Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Ministrul Sănătății: „Probabil, vom trece prin starea de alertă. Cel mai greu ne va fi când vom trece - și este foarte posibil - în scenariul 4”

Victor Costache - Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

(Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos)

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat la Digi24 că este probabil ca România să treacă prin stare de alertă și că este foarte posibil să ajungă la scenariu 4, în care numărul îmbolnăvirilor va trece de 2.000. 

Cu 97 de cazuri confirmate până marți, România ar putea ajunge rapid în scenariul 3 - între 101 și 2001 pacienți cu coronavirus. 

„Acest scenariu 3 nu este cel mai important, cel mai important și cel mai greu ne va fi când vom trece - și este foarte posibil - în scenariul 4. Întârziem cât mai mult această trecere - și mă refer când vom depăși 1.000 de pacienți. Deocamdată, și la acest număr de pacienți - aproape 90 câți avem în momentul de față - ne permitem încă luxul să internăm toți pacienții, inclusiv formele ușoare în spitalele și secțiile de boli infecțioase, într-o izolare strictă, în dorința de a limita răspândirea acestui virus. Știm din greșelile altor țări, atunci când formele ușoare au fost lăsate la domiciliu, uneori nu se respectă această carantinare la domiciliu și atunci virusul se răspândește mai repede”, a declarat Victor Costache.

„În România probabil vom trece prin starea de alertă, este un scenariu la care echipa noastră lucrează și va fi luată o decizie rapid, în perioada care urmează”, a spus Costache.

Ministrul a precizat că România a fost printre primele țări din Europa care a impus încetarea traficului aerian, a traficului feroviar, a traficului rutier greu din Italia.

„Deja am luat foarte multe măsuri. Pentru a se limita o posibilă criză, cu tot ce înseamnă medicamente și materiale sanitare, am interzis zilele acestea exportul paralel și astfel zeci de TIR-uri cu materiale și materiale sanitare care ar fi părăsit țara noastră au fost întoarse înapoi”, a adăugat Victor Costache.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dorin check icon
  La câți au intrat în țară în ultima săptămână, scenariul 4 e mult mai aproape .
  • Like 1
 • dan check icon
  Nu stiu de ce dar moaca lui asta seamana cu Liviu Pop ,cred ca si creierul e la fel.
  • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  E bine că s-au făcut publice măsurile din treptele superioare. E bine ca lumea să știe ce-i așteaptă. Poate așa vor respecta instrucțiunile.
  • Like 2
 • N-au învățat nimic!
  Tembelul ăsta declară că „este foarte posibil să intrăm în scenariul 4”, dar nu îndrăznește să propună ACUM 3 săptămâni în care să se închidă tot în afară de transportul de marfuri alimentare+medicamente, lanțul de alimentație publică și de servicii medicale. Doar aceste măsuri vor împiedica cu siguranță scenariul 4!
  Altfel, la cât de contagios este acest virus, este doar o chestiune de 2 săptămâni să ajungem ca italienii (asta cu un sistem medical mult sub ei!)
  În spitalele noastre, diferența între viață și moarte o vor face puterea pilelor vs. puterea banilor!
  • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult