Foto: Guliver Getty Images
„De când a sosit vestea trecerii la Domnul a regelui, am observat că o emoție sobră a cuprins pe mulți dintre noi. E un lucru care ține de lecția pe care regele ne-o dă și post-mortem, personalitatea lui atât de frumos rotunjită de niște valori pe care le-a transformat într-un mod de a fi, valorile creștine, constituie o lecție pentru noi toți, dar mai ales pentru cei din sfera politică. Sper ca această lecție să nu fie uitată prea curând”, a spus Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române în emisunea „În fața ta” de la Digi24.
Regele Mihai va rămâne o figură de neșters în istoria României, iar politicienii de astăzi ar trebui să învețe din exemplul lui. „Mă refer în primul rând la lecția bunului simț. a discernământului, a bunei cumpăniri a cuvintelor, la limbajul elegant, deși nu inutil luxuriant sau pretențios. Regele vorbea o limbă română extraordinar de frumoasă, o limbă română la care nu a renunțat niciodată, pe care ți-o drag s-o asculți, chiar dacă vorbea uneori și gâtuit de emoție”, a continuat Bănescu.
Politicienilor de astăzi le lipsește respectul, a subliniat el. „Lipsește în mod clar respectul față de limbă, față de cel căruia i te adresezi, poporul român, față de niște valori pe care le clamezi doar cu ocazii festive, ne includem toți aici, nu doar politicienii, dar în primul rând ei. Să nu uităm cum l-au tratat oamenii politici atunci când regele s-a întors din cel mai lung exil, peste 40 de ani, practic l-au izgonit”, amintește reprezentantul Patriarhiei.
Cu el, România ar fi arătat altfel este de părere Bănescu. „Cred că dacă am fi avut un rege, un suveran precum regele Mihai, românii ar fi putut să privească spre suveranul lor ca sre un o de la care aveau ce să învețe. Puteau să învețe cum să vorbească, cum să reacționeze. Nu cred că am mai fi asistat nici la manelizarea, nici la caricaturizarea limbii române, gesturilor, atitudinilor care sufocă spațiul public. Unde era regele apărea o atmosferă de sobrietate. Sobrietate înseamnă civilitate, asta emana în mod natural din personalitatea lui Mihai, pentru că era o persoană profund credincioasă, dar implicit, nu explicit, nu făcea paradă. Nu putem să nu observăm că în nicun discurs public nu lipsea o referire discretă la Dumnezeu, Ori limbajul public de azi e total pustiu de referințe morale, la Dumnezeu. Apare invocarea lui doar în anumite perioade”, spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Din pacate vad ca moda "political corectness" face prozeliti si in Romanica - avem de toate, ne mai lipseau toleranta si corectitudinea.
SA INGHITIM SI TIGANEALA MANELISTA DOAR PENTRU A FI IN PAS CU MODA "POLICAL CORECTNESS" E PREA MULT.
Cu putin noroc si cu mentalitatea asta, in curand putem chiar sa trecem la cod vestimentar pe strada obligatoriu ca in Korea de Nord.
Stiu ca ierarhia si recunoasterea valorilor sunt neplacute pentru atei ( cum sa-mi spuna MIE cineva, chiar Dumnezeu, ce este bine si ce este rau - totul este permis daca imi face MIE placere ) si pentru amatorii de telenovele.
Nu este vorba de a interzice cuiva sa fie prost; este vorba de dreptul de a numi valoarea si a arata cu degetul gunoiul. Astfel si amatorul de manea are o sansa ca in viitor sa consume si altceva decat gunoiul cu care s-a obisnuit si pe care ideologii "political corectness" il prezinta ca "normal: si :legitim".
Asta pentru ca vorbim de valorile ateilor.
Mai am o intrebare daca tot "ne place sa judecam cu capul nostru" :
De unde am primit "capul nostru" ? Putem sa gandim impreuna ca, in natura, nu avem efect fara cauza.
Ce zice manualul scurt de ateism stiintific ? Ceva cu supa primordiala lovita de fulgere care a dus la monocelulere, apoi la multicelulare...s.a.m.d. pana, ce sa vezi, aparura si Marx si Engels care ne-au dat noua adevarul materialist-dialectic.
Liviu Dragnea a primit ordinul „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din partea patriarhului Daniel. Asta nu mai e manea?