Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Ministrul Sănătăţii: A nu vaccina copilul este sinonim cu infracţiunea de rele tratamente aplicate minorului

Vaccinare

Foto: Guliver Getty Images

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, spune că, deși proiectul legii vaccinării nu prevede sancțiuni pentru părinții care refuză să își vaccineze copilul, actul normativ va conține în final un astfel de capitol.

Întrebat dacă a nu vaccina copilul este sinonim cu rele tratamente aplicate minorului, ministrul Sănătăţii a răspuns: "Da, corect", scrie News.ro. Totdată, acesta a adăugat că această prevedere apare și într-un alt act normativ în afară de proiectul egii vaccinării.

Potrivit legii, infracțiunea de rele tratamente aplicate minorului este pedepsită cu închisoare de la trei la șapte ani. 

Ministerul Sănătății a pus marți, în dezbatere publică, proiectul legii vaccinării. Potrivit acestuia, la înscrierea copiilor în colectivitate, este solicitată o adeverință, eliberată de medicul de familie, care atestă efectuarea vaccinurilor obligatorii. 

Potrivit acestuia, Comisiile Județene de Vaccinare se numără totodată și sesizarea instituțiilor „abilitate privind constatarea infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinți sau reprezentanți legali în cazul minorului care împlinește vârsta de 3 ani și nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei. 

Totodată, aceleași comisii pot sesiza „serviciul public de asistenţă socială şi direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului privind neglijarea medicală și încălcarea drepturilor copilului de către părinți sau reprezentanți legali în cazul minorului care împlinește vârsta de 18 luni și nu a început sau a întrerupt schema privind vaccinurile obligatorii.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Parerea mea e ca fiecare sa o faca pe raspunderea lui. Daca parintele nu vrea, semneaza, si gata.
  Nu m-as mira sa se fie oarecare beneficii pentru cei ce se ocupa de achizitionarea vaccinurilor.
  • Like 1
  • @ Kinga Toma
   .....semneaza.....si copilul MOARE...
   • Like 0
 • Am citit legea. Nu prevad care vaccinuri vor fi obligatorii, pana acum nu era niciunul. Nu zic nici de imbunatatirea aprovizionarii, nici de recuperarea Cantacuzino ( producea vaccin contra polio cu sub 1 euro doza, dar nu e bai, am platit 5 doze de 50 euro pt copil, la import), nu zice nici unde se raporteaza efectele secundare (nici cine le plateste, deocamdata in 2012 au fost peste 100 de bebelusi cu tuberculoza post vaccinala internati cu lunile, pe banii nostri ), nu zice nici cum testeaza eficacitatea ( teste de anticorpi inainte si dupa) si nici nu zic cum testeaza de alergii.
  Tot ce pot zice e un lucru: in clasa la fiica mea aproape jumatate din parinti se plang de alergii la copii. Ei cum previn complicatiile si agravarile? cum testam alergiile la aluminiu sau mercur sau ce alti adjuvanti? Si mai ales, cand au aparut toate, pt ca in copilarie nu auzisem pe niciunul din colegi si eram 40 in clasa....de autism, adhd, probleme de concentrare, dureri cronice de cap, epilepsii la copilasi etc nu am auzit niciodata copila, dar acum desi natalitatea e la jumatate, neurologii pediatri nu fac fata ...
  • Like 3
 • Ministrul mai bine s-ar ocupa sa asigure existenta vaccinurilor si disponibilitatea lor la medicii de familie, pentru cei care vor sa vaccineze. Caci nu sunt vaccine, si problema e inca de anul trecut, deci nu e o exceptie. oare sa il acuzam si noi de rele tratamente aplicate populatiei minore?
  • Like 1
 • check icon
  Ministrului Sănătăţii: a vaccina copilul după actuala schemă de vaccinare, fără să ai la dispoziție rezultatele unui studiu cu incidența autismului la copiii vaccinați vs. incidența autismului la copiii nevaccinați este în acest caz la fel de sinonim cu infracțiunea de rele tratamente aplicate minorului.

  Domnu' ministru, faceți în România studiul ăsta pe care marile companii farmaceutice refuză să-l facă. Sunt atâția părinți antivaccinare care ar fi dispuși să participe voluntar, pe proprie răspundere, la un astfel de studiu. Nu ar lua mai mult de 5 ani să aveți niște rezultate concrete, în premieră mondială, pe baza cărora să puteți convinge cu date concrete părinții să-și vaccineze voluntar copii.

  Să vedem și noi concret:

  1) Dintre cei vaccinați, câți copii prezintă probleme de dezvoltare din spectrul autist, și invers, dintre cei nevaccinați, câți copii morți și cu sechele avem.

  2) Care este incidența problemelor de dezvoltare din spectrul autist în funcție de vârsta vaccinării și de sexul celui vaccinat.
  S-ar putea să reiasă că la copiii vaccinați la 18 luni, probabilitatea este mult mare are decât la copiii vaccinați la 2 ani, sau că la băieți ar fi recomandată vaccinarea la o altă vârstă decât la fete...

  3) Care este influența rasei asupra probabilității de a dezvolta probleme din spectrul autist.
  În SUA, autoritățile au făcut un studiu (ulterior băgat sub preș) din care reieșea că negrii sunt de 2,5 ori mai susceptibili să dezvolte probleme din spectrul autist decât albii!

  Din punctul de vedere al societății, un copil mort în primii ani din cauza nevaccinării este de preferat unui copil autist, care va trăi din bugetul asigurărilor sociale până la 50-60 de ani, și va constitui o frână și pentru membrii familiei lui...
  • Like 3
  • @
   check icon
   Pentru cã sunteti adult si antivaccinare eu vã doresc sã faceti o parotiditã epidemicã+orhitã urlianã+atrofie testicularã(complicatiile oreionului la adulti)In rest,numai de bine!
   • Like 1
  • @
   check icon
   Doamnă dragă, și eu aș putea să spun că din dorința de mai bine vă doresc tumori maligne, dar mă abțin.

   Nu sunt antivaccinare, sunt pentru o vaccinare transparentă și făcută cu cap, în interesul copiilor. Noi doi am fost vaccinați mai târziu și cu mai puține vaccinuri. Nu mi se pare corectă actuala tendință, de a tot adăuga noi și noi vaccinuri la schema de vaccinare, și de a nu face niște studii de bun simț între autism și vaccinarea la o anumită vârstă.

   Referitor la oreion, în absența vaccinării, rata de infectare este de 1 la mie. Din acești 1 la mie, doar 1 din 15 fac inflamație testiculară, adică 1 la 15000. În sfârșit, din aceștia, doar 1 din 10 au o diminuare a producției de spermă, însă fertilitatea este FOARTE RAR afectată.
   Deci, doamnă, despre ce vorbim? Despre 1 din 150'000 bărbați cărora li se diminuează ușor producția de spermă? Asta la dimensiunea României înseamnă nici mai mult nici mai puțin decât 67 de bărbați cu producție de spermă ușor diminuată...
   Știți în schimb câți băieți prezintă manifestări din spectrul autist anual, în România? Nu există o statistică oficială, dar sunt clar de ordinul miilor, dacă nu cumva a zecilor de mii.

   Așadar vă rog, înainte să continuați să-mi urați să fac tot soiul de boli, gândiți și calculați. Sunt niște operații de clasa a 3-a, n-ar trebui să vă fie atât de greu.
   Și încă o chestie pe care poate n-o știați: epidemii de oreion pot apărea și la populația vaccinată. Mai citiți, mai gândiți și după aceea mai scrieți...
   • Like 3
  • @
   Absolut de acord cu inferentele dvs, insa a gandii ca in Romania s-ar face un studiu de genul celui sugerat e sinonim cu a concepe cum ca (tot) Romania va exploata curand in mod eficient inelele planetei Saturn!

   Este evident caracterul social al vaccinarilor: ele ajuta intotdeauna societatea reducand probabilitatea raspandirii anumitor boli. Tot vaccinarile vor provoca moartrea ori handicaparea unui numar (mai mare sau mai mic) de vaccinati, insa majoritatea scapa. Un profund caracter spartan cu care poti fi de acord (cel putin atata timp cat nu te afecteaza pe tine).

   Daca tot imbratisam spartanismul, oare nu l-am putea extinde si la alte aspecte ale evolutiei societatii? Avand in vedere ca spartanismul presupune sacrificarea (partiala ori totala) individului in beneficiul societatii, nu ar fi oare cazul sa tratam maladii foarte raspandite (cuma ar fi furtul, inselaciunea institutionalizata, etc..) prin tratamente specifice? Un deget, o mana, un picior, sa vedeti atunci curatenie prin penitenciare.

   De remarcat e ca nici-o tara din EU nu impune obligativitatea vaccinarii. Oare de ce? Nimeni nu pare curios sa analizeze.
   • Like 1
  • @ N Cojocaru
   check icon
   De acord 100% cu ideile dvs. de bun simț.
   • Like 0
  • @
   check icon
   Puteti sã-mi urati tot ce doriti dvs.Nici o supãrare din partea mea. De ceva tot trebuie sã mor. Cã doar n-o sã fiu mâdria cimitirului: a murit perfect sãnãtoasã!
   • Like 0
  • @
   check icon
   Erata-mândria cimitirului
   • Like 0
  • @
   check icon
   Doamna Ștefania, eu vă urez numai de bine!
   Atâta vă rog, să nu vă mai repeziți cu concluzii pripite.
   Referitor la erată, nu era nevoie, aveți oricând la îndemână butonul de "Editează" pentru textul dvs. :)
   • Like 0
  • @
   la Harvard au fost 40 de cazuri de oreion in 2016. Studenti. Cateva mii de cazuri in toata america, in special in campusurile de studenti. Nicio complicatie - doctorii se roaga de studenti sa nu se mai sarute. O igiena a vietii ( sport, somn, alimentatie) face ca o boala banala sa ramana banala -
   in romania insa saracia e saracie. A, toti cei de la Harvard erau dublu vaccinati.
   • Like 1
  • @ N Cojocaru
   problema nu pun la care scapa cu sanatate 100% impecabila. Ci la cei la care nu se activeaza - de aceea ministerul sanatatii a renuntat la testarea de anti corpi de tbc. Plus problema e cei care fac efecte adverse datorita necorelarii corespunzatoare: alergii. Alergia e boala cronica si ca pacient depind pe viata de medicamente, astmul si internarile repetate sunt consecinte. In rest, si alte tari eu impun obligativitate: polonia e fruntasa, franta si belgia obliga la polio dar surpriza, polio nu se mai gaseste ci se ofera magicul poli vaccin cu bonus aluminiu, iar tarile nordice au o schema mai light ( 3 doze sunt suficiente)
   • Like 1
  • @
   check icon
   Multumesc pt.ajutor. Sunt de modã veche si prefer editãrile "pe stil vechi" ,cu erata,adnotãri,etc. in partea de jos a paginii. Multã sãnãtate si dvs.
   • Like 0
  • @ Claudia Olteanu
   check icon
   Dupã '90 a crescut brusc cantitatea si varietatea factorilor potential alergeni :aditivi alimentari,noxe(gaze de esapament,industriale,mult praf de pe strãzi si trotuare prost asfaltate,etc) si... multhulitele vaccinuri. Oare cresterea numãrului de alergii la copii(si la adulti sunt multe)nu sunt consecinta cumulului tuturor acestor factori?Întreb si eu...P.S.- vaccinurile produse LA"Cantacuzino" ,ieftine si bune,contineau mercur "la greu"! Intrebati un specialist din generatia veche.
   • Like 0
  • @ Claudia Olteanu
   Nefiind medic ci doar un vechi "beneficiar" de alergii (inca de pe vremea doctorului Seropian si dr. Beloiu), asi vrea sa atrag atentia la cateva aspecte pe care nu le observ discutate. La emisiunea "Se intampla acum" de ieri 12 Apr. domna dr. Pop (oftalmolog) a apelat adesea la vivacitatea dumneaei (care ne reaminteste ca in Romania primeaza totusi mahalaua) pentru a ne arunca in ochi (dna. oftalmolog cunoaste efectele oribirii!) impecabilitatea metodei vaccinartilor de toate felurile.

   Studiile recente ne demonstreaza evolutia relatiei om-antibiotic, in sensul reducerii catre zero a eficientei acestui leac epocal. Este oare o fatalitate? E omenirea destinata sa amendeze continuu "adevaruri" considerate absolute pana mai ieri? Fizica cuantica si evolutia virusurilor, ca sa denumesc doar doua domenii, vin azi sa contrazica multe din cele ce erau betonate in stiinta.

   Acum vreo 10 ani am facut un vaccin anti-gripa. Dupa aprox 24 de ore au inceput si manifestarile specifice gripei (care si-a urmat cursul handicapant pentru urmatoare saptamana).

   Ma repet, dar cred ca merita: sunt de acord cu "spartanismul" vaccinarilor atata timp cat el se aplica la toata lumea (nu numai la copii, caci toti putem fi purtatori de diverse TBC-uri, stafilo, etc..) si cu conditia ca spectrul bolilor tratabile prin vaccinari sa fie extins la maladiile sociale precum furtul, abuzul, etc.. Iar vaccinarile sa se execute in Romania cu acelasi brand de ser. La TOATA lumea. Scapa cine poate!
   • Like 0
  • @
   noxe erau si inainte (vezi Copsa mica, Hunedoara, etc - orasele indiatrualizate) de aceea nu am mentionat o relatie de cauzalitate ci e o corelare a factorilor. Pentru toti acesti copii cu alergii deja pornite, inca o doza de aluminiu / mercur e nevoie de precautie.
   La PS. te contrazic. Tot cu specialist discutai, angajat la Cantacuzino, dar mai sunt prospectele pe net de vacio polio, de vaccin tbc de la cantacuzino (care avea data de validitate 30 zile - tocmai pt aditivii limitati), chiar si polidinul. Toate aste 3 produse erau extrem de ieftine! dar s-au gasit solutii de import de... 10-20 ori mai scumpe. Mai trist este ca acestea 3 mentionate de mine erau culese de pe blonavi si testate pe cadrele medicale din institut ( e un interviu una din inventatoarele polidinului, e impresionant ce zice: klebsiella era in spitalele romanesti din anii '60) asa ca vaccinurile erau adaptate fix pe tulpini locale si de sezon.
   • Like 0
  • @ N Cojocaru
   nu am tv, nu stiu despre cine vorbiti, dar imi aduc aminte in 2006 cand 2 doctori renumiti au iesit la tv promovand panica pe tema vaccinati gripa aviara si ca romania nu are suficienti saci pentru cadavre, asa ca nu mai cred pe niciunul care iese in media, tocmai pt ca aceia erau co comisioane grase de la firmele importatoare. Am mai invatat in ultimii ani sa invat de la oameni care reusesc sa aiba grija de ei: sunt intr-un grup unde in pofida bolilor cronice, nu s-a trecut de multi ani pe la farmacie si prefer sa invat de la ei: igiena vietii ( mancare, sport, somn, liniste interioara) nu poate fi inlocuita de niciun medicament, astea dau resistenta la tot felul de bacterii.
   • Like 1
 • În primul rând, schema de vaccinare ar trebui făcută cu bună-credință, doar pentru acele boli care pot duce la moarte sau lăsa sechele. În cazul ăsta, ignorarea vaccinării ar trebui pedepsită. I-aș obliga pe părinții care refuză vaccinarea să lucreze ca infirmieri, pentru 1-2 săptămâni, într-un spital de boli infecțioase pentru copii.
  • Like 1
  • @ Marius Stavilă
   daca bolile infectioase ar fi asa de infectioase, atunci toti medicii si asistentele si infirmierele ar fi bolnave. Eu am fost internata la infectioase: erau pneumonii si enterovirusuri, eu cu oreion...dar vaccinata.
   • Like 1
  • @ Claudia Olteanu
   Nu i-as trimite la infectioase ca sa se imbolnaveasca. Doamne fereste! nu doresc raul nimanui. I-as duce acolo ca sa vada, la prima mana, suferinta unor copii care, in marea lor parte, nu ar fi ajuns acolo daca ar fi fost vaccinati.
   • Like 0
 • Hai! Toata lumea la vaccinare! Copiii,alinierea! ca oile,doar vin sarbatorile pascale cu multi miei si multe jertfe.Cine sta sa se mai uite la efectele adverse ale vaccinurilor,la istoricul vostru medical,la fisha voastra medicala? Alinierea,am spus!
  • Like 0
  • @ Serban Maraciuc
   check icon
   Bine cã s-a dat drumu' la "feisbuc" si toate oile din târg au devenit "doctori"in medicinã,imunologie,epidemiologie.Mare noroc! IERI au murit 2 copii ,in urma complicatiilor cauzate de rujeola. In total 21 decese. Mai rau ca in Evul Mediu!! Sã le dam si altora ,sã ajungã la toatã... Europa!
   • Like 3
  • @
   Nu trebuie sa fii doctor ca sa intelegi principiile de baza.Medicina nu este ceva obscur,abscons,ceva care se refuza inteligentei noastre medii.Nu e ceva transcedental,ca invierea lui Isus.Persoanele moarte de rujeola erau imunocompromise ,cu alte co-morbiditati(alte afectiuni).Dar iti dau tie vaccinul meu,ca te vad pornita .
   • Like 0
  • @ Serban Maraciuc
   check icon
   Vã multumesc frumos pt.ofertã! Si da,aveti multã dreptate- la fotbal si medicinã se pricepe toatã lumea!
   • Like 0
  • @
   Asa este,sa ti-o dau la vinclu,fotbalistic vorbind,desigur....ca la medicina esti in perfuzii...
   • Like 0
  • @ Serban Maraciuc
   check icon
   Nu stiu ce e acela "vinclu" si nici nu mã intereseazã. Oricum va multumesc pt dãrnicie,domnule mârlan.
   • Like 0
  • @
   Am priceput,nu te pricepi la nimic...continua sa te lupti pt ceea ce nu pricepi!
   • Like 0
  • @
   Am priceput,nu te pricepi la nimic...continua sa te lupti pt ceea ce nu pricepi!
   • Like 0
 • Hai! Toata lumea la vaccinare! Copiii,alinierea! ca oile,doar vin sarbatorile pascale cu multi miei si multe jertfe.Cine sta sa se mai uite la efectele adverse ale vaccinurilor,la istoricul vostru medical,la fisha voastra medicala? Alinierea,am spus!
  • Like 0
 • A nu vaccina copilul NU este sinonim cu infracţiunea de rele tratamente aplicate minorului, este complet anticonstitutional sa fortezi parintele sub amenintarea inchisorii sa-si vaccineze copilul! Ce-i asta, politia gandirii, a viitorului? Sa bagi un parinte in puscarie pentru EVENTUALITATEA in care copilul ar suferi ceva in viitor ca si cum vaccinarea ofera o garantie de 100% impotriva tuturor bolilor? Nu nu nu, asa ceva este aberant, totalitar, demn de o utopie fascista! Chiar nu va e rusine, in asa hal de mizerabili ati ajuns? Exista nenumarate clipuri pe internet cu copii damblagiti pe viata dupa ce au fost vaccinati, fie ca au devenit autisti sau pur si simplu handicapati si acum voi veniti sa sfidati lumea cu porcaria asta totalitara? Nu aveti cum sa dati legi anticonstitutionale, intelegeti? O sa iasa cu macel daca nu!
  • Like 4


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult