Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Michi a dat apă la șoareci

Timp de o oră, Mihaela Buzărnescu a jucat un tenis aplaudat de pretențioasele tribune ale Wimbledonului. Un-doiuri stânga-rever, retururi lungi și tari pe centru, serviciu constant bun, câteva veniri la plasă finalizate sigur, cu volé și drive-volé. A avut însă în față o Karolína Plíšková inerțială, cu „picioare grele” și viteză de reacție scăzută – ea știe de ce.

La 6-3 și 4-1 pentru Buzărnescu, cehoaicei i-au intrat câteva lovituri fie bine executate, fie cu puțin noroc. De acolo, Plíšková s-a „trezit”, a dat drumul la picioare și a ajuns să egaleze la 4.

O situație în care, încă o dată, s-a făcut simțită experiența insuficientă în jocuri la nivel înalt a Mihaelei Buzărnescu. Michi nu a intrat pe teren cu ideea limpede că indiferent de scor și de cât de prost joacă la un moment dat adversara, când ai de-a face cu o fostă nr. 1 mondial, acum favorită 7 la Wimbledon, trebuie să fii pregătită până la ultima minge pentru o întoarcere a jocului. Ca urmare, comeback-ul Karolínei a umplut-o de frustrare și nervi, ca și cum i se întâmpla ceva ieșit din comun și nedrept...

De două-trei ori s-a aflat la 2 puncte de victorie, dar îmi era dureros de clar că nu le poate face, din pricina gândului „Cum naiba m-a întors asta?!” (sunt cuvintele mele, pe ale Mihaelei nu vreți să le știți!). Pierderea setului 2 la tie-break a resimțit-o ca pe o catastrofă.

Așa a ajuns să fie condusă cu 4-1 în decisiv – și ce-a făcut? S-a apucat să plângă în pumni pe bancă. În loc să-și spună: „Și ea a fost condusă cu 4-1 și a revenit, eu de ce n-aș putea?”, s-a pus pe dat apă la șoareci...

Îmi închipui cât de grei au fost anii de anonimat fără speranță și cât de flămândă este Mihaela să recupereze, dar tenisul remarcabil pe care ni-l dezvăluie are nevoie și de un control interior pe măsură, ca să urce spre vârf.

Din înfrângerea asta are mult de învățat, numai să vrea...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult