Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Guvernul a publicat proiectul legii vaccinării: Părinții care nu-și vaccinează copiii pot fi acuzați de rele tratamente aplicate minorului

Ministerul Sănătății a publicat pe site-ul său proiectul legii vaccinării. Potrivit acestuia, la înscrierea copiilor în colectivitate, este solicitată o adeverință, eliberată de medicul de familie, care atestă efectuarea vaccinurilor obligatorii. 

În cazul copiilor și tinerilor care nu au schema de vacinare completă, părintele este obligat să aducă, în maximum 60 de zile de la momentul înscrierii, respectiv admiterii în colectivitate, unul dintre „următoarele  documente eliberate de Comisia Judeţeană de Vaccinare sau a Municipiului Bucureşti: a) Calendarul de recuperare pentru antigenele vaccinale obligatorii. În acest caz, schema de vaccinare propusă trebuie să fie completată în termen de un an de la data admiterii în colectivitate. b) Adeverinta contraindicaţiilor medicale definitive pentru anumite vaccinări”.

Proiectul de act normativ prevede că vaccinarea copilului constituie responsibilitatea părintelui pentru asigurarea stării de sănătate a copilului, că excepția de la această situație este reprezentată de contraindicațiile medicale și că acordul acestuia este prezumat în cazul vaccinurilor obligatorii, în afară de cazurile în care reprezentantul legal al copilului refuză în scris vaccinarea. 

În document se mai menționează că „fără a limita sau a înlătura recursul la remediile juridice de drept comun aplicabile în cazul răspunderii civile, Ministerul Sănătății acoperă eventuale prejudicii suferite de persoane, ca urmare a vaccinărilor obligatorii”

Părinții pot fi acuzați de rele tratamente aplicate minorului dacă refuză vaccinarea

Proiectul detaliază și atribuțiile Comisiilor Județene de Vaccinare, între care consilierea părinților de copii nevaccinați și stabilirea unui calendar de recuperare. Însă printre atribuțiile Comisiilor Județene de Vaccinare se numără totodată și sesizarea instituțiilor „abilitate privind constatarea infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinți sau reprezentanți legali în cazul minorului care împlinește vârsta de 3 ani și nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei. Totodată, aceleași comisii pot sesiza „serviciul public de asistenţă socială şi direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului privind neglijarea medicală și încălcarea drepturilor copilului de către părinți sau reprezentanți legali în cazul minorului care împlinește vârsta de 18 luni și nu a început sau a întrerupt schema privind vaccinurile obligatorii. 

În cazul unei epidemii confirmate de Direcțiile de Sănătate Publică, unitățile de învățământ au obligația de a suspenda prezența la cursuri a copiilor nevaccinați. În plus, au obligația să solicite adeverința de vaccinare de la medicul de familie și să anunțe Comisia județeană de vaccinare și a municipiului București din cadrul direcției de sănătate publică județeană și a municipiului București privind copiii care nu au fost vaccinați conform calendarului național de vaccinare.

Furnizorii de servicii medicale de vaccinare trebuie să trimită către Comisia Județeană de Vaccinare sau a Municipiului Bucureşti „pentru analiză și rezolvare cazurile care prezintă contraindicații definitive, refuzurile la vaccinare consemnate prin semnarea formularului de refuz precum și copiii care nu s-au prezentat la vaccinare după depășirea cu 3 luni a vârstei eligibile stabilite în calendar pentru fiecare vaccin”.

Citiți mai jos proiectul legii vaccinării

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • cum demonstrezi in instanta ca ai vrut sa vaccinezi copilul si dr fam nu a vrut?
  • Like 1
 • check icon
  O alte lege care sa ne oblige sa plecam din tara; De unde pana unde se substituie statul in decizii privind viata personala ? De unde pana unde controlul care rupe orice libertate ?
  Cumva de la spagile grase care se vor prevedea la semnarea contracteleor cu "castigatorii" licitatiilor de vaccinuri? cumva de la "necesitatea" unui control al populatiei mai gestionabil?
  Sunt- pana la urma- vaccinurile cele care ne salveaza viata? Care sunt ele?
  De ce nu sunt luate in calcul si riscurile?
  De ce sunt minimalizate "statistic" ? De unde stiu ca statisticile nu mint? Avem exemple statistice gresite cu nemiluita...
  Plus ca pot fi manipulate prin definitia intrebarilor: de ex: numarul de cazuri de imbolnavire cu x boala la mia de locuitori din mediul rural - pentru judetul Vaslui;
  Apoi extrapolam la intregul stat. Simplu, nu?
  uitati o serie de documentare despre vaccinuri ( pe care ministerul "ne" sanatatii nu le va califica niciodata) :
  https://www.facebook.com/ttavdocuseries/videos/422722471420000/
  asta e cel mai recent dintre; A nu se uita si documentarele care circula pe net; Or fi toate mincinoase, in timp ce medicii nostri ( nici macar aia -toti) si aliatii firmelor pharma au dreptate? Suntem intr-adevar manipulati de catre unii care ne vor raul ( adica vor sa ne imbolnavim prin nevaccinare) fara a intelege de ni l-ar vrea?
  https://vaccineimpact.com/2015/vaccines-and-retroviruses-a-whistleblower-reveals-what-the-government-is-hiding/
  http://www.organiclifestylemagazine.com/vaccines-retroviruses-dna-and-the-discovery-that-destroyed-judy-mikovits-career
  as putea scrie o lista de 100 d epagini- toata numai cu link-uri; Or fi toate "fake news" si hoax-uri?
  • Like 1
  • @
   Au facut lotu, inainte cu 1 an si nu vor sa piarda banii. Astia creeaza intai vaccinurile, impreuna cu mass media induc frica, pe urma corup forurile superioare, asta-i schema. Sunt o gramada de video pe net din conferinte, unde conducatori mari de institutii nu orice medic, spun ca nu stiu cum functioneaza vaccinurile. Ba mai mult , nu exista experimente pe om la hidroxidil de aluminiu (doar pe doi iepuri) iar ultima testare cu mercur a fost in 1929. Pun link daca nu sunt crezuta. Gripa spaniola a fost o afacere americana, mureau numai vaccinatii. Grecia n-a vrut vaccinurile iar Egiptul n-a avut bani.In cele doua tari nu a existat mortalitate.
   • Like 2
 • Orice lege pe aceasta tema e degeaba.
  Producatorii de vaccinuri scriu clar, pentru ca asta se intampla efectiv: nu toate vaccinarile produc imunizare. In concluzie, medical si tehnic nu poti deosebi cu certitudine si in afara oricarui dubiu intre cel nevaccinat si cel vaccinat dar in cazul caruia vaccinul nu si-a facut efectul.
  Nu poti aplica unui om o sentinta penala doar pentru ca e ghinionist si stiinta nu il poate deosebi de cel care a incalcat cu buna stiinta o prevedere legala.
  Daca un om declara ca e vaccinat (el sau copilul lui), medicina actuala nu are posibilitatea de a confirma sau infirma acest lucru in afara oricarui dubiu.
  Vaccinurile au avut inca de la inventarra lor aceasta "incompetenta" si o vor avea intotdeauna. A fost si este considerata acceptabila ("raul mai mic"), dar juridic este exact ceea ce anuleaza pobilitatea existentei unei prevederi penale.
  Orice astfel de lege e doar o fumigena. La fel si dezbaterile noastre pe tema asta. Trebuie sa acceptam ca fiecare face cum vrea in acest domeniu. Sa evoluam de la aceasta paradigma.
  Daca vreti o paralela: unii nebuni, cand pun mana pe o arma, ucid oameni nevinovati. Nu interzicem nici armele si nici nu cerem exterminarea tuturor nebunilor. Nici lege nu facem in acest sens. Sistemul (statul / societatea) cauta sa controleze si sa limiteze situatiile de acest tip.
  • Like 2
 • AdiM check icon
  Dialogul surzilor.
  Pe ambele tabere le uneste frica si faptul refuza cu indarjire sa ascute ce au ceilalti de spus.
  Cei IMPOTRIVA vaccinarii refuza sa puna in discutie efectele benefice ale vaccinarii, in timp ce cei PRO vaccinare neaga cu vehementa existenta oricaror efecte adverse. Pentru omniprezenta Penicilina se fac teste inainte de injectare in timp ce nici un test prealabil nu este facut prentru vreun vaccin. Pana si banala vitamina C are o lista lunga cu posibile reactii adverse. Doar vaccinurile sunt "perfecte".
  In plus se discuta despre vaccinare la modul general fara sa se puna in discutie gravitatea bolii la care se adreseaza, de parca e tot una sa te vaccinezi pentru Polio sau Pneumonie. Oameni tineri in toata puterea se vaccineaza in disperare pentru orice, inclusiv boli neletale, de parca sistemul imunitar e pentru prosti.
  Si apropos de sistemul imunitar, cei PRO vaccinare refuza sa puna in discutie ce e de facut cu bolile pentru care nu exista inca vaccin, de ex. MERS - Middle-East Respiratory Syndrome:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Middle_East_respiratory_syndrome
  Da, are o rata de deces mult mai mare decat Gripa sau Pneumonia, si din graficul de pe Wiki reiese clar ca boala e in expansiune - din 2014 numarul cazurilor s-a triplat.
  • Like 2
  • @ AdiM
   check icon
   Nici vorbă, cei care au obiecții la vaccinare doar vor vaccinuri și vaccinări cât mai sigure. A spus-o clar și răspicat și Robert de Niro, care are un fiu autist.
   • Like 0
  • @
   AdiM check icon
   De acord cu De Niro si cu dumneata - obiectiile nu sunt impotriva vaccinurilor sau a ideii de vaccinare.
   Poate n-am fost destul de clar in comentariul anterior insa ce am vrut sa scot in evidenta e faptul ca ambele tabere REFUZA dialogul. Fiecare tabara repeta ca o litanie aceleasi argumente fara sa observe ca argumentele lor - de ex "vaccinurile fac bine" - nu ataca fondul problemei puse in discutie de cealalta tabara. Ca un raspuns reflex, cei care refuza vaccinarea, evita sa vorbeasca despre beneficiile vaccinarii insistand aproape exclusiv pe corelarea dintre vaccinare si reactiile adverse raportate de unii parinti imediat dupa vaccinare => Dialogul surzilor.
   p.s. daca ati vazut interviul dat de Robert De Niro celor de la NBC News merita sa vedeti si "Vaxxed", filmul retras de la festivalul Trebica.
   Pentru un parinte de copil autist, De Niro vorbeste foarte echilibrat. Nu acelasi lucru pot spune despre realizatorii filmului "Vaxxed" care prezinta vaccinurile exclusiv ca pe ceva negativ.
   Sanatate multa!
   • Like 0
  • @ AdiM
   Daca ati observat, cei care raspund,comenteaza pe siteurile anti vaccin, sunt cei care au avut probleme de pe urma acestor vaccinuri, nu sunt surzi, cum va permiteti?
   • Like 2
 • check icon
  Mulțumim frumos companiilor Big Pharma, care au făcut acest lobby cu gândul la profitul lor frumușel (pardon, cu gândul la binele copiilor noștri).
  Urmează cel mai probabil extinderea schemei „obligatorii” de vaccinare cu alte vaccinuri, până când vom constata că suntem și cu banii luați și cu sănătatea șubrezită.

  De asemenea, mulțumim frumos, PSD! Cât a fost comisionul?
  • Like 3
 • Lumea e distrasa de discutia pro sau antivaccin si uita esentialul acestei potentiale legi: se creeaza un precedent periculos, prin care cetatenii unei tari nu mai sunt stapani pe propriile corpuri si nu mai pot decide ei ce substante le sunt introduse in organism. Vaccinurile poate n-or fi rele, dar faptul ca eu ca si persoana nu mai pot decide ce substante sa-mi introduc in corp, inseamna o limitare drastica a libertatii mele de a dispune de propriul corp. Daca acum obliga la vaccin, mai incolo poate obliga si ce mancare sa mancam si doar de la anumiti fabricanti. Legea cu obligativitatea deschide o cutie a Pandorei foarte periculoasa, mult mai periculoasa decat disputa pro si contra vaccin.
  • Like 4
  • @ Tudor Istrate
   check icon
   Foarte adevarat!
   Si- ca deobicei, se incearca la noi; Tara tuturor aplaudacilor;
   Sunt o gramada de sf-uri- scrise in anii "revolutiei" stiintei - in care subiectul era manipularea adevarului si apoi al legislatiei pentru a manca OMG-uri, a te vaccina doar de la anumiti producatori, de a utiliza doar echipamente "oficiale" si "legale";
   Totul pentru controlul populatiei;
   Dictatura e aproape ( si legalizata de prostalaii care "vad" doar ce li se spune)
   • Like 1
 • A B E R A N T, TOTALITAR si anticonstitutional! Cat tupeu!
  • Like 2
  • @ Paul Lozba
   check icon
   Oare ati "gândit"mult ìnainte de a scoate acest panseu din putul gândirii?Avem, in Romania secolului XXI,21 decese cauzate de rujeola la copii NEVACCINATI!!!Cati copii trebuie sã mai moarã ca sã priceapã toti imbecilii cã vaccinarea este beneficã si necesarã????
   • Like 2
  • @
   Nu sariti chiar asa la gatul lui pentru ca problema vaccinurilor este mult mai complexa, nu e asa simplista cum o puneti. As aminti doar pe scurt cateva aspecte serioase ce trebuie luate in considerare:
   - care vaccinuri anume sa fie pe lista obligatorie (cine si pe ce criterii decide care sunt alea) ?
   - problema mercurului prezent in anumite tipuri de vaccinuri. Nu doar ca nu e in regula faptul ca pun mercur in vaccinuri dar acest lucru nu este facut public.
   - oricum o intoarcem, exista si este recunoscut si un procent mic de copii cu reactii deosebit de severe la vaccinuri. De aceea vaccinarea in scoli nu se poate face cu heirupul la gramada ca oile, ci cu fiecare copil in parte trebuie investigata expunerea sa la posibile reactii adverse.
   • Like 2
  • @
   check icon
   Doamnă, 21 de decese din cauza rujeolei la copii este nimic față de numărul de decese la copii din cauza diverselor infecții pulmonare.
   Iar așa zisele „epidemii” de pojar sunt de fapt o sumă de focare mai mici, dispersate ca loc și nesincronizate în timp. Alerta din mass media pleacă dintr-o parte care are interes pentru promovarea vaccinurilor, nu pentru sănătatea copiilor noștri.

   Încă un fapt: vaccinul pentru rujeolă dă imunitate pe 2-3 ani, în timp ce boala făcută în copilărie dă imunitate pe viață! Păi ce facem, ne vaccinăm odată la 3 ani, ca să nu facem ceva foarte grav ca adulți?

   Și încă un fapt: companiile farmaceutice nu au făcut încă un studiu privind incidența autismului la copiii vaccinați vs. copiii nevaccinați. Nu vi se pare suspect acest lucru? Sunt foarte mulți părinți contra vaccinării actuale, care ar participa cu dragă inimă, pe proprie răspundere la un astfel de studiu și totuși, companiile farmaceutice nu sunt interesate să-l facă.
   Dacă vaccinurile ar fi atât de sigure precum pretind aceste companii, vă dați seama ce ușor ar putea acestea să și demonstreze practic acest lucru, printr-un astfel de studiu? Și totuși, nu vor să facă acest studiu. De ce...?
   • Like 4
  • @
   Deci drepturile constitutionale ale cetatenilor sunt dupa mintea dumnevoastra "panseu din putul gandirii"?? Chiar nu va e rusine? Ati vazut dumneavoastra cei 21 copii decedati, stiti exact de ce au decedat, ati vazut certificatele lor medico legale? Eu unul nu cred nimic din ce spune Ministerul Sanatatii pentru ca a demonstrat in repetate randuri ca MINTE! Multi din acei copii nu au murit de la rujeola propriu-zis ci de la alte complicatii cauzate de starea lor precara de sanatate sau chiar din cauza unor infectii intra-spitalicesti! Asta unu la mana. Doi la mana Statul NU are dreptul să încalce aceste drepturi fundamentale ale omului. Vaccinarea obligatorie, cu forța, NU era obligatorie nici măcar pe vremea lui Ceaușescu. Este o MIZERIE să invoci "dreptul la sănătate" luându-i omului posibilitatea de a DECIDE SINGUR ce substanțe să bage și ce substanțe să nu bage în corpul său. E O RUȘINE ca așa ceva să apară într-o expunere de motive a unei legi. Cerând Vaccinarea cu FORȚA, prin Legea Vaccinării Obligatorii - Guvernul Încalcă Constituția României deoarece:"26. (2) Persoana fizică are dreptul să dispună de ea însăşi," Cand nu mai respecti constitutia, ca stat, deja nu mai suntem democratie, suntem stat totalitar! TREZIREA!
   • Like 1
  • @ Paul Lozba
   check icon
   Si eu am dreptul constitutional sã trãiesc intr-un mediu protejat d.p.v. infecto-contagios!Vaccinarea e o modalitate de protectie. Acesta a fost singurul,repet,SINGURUL lucru bun fãcut pe vremea lui Ceausescu: vaccinarea OBLIGATORIE. Dacã medicul de "circã" nu prezenta situatia vaccinãrilor "LA zi" ,erau pedepsiti si el si pãrintii copiilor in cauzã. Din cauza unor "atoatestiutori" care nu-si vaccineazã copiii,eu am fãcut rubeola,la 50ani.Cu complicatii groaznice! Ceea ce vã doresc si dvs!
   • Like 0
  • @
   check icon
   Aveti dreptate ,21 decese nu inseamnã mare lucru! Mai bine sã se "curete" din fragedã pruncie,decât sã ajungã sfertodocti si autosuficienti la "maturitate". Oricum,e bine cã la fotbal si medicinã se pricepe toatã lumea!
   • Like 0
  • @
   Nu cred.
   • Like 2
  • @
   De multe ori cei vaccinati raspandesc mai multe boli decat cei nevaccinati pentru ca fac boala. Pe mine m-au vaccinat si cu toate astea am facut si pojar si pneumonie si toate bolile copilariei. Stati linistita ca aia nu e rubeola, e purpura trombocitara, mergeti si la alti medici, refaceti analizele.
   • Like 3
  • @
   sau Vaccinarea in copilarie a amanat boala pentru mai tarziu.
   • Like 2
  • @ Ioanaa Ioana
   check icon
   Mare e Grãdina Domnului si fudulia la romåni! Sã pui ,cu atåta lejeritate, un dg."LA distantã",fãrã niciun fel de date despre pacient,istoricul bolii,ex.local,ex.clinic pe aparate,etc.este...halucinant! Sper cã nu sunteti medic!
   • Like 0
  • @
   check icon
   Nu-nu, văd că insistați să interpretați vorbele mele. 21 de copii morți în primii ani datorită nevaccinării sunt de preferat miilor de autiști vaccinați.
   Și încă ceva: dacă vreți să fiți 100% protejată, stați 100% din timp într-o bulă sterilă, nu mai scoateți capul în Universul ăsta plin de microbi și virusuri necontrolate!
   • Like 0
  • @
   check icon
   N-ar strica să vă uitați puțin în oglindă când emiteți astfel de comentarii...
   Veți putea vedea o niște bârne groase de tot în ochii dvs....
   • Like 0
  • @
   check icon
   O.K.
   • Like 1
  • @
   Așa cum se fac si vaccinurile: fara istoric clinic pe aparate.
   • Like 2
  • @
   Inaintea vaccinarilor epidemiile erau aproape zero, dupa vaccinari, cazuri cu miile si epidemii.
   • Like 2
  • @ Ioanaa Ioana
   check icon
   Repet un vechi si elocvent cliseu:"Grãdina Domnului e mare si multi imbecili o populeazã! (Si polueazã!) Nu mai trimite rãspunsuri. Timpul meu este pretios si nu Vreau sã-l risipesc citind caraghioslâcuri pe aceastã platformã.Punct.
   • Like 1
  • @
   Raportez acest comentariu necuviincios.
   • Like 2
  • @ Ioanaa Ioana
   check icon
   Bravo! E mare pãcat cã prostia fãcutã grãmadã nu poate fi raportatã! Si NU ARE LEAC!!!ll!!!l
   • Like 0
  • @
   Bun. Dv.ati patit-o de la variola, un copil vaccinat a facut autism, poate va raspunde un mama unui copil cu autism, dar va raspund ce a patit fiul meu de la vaccinul de 6 luni cand era sa moara, sanatate.
   • Like 1
  • @ Ioanaa Ioana
   check icon
   Duduie, matale ai RESPONSABILITATEA cuvintelor??? VARIOLA??? Din fericire ,variola a fost ERADICATÃ ìn urmã cu zeci de ani!! Pentru cã atunci,din fericire, nu se "inventaserã" tutele antivaccin! Nu Vreau sã ìmi imaginez ce s-ar putea intâmpla ,acum,(Doamne fereste!) in cazul unei epidemii de variolã!!Cu toate tâmpele mãrsãluind ìmpotriva vaccinului antivariolic! Duduie,existã platforme din categoria "Olivia Steer si vitele ei". Comentati acolo. Nu mai ocupati spatiul unei platforme serioase!
   • Like 0
  • @ Paul Lozba
   Domnule Paul, daca ati trai dumneavoastra singur in munti probabil v-ati bucura in sfarsit de acea libertate absoluta de care vorbiti. Dar va doriti, ca restul lumii, sa beneficiati de avantajele unui trai in societate fara a va asuma responsabilitatea sau "limitarea" unor libertati pentru asigurarea aceeasi sansa la o viata sanatoasa tuturor. Sa presupunem ca dumneavoastra transportati o boala ca rujeola in stadiu de incubare printr-un salon de nou nascuti nevaccinati, statistic vorbind - fara alte povesti la mijloc - 2 din 1000 de persoane care fac rujeola mor pe urma complicatiilor cauzate de boala. Puteti sa negati realitatea cat doriti, din nefericire nu se schimba. Acum va invit sa cantariti singur daca cei 2 dintr-o mie merita sa moara ca dumneavoastra sa va bucurati de libertate absoluta. Sau sa va condamnam pentru ca ati infectat si cauzat voluntar moartea a doua persoane prin nevaccinare?
   Argumentul cu constitutia cade in cap atunci cand o citim pe toata. Statul e in acelasi timp garant al integritatii fizice si psihice. Acum probabil puteti dispune de propriul corp daca sunteti mort?
   Fix de asta se impune vaccinarea obligatorie, pentru ca strict statistic esti expus unui risc mai mic - da exista riscuri si la vaccinare - chiar daca ele sunt grosolan exagerate, tot nu le neaga nimeni.
   In cazul de fata statul va obliga sa va asumati mai putine riscuri, pe fondul incapacitatii omului de rand de a decide ce este statistic mai bine pentru propria persoana.
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult