Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Minele antijustiție din ordonanța de urgență dată de CEx al PSD și reality show-ul lui Liviu Dragnea

Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea

„Colegii mei au spus că este o istorie care nu se mai termină”- spune liderul PSD, Liviu Dragnea. Același politician care anul trecut spunea că are de partea sa doar partidul și Parlamentul. Se pare că a rămas cu partidul, și nici acela întreg, doar o parte și anume CEX-ul, un fel de CC al PCR.

„S-a legiferat mult”, spune doamna Viorica Dăncilă.

„PSD legiferează prost”, spune președintele Klaus Iohannis.

România asistă - se fac 2 ani în ianuarie 2019 - la un asalt cu toate armele și oștirile asupra actului de Justiție. Și dacă cei care fac majoritatea PSD-ALDE spuneau, după câștigarea alegerilor, că vor să elimine procesele televizate, asistăm la un paradox. Noua putere a dus lucrurile mai departe: nu numai că facilitează procesele în public, dar ajuns să facă din Justiție un fel de reality-show- de la legiferare, până la fiecare atac la CCR, până la formarea completurilor de judecată. 

Un popor întreg cască gura în fața ecranelor și pe rețelele sociale la anunțarea deciziei ICCJ în dosarul angajărilor fictive de la Teleorman. Toate televiziunile sunt la fața locului, în direct, anunțând pedepsele pentru fiecare membru al lotului. Miza a crescut între timp: am văzut, apoi, live, extragerea membrilor completurilor ICCJ, așa cum în fiecare duminică, jucătorii la 6/49 stau în fața televizorului ca să afle dacă numerele extrase sunt cele de pe biletele jucate.

Dacă e să te uiți în urmă, la ultimii doi ani de guvernare PSD-ALDE, rămâne ceva în urmă: o alfabetizare forțată a populației cu privire la procesul legislativ, la învățarea termenilor din Codul Penal și Codul de Procedură penală. Taximetriștii vorbesc relaxați despre cum o ordonanță de guvern, odată publicată în Monitorul Oficial își face efectele, chiar dacă a fost în vigoare o milisecundă, pentru că se aplică legislația care avantajează inculpatul.

Sute de ziariști, membri ai societății civile, protestatari au ajuns să citească drafturi de legislație pe Justiție, se așteaptă ca articolele din legislație să ascundă chichițe. Se agită, consultă experți în constituționalitate, compară cu legile din alte state UE, oferă soluții pentru atacarea acestora.

Dacă toată această energie pentru modificarea legislației din Justiție ar fi fost canalizată spre educația financiară, probabil că România nu s-ar mai fi aflat astăzi pe ultimul loc în Europa la capitolul alfabetizare în acest domeniu, conform studiilor. Sau dacă toată această concentrare pe decapitarea Justiției ar fi fost așezată pe infrastructură și racordare la gaze și curent electric, am fi avut fiecare cetățean calculând câți kilometri mai sunt să între nodul de conducte de gaz și poartă.

Ordonanța de Urgență pe care se pregătește Guvernul României să o emită va conține - așa cum ne-am obișnuit deja - mine antijustiție (pe modelul minelor antipersonal). Vom avea un Crăciun foarte ocupat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult