Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ministrul Ionuț Mișa, cu lacrimi în ochi la Antena3: „Sunt român, cred în România și iubesc această țară”

Ionuț Mișa la Antena3

(Foto: captură video)

Cu vocea gâtuită de emoție și pauze lungi între cuvinte, ministrul Finanțelor Ionuț Mișa și-a dat cuvântul de onoare și de părinte - „am trei copii, am trei fete....” - că salariile la privat nu vor scădea odată cu mutarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. 

Invitat miercuri seara la Antena3, Ionuț Mișa a vorbit despre responsabilitatea pe care o are, inclusiv în calitate de tată, de a „face lucrurile așa cum trebuie”, dând asigurări că „dacă exista riscul ca salariile să scadă spuneam acest lucru de la început”.

„Am responsabilitatea necesară pentru a face lucrurile așa cum trebuie, pentru că eu ca finanțist, eu ca părinte dacă vreți, am 3 copii, am 3 fete...(Mihai Gândea: Să vă traiască!)......Mulțumesc......vreau să vă spun că am responsabiltatea faptelor, vreau să vă spun că dacă exista riscul ca salariile (odată cu mutarea contribițiilor sociale de la angajator la angajat – n.n.) să scadă, spuneam acest lucru de la început. Am făcut mențiunea de la început și am spus că acolo unde în mediul privat angajatorii doresc să reduca salariile o pot face, dar nu are neapărat legătură cu transferul contribuțiilor. (Gâdea: Sub cuvântul de onoare de tată, de ministru al guvernului României (...) puteti da garanția că așa ceva e exclus pe toate datele, expertiza dvs?) Da, dle Gândea. Orice angajator reponsabil și de bună credință nu va reduce salariul, sau nu se va gândi să ia din beneficiul pe care statul roman îl acordă unui angajat în interesul propriu. Vorbesc de privat. La stat nu există acest risc”, a spus Mișa.

Nu a fost singura dată în emisiunea de la Antena 3, când ministrului Ionuț Mișa i-a tremurat puternic vocea și a părut că izbucnește în lacrimi. 

„Sunt român....cred în România...și...iubesc această țară”, a spus cu un nod în gât ministrul Mișa, în timp ce povestea despre multinaționalele ce scot bani din țară, dar care nu vor mai putea face acest lucru de anul viitor.

Referindu-se la Directiva 2016/1164/UE, pentru combaterea externalizării profiturilor companiilor multinaționale, inclusă între măsurile fiscale aprobate miercuri de Executiv, ministrul Mișa a povestit că, pe vremea când conducea Direcția mari contribuabili a descoperit, în urma unui control, o bancă ce își diminuase profitul cu 700 de milioane de lei, prin crearea de cheltuieli deductibile nejustificate.  

„E o directivă care ajută statul român să colecteze mai multe impozite și taxe de la companii ce azi reușesc să facă contracte de împrumuturi - de exemplu la nivelul băncilor se încheie contracte între banca din România și banca mamă din afara țării. Am constatat din verificările efectuate că se împrumutau la o dobândă foarte mare,  practic trimiteau mulți bani în afara țării. Și ulterior plasau acești bani cu o dobândă foarte mică în țară, astfel încât să obțină un venit mic și să plătească un impozit cât mai mic în România.

Această directivă ne va ajuta să stopăm astfel de practici și să nu mai dăm posibilitatea grupurilor multinaționale să stabilească dobânzi exagerate. Avem o situație în care se împrumutau de la compania mamă la 17 la sută și plasau la 3-4 la sută pe piața internă.

Cred că supărarea majoră azi vine din măsurile adoptate în cadrul acestei directive, o directivă tehnică, care indiscutabil că deranjează multe companii care foloseau astfel de practici în trecut și plăteau mai puțini bani la bugetul de stat și care beneficiază și de bugete foarte consistente pentru publicitate și de acoperire media foarte bună și încearcă să distragă atenția de la deciziile luate de guvern către alte subiecte pentru a crea emoție”, a afirmat Ionuț Mișa la Antena3.

Despre protestatari. „Să se gândească dacă ies în stradă pentru interesul lor propriu sau dacă nu cumva e o diversiune”

Ministrul Finanțelor a avut și un mesaj pentru protestatari, pe care i-a îndemnat că se gândească dacă nu cumva sunt manipulați.

„Vreau să îi rog pe români, știu că poporul român e un popor inteligent, vreau să se gândească, vreau ca fiecare din ei să citească această ordonanță, să nu preia informații verhiculate în spațiul media și să se gândească dacă ies în stradă pentru interesul lor propriu sau dacă nu cumva e o diversiune, dacă nu cumva ies în stradă pentru interesul altor companii.

(Moderator: suspectați că anumite companii ar fi avantajate de aceste lucruri?)

Anumite companii nu au avut interes ca această directivă să fie introdusă. Această directiva le va împiedica să transfere bani în afara țării, prin împrumuturi cu dobânzi exagerate, îi va împiedica să realizeze evitarea plații impozitelor în Romania prin, de exemplu, transferul unei licențe în afara țării și utilizarea ei acolo, într-o țară unde impozitul e zero pentru utilizarea unei licențe, în loc să plătească în România, unde se utilizează acea licență, unde se realizeăza actul economic.

