Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ministrul Sănătății: „Probabil, vom trece prin starea de alertă. Cel mai greu ne va fi când vom trece - și este foarte posibil - în scenariul 4”

Victor Costache - Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

(Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat la Digi24 că este probabil ca România să treacă prin stare de alertă și că este foarte posibil să ajungă la scenariu 4, în care numărul îmbolnăvirilor va trece de 2.000. 

Cu 97 de cazuri confirmate până marți, România ar putea ajunge rapid în scenariul 3 - între 101 și 2001 pacienți cu coronavirus. 

„Acest scenariu 3 nu este cel mai important, cel mai important și cel mai greu ne va fi când vom trece - și este foarte posibil - în scenariul 4. Întârziem cât mai mult această trecere - și mă refer când vom depăși 1.000 de pacienți. Deocamdată, și la acest număr de pacienți - aproape 90 câți avem în momentul de față - ne permitem încă luxul să internăm toți pacienții, inclusiv formele ușoare în spitalele și secțiile de boli infecțioase, într-o izolare strictă, în dorința de a limita răspândirea acestui virus. Știm din greșelile altor țări, atunci când formele ușoare au fost lăsate la domiciliu, uneori nu se respectă această carantinare la domiciliu și atunci virusul se răspândește mai repede”, a declarat Victor Costache.

„În România probabil vom trece prin starea de alertă, este un scenariu la care echipa noastră lucrează și va fi luată o decizie rapid, în perioada care urmează”, a spus Costache.

Ministrul a precizat că România a fost printre primele țări din Europa care a impus încetarea traficului aerian, a traficului feroviar, a traficului rutier greu din Italia.

„Deja am luat foarte multe măsuri. Pentru a se limita o posibilă criză, cu tot ce înseamnă medicamente și materiale sanitare, am interzis zilele acestea exportul paralel și astfel zeci de TIR-uri cu materiale și materiale sanitare care ar fi părăsit țara noastră au fost întoarse înapoi”, a adăugat Victor Costache.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dorin check icon
  La câți au intrat în țară în ultima săptămână, scenariul 4 e mult mai aproape .
  • Like 1
 • dan check icon
  Nu stiu de ce dar moaca lui asta seamana cu Liviu Pop ,cred ca si creierul e la fel.
  • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  E bine că s-au făcut publice măsurile din treptele superioare. E bine ca lumea să știe ce-i așteaptă. Poate așa vor respecta instrucțiunile.
  • Like 2
 • N-au învățat nimic!
  Tembelul ăsta declară că „este foarte posibil să intrăm în scenariul 4”, dar nu îndrăznește să propună ACUM 3 săptămâni în care să se închidă tot în afară de transportul de marfuri alimentare+medicamente, lanțul de alimentație publică și de servicii medicale. Doar aceste măsuri vor împiedica cu siguranță scenariul 4!
  Altfel, la cât de contagios este acest virus, este doar o chestiune de 2 săptămâni să ajungem ca italienii (asta cu un sistem medical mult sub ei!)
  În spitalele noastre, diferența între viață și moarte o vor face puterea pilelor vs. puterea banilor!
  • Like 1


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult