Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Minele antijustiție din ordonanța de urgență dată de CEx al PSD și reality show-ul lui Liviu Dragnea

Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea

„Colegii mei au spus că este o istorie care nu se mai termină”- spune liderul PSD, Liviu Dragnea. Același politician care anul trecut spunea că are de partea sa doar partidul și Parlamentul. Se pare că a rămas cu partidul, și nici acela întreg, doar o parte și anume CEX-ul, un fel de CC al PCR.

„S-a legiferat mult”, spune doamna Viorica Dăncilă.

„PSD legiferează prost”, spune președintele Klaus Iohannis.

România asistă - se fac 2 ani în ianuarie 2019 - la un asalt cu toate armele și oștirile asupra actului de Justiție. Și dacă cei care fac majoritatea PSD-ALDE spuneau, după câștigarea alegerilor, că vor să elimine procesele televizate, asistăm la un paradox. Noua putere a dus lucrurile mai departe: nu numai că facilitează procesele în public, dar ajuns să facă din Justiție un fel de reality-show- de la legiferare, până la fiecare atac la CCR, până la formarea completurilor de judecată. 

Un popor întreg cască gura în fața ecranelor și pe rețelele sociale la anunțarea deciziei ICCJ în dosarul angajărilor fictive de la Teleorman. Toate televiziunile sunt la fața locului, în direct, anunțând pedepsele pentru fiecare membru al lotului. Miza a crescut între timp: am văzut, apoi, live, extragerea membrilor completurilor ICCJ, așa cum în fiecare duminică, jucătorii la 6/49 stau în fața televizorului ca să afle dacă numerele extrase sunt cele de pe biletele jucate.

Dacă e să te uiți în urmă, la ultimii doi ani de guvernare PSD-ALDE, rămâne ceva în urmă: o alfabetizare forțată a populației cu privire la procesul legislativ, la învățarea termenilor din Codul Penal și Codul de Procedură penală. Taximetriștii vorbesc relaxați despre cum o ordonanță de guvern, odată publicată în Monitorul Oficial își face efectele, chiar dacă a fost în vigoare o milisecundă, pentru că se aplică legislația care avantajează inculpatul.

Sute de ziariști, membri ai societății civile, protestatari au ajuns să citească drafturi de legislație pe Justiție, se așteaptă ca articolele din legislație să ascundă chichițe. Se agită, consultă experți în constituționalitate, compară cu legile din alte state UE, oferă soluții pentru atacarea acestora.

Dacă toată această energie pentru modificarea legislației din Justiție ar fi fost canalizată spre educația financiară, probabil că România nu s-ar mai fi aflat astăzi pe ultimul loc în Europa la capitolul alfabetizare în acest domeniu, conform studiilor. Sau dacă toată această concentrare pe decapitarea Justiției ar fi fost așezată pe infrastructură și racordare la gaze și curent electric, am fi avut fiecare cetățean calculând câți kilometri mai sunt să între nodul de conducte de gaz și poartă.

Ordonanța de Urgență pe care se pregătește Guvernul României să o emită va conține - așa cum ne-am obișnuit deja - mine antijustiție (pe modelul minelor antipersonal). Vom avea un Crăciun foarte ocupat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult