Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ministrul Mediului: Joi va fi votată în Parlament o propunere legislativă privind interzicerea exportului de buştean

Tăieri de pădure

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Ministrul Costel Alexe a susţinut miercuri o videoconferinţă cu comisarul european pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevičius. Tema acesteia - fişa de parcurs a autorităţilor române pentru închiderea procedurii de infringement declanşată de Comisia Europeană pentru tăierile ilegale de lemn, scrie News.ro.

Sinkevičius a vrut să afle dacă pandemia de coronavirus a provocat întârzieri în adoptarea măsurilor asumate prin scrisoarea de răspuns a României.

„Sunt optimist că vom reuşi să respectăm toate termenele. Înregistrăm progrese importante faţă de ultima întâlnire pe care am avut-o la jumătatea lunii februarie, la Bruxelles. Chiar mâine, în Parlamentul României, va fi votată o propunere legislativă privind interzicerea exportului de buştean, iar Ministerul Mediului susţine această iniţiativă şi eu, în calitate de parlamentar, o voi vota. Totodată, am reuşit să avansăm foarte mult cu dezvoltarea sistemului informatic de urmărire a trasabilităţii lemnului - SUMAL, cu toate funcţiile noi pe care le-am mai discutat: monitorizare prin GPS în timp real, imagini satelitare, Săptămâna trecută am reuşit să deblocăm o parte dintre funcţiile portalului web Inspectorul Pădurii, care fuseseră blocate, în mod inexplicabil, de fosta guvernare. Chiar dacă lucrăm la noua versiune, cu mult mai multe funcţii - monitorizare prin satelit, coordonate GPS în timp real, încărcarea de fotografii cu transportul la momentul emiterii avizului şi multe altele - am considerat că, până la sfârşitul lunii iunie, când vom implementa noul portal, cel vechi trebuie să funcţioneze la capacitate maximă. încărcarea de fotografii la momentul emiterii avizului de transport şi multe altele", a declarat Alexe potrivit News.ro.

El a adăugat că recent a depus, în Parlament, o propunere de modificare a Codului Silvic, în sensul înăspririi sancţiunilor pentru furturile din pădure şi a promovat un ordin de ministru prin care firmele care participă în vreun fel la exploatări ilegale rămân, automat, fără certificat de exploatare.

Comisarul European a subliniat că SUMAL este un element esențial în combaterea tăierilor ilegale. „Mă bucur să aflu că, de la sfârşitul acestei luni, veţi începe testele pentru noua versiune a SUMAL şi vă doresc mult succes în îndeplinirea obiectivului asumat, acela de operaţionalizare până la sfârşitul lunii iunie”, a spus el.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Trebuieste taiat fiecare copac numai asa putem fi siguri ca murim toti mai repede si cu multa suferinta. Numai padurea faciliteaza efectul de racire atragand ploaia, asta printre multe altele. Rajasthan, India, guvernul a declarat oficial starea de seceta. Ocupatia predilecta, agricultura, au distrus pamantul cu agricultura prost facuta, au epuizat resursele de apa de suprafata iar puturile trebuie sapate pana la sute de metri adancime. Au ajuns a suferi de sete pana si animalele, iar organizatii neguvernamentale incerca sa ajute oameni flamanzi, cu toate astea foametea a inceput sa bantuie printre oameni. In scurta vreme acelasi scenariu va lovi din plin Romania.
  • Like 0
 • Pana nu vad nu cred. Asa au zis si cu interzicerea vanzarilor de terenuri agricole catre straini, si cu atatea altele. Undeva e un clenci.
  • Like 0
 • Pana nu vad nu cred. Asa au zis si cu interzicerea vanzarilor de terenuri agricole catre straini, si cu atatea altele. Undeva e un clenci.
  • Like 0
 • check icon
  Doamne ajuta!
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult