Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Mircea Bravo, după viralul „Așa a zis bunica!”: „Ne adresăm acelui om care stă în casă, se uită la filme și cât timp nu-i taie cineva netul nu face nimic. Trezește-te un pic, că se poate să te afecteze și pe tine!”

Mircea Bravo

Actorului de comedie Mircea Bravo îi place să călătorească și în niciuna dintre țările occidentale în care a fost nu a văzut o discrepanță atât de mare între generații. Libertatea, deschiderea și confortul de care ne bucurăm astăzi sunt la ani lumină distanță de privațiunile și teroarea în care au trăit părinții și bunicii noștri, pe vremea când îndrăzneala de a spune o glumă te trimitea la Canal. E o mare diferență între noi și generațiile de dinainte, mult mai mare decât cea pe care o creează de obicei trecerea timpului.

„Bunicii noștri nu au avut de ales. Noi da!”, este mesajul clipului prin care vloggerul Mircea Bravo împreună cu comunitatea Declic îi îndeamnă pe tineri să meargă la vot. 

Clipul, care a fost vizionat de peste 3,5 milioane de oameni, îi pune față în față pe un tânăr și pe bunica lui, căreia îi cere bani pentru a merge la Paris împreună cu iubita, în perioada alegerilor europarlamentare. Îi explică bunicii că el „oricum nu e cu alegerile”, că „un om în plus sau în minus nu contează”, iar replica ei este neprețuită. „Îți dau bani, dar nu mergi la Paris, mergi la Căciulata. Dacă nu ești cu alegerile, aleg eu pentru voi. Ce ți-e Paris, ce ți-e Căciulata? No, stai să-ți zic, că îl luați și pe Sandu (n.r. - bunicul) cu voi, dacă un om în plus sau în minus nu contează!”.

„Am încercat să reducem prăpastia dintre tineri și bătrâni, să învățăm că împreună avem o putere”

Clipul a fost făcut la inițiativa comunității Declic, care a vrut să le transmită nehotărâților că este important să meargă la vot pe 26 mai, povestește Mircea Bravo pentru Republica. „Ei au venit cu informațiile sociologice, iar eu cu echipa mea am intrat într-o ședință de creație. Ne-am adresat acelui om pentru care totul e la fel, care nu crede în puterea lui, care crede că un vot în plus sau în minus nu contează. Și, cumva, am încercat să reducem prăpastia dintre tineri și bătrâni, să învățăm că împreună avem o putere”, explică actorul.

„Am scos cel mai bun arsenal al nostru, pe tanti Lenuța”

Mulți tineri nu înțeleg contextul istoric în care au trăit cei vârstnici, completează producătorul Cristi Ilișuan, asociatul lui Mircea, cu care este prieten vechi. „Mi-am dat seama că ne judecăm prea ușor părinții și bunicii pentru ce au făcut în trecut și uităm care a fost contextul istoric. Dacă înțelegi contextul, poți să empatizezi cu cineva. Trebuie să te gândești că a fost un motiv pentru care nu au putut să aleagă... Noi am vrut să arătăm ce ne apropie și să le arătăm tinerilor ce s-a întâmplat cu bătrânii. Probabil că ei nu știu că li s-a luat pământul. dacă vorbim acum ni se pare ceva abominabil. Cum adică să se se ia pământul? Adică stai acasă, vine cineva și îți ia pământul?!”, spune el.

Și-au dat seama că persoana cea mai potrivită pentru acest mesaj este tanti Lenuța din Chinteni, o localitate din apropierea Clujului. Deși nu este bunica adevărată a lui Mircea Bravo, se pricepe de minune să îl certe în fața camerei și orice clip în care apare se transformă în viral. 

„Este o femeie supertalentată de la țară, care reprezintă valorile tradiționale, de care ne-am îndepărtat. Ea mai apărea la tv, la o televiziune locală, dar noi am considerat că noi știm să o valorificăm mai bine și să o punem exact unde trebuie: o bunică care ceartă. Românilor le place rostul, le place ca cineva să ți-o zică. Așa este dinamica în orice videoclip cu tanti Lenuța, în sensul că ea mă ceartă pe mine pentru ceva. Orice clip cu ea trece de cinci milioane de vizualizări. Pentru a-i îndemna pe oameni să voteze, am scos cel mai bun arsenal al nostru, pe tanti Lenuța”, spune Mircea Bravo.

Rolul ei este acela de a le aminti privitorilor de toate lucrurile pe care le au, de care se bucură și pe care le consideră ca de la sine înțelese, de la dreptul la proprietate și dreptul de a alege până la filmele de pe net. 

„O mare parte a populației este amorțită. Principalul argument pentru a nu se duce la vot este „nu se schimbă nimic”. Noi încercăm să le oferim argumente logice să se ducă la vot, simțim că avem o responsabilitate în direcția asta. Mulți iau ceea ce avem astăzi de-a gata, trebuie să se bucure de ceea ce avem, dar să înțeleagă că au și o responsabilitate. Ne adresăm acelui om care stă în casă, se uită la filme și cât timp nu-i taie cineva netul nu face nimic. Trezește-te un pic, că se poate să te afecteze și pe tine!”, arată el. 

Mulți tineri care au văzut clipul au scris pe Facebook, la secțiunea de comentarii că i-a convins să meargă la vot. Mircea Bravo a pus în dreptul fiecărui astfel de comentariu o inimioară. „Vrem să creăm un trend social, vrem să devină cool să mergi la vot. 95% dintre reacții au fost favorabile, iar cei care spuneau că nu e bine să votezi erau marginalizați”, spune vloggerul.

Mircea Bravo este absolvent de Drept și a susținut de-a lungul timpului cauze civice sau le-a vorbit celor care îl urmăresc despre instituții precum Parlamentul European sau NATO. Într-unul dintre clipurile sale, de exemplu, este filmat în timp ce se duce cu un scaun rulant spre mai multe persoane care parcau, fără drept, pe locurile destinate persoanelor cu dizabilități. „Sunt oameni din Cluj care îmi spun că nu mai parchează pe aceste locuri, de teamă că o să apar și o să îi filmez”, povestește el.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Unul de stânga, Costi Rogojanu (așa s-a autodeclarat) la emisiunea Decodor, a pronunțat cuvântul „monsieur” altfel decum se citește : a întrebat (pe cine) de unde are „bunica” bani să-și permită să plătească un sejur la Paris nepotului împreună cu pretena (doar e de stânga). Probabil din sutele de mii de persoane este singurul care a privit dincolo de mesajul care s-a vrut să fie transmis. Că doar e de stânga și celor de stânga se știe că le place să privească pe „gaura” cheii. În această lungă perioadă când urmează să ne prezentăm la 4 runde de alegeri (europarlamentare, prezidențiale, parlamentare și locale) mulți din cei care nu s-au declarat ÎNCĂ de stânga, își arată colții de „stânga” aducând tot felul de aluzii la politici care până ieri erau mai buni decât Dragnea & comp. dar, DAR de la un timp au început să le găsească la aceeași politici până ieri buni, pete în trecutul lor începând cu faptul că unii purtau șpilhozi (spilhozen în original ) care sunt de factură germană deci...MAJORITATEA DINTRE TRÂMBIȚAȘII PRESEI DIN ROMÂNIA AU FRICĂ CĂ ODATĂ CE LE-A CĂZUT GUVERNUL (în toate sensurile) NU VOR MAI BENEFICIA DE „MONEY FOR NOTHING„. Nothing-ul vine de la faptul că nu au făcut nimic pentru sau în slujba celor mulți și asupriți. Oare suntem un popor de...„curve” ???
  • Like 0
 • Mobilizare națională. Să mergem cu toți l vot, votam cu oricare partid ,dar NU cu ALDE , P SD. Ei majoritarii vor dura multe voturi, dar sa nu poată fura cat votam noi
  • Like 0
  • @ Stefan Grozav
   - nici cu udmr ..............
   • Like 0
 • Raluco, daca tu esti autoarea scrierii despre bunica, vezi si mai studiaza faza cu cacofoniile, ca se iau comentatorii dupa tine si fac si ei alte greseli, de-ajungeti toti la vorba aia cu turcu' si pistolu' - da-o naibii de treaba, doar e meseria ta, nu ??
  • Like 0
  • @ Stan Colton
   raimond check icon
   Cum e turcu'-i si pistolu'.
   Dar daca pistolu' -i american?
   • Like 0
  • @ Stan Colton
   Ca de exemplu... Nu-i frumos să vă uitați pe gaura cheii !
   • Like 0
 • Personal de ceva vreme mi-am implementat acest fel de a gandi si actiona: "A face ceva, chiar si atunci cand poti gresi este mai bine decat a nu face nimic".
  • Like 1
 • Pai daca o zis buni sa merem la vot, iaca merem ! :) Dar, atunci cand sa facut referendumul impotriva dl Basescu si romanii iau dat un vot pentru, dl Basescu tot ne-a aratat cotul si piscotul si tot cu gasca lui a tinut si muult mai putin cu electoratul care la reconfirmat in functie (ciudat ca pt aceea tentativa de lovitura de stat, dl Dragnea a luat 3 ani cu suspendare, oricine altcineva intra in zero sec la bulau) .
  Cred ca pt referendum conteaza orice vot, daca guvernul se apuca sa dea ordonante de urgenta care sa schimbe regulile referendumului , dar pt alegerile europarlamentare nu stiu cat conteaza voturile pt candidati, ca aia oricum se duc dupa redistribuirea voturilor functie cum sunt pe listele electorale.
  Probabil ca e mai ieftin sa mergi la Paris sau la Viena ca la Caciulata, Sovata sau la Techirghiol ! :)
  • Like 0
  • @ Ovidiu Gura
   check icon
   Pînă la includerea regulilor alegerilor electorale și a referendumului în textul Constituției (a.î. DOAR poporul să le poată schimba) vom avea doar un simulacru caraghios de democrație!
   • Like 0
  • @
   Nu exista in Romania ceva ce "doar poporul" poate schimba, parlamentul are intotdeauna posibilitatea sa invinga vointa poporului. E adevarat ca pentru schimbarea constitutiei e nevoie "si de" acordul poporului dar daca poporul are alta parere decat parlamentul nu se aplica rezultatul, simplu. Ca sa reduci puterea discretionara a parlamentului ai nevoie de acordul parlamentului, cine isi taie singur craca de sub picioare? Alta ar fi situatia daca rezultatul oricarui referendum ar fi obligatoriu. In constitutie la art. 2 al. 1 scrie: "Suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative..."Adica odata trecute alegerile poporul nu mai conteaza, doar organele reprezentative dupa cum spunea codrin stefanescu in traducere libera "pentru ca putem".
   • Like 0
 • Republica.ro, as dori o statistica a traficului generat in urma postarilor mele :))) Ca sa inteleaga lumea cum sta treaba cu traficul si agitatia pe internet. Nu de alta, dar trebuie sa mai informati lumea si cum functioneaza monetizarea pe internet :)))

  Sanitarium.
  • Like 0
  • @ Bogdan Storm
   raimond check icon
   Bogdane, lasa-ne, am inteles, unii fac bani din orice si tu esti invidios pe ei. Nimic nou sub soare. Dar adevarul este altul: esti un postac pesedist care a venit aici sa agite apele si sa bage ceata atat cat poate. Ok. Mai bine spune-ne cat iei tu de la pesede pentru ce prestezi aici.
   • Like 4
  • @ raimond
   Pai eu locuiesc in Hawaii si lucrez la un magazin de parchet din bambus. Nu pot fi membru PSD. Aia i-au pus impozit pe pensia bunica-mii :)))

   Sunteti atat de indoctrinati si plini de ura incat uitati sa mai fiti oameni. Nici animalele nu se urasc atat de mult intre ele, chiar daca se intalneste sarpe cu soarece.
   • Like 0
  • @ Bogdan Storm
   check icon
   "Sunteti atat de indoctrinati si plini de ura incat uitati sa mai fiti oameni"
   Așa o fi, dar cu "bunica" cum rămîne??
   • Like 0
 • E bine venită o asemenea acțiune. Dar, cați iau contact cu ea? Trebuie făcut ceva să ajungă in toate "colțurile" țării. Să o vadă cât mai mulți. Și să o înțeleagă. Și să o urmeze. Mai ales acum când ciuma psd alde caută să denigreze, să desființeze, în special referendumul și pe cel ce l-a inițiat. Când acești derbedei, acești borfași ordinari fac legi noi cu privire la validarea unei opțiuni prin vot. Acești ticăloși se simt încolțiți și nu știu ce fărădelegi să mai facă in avantajul lor. Nu trebuie lăsați să "supraviețuiască" după aceste alegeri și cele de la anul. Trebuie aruncați în pușcării și la groapa de gunoi a istoriei. LA VOT CU TOȚII!
  • Like 2
 • Mergeti la vot!
  Ca sa va conving, va impartasesc din experienta mea de viata reala:
  -am fost furat de catre statul roman. Mie si altor cca 500.000 de cetateni, statul roman ne-a "bagat mana in buzunar" si ne-a lasat fara drepturile noastre contractuale, legitime si absolut legale - primele de stat la contractele cu bancile pentru locuinte incheiate in baza OUG 99/ 2006;
  - statul roman, prin Casa Nationala de Pensii Publice si prin Ministerul Muncii, trateaza pensionarii si virtualii pensionari ca pe suboameni. Dovada:
  Corectie la " Cred ca "de vina" a fost unul dintre raspunsurile tampe date de CLPS3 in 12.03.2017:"
  Corect este 12.03.2019.
  Imi cer scuze pentru neatentie!

  ---------- Forwarded message ---------
  De la: Marcel Radulescu <marcelradulescu59@gmail.com>
  Date: vin., 3 mai 2019 la 13:26
  Subject: Fwd: Fw: Decizie de pensionare
  To: <petitii.sesizari@cnpp.ro>
  Cc: <relatiicupublicul@mmuncii.ro>  "Buna ziua pentru dvs., ca pentru mine nu e!
  Astazi, 03.05.2019, m-am prezentat la CLPS3 pentru a ma interesa (eventual si primi) de decizia mea de pensionare, ale carei termene de emitere si transmitere, conform legii, au expirat, a doua oara, in 01.05.2019 si pentru rezilierea contractului meu de asigurare sociala nr.3/69263 din 07.04.2017.
  La ghiseul nr. 12 am interactionat cu doamna inspector Ignat Elena, daca numele este adevarat pentru ca ecusoane observ ca nu se poarta in institutiile publice ale statului.
  Am fost bucuros sa aud de la dansa ca decizia de pensionare este "pe drum" si am solicitat respectuos un numar de iesire catre Posta Romana pentru a putea urmari scrisoarea cu decizia in cauza, stiut fiind ca, uneori, astfel de scrisori se mai si pierd "pe drum".
  De la raspunsul doamnei inspector, precum ca nu poate sa-mi dea niciun numar, invocand diverse motive puerile si sugerandu-mi sa ma duc linistit acasa si sa astept posta, a inceput sa ma cuprinda suspiciunea.
  In mod normal, ce intelege orice om caruia i se spune ca decizia de pensionare este facuta si este pe drum? Ca problema i s-a rezolvat si ca in curand va avea pensie, logic!
  Nici prin cap nu mi-a trecut sa intreb ce fel de decizie mi s-a emis, avand in vedere ca precedenta decizie a fost de respingere (nr.R356327/07.03.2019), iar eu am actionat rapid in sensul completarii dosarului de pensionare cu dovada (chitanta nr. 7767804/ 11.02.2019) ca indeplinesc in fapt conditiile de pensionare anticipata partiala si era firesc ca, de aceasta data, decizia sa fie de aprobare.
  Trecand peste aceasta superficialitate a mea de a nu intreba felul deciziei, dar fiind suspicios in privinta trimiterii ei prin posta, m-am infiintat la biroul de la etajul 3 al sefului institutiei - o doamna foarte intransigenta si aroganta. M-a "luat" din scurt, cu aer de superioritate maxima si de pe pozitie de forta, interzicandu-mi sa o intrerup (batea campii la un moment dat incercand sa-mi demonstreze ca eu sunt in culpa si nu institutia condusa de dansa). Cu aceasta ocazie aflu si eu ca decizia mea noua este tot de respingere!
  Dupa ce ne-am contrazis pe marginea contractului meu de asigurare sociala si a ultimei depuneri efectuate de mine la casieria institutiei dansei (cea din februarie a carei chitanta am mentionat-o mai sus), doamna director adjunct (director la sectorul 3) a recunoscut ca a fost o eroare! Eroare ca nu s-a valorificat ultima mea contributie, am inteles eu. Am intrebat-o cine-si asuma raspunderea si cum pentru eroare si cine-si cere scuze pentru situatia creata? Doamna director si-a cerut scuze! OK!
  Cred ca "de vina" a fost unul dintre raspunsurile tampe date de CLPS3 in 12.03.2019:" Contributia achitata de dvs.in luna februarie 2019 va putea fi utilizata la implinirea varstei standard de pensionare (la 65 ani)."
  Dar vin si eu acum si intreb: CUM, dupa ceea ce am scris in mail-urile de mai jos pe parcursul procesului de emitere a deciziei a doua, a fost posibila o asemenea EROARE?!
  V-am mentionat totul clar, cu toate ca nu era de datoria mea, erau informatii si documente pe care le aveati pentru ca erau emise de institutia dvs.: chitanta de la casieria dvs. pentru depunerea contributiei din februarie a.c. si contractul de asigurare sociala emis de institutia dvs., contract pentru care v-am intrebat in 02.04.2019 (termen depasit de raspuns), dupa cum se vede mai jos, daca pot sa-l reziliez si bineinteles ca n-ati catadicsit sa-mi raspundeti. Aceasta eroare dovedeste si faptul ca nu dati 2 bani pe comunicarea externa cu cetatenii, pentru ca daca cineva responsabil ar fi citit mail-urile mele din 13 martie si 02 aprilie a.c. nu s-ar fi putut produce EROAREA.
  Cu ce am ramas dupa aceasta experienta: cu cresterea tensiunii mele arteriale din cauza indolentei, incompetentei, iresponsabilitatii, lipsei de respect, arogantei, sfidarii si minciunilor tuturor angajatilor din Casa de Pensii Publice a Sectorului 3 Bucuresti ( nu ca ar fi singurul!). Acum analizez foarte serios daca va dau in judecata."

  Deci, DA, trebuie mers la vot, caci nu e alta solutie si sansa de a scapa de statul acesta mafiot., altfel toti veti trece prin ce trec eu acum.
  • Like 4
  • @ Radulescu Marcel
   Dorin check icon
   Te-ai lovit de Bugetăreii Statului, copiii de suflet a guvernului PSDragnea care își merită Măririle de salarii și de sporuri . Nu-i Așa??
   • Like 1
 • Este evident că ați găsit cel mai bun mesaj !
  Are răspuns la toate....
  • Like 2
 • Hai ma lasati vrajeala. Zi-ne cat ai produs de pe urma traficului, vizualizarilor si click-urilor. Uite, la Marie Curie e o sectie de terapie intensiva pentru copii mici. Dai si tu acolo 2% din ce ai incasat? Asa simbolic, sa-ti manifesti interesul fata de viitorul acestei tari. Sa aiba si ei o inima sanatoasa, nu tuci ca a noastra.

  Si revin iar cu intrebarea, cine a finantat initiativa?
  • Like 1
  • @ Bogdan Storm
   Ionel check icon
   A mai fost unul in 2012 care prin alte metode chema lumea la vot si a fost condamnat !! Acum este penal ! Si corupt ! Tare imi este teama sa nu pateasca si Mircea asa ceva !?
   • Like 0
  • @ Ionel
   check icon
   Normal, scopul NU scuză mijloacele!
   • Like 1
  • @ Ionel
   Nu mă miră reclama de care are parte, mai ales din partea siteurilor raliate.
   Eu tot sper sa apuce să doneze niste bani. Ar fi singurul lucru bun pe care l-ar face și ar rezulta din acest proiect.
   • Like 0
  • @ Bogdan Storm
   Poate ca nu e "singurul lucru bun" pe care il face Mircea. El doneaza in fiecare 25 a lunii. Subiectul clipului este despre mersul la vot.
   • Like 2
  • @ Ionel
   Ionele e bine zis prin alte metode... numai ca metodele astea difera foarte tare. Una este sa indemni si alta este sa scoti cu forta . Mai ales cind unii votanti murisera deja...
   Oricum ajung la concluzia ca Dragnea este cel mai bun lucru care se putea intimpla acestei tari . Ultimii doi ani au scos multa mizerie la suprafata si nimeni nu mai poate fi suspectat ca a fost prostit sau mintit. Eu voi respecta tot timpul optiunea oamenilor , sunt unii carora le este favorabill un sistem mafiot . Cei a caror bunastare imediata este conditionata de bunavointa factorului politic. Atit timp cit ei sunt o majoritate , Romania nu se va schimba.
   Dar s-a ajuns intr-o situatie in care nimeni nu mai poate pretinde ca nu intelege ce se intimpla. Si Dragnea prin modul de a opera a despartit apele fara echivoc.
   • Like 1
  • @ Bogdan Storm
   Nu inteleg pe cine deranjeaza reclama asta indiferent daca este facuta din convingere sau pentru publicitate. Nu am vazut sa zica sa votezi DA sau NU pentru un partid sau intrebare. Oamenii trebuie sa iasa la vot sa-si spuna parerea caci altfel o sa ne conduca unii care reprezinta 15 % din electorat . Si pot fi ambele cazuri. Nu pot sa inteleg logica comentariului.
   • Like 1
  • @ Bogdan Storm
   Sunteti odios. Puteti fi, e dreptul dvs. Dar taceti din gura, nu va mai exhibati pe aici. Manjiti cu manjeala mintii dvs orice atingeti.
   • Like 2
  • @ Radu Bogdan
   Tocmai ati fost manipulat.
   • Like 0
  • @ Anca Paduraru
   SI Dvs ati tocmai ati fost manipulata si ati muscat momeala.
   • Like 0
  • @ Bogdan Storm
   Te-ai prins...
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult