Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Michi a dat apă la șoareci

Timp de o oră, Mihaela Buzărnescu a jucat un tenis aplaudat de pretențioasele tribune ale Wimbledonului. Un-doiuri stânga-rever, retururi lungi și tari pe centru, serviciu constant bun, câteva veniri la plasă finalizate sigur, cu volé și drive-volé. A avut însă în față o Karolína Plíšková inerțială, cu „picioare grele” și viteză de reacție scăzută – ea știe de ce.

La 6-3 și 4-1 pentru Buzărnescu, cehoaicei i-au intrat câteva lovituri fie bine executate, fie cu puțin noroc. De acolo, Plíšková s-a „trezit”, a dat drumul la picioare și a ajuns să egaleze la 4.

O situație în care, încă o dată, s-a făcut simțită experiența insuficientă în jocuri la nivel înalt a Mihaelei Buzărnescu. Michi nu a intrat pe teren cu ideea limpede că indiferent de scor și de cât de prost joacă la un moment dat adversara, când ai de-a face cu o fostă nr. 1 mondial, acum favorită 7 la Wimbledon, trebuie să fii pregătită până la ultima minge pentru o întoarcere a jocului. Ca urmare, comeback-ul Karolínei a umplut-o de frustrare și nervi, ca și cum i se întâmpla ceva ieșit din comun și nedrept...

De două-trei ori s-a aflat la 2 puncte de victorie, dar îmi era dureros de clar că nu le poate face, din pricina gândului „Cum naiba m-a întors asta?!” (sunt cuvintele mele, pe ale Mihaelei nu vreți să le știți!). Pierderea setului 2 la tie-break a resimțit-o ca pe o catastrofă.

Așa a ajuns să fie condusă cu 4-1 în decisiv – și ce-a făcut? S-a apucat să plângă în pumni pe bancă. În loc să-și spună: „Și ea a fost condusă cu 4-1 și a revenit, eu de ce n-aș putea?”, s-a pus pe dat apă la șoareci...

Îmi închipui cât de grei au fost anii de anonimat fără speranță și cât de flămândă este Mihaela să recupereze, dar tenisul remarcabil pe care ni-l dezvăluie are nevoie și de un control interior pe măsură, ca să urce spre vârf.

Din înfrângerea asta are mult de învățat, numai să vrea...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Bună ziua!Acum avem câteva tenismene,cu prezențe notabile pe la micile şi marile turnee!Sperăm ca românii să-şi îndrume copiii către acest sport,către sport în general!
  • Like 0
 • Mi s-a năruit visul unei finale 100% românească, exact pe ce subliniam in comentariul de mai jos, Halep nu prea poate face ușor punctele din cauza liftului ( topspinului) excesiv care îi "oprește" mingea. Adică, din cauza rotației, mingea sta mai mult în aer, iar când sare, sare mai sus și este mai ușor de ajuns. Am suportat cu greu asalturile continue care sfârșeau ori în fileu, de frica, ori lung, în afară, din crispare.
  • Like 0
 • Asa este , chiar in postarile mele si a celorlalti fani ai tenisului am remaecat acest lucru la Mihaela . Cred si nu mumai eu, ca ar trebui sa lucreze un pic la psihic ! La fel cum a facut Simona de altfel !

  • Like 0
 • ProBono check icon
  Mihaela are o singură problemă psihologică majoră - este educată în mentalitatea românească, în epicentrul neisprăvirii României: București. Altfel, talentul, îndemânarea și energia ei, transplantate într-o societate competitivă, ar fi rodit de mult. Brânza e bună, burduful e de câine. Același lucru se vede foarte bine și la Sorana Cârstea, un alt mare talent nativ pentru tenis, autodistrus de mentalul românesc.

  Mihaela ar putea câștiga un Mare Șlem, cu câteva condiții:
  - să se ducă acum la Țiriac și să-i ceară ajutorul,
  - să-și angajeze un antrenor bun psiholog, din categoria lui Darren Cahill (cu ajutor sub toate formele de la Țiriac),
  - să stea cât mai puțin timp în contact cu România: mentalul românesc curent o va trage în jos fără chiar să realizeze
  • Like 3
  • @ ProBono
   În „epicentrul” de care vorbești s-au strîns provinciali din toate colțurile țării. S-ar putea să ai o surpriză încercînd să numeri bucureștenii născuți acolo măcar de 2 generații. Poate e și asta o cauză a decăderii Micului Paris - viața în „provizorat”.
   • Like 0
 • Eu zic sa mai avem un pic de răbdare cu Michi, pentru că pare să învețe destul de repede. Au mai fost jucătoare de tenis cu ascensiuni rapide, dar asemeni tractoarelor de la concursurile de tractat greutăți, în apropiere de locurile 50-70 calează. Michi e Inca in ascensiune și dacă nu se accidentează eu o vad și în top 10. La set si 4-1, visam la o finala 100% românească, dar ratările succesive din finalul setului al doilea, crisparea intervenită in lovituri (ce frumos i-au mers mâinile în ultimele trei săptămâni pe iarba....) au prevestit dezastrul din decisiv. A fost un astfel de moment și în cariera Simonei Halep, când după ascensiunea în top 10, a avut probleme cativa ani sa de adapteze la noul statut de favorita, de killer (nu doar sa bage mingea în teren și să aștepte greșeala adversarului) . Michi pare să-și domine adversarele mai natural decât Simona, swingul rapid și traiectoria mingii un pic mai plata și mai joasa decât la Simona, coroborate cu un joc inteligent (în cea mai mare parte a timpului) o ajuta să facă punctele mai ușor, mingile ei fiind mai rapide, fug mai repede din teren, nu ca loviturile cu mult spin a Simonei care de ridică după contactul cu terenul și sunt mai ușor de ajuns. Eu îi văd un viitor luminos, Ieri a fost o chestiune de experiență. Nu toată lumea e că Federer, sa aibă nevoie doar de un break sau mini break că sa câștige un meci.
  • Like 4
 • In conditiile in care nu gasea solutii la joc as fi inteles si o stare de nervozitate, dar ea a dominat gasise drumul spre victorie. Pliskova s-a lovit de zeci de ori de asemenea situatii grele si a invatat sa le gestioneze, psihicul e foarte important si adversara ei cu experieta avuta a trecut de moment. Miki nu stiu daca a invatat mult din aceasta experieta sau mai are nevoie de alte cateva de genul asta, insa e pacat de marele ei talent daca nu va sti sa gestioneze situatiile de criza. Eu i-as recomanda sa vada si meciul de azi cu Venus Williams care l-a pierdut la mustata insa ce psihic are fata aia, cum se controleaza ,e la superlativ. Va veni o zi cand totul va fi in regula ,numai sa vrea.
  • Like 2


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult