu-mă în oglindă, am avut revelația rolului, abia atunci am știut cum vorbește, cum merge, cum stă pe tron personajul meu. Coborând la repetiția generală, am intrat într-un soi de transă. Am schimbat completamente tot ce făcusem înainte, mișcarea pauzele, atitudinile, glasul încât Doamna Bulandra, consternată, a aruncat din sală cu poșeta după mine pe scenă, strigând: Ești inconștient, Beligane!. Cu duhul blândeții, am asigurat-o că am înțeles mai bine personajul”...

Mâine doamna Bulandra va arunca cu poșeta după tine. Giugaru te va întreba – „ce poftești, mă, musiu?”. Caragiu îți va spune „am să te trimit pe pământ ca să văd ce-ți poate pielea în continuare”. Iar patronul tău, Caragiale, își va răsuci mustața „nu putem, monșer, pentru ca să te primim: s-ar putea să fac așa prostie. Mai trebui și alt-dată”. 

Dar eu, un spectator, am să te eliberez. Mi se pare că am fost atât de egoist, tot băteam la ușă, deși vedeam anunțul „epuizat”.

Am citit – „din anul  1967 este membru al Cartelului Internaţional de Teatru”. N-am găsit nimic pe google de chestia asta. Acum știu de ce - cartelul greilor, al ălora adevărați, s-a mutat, de fapt, dincolo și acolo nu e rețea, e 404.

„Miercuri, 20 iulie 2016, la orele 13.00 actorul Radu Beligan s-a stins din viață la spitalul Elias, în urma unui stop cardio-respirator ireversibil, după ce fusese internat în secţia de Terapie Intensivă, în stare de degradare biologică progresivă, în contextul vârstei”. O știre.

Mai ții minte: ne-am întâlnit acum vreo 35 de ani. Erai Mr. Fogg, care nu călătoreai, ci descriai o traiectorie în jurul Pământului.... Zice unu „Ia te uită, dar dumneata ești un om de inimă, domnule Fogg!”. „Uneori, când am timp”, i-ai răspuns cu calmul tău englezesc.

Îți mulțumesc pentru timpul pe care mi l-ai dat, cel mai vechi prieten al meu.

Acum ești doar inconștient. Sunt sigur că ai să te descurci cu eternitatea. Oricum, merde!

( „da actorii sunt superstițioși, nu vor să le spui succes, le spui merde, că aia merge în franceză” – Radu Beligan, „Profesorii mei” – Conferințele Teatrului Național, 2007)

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult