Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Intersecții pe str. Timpului

Mircea Dinescu

Mircea Dinescu nu se mai face că lucrează

Pot să spun că îl știu pe Mircea Dinescu, nu că îl cunosc. Am fost asociați vreme de un an la „Gândul”, dar un contact omenesc, sufletesc, dincolo de discuțiile privind ziarul, nu am avut niciodată. La despărțire, am spus doar atât: „Nu fac parte din filmul în care joacă Mircea Dinescu”.

N-am făcut parte încă de la început. Pe 22 Decembrie 1989, eu veneam cu coloana de demonstranți spre Televiziune, Dinescu stătea în genunchi în fața fostului magazin Bitolia, în Piața Dorobanți, și zicea ceva de Ceaușescu, copii, omorât, Crăciun. După ce militarii de pe acoperișul TVR și-au strâns armamentul și au dispărut, Dinescu a intrat în clădire, eu nu, blocat de teama de ridicol care mă urmărește de-o viață – m-am dus în apropiere, la domeniul lui Ceaușescu din Primăverii.

Nu vreau să vorbesc aici despre omul Dinescu. Sunt ani putrezi de când nu mai am nicio legătură cu el. Și nici nu ne vom mai întâlni în această viață. Dar există și un personaj Mircea Dinescu, care a simbolizat Revoluția de pe ecranul televizorului. Unul dintre puținii noștri disidenți, luptător împotriva național-socialismului, nazismului ceaușist, ceea ce m-a făcut să trec peste multe în legătură cu omul Dinescu.

Nu știu câtă vreme am rămas privind în perete după ce am citit textul recitat de Mircea Dinescu pe net, intitulat eminescoid „Scrisoarea a III-a, către Șahinșahul de la Cotroceni”.

Apoi, am dat un singur telefon, lui Andrei Pleșu.

Am criticat pe bază de logică și bun-simț măsura autorităților de a închide piețele de incintă. Mi se pare negândită și nepotrivită. Dar ce spune disidentul Dinescu, luptătorul împotriva național-socialismului, nazismului ceaușist nu sunt în stare decât să transcriu, ca să citiți. Poate și pentru că am obosit de atâta urâciune și mizerie umană câtă a trebuit să înghit în ultima vreme.

Îți recomandăm

Scrisoarea a III-a, către Șahinșahul de la Cotroceni (fragmente)

Domnule Klaus Iohannis,

Obiceiul strămoșilor iohannieni de a da afară micii negustori și târgoveții valahi din cetatea Sibiului înainte de apusul soarelui, să le fie sașilor somnul lin și porțile zăvorâte, văd că l-ați extins în această iarnă dând afară românii din piețele românești chiar în timpul zilei.

Nu e de mirare că un lucru nevolnic atât de bine făcut i-a entuziasmat și pe semi-ungurul Ludovic Orban și pe arabul fugit de acasă Raed Arafat ca să nu-l mai pun la socoteală pe tătarul Nelu răspunzător cu număratul morților la ora micului dejun.

Pe cât sunt de fericit că prin venele copiilor mei curge și puțin sânge înmiresmat de stepele cazace și de pusta maghiară, care le-au mlădiat frumusețea și caracterul, pe atât sunt de trist că alergia mea la naționalismul grobian și scârbavnic nu mă scutește de pedeapsa de a-mi aminti că sunt român când văd disprețul neamțului pentru țăranul valah care nu mai are loc în propria-i țară.

Oi fi dumneata mândru de sparangheliada pe care ai lansat-o nu de mult, îngenunchind o parte a poporului român în țărâna germană, dar tare mi-e că, dacă o să te mai joci în continuare de-a Șahinșahul cu tarabagiii amărâți din bazarele românești, or să iasă mulahii ortodocși din adormire cu rogojinele aprinse-n cap să-ți cânte prohodul de Crăciun sub ferestrele Palatului.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Eu cred ca revolutionarul nu are nicio idee politica, poetul e mort demult (ar fi vrut sa fie un Villon dar a sucombat sub saxifon), omul cu oarecare scoala se joaca inca cu mintile unora. Unor batrani si carcotasi - candva oameni imbracati, hraniti si instruiti de PCR - si la fel de lipsiti de idei si de idealuri ca maestrul de minut. Hai sa prajim un peste la malul Dunarii tulburi maestre! Hai sa luam cu vin si cu lautari ca sa acoperim cat se poate cabotinismul atat de evident. Jos Ceaunsescu mai Francois Viloane inconjurat d'acordioane!
  • Like 3
 • Cezar100 check icon
  Mircea Dinescu a devenit un fel de propagandist PSD cu accente filo-ruse de multa vreme. Nu cred ca alea sunt convingerile lui ci mai degraba ia bani frumosi cum ia si Doru Buscu - alta dezamagire. La Dinescu lacomia a inlocuit orice urma de bun simt compromitandu-i imaginea din timpul Revolutiei. In loc sa ramana in constiinta publica drept un om luminos care a luptat pentru libertate a devenit un "chiftelar" unsuros pescuind vreo ciozvarta aruncata de urmasii PCR din Romania sau din Rusia.
  • Like 11
  • @ Cezar100
   Poate ca a pescuit si prin apele tulburi de la CNSAS ,fiindca ciosvarta bunastarii materiale, relativ bruste, a fost babana pentru noul chiftelar,cum bine-i spuneti. Pe care revolutia,sau ce-o fi fost ea,l-a prins ca poet amarastean intr-un puloveras si ,probabil,cu portofelul sleit rau ca n-avea de unde sa fie burdusit cu parale. Ca i-au pus carligul in nas unii sau altii,nu stim.Poate a pus el botul,de,ca persoana publica,devenind mosier,"apropitar" de mari si ravnite terenuri si locatii !!!???? fiindca de scris s-a lasat de multa vreme. Si oricum ,poezia te imbogateste cel mult pe dinauntru, fara sa faci burta. Si ce jalnic teverist ai ajuns,Dinescule, la acelasi nivel cu cristache. Mai jos nu se poate.
   • Like 4
  • @ Cezar100
   Da! Trio-ul Dinescu, Bușcu, Cristache este relevant.
   Acum câțiva ani, n-aș fi zis.
   • Like 1
 • Textul dlui Dinescu nu e chiar de pus la rană.
  Atît dumnealui, însă, cît și dl Popescu își au un public, căruia îi formulează idei și stilistică dorite de acela.
  Asta, în paralel cu mulțumirea interioară a diverse filoane, din dumnealor - cei doi autori și oameni.

  Din exterior privind lucrurile, și dl Popescu face deseori afirmații în cheie asemănătoare, întru subiectivitate si/sau nepolitețe, celor pe care i le reproșează lui Mircea Dinescu,
  • Like 1
 • cu drag l-am urmarit in 1989 pe MD.... ...Acum este un grobian,profitoe mai rau decat tortionari de care el se plangea.Acesta e Dinescu ca s-a vandut ca Iuda pt un bob de aur,,,,,,,,rusin MD..RUSINE
  • Like 5
 • Foarte bine ca ati pus aici textul lui M Dinescu. Am 28 de ani, nu am prins comunismul, nici Revolutia, dar mereu am fost curios sa descopar. Despre MD aveam pareri impartite. Orice documentar despre revolutie il include pe personajul MD cu celebrul: Am invins!. Nu discut averea si hobby-urile dansului, dar mizeria acestor cuvinte... E bine ca ati pus textul aici, altfel nu l-as fi receptat, cel mai probabil. Sa vedem si noi cine e persoana MD.
  • Like 8
  • @ Marius Andrei
   Un raspuns in acelasi ton pentru mircea dinescu ar fi ca s-a inselat atunci cind considera ca"Obiceiul strămoșilor iohannieni de a da afară micii negustori și târgoveții valahi " era doar o aroganta nemteasca,poate avea legatura cu caracterul,cu unele obiceiuri nocturne ale stramosilor valahi ai lui mircica,obiceiuri si trasaturi de caracter pe care mircica le-a mostenit 100% ,dupa cum se vede din...scrisoare!
   • Like 3
  • @ Vasile Vasile
   Ha ha ha ha...tare...!
   • Like 0
 • Orice ar face si orice ar spune, Mircea trebuie sa ramana Simbolul Revolutiei din 1989, al curajului de a se opune lui NC. Asa cum Avram Iancu, decazut jos de tot mai tarziu, a ramas Simbolul Revolutiei din Ardeal de la 1848. Sau cum Stefan cel Mare, "degraba varsatoriu de sange", trebuie sa ramana Simbolul luptei antiotomane. Sau cum Mihai Viteazul, fiu de curva si care nu avea nimic de a face cu unirea celor trei tari romane, trebuie sa ramana Simbolul Unitatii noastre nationale. Un popor fara simboluri, fara mituri, nu are cum sa existe in istorie.
  • Like 0
  • @ Tudor Bucur
   Depinde ce fel de simbol. Și Iliescu este un „simbol„ al...loviturii de stat din Decembrie 1989. Dar este un simbol de „împușcat„.
   • Like 5
  • @ Tudor Bucur
   Foarte exagerate comparatiile.
   • Like 1
  • @ Tudor Bucur
   Tudor Bucur, tu chiar vorbesti serios???
   • Like 0
 • Fost poet sclifosit a ajuns un burduhanos bucatar pofticios si plin de vorbe de ocara la adresa oamenilor onorabili care sustin Romania si o reprezinta la ora actuala in mod onorabil. II face pe romani sa dispretuiasca un neamt care e presedintele. Pai cu ce se deosebeste Dinescu de bolsevicii anilor 50 cand cine nu convenea regimului, oricat de valoros intelectual era, o incasa!!! Dinescu e un bolsevic ca mentalitate!
  • Like 12
 • Lumpenrevoluţionarul Dinescu...

  Eu, unul, n-aş fi publicat mizeria aia în "Republica". Dl. Popescu n-a făcut altceva decât să-l promoveze pe lumpenscriitorul Dinescu.

  Într-o perioadă, agitam şi eu biţii din câteva forumuri. Aşa am învăţat cum să-i ucid pe trolli: nu-i băgam în seamă, nu le răspundeam la comentarii. Atunci turbau şi, în cele din urmă, se otrăveau cu propriul venin. Cred c-ar fi un tratament potrivit pentru Coroi şi Dineşti.
  • Like 11
 • check icon
  Singura mea nedumerire : oare Dinescu își dă seama, realizează halul în care a decăzut, ca om, ca personalitate ?... Silă și dezgust ! Plus : RUȘINE, TVR1 !...
  • Like 13
  • @
   Nu vom afla niciodată motivele „decăderii„ lui. Mai repede eu cred că a fost așa tot timpul dar s-a prefăcut pentru al agrea românii, a parveni mai cu ușurință.
   • Like 5
 • Sunt curios ce o fi spus Andrei Pleșu... eu, unul, nu pot să nu remarc faptul că același M. Dinescu (cu socru de etnie maghiară și soacră de etnie rusă) s-a bucurat, în timpul dizidenței sale de la sfârșitul anilor 8o, de același tratament neviolent (doar șicanator - adică mici mizerii casnice) pe care l-au avut de „suferit” alți agenți sovietici, precum Silviu Brucan, Nicolae Militaru și, cu voia dv, ultimul pe listă... - și ei, „băieți buni” de nu îndrăznea Ceaușescu să se atingă de un fir de păr din capul lor. Așa cum nu se atinsese (doar îl ascunsese la Județeana de Partid Dolj) de Constantin Dobre, liderul greviștilor din Valea Jiului, 1977. A bon entendeur, salut!
  • Like 5

Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult