Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Mircea Diaconu strălucește în rolul Flașnetarului

Mircea Diaconu la tv

Am avut norocul să-l văd aseară pe Mircea Diaconu într-unul din rolurile cu care va face istorie. În platou la Digi24, cunoscutul actor a interpretat un candidat la președinția României. 

Personajul i-a reușit peste orice așteptări.

Mai întâi, debitul. Catindatul a aruncat continuu, nu știu cum făcea să și respire, un jet de vorbe asupra tânărului moderator. Diaconu găvărea atât de repede, încât m-am întrebat când mai și gândește ce spune. Dacă bietul băiat încerca să zică și el un cuvințel, Catindatul lătra preventiv: „Lăsați-mă să termin!” – asta după ce vorbise neîntrerupt 10 minute. 

„Ascultați ce vă spun!”, „N-ați înțeles nimic!” au fost alte refrene ale flașnetarului jucat de cunoscutul actor.

Trei lucruri am izbutit să prind stând în puhoi cu prostovolul.

Unu. Președintele Diaconu se va duce la Bruxelles cu tratatele europene sub braț și va susține cauza României plesnindu-le pe masă în fața șefilor UE, în vreme ce se răstește la ei: „Scrie așa aici? Nu scrie!”. Și dacă ăia nu cad pe loc pe spate, atunci, președintele României îi va da în judecată pe toți la Curtea Europeană de Justiție! Mai ieftin n-a lăsat-o ăl de i-a scris rolul lui Diaconu...

Doi. Deviza prezidențiabilului, onorabilului este: „Lăsați România să-și caute singură calea!”. Adică în ultimii trei ani horror din istoria acestei țări, nimeni din UE n-ar fi trebuit să zică nici bleau, că-i dădea președintele Diaconu peste gură – Hey, UE, leave Romania alone!

Și trei. Președintele nu trebuie să stea la Cotroceni, ci în altă parte. Care parte, Diaconu n-a precizat.

Și m-a mai luminat flașnetarul în legătură cu o eroare gravă a Dicționarului Limbii Române. Diaconu respinge expresia „lupta împotriva corupției”, i se pare greșită, căci el nu vrea să lupte cu nimeni, nici cu dânsa corupția, care, iată, verbul corect: trebuie combătută.

Deci, a combate, nu a lupta, care e cu totul și cu totul altceva.

Scriitorul Mircea Diaconu, cum a simțit nevoia să se autodefinească, întrebat fiind dacă înțelege o metaforă, trimite astfel DEX la coș. Căci acolo, ce să vezi, scrie chiar așa:

Combate 1. A lua parte la o luptă. 2. A lupta împotriva unor atitudini, unor idei și împotriva persoanelor care le susțin. 3. A lua măsuri de stârpire a unui flagel, boli etc.

Ce mai, personajul e perfect: atotștiutor, agresiv, arogant, alunecos, plictisitor și, foarte interesant, complet lipsit de umor.

Aud acum însă una și mai bună: cică Mircea Diaconu chiar candidează la președinție!

Asta în vreme ce Rebengiuc, Caramitru, Mălăele, Piersic continuă să joace cât îi țin puterile, iar Beligan a murit pe scenă...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult