Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Mesaj dur către clasa politică al purtătorului de cuvânt al Patriarhiei: „Dacă am fi avut un suveran ca Regele Mihai, nu am fi asistat la manelizarea gesturilor, atitudinilor care sufocă spațiul public”

Regele Mihai I al Romaniei

Foto: Guliver Getty Images

„De când a sosit vestea trecerii la Domnul a regelui, am observat că o emoție sobră a cuprins pe mulți dintre noi. E un lucru care ține de lecția pe care regele ne-o dă și post-mortem, personalitatea lui atât de frumos rotunjită de niște valori pe care le-a transformat într-un mod de a fi, valorile creștine, constituie o lecție pentru noi toți, dar mai ales pentru cei din sfera politică. Sper ca această lecție să nu fie uitată prea curând”, a spus Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române în emisunea „În fața ta” de la Digi24

Regele Mihai va rămâne o figură de neșters în istoria României, iar politicienii de astăzi ar trebui să învețe din exemplul lui. „Mă refer în primul rând la lecția bunului simț. a discernământului, a bunei cumpăniri a cuvintelor, la limbajul elegant, deși nu inutil luxuriant sau pretențios. Regele vorbea o limbă română extraordinar de frumoasă, o limbă română la care nu a renunțat niciodată, pe care ți-o drag s-o asculți, chiar dacă vorbea uneori și gâtuit de emoție”, a continuat Bănescu. 

Politicienilor de astăzi le lipsește respectul, a subliniat el. „Lipsește în mod clar respectul față de limbă, față de cel căruia i te adresezi, poporul român, față de niște valori pe care le clamezi doar cu ocazii festive, ne includem toți aici, nu doar politicienii, dar în primul rând ei. Să nu uităm cum l-au tratat oamenii politici atunci când regele s-a întors din cel mai lung exil, peste 40 de ani, practic l-au izgonit”, amintește reprezentantul Patriarhiei. 

Vasile Bănescu (centru), purtătorul de cuvânt al Patriarhiei (Foto: George Călin/ Inquam Photos)

Cu el, România ar fi arătat altfel este de părere Bănescu. „Cred că dacă am fi avut un rege, un suveran precum regele Mihai, românii ar fi putut să privească spre suveranul lor ca sre un o de la care aveau ce să învețe. Puteau să învețe cum să vorbească, cum să reacționeze. Nu cred că am mai fi asistat nici la manelizarea, nici la caricaturizarea limbii române, gesturilor, atitudinilor care sufocă spațiul public. Unde era regele apărea o atmosferă de sobrietate. Sobrietate înseamnă civilitate, asta emana în mod natural din personalitatea lui Mihai, pentru că era o persoană profund credincioasă, dar implicit, nu explicit, nu făcea paradă. Nu putem să nu observăm că în nicun discurs public nu lipsea o referire discretă la Dumnezeu, Ori limbajul public de azi e total pustiu de referințe morale, la Dumnezeu. Apare invocarea lui doar în anumite perioade”, spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Prezența regelui în fruntea statului, ar fi adus respectul țărilor occidentale. Acest respect s-ar fi transmis și poporului român. Generațiile tinere ar fi putut avea un exemplu de comportare în condiții vitrege, așa cum le-au avut părinții și bunicii lor. Regele însă ar fi fost supus presiunii continui de către cei au moștenit Partidul Comunist Român (nu de membrii partidului ci de cei din eșaloanele superioare) și de membrii securității. Disperarea lor nu i-ar fi oprit de la nimic, atunci când aveau în față un om vertical, onest, modest și nu președinți manevrabili șantajabili. Educația poporului român nu cred că îi permitea să aprecieze gestul regelui de a fi slujitorul țării și poporului. Poate dorul de țară, dorința de a contribui la readucerea ei între țările Europei,, încrederea în Dumnezeu i-ar fi dat și puterea de a se impune în fața ticăloșilor. Poate (repet acest cuvânt) poporul s-ar fi luminat și ar fi înlăturat neghina, care este mereu prezentă în pâinea cea de toate zilele.
    • Like 0
  • Foarte adevarat. Pentru o astfel de intoarcere la adevar, la sobrietate si credinta nu este nici acum prea tarziu, dar suntem noi in stare sa profitam de aceasta sansa? Putem aprecia un om care a lucrat la ONU (ma refer la Custodele Coroanei) sau aruncam, cum am vazut ca fac multi, cu noroi? Pacat de sansele pe care le ratam.
    • Like 1
  • Da.Domnul Vasile Bănescu are dreptate ,, Trebuie sa privim la bârnă din ochiul nostru.
    • Like 0
  • Un discurs total aerian si jignitor. Cum sa folosesti "manelizarea" ca pe un termen peiorativ cand atatia romani asculta manele? Cum ai putea, in spatiul public, din pozitia de reprezentant al unei institutii de rang inalt, sa ridiculizezi un anume curent muzical si cultural?
    • Like 0
    • @ Matei Negriu
      Cum mama dracului poți considera manelele " curent muzical și cultural"? E tot ce se poate mai scârbos, o dejecție a unor indivizi analfabeți, refractari la civilizație și cultură? Este un sacrilegiu ceea ce afirmi. Rușine!
      • Like 8
    • @ Matei Negriu
      dalex check icon
      La fel cum poti "ridiculiza" un "curent" de nesimtire sau hotie desi "atatia romani" practica si nesimtirea si hotia. Numarul "amatorilor" nu transforma ceva rau in ceva bun. Nici macar "political corectness" nu este un lucru bun doar pentru ca sunt atat de multi adepti in "tarile avansate" unde esti "rasist" daca pui in scena Othelo ( era negru ) sau "misogin" cand montezi Imblanzirea scorpiei (scorpia era femeie ). William Shakespeare, autorul celor doua piese de teatru ar fi cenzurat astazi de dobitocii cu ifose ce ne invata despre toleranta ( inclusiv toleranta la prostie ) si despre corectitudinea politica ( de atata "corectitudine" Germania s-a trezit cu un milion de musulmani care cer tratament "corect" in timp ce violeaza nemtoaice si pregatesc atentate ).
      Din pacate vad ca moda "political corectness" face prozeliti si in Romanica - avem de toate, ne mai lipseau toleranta si corectitudinea.
      SA INGHITIM SI TIGANEALA MANELISTA DOAR PENTRU A FI IN PAS CU MODA "POLICAL CORECTNESS" E PREA MULT.
      • Like 1
    • @ dalex
      Ce frumos! Ma bucur ca traiesc intr-o tara pentru care iesirile de tip Tipper Gore - PMRC sunt ceva total acceptabil in 2017.
      Cu putin noroc si cu mentalitatea asta, in curand putem chiar sa trecem la cod vestimentar pe strada obligatoriu ca in Korea de Nord.
      • Like 0
    • @ dalex
      PS: daca tie nu iti place, nu inseamna ca e ceva rau, inseamna ca e o diferenta de gusturi. Nu poti condamna un gen muzical sau o subcultura pentru nenorocirile care se intampla la nivel politic. Pur si simplu, nu au nici o legatura una cu alta.
      • Like 0
    • @ Matei Negriu
      dalex check icon
      E vorba de a plasa corect lucrurile pe o axa a valorilor.
      Stiu ca ierarhia si recunoasterea valorilor sunt neplacute pentru atei ( cum sa-mi spuna MIE cineva, chiar Dumnezeu, ce este bine si ce este rau - totul este permis daca imi face MIE placere ) si pentru amatorii de telenovele.
      Nu este vorba de a interzice cuiva sa fie prost; este vorba de dreptul de a numi valoarea si a arata cu degetul gunoiul. Astfel si amatorul de manea are o sansa ca in viitor sa consume si altceva decat gunoiul cu care s-a obisnuit si pe care ideologii "political corectness" il prezinta ca "normal: si :legitim".
      • Like 1
    • @ dalex
      Anon check icon
      Si ateii au valori, doar ca noua ne place sa judecam cu capul nostru, nu sa asteptam sa ne dicteze un tatuc, fie el real sau imaginar. In alta ordine de idei, da, manelele sunt un gunoi si da, fiecare are dreptul de a le critica sau de a le lauda dupa bunul plac. Traiasca libertatea de exprimare.
      • Like 1
    • @ Anon
      dalex check icon
      Citez din Petre Tutea: Morala fara religie este ca Mersul Trenurilor, cobori in ce gara vrei.
      Asta pentru ca vorbim de valorile ateilor.
      Mai am o intrebare daca tot "ne place sa judecam cu capul nostru" :
      De unde am primit "capul nostru" ? Putem sa gandim impreuna ca, in natura, nu avem efect fara cauza.
      Ce zice manualul scurt de ateism stiintific ? Ceva cu supa primordiala lovita de fulgere care a dus la monocelulere, apoi la multicelulare...s.a.m.d. pana, ce sa vezi, aparura si Marx si Engels care ne-au dat noua adevarul materialist-dialectic.
      • Like 1
    • @ dalex
      Anon check icon
      OK, Petre Tutea a gresit, se mai intampla. Nu exista nici o dovada ca am fi "primit" capul nostru de undeva. Da, evolutia are sustinere stiintifica mai puternica decat creationismul si biogeneza si evolutia sunt lucruri diferite. Pentru biogeneza exista deocamdata niste ipoteze, dar nu si dovezi concludente. Asta nu inseamna automat ca dam unda verde creationismului, nu avem motive suficient de bune sa facem lucrul asta. Nu stiu dupa ce manual lucrati dvs., a fi ateu este suficient de simplu incat sa nu fie nevoie de un manual: nu exista dovezi suficient de bune pentru existenta supranaturalului, deci nu subscriu supranaturalului. Este o pozitie consistenta dpdv logic si in concordanta cu realitatea, spre deosebire de religie.
      • Like 1
    • @ dalex
      Cam asa pun problema si politicienii nostri, ca dumneavoastra : agresiv si mahalagist. De aceea nu puteti intelege mesajul d-lui Vasile Banescu.
      • Like 0
  • s-a trezit reperu' moralitatzii sa deschida ciocu! da' pina acum ce a facut biserica pt m0narhie?? in afara ca a dar certificate de buni crestini la totzi borfashii din partidul imperial social democrat, pe care i-a loit iubirea de rege doar cind l-au vazut rece in cosiug??
    • Like 4
  • Regele Mihai este mai valabil mort decat viu, il folosesc toti pentru a strange un capital politic cat mai gros. Oricum, cei mai tari au fost cei din psd. Au facut onorea regelui Mihai I de al inmormanta impreuna cu tara sa. Un gest de o deosebita consideratie. Nu mai vorbim de faptul ca regele a murit exact cand trebuia.
    • Like 1
  • check icon
    Discursul e realist, concret și pune degetul pe rana morală a acestui popor și a aleșilor lui, dar.....Dacă pe timpul comunisimului am înțeles de ce a mers Biserica pe burtă, acceptând compromisuri uriașe și greu de acceptat, după revoluție nu mai am niciun motiv de a tolera comportamentul sub orice critică a BOR din toate punctele de vedere și mai ales în relația cu puterea.Acum îl prea mărește pe defunctul rege și îl dă ca exemplu de verticalitate morală pt. toată lumea și mai ales clasei politice, lucru adevărat dealtfel, dar nu a luat atitudine serioasă, publică, atunci când după revoluție, ani dea rândul, regele a fost izgonit și umilit de puterea politică(aceiași ca și azi). În acele vremuri BOR era ocupată cu periajul puterii politice, pt. a (re)câștiga ea însăși putere și averi cât mai mari, neavând timp de morala creștină a poporului și a politicienilor .Îmi pare rău dar e valabilă chestia aia că după război mulți viteji(comentatori morali) se arată....
    • Like 7
  • Gestul asta cum e catalogat de BOR? „Vrednic este”.
    Liviu Dragnea a primit ordinul „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din partea patriarhului Daniel. Asta nu mai e manea?
    • Like 4
  • Acum, că Regele e mort, e ușor să te declari monarhist. Dacă aș fi văzut la reprezentanții BOR această atitudine în 1990, dacă ar fi spus poporului în acești 27 de ani cine e Regele Mihai și ce înseamnă monarhia, atunci aș fi crezut. BOR este singura instituție care ar fi putut convinge poporul. Acum toți sunt viteji monarhiști.
    • Like 0
  • Corina check icon
    Prea au dreptate ca să nu te bucuri pentru ceea ce spun, E posibil un efect benefic și acum.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult