Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a comentat pentru Republica.ro prevederea din Codul de Deontologie al Colegiului Medicilor din România care îi împiedică pe medici să sesizeze eventuale erori ale colegilor, fără să le scrie acestora mai întâi o scrisoare medicală, sau să le facă publice înainte ca organismele profesionale să se pronunțe asupra lor.
Vlad Voiculescu spune că în cazul în care medicii nu au semnalat erori profesionale majore pe care le-au observat, „poate ar trebui sa vedem care sunt motivele pentru care s-a întâmplat asta. În lipsa unei analize, le putem doar presupune”.
Articolul 37 din Codul Deontologic prevede că „medicul care ia cunoștință despre fapte care ar putea, în opinia lui, constitui erori profesionale va informa prin scrisoare medicală medicul autor al faptei. Dacă eroarea nu este corectată ori apreciază că nu s-au întreprins toate măsurile adecvate situației, medicul va informa în mod cât mai detaliat organismele corpului profesional și, cu excepția situațiilor prevăzute de lege, nu va face publice datele decât după ce corpul profesional s-a pronunțat”.
Vlad Voiculescu a afirmat că va solicita Colegiului Medicilor din România să verifice „în ce măsură aceste prevederi ale Codului Deontologic sunt cunoscute și respectate. Dacă acestea nu au fost cunosute sau respectate - în speță, dacă medicii nu au semnalat erori profesionale majore pe care le-au observat - poate ar trebui să vedem care sunt motivele pentru care s-a întâmplat asta. În lipsa unei analize, le putem doar presupune.
Aștept cu interes concluziile analizelor Colegiului Medicilor, atât pentru cazul mult discutat în media în aceste zile, cât și pentru problema mai largă a eficienței mecanismelor menite să limiteze numărul erorilor medicale, mecanisme ce ar trebui să protejeze în primul rând pacienții, dar și corpul profesional.”
Întrebat de Republica.ro care este motivul introducerii în Codul Deontologic a unei prevederi precum articolul 37, șeful Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean, a replicat: „Pentru că medicii au niște obiceiuri proaste. Adesea se întâmplă să constatăm la Colegiu că există medici care îi vorbesc de rău pe colegii lor. Și atunci am creat această posibilitate ca medicul să se adeseze oficial colegului său”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Un om infometat sau prost rareori va pune intrebari.