Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ministrul Sănătății: „Dacă medicii nu au semnalat erori profesionale majore pe care le-au observat, poate ar trebui să vedem care sunt motivele”

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a comentat pentru Republica.ro prevederea din Codul de Deontologie al Colegiului Medicilor din România care îi împiedică pe medici să sesizeze eventuale erori ale colegilor, fără să le scrie acestora mai întâi o scrisoare medicală, sau să le facă publice înainte ca organismele profesionale să se pronunțe asupra lor.

Vlad Voiculescu spune că în cazul în care medicii nu au semnalat erori profesionale majore pe care le-au observat, „poate ar trebui sa vedem care sunt motivele pentru care s-a întâmplat asta. În lipsa unei analize, le putem doar presupune”. 

Articolul 37 din Codul Deontologic prevede că „medicul care ia cunoștință despre fapte care ar putea, în opinia lui, constitui erori profesionale va informa prin scrisoare medicală medicul autor al faptei. Dacă eroarea nu este corectată ori apreciază că nu s-au întreprins toate măsurile adecvate situației, medicul va informa în mod cât mai detaliat organismele corpului profesional și, cu excepția situațiilor prevăzute de lege, nu va face publice datele decât după ce corpul profesional s-a pronunțat”. 

Vlad Voiculescu a afirmat că va solicita Colegiului Medicilor din România să verifice „în ce măsură aceste prevederi ale Codului Deontologic sunt cunoscute și respectate. Dacă acestea nu au fost cunosute sau respectate - în speță, dacă medicii nu au semnalat erori profesionale majore pe care le-au observat - poate ar trebui să vedem care sunt motivele pentru care s-a întâmplat asta. În lipsa unei analize, le putem doar presupune.

Aștept cu interes concluziile analizelor Colegiului Medicilor, atât pentru cazul mult discutat în media în aceste zile, cât și pentru problema mai largă a eficienței mecanismelor menite să limiteze numărul erorilor medicale, mecanisme ce ar trebui să protejeze în primul rând pacienții, dar și corpul profesional.”

Întrebat de Republica.ro care este motivul introducerii în Codul Deontologic a unei prevederi precum articolul 37, șeful Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean, a replicat: „Pentru că medicii au niște obiceiuri proaste. Adesea se întâmplă să constatăm la Colegiu că există medici care îi vorbesc de rău pe colegii lor. Și atunci am creat această posibilitate ca medicul să se adeseze oficial colegului său”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Din punctul meu de vedere e simplu: vinovat este acelasi sistem feudal de care vorbea dl. ministru, care este prezent in aproape tot aparatul statal. Este un soi de lant trofic al coruptiei. Mita, aceasta "hrana" a coruptilor, se ia de la omul de rand, contribuabilul, primul in lantul trofic si urca spre varf. Este un "echilibru perfect". Cei ce vor sa strice acest echilibru sunt atacati, batuti cu pietre in piata publica iar apoi devorati de "multime", singura hrana de care se mai bucura omul de rand. Ca-n "Alexandru Lapusneanu". Aceasta "foame" a multimii este intretinuta de cei care tin fraiele acestui lant trofic pentru a tine sub control pupulatia Cu riscul de a generaliza vorbim aici de categoriile vulnerabile: persoanele din mediul rural, asistatii social, persoanele cu handicap, pensionarii, persoanele fara scoala.
    Un om infometat sau prost rareori va pune intrebari.
    • Like 4


Îți recomandăm

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult

Bright Sky - Oana Pellea

„Femeile aflate în situații abuzive au fost prinse într-o cușcă cu lei. Forțate să rămână în domiciliu alături de un partener agresiv, nu li s-a oferit posibilitatea de a pleca mai departe de în jurul blocurilor”, spune Simona Voicescu, directoarea executivă a Asociației Necuvinte, care oferă sprijin victimelor abuzurilor domestice.

Citește mai mult