Sunt convins că nu sunt foarte încântate de această directivă, nu sunt încântate de deciziile luate azi, dar după cum stiți, din trecutul meu, din perioada când am fost director general la Mari contribuabili, perioadă în care am inițiat primele controale în sistemul bancar, primele controale la companii multinaționale, de la care am atras suplimentar la bugetul de stat – de exemplu de la o singură companie s-au atras 200 de milioane de euro.

Ce s-ar fi întâmplat dacă noi nu am fi avut voința și curajul de a merge mai departe, să finalizăm controalele la bănci, de a scoate la iveală faptul că și-au creat cheltuieli deductibile nejustificate pentru a-și diminua profitul cu sume de sute de milioane de lei. La nivelul unei singure bănci s-a diminuat profitul cu aproape 700 de milioane de lei. Gândiți-vă că acești bani ar putea veni la bugetul de stat și ar însemna pentru fiecare salariat, pentru fiecare român, pentru că sunt român....cred în România....și...iubesc această țară. E și motivul pentru care am dus mai departe toate aceste acțiuni de control, pentru care am inițiat alte acțiuni de control, și pentru care nu am cedat niciunei presiuni, niciunei recomandări din afară să stopăm aceste practici”, a spus ministrul Finanțelor la Antena3. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Daca iubesti această țară demisionează!
  • Like 0
 • Paul check icon
  Asta e retardat săracul. Nu e frumos sa râdeți de el. Cine și de ce l-a pus acolo unde e?
  • Like 1
 • Anon check icon
  Da' mucii si i-a suflat in direct la TV? S-au auzit trompete? Sa fie piesa de teatru dusa pana la capat macar.
  • Like 2
 • Am și eu 2 opinii:
  1.Mi-e scirba!
  si...
  2.Hai sictir!
  • Like 4
 • ion check icon
  Eu sunt de acord cu Misa.Are dreptate omu.S au basicat multinationalele cand au auzit ca se umbla pe la profit,si nu le convine.Nu se poate ca firme cu afaceri de milioane sa aiba profit zero sau pe minus.Nu cred ca le a apucat mila ,pe acele firme,de romani si vin cu bani de acasa sa ne dea noua salarii.
  • Like 0
 • Mișa, fac ceva pe patriotismul tău regizat din studiourile TV! Lacrimile tale au ceva din tînguiala penalilor din Parlament care se dau neprihaniți și abuzați cînd pune Justiția biciu' pe ei. Dă-mi voie să te informez, incompetentule: rata mi-a crescut cu 39 lei (9%) (deocamdata!) în condițiile în care am o rată mică, un kg de mere pe care il luam cu 2 lei acum il iau cu 4,5 lei din același loc, oul care înainte era 0,35 lei acum este 0,75 lei, la facturile de gaz și curent am plătit cu 6,7% respectiv 4,9% mai mult, motorina o luam in iunie 2017 cu 4,52 lei/l și acum o iau cu 5,27 lei/l !!! Și acum stau cu frica în sîn că poate conducerea firmei în care lucrez nu-mi va crește brutul și îmi reduci contribuția la pilonul 2 de pensii. Sunteți cancerul acestei țări, voi toți, acești incompetenți gen Olguța care dacă ar fi să lucreze la privat i-ar zbura patronul după o lună! Și mai dați și drumul pușcăriașilor pe stradă doar ca să profite penalii voștri de aceleași legi cretine cînd vor avea nevoie.
  • Like 12
  • @ Robert Steiner
   GabiC check icon
   In schimb are si el trei fere, deci e responsabil si se gandeste la viitorul lor ( cu, dealtfel s-a gandit si Adrian Nastase, Sarbu- PSD, sau chiar tartorul lui- Dragnea); Ce , ai vazut vreun copil de-al lor sa se gandeasca la ziua de maine? Ziua (lor) de maine e luminoasa!
   • Like 0
 • Ruiz check icon
  Cuvintul acestui Mutulica este ZERO. Daca crede in aceasta tara, o iubeste si vrea sa faca bine inseamna ca este un monument de incompetenta. Pentru ca salariile la privat sunt deja scazute in anumite domenii. Chiar daca firmele le dau oamenilor partea prevazuta, nu au cum sa le dea in plus ca sa compenseze (cazul firmelor de IT). Am auzit si opinii de genul "Sa plateasca domnule si cei din IT impozit, de ce sa fie ei favorizati ?". Ce nu inteleg cei care fac aceste afirmatii este ca de scutirea de impozit NU au beneficiat salariatii ci firmele. In loc sa dea 1000 lei brut din care angajatul sa ia 840 in mina cu 16% impozit, firmele au oferit exact 840 cu scutire de impozit.Angajatul a acceptat acest deal pentru ca asa a avut un loc de munca si a considerat ca exista interese comune, desi exista o pierdere la pensie, salariul net era acelasi. Acum nu se pot cere reintroducerea acestor sume in salariu. Firmele pot spune : "Eu de asta am venit si te-am angajat pentru ca puteam beneficia de aceste scutiri. Daca ele nu mai sunt valabile pot sa-mi iau jucariile si sa plec in alta parte".
  • Like 5


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult