Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ministrul Mediului: Joi va fi votată în Parlament o propunere legislativă privind interzicerea exportului de buştean

Tăieri de pădure

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Ministrul Costel Alexe a susţinut miercuri o videoconferinţă cu comisarul european pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevičius. Tema acesteia - fişa de parcurs a autorităţilor române pentru închiderea procedurii de infringement declanşată de Comisia Europeană pentru tăierile ilegale de lemn, scrie News.ro.

Sinkevičius a vrut să afle dacă pandemia de coronavirus a provocat întârzieri în adoptarea măsurilor asumate prin scrisoarea de răspuns a României.

„Sunt optimist că vom reuşi să respectăm toate termenele. Înregistrăm progrese importante faţă de ultima întâlnire pe care am avut-o la jumătatea lunii februarie, la Bruxelles. Chiar mâine, în Parlamentul României, va fi votată o propunere legislativă privind interzicerea exportului de buştean, iar Ministerul Mediului susţine această iniţiativă şi eu, în calitate de parlamentar, o voi vota. Totodată, am reuşit să avansăm foarte mult cu dezvoltarea sistemului informatic de urmărire a trasabilităţii lemnului - SUMAL, cu toate funcţiile noi pe care le-am mai discutat: monitorizare prin GPS în timp real, imagini satelitare, Săptămâna trecută am reuşit să deblocăm o parte dintre funcţiile portalului web Inspectorul Pădurii, care fuseseră blocate, în mod inexplicabil, de fosta guvernare. Chiar dacă lucrăm la noua versiune, cu mult mai multe funcţii - monitorizare prin satelit, coordonate GPS în timp real, încărcarea de fotografii cu transportul la momentul emiterii avizului şi multe altele - am considerat că, până la sfârşitul lunii iunie, când vom implementa noul portal, cel vechi trebuie să funcţioneze la capacitate maximă. încărcarea de fotografii la momentul emiterii avizului de transport şi multe altele", a declarat Alexe potrivit News.ro.

El a adăugat că recent a depus, în Parlament, o propunere de modificare a Codului Silvic, în sensul înăspririi sancţiunilor pentru furturile din pădure şi a promovat un ordin de ministru prin care firmele care participă în vreun fel la exploatări ilegale rămân, automat, fără certificat de exploatare.

Comisarul European a subliniat că SUMAL este un element esențial în combaterea tăierilor ilegale. „Mă bucur să aflu că, de la sfârşitul acestei luni, veţi începe testele pentru noua versiune a SUMAL şi vă doresc mult succes în îndeplinirea obiectivului asumat, acela de operaţionalizare până la sfârşitul lunii iunie”, a spus el.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Trebuieste taiat fiecare copac numai asa putem fi siguri ca murim toti mai repede si cu multa suferinta. Numai padurea faciliteaza efectul de racire atragand ploaia, asta printre multe altele. Rajasthan, India, guvernul a declarat oficial starea de seceta. Ocupatia predilecta, agricultura, au distrus pamantul cu agricultura prost facuta, au epuizat resursele de apa de suprafata iar puturile trebuie sapate pana la sute de metri adancime. Au ajuns a suferi de sete pana si animalele, iar organizatii neguvernamentale incerca sa ajute oameni flamanzi, cu toate astea foametea a inceput sa bantuie printre oameni. In scurta vreme acelasi scenariu va lovi din plin Romania.
    • Like 0
  • Pana nu vad nu cred. Asa au zis si cu interzicerea vanzarilor de terenuri agricole catre straini, si cu atatea altele. Undeva e un clenci.
    • Like 0
  • Pana nu vad nu cred. Asa au zis si cu interzicerea vanzarilor de terenuri agricole catre straini, si cu atatea altele. Undeva e un clenci.
    • Like 0
  • check icon
    Doamne ajuta!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult