Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Mesaj din partea șefului unuia dintre cele mai mari fonduri de pensii private din România: „Toți suntem pe cont propriu”

Radu Crăciun

Abordarea autorităților în legătură cu Pilonul II de pensii administrate privat este una superficială, care riscă să producă efecte inclusiv pe piețele financiare, avertizează Radu Crăciun, președintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România și director BCR Pensii.

Întrebat dacă i se pare normală modalitatea prin care s-a ajuns la schimbarea reglementărilor pentru Pilonul II, Radu Crăciun a detaliat două motive pentru care răspunsul lui este negativ. 

„Sunt două motive principale pentru care răspunsul meu e nu. Vorbim de un sistem care a livrat, nu a dezamăgit. Până la urmă a fost un sistem care a funcționat transparent, a avut un randament foarte bun și atunci prima întrebare e de ce vrem să-l schimbăm. Aici nu a existat nicio dezamăgire.

Al doilea motiv pentru care răspunsul e nu este că e vorba de un sector oarecum tehnic. E vorba de investiții semnificative pe piețe financiare, cu consecințe asupra economiei, listării la bursă. Când îți propui să evaluezi și să îl modifici, nu se poate face decât în urma unor discuții tehnice, foarte așezate, în niciun caz nu arunci idei în spațiul public pe care le retragi, vii cu altele. E o abordare superficială care riscă să producă efecte inclusiv pe piețele financiare”, a spus Radu Crăciun la emisiunea „În fața ta” de la Digi24. 

Radu Crăciun a subliniat că, dincolo de discuțiile despre Pilonul II, este important ca oamenii să rețină că „sunt pe cont propriu” și că nu mai pot conta pe „statul binefăcător” care să aibă grijă de ei atunci când vor ieși la pensie.

„Toți suntem pe cont propriu din punct de vedere al prosperității noastre la pensie. În niciun caz nu mai putem conta pe statul binefăcător, care să aibă grijă de noi, peste 15 ani statul nu va mai avea suficienți bani. Cred că fiecare trebuie să începem să economisim pe cont propriu, pentru că altfel vom sfârși cu toții într-o sărăcie”, a punctat Crăciun.

În opinia lui, există riscul ca România „să devină bătrână înainte de a fi bogată, bătrână și săracă”.

„România e în criză de timp și acesta e motivul pentru care toți trebuie să economisim mult mai mult decât facem în momentul de față pentru pensionare”, este sfatul lui Radu Crăciun.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24 sâmbăta și duminica, după miezul nopții.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Pilonul II nu a insemnat o contributie suplimentara a contribuabilului, ci redirijarea unui procent din CAS catre un fond administrat privat. In concluzie, nefiind vorba de un efort financiar suplimentar al contribuabilului, care este problema? Ca orice fond administrat privat, efectul e imprevizibil. Randamentul in final poate fi bun, dar pot fi si pierderi. Contribuabilii la pilonul 2 pot constata in final, prin investitii proaste, ca obtin mai putin decat au contribuit. In plus, constituirea pilonului 2 a condus la o diminuare a fondului public de pensii, in defavoarea celor ce. datorita varstei, n-au mai avut posibilitatea cotizarii la plonul 2.
    • Like 0


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult