Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Săracu Dragnea, e nevinovat!

Ce s-a întâmplat ieri cu Înalta Curte și Curtea Constituțională am pățit, păstrând toate proporțiile, și subsemnatul.

M-am trezit mai demult cu o somație de la Circa Financiară cum că am de plătit aproape 100.000 euro. Am rămas bujbé – nu câștigasem nici pe departe teribila sumă, darmite s-o datorez ca impozit. 

Domnii de la Fisc mi-au explicat: cu ani în urmă, se schimbase o lege și nu plătisem o diferență de taxă anuală, pentru că nu băgasem de seamă. Necunoașterea legii nu este o scuză. Dar, la sfârșitul acelui an, niciun organ fiscal nu mi-a trimis nicio înștiințare de restanță la plată. Nici peste un an. Nici peste doi. Nici peste cinci. Nici peste șapte.

Nouă ani mai târziu, în schimb, adunând toate sumele, penalizările și superpenalizările care curseseră gârlă, mi se transmite că am de dat o găleată de bani.

Le-am spus așa jecmănitorilor: ne judecăm până-n pânzele albe, nu aveți dreptul să-mi faceți asta, pentru că o idee fundamentală a spiritului Justiției este ca oamenii legii să acționeze pentru respectarea ei, nu să favorizeze nerespectarea. Altfel, ajungem la milițienii care te așteptau pitiți în tufe să greșești. De ce v-ați oprit la 9 ani, nu era mai bine să lăsați să mai treacă încă niște ani, ca să mai crească potul? 

4 ani. Atâţia zice Curtea Constituțională că Înalta Curte de Casație și Justiție a judecat în nelegalitate. Nu discut hotărârea CCR, cu toate că este discutabilă, ca atâtea altele. Dar, 4 ani, în care s-a așteptat ce, să crească potul?...

Ani care puteau să fie mai mulți. Dacă pe 21 iunie Înalta Curte nu l-ar fi condamnat, surprinzător, pe L. Dragnea la 3 ani și jumătate cu executare, nu auzeam mult și bine de promiscuitatea legislativă în care se bălăcea Curtea Supremă a României...

Acum, decizia CCR, dincolo de toate comentariile juridice, întărită și colorată de posturile de propagandă ale puterii, se duce către public, grosier și direct, așa: „Săracu Dragnea, e nevinovat, uite că l-au condamnat pe degeaba! O fi ceva adevărat cu protocoalele, cu statu paralel...”.

N-ar trebui să fie anchetați penal responsabilii de la Înalta Curte care au comis ilegalitatea, că e foarte grav?

Să ne imaginăm în ce atmosferă va judeca completul de 5 judecători trași din nou la sorți: „Dacă-l condamnăm pe Dragnea, cine știe ce ne mai găsește guvernul cu CCR, ne iau la întrebări, cât suntem noi de înalți judecători”.

Cei 4 ani de așa-zisă nedreptate înseamnă, de fapt, 14 ani, adică de când a început să existe Justiția în România. Și orice judecătorie, de sector sau județeană, ajunge sub semnul întrebării: „Păi, dacă Înalta Curte a fentat legea, de ăștia, mai micii, ce să mai vorbim...”.

Până acum, atacurile camarilei Dragnea au fost îndreptate împotriva procurorilor, DIICOT, DNA, Parchet General. Aceasta este prima lovitură directă și dură la adresa împărțitorilor de dreptate, judecătorii.

Principiul lui Adrian Severin, șpăgarul condamnat care, cu ajutorul CCR, are și el acum, alături de Dragnea, Udrea, Bica și alții, șansa să ceară rejudecarea, suna astfel: „Dacă toți suntem corupți, nu mai există corupție”.

Avem acum o formulare mult mai tare a acestui sănătos principiu: Dacă Justiția e vinovată, toți suntem nevinovați.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Daca șeful partidului aflat la guvernare (PSDr) este NEAM PROST, noi ce putem fi???
  In anul
  • Like 0
 • Dragnea a vazut ca justitia este oarba si s-a transformat in caine insotitor.
  • Like 1
 • Strategia favorita a lui Liviu Dragnea : " Hai cu noi, in noroi !" a reusit mai bine decit orice program de guvernare de la impuscatu' incoace.
  In ultimii doi ani s-a facut facut praf toata bruma de credibilitate a institutiilor statului adunata din momentul intrarii in UE. Maimutele si sacalii pe care PSD i-a trimis in posturi cheie si-au facut datoria , au reformat statul pina l-au facut praf , Ma intreb cum s-o vedea Romania de acolo de la Curtea Constitutionala ? Pai daca s-au aburit geanurile , va spun eu : E o Romanie facuta praf de deciziile controversate a unui grup de juristi mediocri care nu se gindesc decit la propasirea personala. Cind s-or trezi din betia puterii , sa aiba grija pe unde aterizeaza ca s-ar putea sa fie greu de respirat .
  • Like 3
 • Credeti-ma Dragnea este doar constipat : pe doamnele sau domnisoarele studente sau practicante la #psihologia de partid le-ati observat ? Ele au grija ca neuronii domnilor politicieni sa ramana inbibati cu silicoane si cu directive de plecare in caz de dezastru, desigur pe banii statului ! De fapt, ce mai conteaza daca politicul este bolnav sau simuleaza boala de dragul show-ului, important este ca ies ( furt ) bani frumosi din asta. Nici multi-nationalele nu sunt prea grozave. Ele au propriul lor joc cu extragerea de "lichiditate" din societate cat si din occident. Poporul roman : " Si futut si cu banii luati ", scuzati-mi termenul....
  • Like 1
 • Onor Justiţia română să nu se plângă. N-are acest drept, deoarece i-a avut pe infractori în mână şi, în loc să-i trimită unde le e locul, i-a mângâiat pe creştet. Acum să suporte consecinţele. Mare mirare ca următoarea mişcare a GIO - sub înţeleapta conducere a diliormăneanului - să nu năşească o lege reparatorie, care să-i decoreze pe toţi corupţii cu Steaua României în grad de comandor
  • Like 2
 • Mihaela check icon
  Dragnea e intr-adevar nevinovat de respectarea legii, de aplicarea si protejarea ei pentru ca nu poate fi acuzat de aceste lucruri. Doar in acest context e nevinovat. In rest, acest 'domn' ce ii face camera majordomului, e plin de vinovatii din cele mai multe si diverse..genul de vinovatii ce nu afecteaza un om sau doi, ci o intreaga natiune, inclusiv copii, de la care a furat cat a putut. Tot timpul cat e acolo si ne conduce, el fura si ne fura fara incetare sau menajamente. Sper ca 'what goes around comes around' sa isi faca efectul in curand...
  • Like 4
 • Nu ma pretind specialist in drept constitutional; si nici in drept procesual penal. Dar am cateva observatii:

  1. Rezulta destul de evident ca ceea ce se reclama este o gresita aplicare a legii de organizare judecatoreasca, greseala facuta de conducerea ICCJ la constituirea completelor de 5 judecatori.

  Asadar, nu se pune problema neconstitutionalitatii unei legi.

  Si atunci, de unde pana unde se considera competenta Curtea Constitutionala sa transeze chestiunea asta ?


  2. Rezulta (iarasi, destul de evident) ca greseala/nelegalitatea reclamata este manifesta. Dar pentru asta exista alte remedii / alte proceduri aplicabile, care duc la constatarea nelegalitatii actului respectiv.


  Una peste alta, nu vad sa existe vreun element de neconstitutionalitate. Nu se distinge nici un element de care sa atraga competenta CCR in aceasta chestiune. ASTA mi se pare suspect. Nu rationamentul in sine privind constituirea completelor.

  Numai ca nu exista nici o autoritate superioara, care sa constate ca CCR si-a depasit competentele.
  • Like 4
  • @ Mihnea Radu
   CCR = Curva Corupților din Romania
   • Like 1
  • @ hash_dot@yahoo.co.uk
   corect ar fi:Casa Corupților din Romania!
   • Like 0
  • @ Stefan Grozav
   Ideea era că membrii CCR par să fie foarte dispuși către prostituție politică.
   • Like 0
 • satanae check icon
  Este o problemă de logică aici. Cred că este foarte limpede, cu decizie CCR sau nu, că toate completele de 5 judecători din ICCJ, din ultimii 4 ani, au fost constituite ilegal. De ce? Pentru că așa a vrut conducerea Curții noastre Supreme. Nu este aici nici o echivalentă cu situația invocată de autorul articolului: conducerea Curții știa foarte bine prevederile legii, dar a ales să le ignore. De ce? Lăsând la o parte diverse motivații obscure, în primul rând pentru că poate. La cine să se ducă contestatarul? La completul de 5 al ICCJ?
  Și atunci de ce să-l băgăm pe Dragnea în ecuație? I-a forțat el să încalce legea? Ca să recurg și eu la citatul favorit din Maiorescu al autorului, "nu este în chestie". Problema reală este încălcarea legii, cu nesimțire și în deplină cunoștință de cauză, de către instanta noastră supremă. Nu știu dacă era rolul CCR sa constate asta, dar aspectul chiar pare un sofism juridic, în acest moment. La fel, nu știu dacă cei care au comis-o ar trebui anchetați penal, dar o formă de răspundere tot ar trebui sa existe.
  • Like 2
 • Vă rog, nu mai folosiți sarcasmul (gen titlu) pentru asemenea oameni. Subconștientul nu cunoaște asa ceva, Nu mai e timp pentru sarcasm in subconștientul colectiv, cel in care se impregnează toate informatiile. Sunteti responsabil, ca jurnalist, în a cunoaște informații de tip psihologic. Va citesc mii de oameni! De exemplu, în Germania nu prea exista un asemenea mod de comunicare, sarcastic și complicat. Citesc sute de comentarii si pe alte pagini. Avem nevoie de hrană pură, mentalitatea românului e îmbâcsită de circ, un mod exhibitionist de relatare a faptelor, mai ales în presă. Lucrurile, situațiile tind să capete o formă mult mai clară daca sunt expuse simplu si la obiect.
  • Like 4
 • Curtea Constitutionala a devenit din aparatoarea Constitutiei un instrument de modificare a acesteia si trebuie amendats pentru aceasta chiar conform constitutiei care stipuleaza ca NIMENI NU E DEASUPRA LEGII! Oare nu poate fi chemata in judecata pentru aceasta?
  • Like 3


Îți recomandăm

Maria Culescu

R. era în clasa întâi atunci când medicii au descoperit că are leucemie. A mers la o clinică din Italia pentru transplant. Acolo a stat mai bine de un an, s-a însănătoșit și s-a întors în România. Copila era în remisie totală, dar urma cure de citostatice de întreținere. Îi căzuse părul. Părinții au trimis-o la școală cu o bandană pe cap. (Sursa foto: Asociația M.A.M.E)

Citește mai mult

Fetiță deschizând ușa

Culorile aprinse suprastimulează, iar copiii sunt suficient stimulați în viața lor: la grădiniță, la școală, la sport, în parc, la cursuri și așa mai departe. Măcar acasă le putem oferi un mediu calm, liniștitor în care să se concentreze și să se deconecteze cu ușurință. (Foto: Guliver/Getty Images)

Citește mai mult

Viorica Vasilica Dăncilă - Liviu Dragnea - Foto George Călin

După 2 ani de guvernare PSD-ALDE, partide care au câștigat alegerile cu un scor zdrobitor, România arată ca pe timp de război. Trage toată lumea în toată lumea și o stare de tensiune extraordinar de puternică domină societatea. În fața unui raport MCV catastrofal pentru guvernarea de la București și la câteva ore de la votarea Rezoluției privind statul de drept în Parlamentul European- se naște o întrebare de bun simț: în ce măsură mai are coaliția PSD-ALDE legitimitate pentru a exercita puterea? (Inquam Photos)

Citește mai mult

Adrian Despot

Un artist care urcă pe scenă nu ar trebui să-i mulțumească niciodată „domnului primar” sau altui politician. „Eu mulțumesc publicului”, spune Adrian Despot, solistul trupei Vița de Vie. (Credit foto: Vlad Bâscă)

Citește mai mult