Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ministrul Sănătății: „Dacă medicii nu au semnalat erori profesionale majore pe care le-au observat, poate ar trebui să vedem care sunt motivele”

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a comentat pentru Republica.ro prevederea din Codul de Deontologie al Colegiului Medicilor din România care îi împiedică pe medici să sesizeze eventuale erori ale colegilor, fără să le scrie acestora mai întâi o scrisoare medicală, sau să le facă publice înainte ca organismele profesionale să se pronunțe asupra lor.

Vlad Voiculescu spune că în cazul în care medicii nu au semnalat erori profesionale majore pe care le-au observat, „poate ar trebui sa vedem care sunt motivele pentru care s-a întâmplat asta. În lipsa unei analize, le putem doar presupune”. 

Articolul 37 din Codul Deontologic prevede că „medicul care ia cunoștință despre fapte care ar putea, în opinia lui, constitui erori profesionale va informa prin scrisoare medicală medicul autor al faptei. Dacă eroarea nu este corectată ori apreciază că nu s-au întreprins toate măsurile adecvate situației, medicul va informa în mod cât mai detaliat organismele corpului profesional și, cu excepția situațiilor prevăzute de lege, nu va face publice datele decât după ce corpul profesional s-a pronunțat”. 

Vlad Voiculescu a afirmat că va solicita Colegiului Medicilor din România să verifice „în ce măsură aceste prevederi ale Codului Deontologic sunt cunoscute și respectate. Dacă acestea nu au fost cunosute sau respectate - în speță, dacă medicii nu au semnalat erori profesionale majore pe care le-au observat - poate ar trebui să vedem care sunt motivele pentru care s-a întâmplat asta. În lipsa unei analize, le putem doar presupune.

Aștept cu interes concluziile analizelor Colegiului Medicilor, atât pentru cazul mult discutat în media în aceste zile, cât și pentru problema mai largă a eficienței mecanismelor menite să limiteze numărul erorilor medicale, mecanisme ce ar trebui să protejeze în primul rând pacienții, dar și corpul profesional.”

Întrebat de Republica.ro care este motivul introducerii în Codul Deontologic a unei prevederi precum articolul 37, șeful Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean, a replicat: „Pentru că medicii au niște obiceiuri proaste. Adesea se întâmplă să constatăm la Colegiu că există medici care îi vorbesc de rău pe colegii lor. Și atunci am creat această posibilitate ca medicul să se adeseze oficial colegului său”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Din punctul meu de vedere e simplu: vinovat este acelasi sistem feudal de care vorbea dl. ministru, care este prezent in aproape tot aparatul statal. Este un soi de lant trofic al coruptiei. Mita, aceasta "hrana" a coruptilor, se ia de la omul de rand, contribuabilul, primul in lantul trofic si urca spre varf. Este un "echilibru perfect". Cei ce vor sa strice acest echilibru sunt atacati, batuti cu pietre in piata publica iar apoi devorati de "multime", singura hrana de care se mai bucura omul de rand. Ca-n "Alexandru Lapusneanu". Aceasta "foame" a multimii este intretinuta de cei care tin fraiele acestui lant trofic pentru a tine sub control pupulatia Cu riscul de a generaliza vorbim aici de categoriile vulnerabile: persoanele din mediul rural, asistatii social, persoanele cu handicap, pensionarii, persoanele fara scoala.
    Un om infometat sau prost rareori va pune intrebari.
    • Like 4


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult