Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Mihai Șora: „Copiii din experimentul lalelelor nu vor fi oameni liberi câtă vreme vor cunoaște doar încolonarea umilă în fața unei autorități”

Simfonia lalelor

Foto: Recorder.ro

Preșcolari, elevi, gimnaste și copii cu dizabilități în scaun rulant au defilat la „Simfonia lalelelor” din Pitești în fața premierului Viorica Dăncilă, a ministrului de Interne, Carmen Dan, și a ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu. Scenele par desprinse de la marile defilări din vremea comunismului, dar ce s-a întâmplat la Pitești nu este „Cântarea României”, a scris pe Facebook filosoful Mihai Șora. „Delirul propagandistic promovat în timpul ceaușismului lăsa mereu loc pentru o formă (mai mult sau mai puțin transparentă) a duplicității: odată ajunși la casele lor, oamenii care defilaseră prin fața tribunei oficiale, îmbrăcați în straie de sărbătoare, deghizați în personaje istorice ori în costume sportive, își reveneau în simțiri, recâștigându-și libertatea interioară (fie și numai făcând diferența între grotescul spectacolului public și realitatea vieții lor de zi cu zi). Or, copiii din „experimentul lalelelor“ nu vor fi oameni liberi câtă vreme vor cunoaște doar încolonarea umilă în fața unei autorități, oricare ar fi acea autoritate. Nu ajunge că ne-au furat țara, pădurile, orașele, drumurile, simbolurile și cuvintele ei! Acum ne fură și copiii, cu sufletul și cu mintea lor cu tot. România centenară: de la experimentul Pitești, la experimentul lalelelor”.

Ce s-a întâmplat la Pitești este greu de privit. Într-un videoreportaj realizat de Recorder.ro, putem vedea cum o profesoară care trage cu ochiul la oficialitățile de la tribună o încurajează pe o fetiță de trei ani să se rostogolească pe dalele de ciment. Rostogolirea eșuează, dar profesoara o încurajează „Hai, dă-te peste cap! Hai!“. Fetița își lipește creștetul de ciment, cade pe spate pe suprafața tare, iar premierul Viorica Dăncilă vine și îi dă flori. 

Oana Pellea: Protecția copilului mai există?

Actrița Oana Pellea s-a arătat indignată de imagini: „Chiar nimeni dintre cei de față nu s-a opus acestei „demonstrații"? Fetița nu voia să facă exercițiul. S-a oprit. Din afara cadrului se aude un îndemn: În cap. Stai în cap... Fetița face exercițiul pe beton. Protecția copilului mai există? Nu înțeleg cum nimeni de acolo nu a avut o reacție normală”

„Copiii puși să defileze și să stea în cap la vederea unui „șef“ vor dezvolta, dacă nu sunt decondiționați la timp, aceleași reflexe ale supunerii, ale servilismului festiv și ale docilității oarbe, indiferent de contextul social în care vor evolua ulterior”, arată Mihai Șora marele pericol al „experimentului Pitești” de vineri.

Profesor de istorie: „Un gest profund rușinos de slugărnicie și iresponsabilitate

Profesorul de istorie Marcel Bartic spune că profesorii care și-au dus elevii la o astfel de manifestare au comis un gest e iresponsabilitate și că directorii și inspectorii care au girat acțiunea au încălcat regulamentul. „Profesorii, doamnele educatoare, învățătoarele de la Pitești, care și-au scos copiii să defileze în fața doamnei prim-ministru, au comis un gest profund rușinos de slugărnicie și iresponsabilitate. Directorii și inspectorii, care au girat prin acordul lor o asemenea mizerie, se fac vinovați de încălcarea ROFUIP, în care se spune clar că elevii nu trebuie implicați în activități cu caracter politic. S-au făcut preș in fața puternicilor zilei, uitând că menirea noastră de profesori trebuie sa fie dincolo de orice simpatii sau antipatii politice, atunci când suntem împreună cu copiii. Au renunțat la orice urmă de demnitate profesională, când s-au băgat singuri în corul de aplaudaci ai regimului. Au arătat că avem un sistem de educație fără coloană vertebrală, fără mândrie și mai ales fără discernământ. Este mai mult decât umilitor faptul că profesorii îngenunchează în fața unor politicieni, care nu sunt in stare să îndruge coerent două vorbe”, a scris Bartic pe Facebook

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Atunci cand posturile din administratia locala si centrala sunt ocupate de politruci care nu au alta calitate decat ca individul/individa se inrudeste, sau este amanta, sau este fiica/fiul, sau este fina/finul, sau este... si lista poate continua la nesfarsit (va las imaginatia sa zburde), avem astfel de manifestari grotesti ale slugarniciei, manifestari prin care niste nulitati numite in functii pentru care nu au nici o pregatire, isi manifesta "dragostea si recunostinta fata de conducatori" - ghilimelele ar dori sa arate ca expresia era omniprezenta in perioada pe care o credeam definitiv uitata, a comunismului victorios... Imaginile prezentate de la Pitesti mi-au provocat o imensa scarba. Acea profesoara trebuia data afara din invatamant de mana cu inspectorul general si cu toti cei care au pregatit o astfel de manifestare. Nu mai amintesc nimic despre "calitatea" presonajelor pentru care s-au pregatit astfel de manifestatii - ar fi fost suficient sa o puna cineva pe madam Dancila sa spuna doua vorbe fara sa le citeasca de pe o hartie scrisa de altii... Imaginile inseamna fara doar si poate o intoarcere cu 30 de ani in urma si ne arata un adevar dureros: multi dintre compatriotii nostri nu au reusit sa depaseasca in mentalitate acea perioada. Si vom avea astfel de manifestari atat timp cat posturile caldute si bine platite din administratie vor fi ocupate de nulitati cu carnet de partid sau cu alte "calitati" care sa-i propulseze in astfel de posturi in care meritocratie este o gluma buna...
    • Like 1
  • Jenant pentru d-na prim-ministru Viorica Dancila si doamna ministru Carmen Dan. Daca aveau simtul ridicolului si bun simt, ar fi tebuit sa refuze acest spectacol grotesc.
    Una este sa te intampine undeva, la o scoala, un grup de elevi cu flori, si alta este sa le permiti unor inspectori si profesori slugarnici (probabil, obisnuiti cu performantele de tipul "Cantarea Romaniei") sa reproduca un moment grotesc, care aduce aminte de defilarile si cultul personalitatii din perioada ceausista.
    Cum spuneam, jenant. Cand am vazut imaginile, am avut o senzatie de greata.
    Sunt curios cum le va fi explicat parintilor copiilor, de catre profesori, motivul pentru care cei mici au fost folositi in acest eveniment propagandistic.
    • Like 1
  • Valentin check icon
    Din nou nu reuşesc să înţeleg: Festivalul Lalelelor e un festival POLITIC? Că după nume nu pare... e cu lalele.... Putea foarte bine să fie şi Festivalul Mierii sau Serbarea Cireşelor. Sau Carnavalul de la Rio.
    • Like 0
  • Corina check icon
    Definitoriu în manifestarea de la Pitești mi se pare îndemnul Vioricăi Dăncilă să uităm de tot ce ne înconjoară. S-au dat de gol splendid - o fi fost de la timpul frumos. Au recunoscut oficial că ne vor amnezici.
    • Like 4
  • IM check icon
    Ne indignăm și ne mirăm degeaba.
    Nu așa fac adulții în general? Și nu de azi de ieri ... Părinții, educatorii, antrenorii, toți se mândresc cu realizările copiilor. Împinși de la spate, unii copii reușesc, alții eșuează. Adulții își asumă numai succesul. Eșecul este al copilului.
    Cam așa e și cu statul în cap din fotografie. Cam așa știu educatorii să-i învețe pe cei mici. Nu li se pare nimic nefiresc, periculos și anormal ca un copil să stea în cap pe asfalt în fața unor oficiali. Ca să ce? Ca să atragă atenția asupra lor, ca să iasă în față. La fel e la circ unde dresorul își obligă animalul să facă de toate, spectatorii aplaudă și plătesc. Toți sunt fericiți, numai animalul se mai revoltă din când în când și-și atacă dresorul.
    Am întâlnit educatori care-i învață pe copii de mici să fie asemenea lor: să mintă, să-și pârască/toarne colegii, să se coalizeze împotriva unuia dintre ei pe care doamna nu-l simpatizează deloc ( din diferite motive). Aceștia sunt educatorii care cer respect, respect pe care ei îl măsoară în bani, în cuantumul salariului primit, în atenții și cadouri, deci tot în bani.
    Personajele de acest fel vor primi de la guvernanții asemenea lor respectul pe care și-l doresc (banii), dar e puțin probabil să fie cu adevărat respectați de societate atâta vreme cât nu au nimic valoros de transmis copiilor pe care-i deformează în loc să-i formeze.
    PS: Premierul Viorica Dăncilă a avut în această situație o reacție normală. La urma urmei, a pus capăt mai repede cinicului spectacol. Putea rămâne impasibilă în "tribune"... (Nu am văzut scena, dar așa se înțelege din relatare.)
    • Like 1
    • @ IM
      Corina check icon
      „Premierul Viorica Dăncilă a avut în această situație o reacție normală. La urma urmei, a pus capăt mai repede cinicului spectacol.” Aveți dreptate, dar nu strica să o ia și în brațe, cum se spune pe Recorder.ro, să fie mai mamă. Ar fi fost și un gest de solidaritate cu mama fetiței, care nu s-o fi bucurat să o vadă făcând gimnastică în așa condiții.
      • Like 1
    • @ Corina
      IM check icon
      Sigur, putea face mult mai mult. De pildă, putea spune în câteva propoziții simple că nu e de acord cu asemenea spectacole. Ar fi fost chiar mai util decât luatul în brațe. Pentru asta ar fi trebuit să fie ea însăși altfel decât majoritatea organizatorilor, participanților, musafirilor și aplaudacilor din zonă. Am zis "normală", nu mai mult. Cu datele pe care le am până acum despre doamna respectivă, cred că atât a vrut și a putut face. Mă întreb dacă s-o fi găsit cineva care, în culise, să se fi burzuluit la copilul care a ratat statul în cap într-un moment așa de important.
      • Like 1
    • @ IM
      Corina check icon
      Cum să spună că nu e de acord? Glumiți. E de-ai lor. Mi-am venit în fire între timp. Nu, luatul în brațe era prea mult. S-ar fi șifonat. Dar un mic gest, o mângâiere pe cap... mai ales că fetița era așa de drăguță... A avut instinct bun (dacă a fost ideea ei), însă a păstrat distanța față de copil, a fost „profesională”. Ceea ce spune destule despre dotarea emoțională a politicienilor care ajung sus.
      • Like 3
    • @ Corina
      IM check icon
      Da, cred că aveți dreptate. Multe se pot înțelege și comenta pornind de la detaliile unei astfel de situații.
      • Like 0
  • Este de un grotesc inimaginabil! Este sarbatoarea prostilor si a nebunilor!
    • Like 5
  • Valentin check icon
    Deci io nu înţeleg, e un festival politic? Că nu sună... e cu lalele...
    • Like 1
  • Casargoz check icon
    Comparatia cu defilarile comuniste este justificata...
    Totusi chestia aia nu pare ciment, par dale cauciucate ca in parc...
    Din combaterea comunismului cu minciuni propagandistice tipic comunisme iese sau fascism sau tot comunism...
    Cel care deformeaza realitatea nu este mai putin comunist decat cei pe care ii critica. Daca folosesti mijloacele de propaganda nu cred ca te pui in sulba democratiei, vei ajunge doar sa fii mai bine platit de un alt nemernic.
    parerea mea.
    • Like 2
    • @ Casargoz
      VARLY VARLY check icon
      Si dale de cauciuc daca ar fi fost, tot era bine si " frumos " daca era pusa jos o saltea.
      • Like 1
  • Atata timp cat de pe urma acestor apucaturi unii traiesc bine, vezi istoria.
    • Like 0
  • Ca festivalul lalelelor de la Pitesti nu are nici o legatura cu PSD-ul sau al partid politic nu mai are importanta. Daca la festival participa dl. presedinte, totul era in regula, ba chiar se prezenta o latura de romantism si traditionalism. Ca au participat copii la festival este prezentat ca un adevarat pericol public, de parca ar fi participat la mitinguri mai mult sau mai putin autorizate, sau la meciuri de fotbal. Oricum, atunci cand vrei sa faci din tantar armasar faci ce fac unii 'indignati profund' de festivalul lalelelor de la Pitesti.
    • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      Cristi check icon
      Sa speram ca presedintele are atata fler incat sa nu participe la astfel de festivitati, la inaugurari de toalete, la taieri de panglica pentru 5 km de autostrada, cu barca la inundatii de 30 cm si tot asa..
      • Like 4
    • @ Voicu Nicolae
      Intamplator, Presedintele nu a fost prezent. Intamplator, nu avem imagini din anii precedenti in care copii de 3 ani faceau tumbe pe ciment. Intamplator, festivalul nu are legatura cu PSD-ul ci cu unii care cred ca mai traiesc pe vremea partidului unic.
      • Like 3
    • @ Voicu Nicolae
      Paul check icon
      Tu chiar nu vezi deosebirea intre copii siliti sa stea in cap pe asfalt de slujbasi ai statului ca sa gadile orgoliul bolnav al altor slujbasi ai statului si copii educati de parintii lor in spirit civic? Daca tu postezi aici numai ca sa ne informezi cum sunt prostiti prostii la antene, mersi dar nu e nevoie. Daca tu chiar crezi ce scrii, fii fericit, deoarece ai stofa de prim ministru ca Viorica-Vasilica.
      • Like 3
    • @ Voicu Nicolae
      domnule....oricare v-ar fi numele....
      ceea ce s-a vazut nu a fost decit o reminiscenta, o palida reinviere a fastului comunist jegos si obositor pus in scena de urmasii "omului" nou...
      din pacate ATI REUSIT....tot ceea ce vedem astazi de la tupeu, nesimtire, lene la hotie...sint caracteristile, crescute de predecesorii pe care , din pacate i-am suportat prea mult timp!
      Cu scuze...nu vreau sa jignesc ....dar atit de multa prostie ca in aceasta perioada...poate doar in anii lui Zaroni.....'50 ...sa fi fost...dar atunci inca mai exista putin bun simt!..mai tirziu a disparut .....
      • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult