(Foto: Facebook/ Benone Rababoc)
„Ne-au dat autonomie doamnă, dar fără bani! De șase ani eu asta gestionez: sărăcia”.
Benone Rababoc nu își ascunde nemulțumirea. Este primar de 21 de ani în comuna Talpa din județul Teleorman. Prietenii îi spun Beni.
Aici se filmează acum Moromeții 2. În urmă cu 30 de ani tot în Talpa s-a filmat prima ecranizare a romanului lui Marin Preda.
Însă niciodată nu a fost ca acum. Au ajuns la fundul sacului. Imediat se fac două luni de când angajații primăriei nu și-au mai primit salariile. Lefuri frumoase, mărite în vară.
Talpa e numai una dintre primăriile care au cerut ajutor de la Guvern pentru că salariile au fost crescute atât de mult, încât bugetul local a fost deja epuizat.
„Nu am auzit de asta”, se eschivează președintele PSD Liviu Dragnea, întrebat de reporteri despre situația de la primăria din Talpa.
Angajații căminului de lux pentru bătrâni, mândria edilului, „biserica sufletului” său, sunt și ei neplătiți de câteva luni.
„Orice primărie este autonomă, are libertatea, prin hotărâri de consiliu local, să aprobe organigrama și bugetul. Ei decid câți bani alocă pentru salarii sau pentru dezvoltare. Au această autonomie, pentru că au cerut-o, dar și această responsabilitate a deciziilor pe care le iau”, recită ca din cărți liderul PSD.
Benone Rababoc îi dă dreptate. Așa spune și legea. Și comuna Talpa are autonomie. Sau ar putea avea, dacă ar încasa suficienți bani din taxe și impozite. „Nu ar trebui să stea cu mâna întinsă la nimeni”.
Însă vaca a cam fost scăpată de primari în lucernă...
„În țara asta, pentru tot ce se întâmplă rău cine e de vină? Ăla mai micu'. Adică primarul”
Dintr-o poză mai veche de pe un cont al unei rețele de socializare Benone Rababoc zâmbește din colțul gurii. Altele erau vremurile... În față, pe birou, un suport de sticlă cu litere de-o șchioapă: „Governor Arnold Schwarzenegger”. Pe pereți, mai multe tablouri. În unele, eroul din „The Terminator”.
Nu e de acord că primarii și-au umflat lefurile și acum dau din colț în colț.
De fapt, nu ei le-au mărit, ci Guvernul.
„Mărirea salariilor nu a fost făcută .. este impropriu spus că am făcut-o noi. Guvernul a stabilit salariul primarului, guvernul a stabilit salariul viceprimarului. Eu de exemplu am 4.000 de lei. Contabilul, după noua salarizare, ia mai puțin cu 100 de lei. O fată care îi spală pe bătrâni la fund are 1.280 de lei”, spune fanul celui de-al 38 lea Guvernator al statului California.
Vede lucrurile duse în derizoriu.
„În țara asta, pentru tot ce se întâmplă rău cine e de vină? Ăla mai micu'. Adică primarul. De ce deputații, senatorii au bani să își ia salariile? Ei de ce au? Au încasări?”
Nu vrea să mânie Divinitatea. Cu ochii către București, de unde speră că va să vină, la un moment dat, Rectificarea, îi mulțumește lui Dumnezeu: „Mi-a dat putere și minte ca să pot să gestionez chiar și sărăcia”. „Sunt o buturugă mică, nu pot să răstorn un car așa de mare cum este acolo la București”.
(Foto: Facebook / Rababoc Benone)
Redăm discuția cu primarul Benone Rababoc:
„Este impropriu spus că ne-am mărit salariile în primărie. Guvernul a stabilit salariul primarului, guvernul a stabilit salariul viceprimarului”
Puteți să ne confirmați că Primăria Talpa din Teleorman nu mai are bani de salarii? E adevărat că nici angajații căminului de bătrâni din localitate nu și-au luat lefurile?
Așa este. În principiu cu situația asta eu mă confrunt de vreo cinci ani. Nu e o noutate. Localitatea mea are 1.880 de locuitori, taxele și impozitele ne ajung undeva până în iunie, iulie. Aceștia sunt banii pe care îi putem încasa, restul sunt în debite, pentru că oamenii sunt bătrâni, nu mai au potență financiară, vin cu datorii din urmă, s-au acumulat de ani de zile, neputând să le plătească. Acum suntem în a doua lună de când nu ne-am luat salariile în primărie. Nu are nicio legătură cu vehicularea că ne-am mărit lefurile și de asta nu mai avem bani să ne luăm salariile. Pentru că mărirea salariilor nu a fost făcută .. este impropriu spus că am făcut-o noi. Guvernul a stabilit salariul primarului, guvernul a stabilit salariul viceprimarului. La mine în primărie influența per angajat este undeva, față de vechea salarizare, cu 100-220 de lei, la salariați care mai au doi-trei ani până ies la pensie. Asta însemnând doi-trei salariați. Asta se întâmplă la primărie.
La centrul de bătrâni noi am avut un parteneriat, o colaborare cu Consiliul Județean Teleorman până în aprilie anul acesta. Din aprilie anul acesta Consiliul Județean nu a mai încheiat această colaborare și se tot amână, urmând ca în noiembrie să așteptăm rectificarea de buget și să reluăm din nou colaborarea cu Consiliul Județean.
(Foto Infotr.ro)
Neavând colaborarea cu CJ, Consiliul local Talpa nu poate să susțină singur centrul de bătrâni. Așa a și fost creat, inventat, în 2009. Ce să vă spun, așteptăm și noi rectificarea de buget, dacă va fi, dacă nu va fi va trebui să regândim, să închidem centrul de bătrâni, nu știu, chiar nu știu ce sa vă spun acum. Rămâne să facem o analiză. Dar, ca o concluzie, situația nu are legătură cu mărirea salariilor, și repet, cu această situație mă confrunt de 5-6 ani. Până când guvernele României nu vor gândi pentru localitățile mici un alt sistem de finanțare, ci doar așa, hai că om vedea noi ce om mai face, în august, septembrie, octombrie, cam așa stau lucrurile.
Când s-a aprobat în consiliul local Talpa Teleorman majorarea indemnizațiilor ?
S-a aprobat cu 1 iulie, ca în toată țara. Eram obligați ca de la 1 iulie să facem modificarea asta, conform legii, altfel nu mai aveam baza legală să dăm salariile.
Am vrut să precizez că l-am auzit pe dl prim-ministru la televizor că a spus, în mod eronat, că primarii și-au mărit salariile și așa că să se descurce. Asta am vrut să spun, că nu e în regulă această informație. Informația e cu totul și cu totul alta. Suntem localități mici, localități care nu avem nicio potență financiară, nu avem privatizați, nu avem firme mari, trăim doar din impozitele din agricultură și teren și construcții. Atât. Impozite care sunt foarte mici.
„Eu de exemplu am 4.000 de lei. Contabilul, după noua salarizare, ia mai puțin cu 100 de lei. O fată care îi spală pe bătrâni la fund are 1.280 de lei”
Ce salariu aveți în calitate de primar?
Conform legii, salariile primarilor sunt în funcție de localități, de numărul de locuitori. Eu de exemplu am 4.000 de lei.
Salariul pentru viceprimar tot guvernul l-a stabilit. Are 3.800 de lei. De exemplu la mine la primărie contabilul, după noua salarizare, ia mai puțin cu 100 de lei, față de cât lua înainte. Directorul de la centrul de bătrâni primește mai puțin cu vreo 1.200 de lei ca înainte, când prin legea salarizarii funcția se asimila cu cea de director de spital.
La consilierii locali a rămas 5 la sută din cât ia primarul. S-a mărit salariul primarului, s-au mărit și indemnizațiile consilierilor.
Lucrurile luate așa, analiză pe text, nu sunt reale. A, or fi și cazuri, că am văzut și eu la televizor, că nu știu ce secretară sau nu știu ce sofer are nu știu cât. Adică o fată care îi spală pe bătrâni la fund are 1.280 de lei. Înainte avea 1.150 lei.
Nu am facut nici abuzuri, în a cheltui pe nu știu ce, să cheltuim pe fântâni arteziene. Dăm drumul la curentul electric, la becurile de pe drum, două - trei ore pe noapte. Cât umblă lumea. Și încercăm să facem tot felul de economii. De ani de zile nu lucrez cu nicio firmă din țara asta. Primăria are o firmă, cu capital deținut majoritar de consiliul local, și oamenii de acolo văruiesc școlile, dau cu bidineaua la centrul de bătrâni. Am făcut toate economiile care se pot face. Asta este. Și așteptăm și noi rectificarea. Acum avem și o teamă că nu s-ar mai face. Nu știe nimeni ce să spună, suntem așa, într-o așteptare. Și e o problemă. Cineva mă întreba dacă oamenii vin la serviciu dacă nu și-au luat salariile. În comunitățile mici noi nu suntem așa, ca la orașe, noi ne cunoaștem unii cu alții, ne respectăm, încercăm să ținem lucrurile, pentru că bătrânul ăla din centrul de bătrâni nu așteaptă să îi dau eu salariul Monicăi sau lui Georgicăi, lui săracu' trebuie să îi dai să mănânce, să îl speli. Ce să vă spun? E o problemă pe care încercăm să o ducem, cât om putea să o ducem. Ce să faci, să strigi în gura mare în mijlocul străzii? Probabil că așa sunt obișnuiți să reacționeze în țara asta.
(Foto Infotr.ro)
„Mai aud: «Ce mă, tu te vaiți, care ești din Teleorman?» Nu are nicio treabă una cu alta”
Un primar spunea recent că va pune lacătul pe primărie și va trimite salariaţii acasă dacă nu va obţine fonduri pentru plata salariilor şi a cheltuielilor curente. Credeți că veți ajunge în aceeași situație?
Cineva de la o televiziune zicea zilele trecute că vrea să vină să filmeze ala noi. Eu nu vreau să fac valuri de maniera asta, pentru că lucrurile se duc în altă zonă. Nu mai știm în țara asta să separăm realitatea de cancan. Adică vorbim la modul general. Nu vreau să fac nici cancan, nici.., dar totuși e o realitate cu care se confruntă țara asta. Nu am nicio problema că eu sunt în județul Teleorman și Liviu Dragnea e președintele Camerei Deputaților. Mai aud: „Ce mă, tu te vaiți, care ești din Teleorman?”Nu are nicio treabă una cu alta. Aici vorbim de legistația pe care o aruncăm de la an la an, de la guvern la guvern. Aici trebuie să fie regândit sistemul de finanțare. Sunt lucruri pe care trebuie cineva să le asculte, dacă vrea să le asculte, dacă nu, nu e o problemă. Se spune că e de vină-i primarul, că nu știe să gestioneze. Nu e chiar așa. Dă-l în ma'sa de primar că îl dăm afară, aducem altul. Dar rezolvăm problema? Dacă e de vină primarul îl dăm afară, e OK, nu trebuie o comunitate să sufere din cauza unui om. Dar eu cred că ne ascundem în spatele altui lucru, al altei neputințe, sau al altei gândiri pe care nu vor să o aibă pe termen lung. M-am răcorit puțin așa, îmi cer scuze.
Nu mai vorbim că în administrație nu sunt oameni, că sunt salarii mici. Adică pe de o parte se spune dați salarii la oameni ca să rămână, pe de altă parte ni se spune de ce ați mărit salariile. Încă o dată vă spun că pe procedura lor nu e o mărire semnificativă, e vorba de o influență foarte mică, care nu putea duce la situația în care în august să nu putem să luăm salariile, nu putea să se întâmple lucrul asta. Nu luai pe o lună, poftim, ultima lună.
„Nu vreau să leg problema aceasta nici de Liviu Dragnea, nici de partid. E o problemă care e perpetuă, de 5-6 ani”
Pe linie de partid nu ați cerut ajutorul?
Asta voiam să vă spun, că nu vreau să leg problema aceasta nici de Liviu Dragnea, nici de partid, e o problemă care e perpetuă, de 5-6 ani. Eu sunt primar din 1996. De 5-6 ani am această problemă cu veniturile reduse la bugetul local. În anul 1996 comuna mea avea 2.750 de locuitori. Astăzi are 1880. În 20 de ani au murit aproape 1000 de locuitori. Unii au plecat, dar în general au murit, că de plecat cine să plece? Nu suntem o localitate care pleacă în străinătate. Sunt foarte puțini care au plecat la muncă în străinătate.
În comună sunt mulți beneficiari de ajutoare sociale?
Am în jur de 70-80 de dosare, dar sunt persoane bolnave, nu sunt .. Deja vreau să vă spun că în vremurile în care trăim vin în comună microbuze de la București și cine vrea să muncească a fost luat și angajat. Faptul că suntem la o oră de București e bine. Dar nu prea mai au pe cine să ia.
Dragnea vorbește de autonomia locală. Primarul din Talpa: „Adică autonomie la ce am, la sărăcie? Ce să împart, sărăcia?”
Liviu Dragnea a fost întrebat miercuri de reporteri dacă știe despre problema lipsei banilor pentru plata salariilor la centrul de bătrâni și la primăria Talpa Teleorman. Răspunsul lui a fost: „Nu am auzit de asta. Orice primărie este autonomă, are libertatea, prin hotărâri de consiliu local, să aprobe organigrama și bugetul. Ei decid câți bani alocă pentru salarii sau pentru dezvoltare. Au această autonomie, pentru că au cerut-o, dar și această responsabilitate a deciziilor pe care le iau”.
Așa este. A spus conform legii, a citit legea. E corect, dar tot atât de bine orice părinte are datoria să își ajute copilul? Și dacă are 5 copii și unul e bolnav, e pe moarte, ce face? Nu intervine statul? Îi ajută? Dânsul a citit din lege, e adevărat. Dar ce v-am spus eu mai devreme v-am spus dintr-o realitate. Eu vă spun că și comuna Talpa are autonomie, și comuna Talpa, dacă ar putea să încaseze taxe și impozite, ar avea bani de salarii și nu ar trebui să stea cu mâna întinsă la nimeni. Nu numai Talpa e în situația asta în țară, cred că sunt vreo 700-800 de localități rurale în aceeași situație. Adică autonomie la ce am, la sărăcie? Ce să împart, sărăcia? Îmi pare rău...
Sunt voci care spun că primarii au cam scăpat vaca în lucernă...
Da, așa e, sunt de acord cu dvs, pot să o spună și au dreptate, sunt cazuri, poate. Dar eu am curaj să fac o analiză a încasărilor mele și unde s-au dus, de s-a ajuns în situația acesta. Nu sunt numai eu în situația aceasta.
Mai cunoașteți în Teleorman primari cu probleme la plata salariilor?
Sunt destui. Poate nu în aceeași situație ca mine, dar începând de luna asta foarte multe localități nu vor mai putea să își dea salariile. Vă spun asta din discuțiile pe care le am cu ei.
„Lucrurile sunt duse în derizoriu, în țara asta, pentru tot ce se întâmplă rău cine e de vină? Ăla mai micu'. Adică primarul. De ce deputatii, senatorii au bani pentru ca să își ia salariile?”
Cât aveați salariul înainte de majorarea din 1 iulie?
Era în jur de 3200 de lei. Acum este cu vreo 700 și ceva de lei mai mult ca înainte. Și eu pot să spun, dacă ar fi să mă compar cu un director de deconcentrate, că am puțin față de responsabilitatea pe care o am, dar nu mă ține nimeni să fiu primar, e o decizie a mea personală și dacă nu îmi convine mă duc în altă parte. Deci nu discut de salariul meu că e mic sau mare, deși pot să spun că dacă mâine de exemplu, după 20 și ceva de ani de primărie, mă duc acasă, aș lua o pensie de 1400 -1500 de lei. Lucrurile sunt duse în derizoriu, în țara asta, pentru tot ce se întâmplă rău cine e de vină? Ăla mai micu'. Adică primarul. De ce deputații, senatorii au bani să își ia salariile? Au încasări? Au încasări. Dar de unde au încasările alea?
De ce noi am fost bârfiți în toată țara asta că vom lua pensii speciale sau că vrem pensii speciale? La ei s-a putut să aibă pensii speciale. Poate cel mai oropsit om politic, administrativ, este primarul pentru că rămâne în muncă acolo, cu omul de jos. Deci dl deputat sau dl senator sau dl ministru se duc la treburile dânșilor și îți fac treaba, care conștientizează, dacă nu, a trecut timpul și și-au văzut de treabă. Iar noi rămânem cu problemele oamenilor. Pentru mine nu e ușor să vă spun că nu ne-am luat salariile și nici nu pot să spun cu atâta nonșalanță că am autonomie și ar fi trebuit să fi rezolvat lucrul ăsta. Păi rezolv când am bani. Dar dacă nu am încasări?! E logic, e atât de simplu! Trebuie să ai încasări. Vreau să vă spun că mi-am făcut temele chiar și la încasări, că și aici ni se poate spune că nu suntem în stare să încasăm. Am peste 400 de dosare duse în Camera notarilor publici pentru succesiuni. Oamenii sunt bătrâni și nu și-au făcut succesiunile și nu vor să și le facă. Am peste 300 de dosare în instanță cu amenzi, instanța le-a dat muncă în folosul comunității. Adică mi-am făcut temele exact cum spune la carte, ca să încasez venituri. Dar dacă nu am de unde? Ce să fac? Să iau de la mama de acasă? De unde să iau?
Legal e corect, a spus foarte bine ce a spus (Dragnea - n.n.) dar legea nu e bine făcută. În țara asta din 2800 de localități sunt convins că 1.000 pot trăi pe finanțarea lor. Dar sunt cel puțin 700 de localități la fel ca Talpa, care pot trăi 30-40 la sută din an din taxe și impozite. Cine pune restul banilor?
L-ați anunțat pe Liviu Dragnea despre situația comunei? Președintele PSD spunea că nu a auzit de așa ceva.
Acum vă dați seama că eu nu am ajuns la dl Dragnea să îi spun lucrul ăsta. Am comunicat la consiliul județean, am comunicat la direcția de finanțe, am o relație foarte bună cu președintele ei, dar și dânsul așteaptă rectificarea de buget. Pe scară ierarhică am dus-o.. Nu am mers mai departe, că nu e de datoria mea. Dacă mă duc eu la dl Dragnea mi se pare că sar pe niște etaje și nu e în regulă. Eu o să mă duc și la dl Dragnea dacă dânsul asta a declarat (că nu știe situația din Talpa – n.n.), și o să mă audă și dânsul. Dar eu cred că nu era de datoria mea să mă duc să bat eu la ușă la dl Dragnea. Datoria mea, că așa m-a învățat mama, e să o iau de jos în sus. Am șapte ani de acasă și o iau încet, așa.
„Sunt o buturugă mică, nu pot să răstorn un car așa de mare cum este acolo la București”
Cât mai rezistă angajații? Sunteți în a doua lună fără salarii.
Așteptăm și noi rectificarea de buget. Toata lumea ne uităm spre București. Și așteptam rectificarea de buget. Se știe foarte bine ce sume ne trebuie, sunt raportate, așteptăm. Deși nu sunt semnale că se va face și când se va face. E o chestiune de vorbe doar. Nu știe nimeni când și cum. În definitiv nu sunt problemele mele, pentru că eu și azi pot să plec de la primărie. Sunt problemele comunității din țara asta. Și ele trebuie rezolvate nu cu un primar sau cu 2, sau cu 10. Trebuie o legislație permisivă și bine stabilită. Nu gri, să fie albă sau neagră, nu gri. Ne-au dat autonomie, doamnă, dar fără bani! De șase ani eu asta gestionez: sărăcia. Mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a dat putere și minte ca să pot să o gestionez și pe asta. Și daca e atâta lume care stă lângă mine, înseamnă că au încredere în mine, că altfel mă reclamau, altfel ieșeau în stradă, altfel plecau. Dar au încredere în mine că nu i-am lăsat și ne vom bate până la capăt. Sunt o buturugă mică, nu pot să răstorn un car așa de mare cum e acolo la București.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
In primul rand, trebuie o noua organizare administrativ-teritoriala a Romaniei, care sa corespunda realitatilor demografice actuale si viitoare.