Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Mircea Diaconu strălucește în rolul Flașnetarului

Mircea Diaconu la tv

Am avut norocul să-l văd aseară pe Mircea Diaconu într-unul din rolurile cu care va face istorie. În platou la Digi24, cunoscutul actor a interpretat un candidat la președinția României. 

Personajul i-a reușit peste orice așteptări.

Mai întâi, debitul. Catindatul a aruncat continuu, nu știu cum făcea să și respire, un jet de vorbe asupra tânărului moderator. Diaconu găvărea atât de repede, încât m-am întrebat când mai și gândește ce spune. Dacă bietul băiat încerca să zică și el un cuvințel, Catindatul lătra preventiv: „Lăsați-mă să termin!” – asta după ce vorbise neîntrerupt 10 minute. 

„Ascultați ce vă spun!”, „N-ați înțeles nimic!” au fost alte refrene ale flașnetarului jucat de cunoscutul actor.

Trei lucruri am izbutit să prind stând în puhoi cu prostovolul.

Unu. Președintele Diaconu se va duce la Bruxelles cu tratatele europene sub braț și va susține cauza României plesnindu-le pe masă în fața șefilor UE, în vreme ce se răstește la ei: „Scrie așa aici? Nu scrie!”. Și dacă ăia nu cad pe loc pe spate, atunci, președintele României îi va da în judecată pe toți la Curtea Europeană de Justiție! Mai ieftin n-a lăsat-o ăl de i-a scris rolul lui Diaconu...

Doi. Deviza prezidențiabilului, onorabilului este: „Lăsați România să-și caute singură calea!”. Adică în ultimii trei ani horror din istoria acestei țări, nimeni din UE n-ar fi trebuit să zică nici bleau, că-i dădea președintele Diaconu peste gură – Hey, UE, leave Romania alone!

Și trei. Președintele nu trebuie să stea la Cotroceni, ci în altă parte. Care parte, Diaconu n-a precizat.

Și m-a mai luminat flașnetarul în legătură cu o eroare gravă a Dicționarului Limbii Române. Diaconu respinge expresia „lupta împotriva corupției”, i se pare greșită, căci el nu vrea să lupte cu nimeni, nici cu dânsa corupția, care, iată, verbul corect: trebuie combătută.

Deci, a combate, nu a lupta, care e cu totul și cu totul altceva.

Scriitorul Mircea Diaconu, cum a simțit nevoia să se autodefinească, întrebat fiind dacă înțelege o metaforă, trimite astfel DEX la coș. Căci acolo, ce să vezi, scrie chiar așa:

Combate 1. A lua parte la o luptă. 2. A lupta împotriva unor atitudini, unor idei și împotriva persoanelor care le susțin. 3. A lua măsuri de stârpire a unui flagel, boli etc.

Ce mai, personajul e perfect: atotștiutor, agresiv, arogant, alunecos, plictisitor și, foarte interesant, complet lipsit de umor.

Aud acum însă una și mai bună: cică Mircea Diaconu chiar candidează la președinție!

Asta în vreme ce Rebengiuc, Caramitru, Mălăele, Piersic continuă să joace cât îi țin puterile, iar Beligan a murit pe scenă...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult