Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Mesaj din partea șefului unuia dintre cele mai mari fonduri de pensii private din România: „Toți suntem pe cont propriu”

Radu Crăciun

Abordarea autorităților în legătură cu Pilonul II de pensii administrate privat este una superficială, care riscă să producă efecte inclusiv pe piețele financiare, avertizează Radu Crăciun, președintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România și director BCR Pensii.

Întrebat dacă i se pare normală modalitatea prin care s-a ajuns la schimbarea reglementărilor pentru Pilonul II, Radu Crăciun a detaliat două motive pentru care răspunsul lui este negativ. 

„Sunt două motive principale pentru care răspunsul meu e nu. Vorbim de un sistem care a livrat, nu a dezamăgit. Până la urmă a fost un sistem care a funcționat transparent, a avut un randament foarte bun și atunci prima întrebare e de ce vrem să-l schimbăm. Aici nu a existat nicio dezamăgire.

Al doilea motiv pentru care răspunsul e nu este că e vorba de un sector oarecum tehnic. E vorba de investiții semnificative pe piețe financiare, cu consecințe asupra economiei, listării la bursă. Când îți propui să evaluezi și să îl modifici, nu se poate face decât în urma unor discuții tehnice, foarte așezate, în niciun caz nu arunci idei în spațiul public pe care le retragi, vii cu altele. E o abordare superficială care riscă să producă efecte inclusiv pe piețele financiare”, a spus Radu Crăciun la emisiunea „În fața ta” de la Digi24. 

Radu Crăciun a subliniat că, dincolo de discuțiile despre Pilonul II, este important ca oamenii să rețină că „sunt pe cont propriu” și că nu mai pot conta pe „statul binefăcător” care să aibă grijă de ei atunci când vor ieși la pensie.

„Toți suntem pe cont propriu din punct de vedere al prosperității noastre la pensie. În niciun caz nu mai putem conta pe statul binefăcător, care să aibă grijă de noi, peste 15 ani statul nu va mai avea suficienți bani. Cred că fiecare trebuie să începem să economisim pe cont propriu, pentru că altfel vom sfârși cu toții într-o sărăcie”, a punctat Crăciun.

În opinia lui, există riscul ca România „să devină bătrână înainte de a fi bogată, bătrână și săracă”.

„România e în criză de timp și acesta e motivul pentru care toți trebuie să economisim mult mai mult decât facem în momentul de față pentru pensionare”, este sfatul lui Radu Crăciun.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24 sâmbăta și duminica, după miezul nopții.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pilonul II nu a insemnat o contributie suplimentara a contribuabilului, ci redirijarea unui procent din CAS catre un fond administrat privat. In concluzie, nefiind vorba de un efort financiar suplimentar al contribuabilului, care este problema? Ca orice fond administrat privat, efectul e imprevizibil. Randamentul in final poate fi bun, dar pot fi si pierderi. Contribuabilii la pilonul 2 pot constata in final, prin investitii proaste, ca obtin mai putin decat au contribuit. In plus, constituirea pilonului 2 a condus la o diminuare a fondului public de pensii, in defavoarea celor ce. datorita varstei, n-au mai avut posibilitatea cotizarii la plonul 2.
    • Like 0


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult