Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ministrul Sănătății: „Dacă medicii nu au semnalat erori profesionale majore pe care le-au observat, poate ar trebui să vedem care sunt motivele”

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a comentat pentru Republica.ro prevederea din Codul de Deontologie al Colegiului Medicilor din România care îi împiedică pe medici să sesizeze eventuale erori ale colegilor, fără să le scrie acestora mai întâi o scrisoare medicală, sau să le facă publice înainte ca organismele profesionale să se pronunțe asupra lor.

Vlad Voiculescu spune că în cazul în care medicii nu au semnalat erori profesionale majore pe care le-au observat, „poate ar trebui sa vedem care sunt motivele pentru care s-a întâmplat asta. În lipsa unei analize, le putem doar presupune”. 

Articolul 37 din Codul Deontologic prevede că „medicul care ia cunoștință despre fapte care ar putea, în opinia lui, constitui erori profesionale va informa prin scrisoare medicală medicul autor al faptei. Dacă eroarea nu este corectată ori apreciază că nu s-au întreprins toate măsurile adecvate situației, medicul va informa în mod cât mai detaliat organismele corpului profesional și, cu excepția situațiilor prevăzute de lege, nu va face publice datele decât după ce corpul profesional s-a pronunțat”. 

Vlad Voiculescu a afirmat că va solicita Colegiului Medicilor din România să verifice „în ce măsură aceste prevederi ale Codului Deontologic sunt cunoscute și respectate. Dacă acestea nu au fost cunosute sau respectate - în speță, dacă medicii nu au semnalat erori profesionale majore pe care le-au observat - poate ar trebui să vedem care sunt motivele pentru care s-a întâmplat asta. În lipsa unei analize, le putem doar presupune.

Aștept cu interes concluziile analizelor Colegiului Medicilor, atât pentru cazul mult discutat în media în aceste zile, cât și pentru problema mai largă a eficienței mecanismelor menite să limiteze numărul erorilor medicale, mecanisme ce ar trebui să protejeze în primul rând pacienții, dar și corpul profesional.”

Întrebat de Republica.ro care este motivul introducerii în Codul Deontologic a unei prevederi precum articolul 37, șeful Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean, a replicat: „Pentru că medicii au niște obiceiuri proaste. Adesea se întâmplă să constatăm la Colegiu că există medici care îi vorbesc de rău pe colegii lor. Și atunci am creat această posibilitate ca medicul să se adeseze oficial colegului său”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Din punctul meu de vedere e simplu: vinovat este acelasi sistem feudal de care vorbea dl. ministru, care este prezent in aproape tot aparatul statal. Este un soi de lant trofic al coruptiei. Mita, aceasta "hrana" a coruptilor, se ia de la omul de rand, contribuabilul, primul in lantul trofic si urca spre varf. Este un "echilibru perfect". Cei ce vor sa strice acest echilibru sunt atacati, batuti cu pietre in piata publica iar apoi devorati de "multime", singura hrana de care se mai bucura omul de rand. Ca-n "Alexandru Lapusneanu". Aceasta "foame" a multimii este intretinuta de cei care tin fraiele acestui lant trofic pentru a tine sub control pupulatia Cu riscul de a generaliza vorbim aici de categoriile vulnerabile: persoanele din mediul rural, asistatii social, persoanele cu handicap, pensionarii, persoanele fara scoala.
    Un om infometat sau prost rareori va pune intrebari.
    • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult