Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Mesaj din partea șefului unuia dintre cele mai mari fonduri de pensii private din România: „Toți suntem pe cont propriu”

Radu Crăciun

Abordarea autorităților în legătură cu Pilonul II de pensii administrate privat este una superficială, care riscă să producă efecte inclusiv pe piețele financiare, avertizează Radu Crăciun, președintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România și director BCR Pensii.

Întrebat dacă i se pare normală modalitatea prin care s-a ajuns la schimbarea reglementărilor pentru Pilonul II, Radu Crăciun a detaliat două motive pentru care răspunsul lui este negativ. 

„Sunt două motive principale pentru care răspunsul meu e nu. Vorbim de un sistem care a livrat, nu a dezamăgit. Până la urmă a fost un sistem care a funcționat transparent, a avut un randament foarte bun și atunci prima întrebare e de ce vrem să-l schimbăm. Aici nu a existat nicio dezamăgire.

Al doilea motiv pentru care răspunsul e nu este că e vorba de un sector oarecum tehnic. E vorba de investiții semnificative pe piețe financiare, cu consecințe asupra economiei, listării la bursă. Când îți propui să evaluezi și să îl modifici, nu se poate face decât în urma unor discuții tehnice, foarte așezate, în niciun caz nu arunci idei în spațiul public pe care le retragi, vii cu altele. E o abordare superficială care riscă să producă efecte inclusiv pe piețele financiare”, a spus Radu Crăciun la emisiunea „În fața ta” de la Digi24. 

Radu Crăciun a subliniat că, dincolo de discuțiile despre Pilonul II, este important ca oamenii să rețină că „sunt pe cont propriu” și că nu mai pot conta pe „statul binefăcător” care să aibă grijă de ei atunci când vor ieși la pensie.

„Toți suntem pe cont propriu din punct de vedere al prosperității noastre la pensie. În niciun caz nu mai putem conta pe statul binefăcător, care să aibă grijă de noi, peste 15 ani statul nu va mai avea suficienți bani. Cred că fiecare trebuie să începem să economisim pe cont propriu, pentru că altfel vom sfârși cu toții într-o sărăcie”, a punctat Crăciun.

În opinia lui, există riscul ca România „să devină bătrână înainte de a fi bogată, bătrână și săracă”.

„România e în criză de timp și acesta e motivul pentru care toți trebuie să economisim mult mai mult decât facem în momentul de față pentru pensionare”, este sfatul lui Radu Crăciun.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24 sâmbăta și duminica, după miezul nopții.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pilonul II nu a insemnat o contributie suplimentara a contribuabilului, ci redirijarea unui procent din CAS catre un fond administrat privat. In concluzie, nefiind vorba de un efort financiar suplimentar al contribuabilului, care este problema? Ca orice fond administrat privat, efectul e imprevizibil. Randamentul in final poate fi bun, dar pot fi si pierderi. Contribuabilii la pilonul 2 pot constata in final, prin investitii proaste, ca obtin mai putin decat au contribuit. In plus, constituirea pilonului 2 a condus la o diminuare a fondului public de pensii, in defavoarea celor ce. datorita varstei, n-au mai avut posibilitatea cotizarii la plonul 2.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult