Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Mircea Diaconu strălucește în rolul Flașnetarului

Mircea Diaconu la tv

Am avut norocul să-l văd aseară pe Mircea Diaconu într-unul din rolurile cu care va face istorie. În platou la Digi24, cunoscutul actor a interpretat un candidat la președinția României. 

Personajul i-a reușit peste orice așteptări.

Mai întâi, debitul. Catindatul a aruncat continuu, nu știu cum făcea să și respire, un jet de vorbe asupra tânărului moderator. Diaconu găvărea atât de repede, încât m-am întrebat când mai și gândește ce spune. Dacă bietul băiat încerca să zică și el un cuvințel, Catindatul lătra preventiv: „Lăsați-mă să termin!” – asta după ce vorbise neîntrerupt 10 minute. 

„Ascultați ce vă spun!”, „N-ați înțeles nimic!” au fost alte refrene ale flașnetarului jucat de cunoscutul actor.

Trei lucruri am izbutit să prind stând în puhoi cu prostovolul.

Unu. Președintele Diaconu se va duce la Bruxelles cu tratatele europene sub braț și va susține cauza României plesnindu-le pe masă în fața șefilor UE, în vreme ce se răstește la ei: „Scrie așa aici? Nu scrie!”. Și dacă ăia nu cad pe loc pe spate, atunci, președintele României îi va da în judecată pe toți la Curtea Europeană de Justiție! Mai ieftin n-a lăsat-o ăl de i-a scris rolul lui Diaconu...

Doi. Deviza prezidențiabilului, onorabilului este: „Lăsați România să-și caute singură calea!”. Adică în ultimii trei ani horror din istoria acestei țări, nimeni din UE n-ar fi trebuit să zică nici bleau, că-i dădea președintele Diaconu peste gură – Hey, UE, leave Romania alone!

Și trei. Președintele nu trebuie să stea la Cotroceni, ci în altă parte. Care parte, Diaconu n-a precizat.

Și m-a mai luminat flașnetarul în legătură cu o eroare gravă a Dicționarului Limbii Române. Diaconu respinge expresia „lupta împotriva corupției”, i se pare greșită, căci el nu vrea să lupte cu nimeni, nici cu dânsa corupția, care, iată, verbul corect: trebuie combătută.

Deci, a combate, nu a lupta, care e cu totul și cu totul altceva.

Scriitorul Mircea Diaconu, cum a simțit nevoia să se autodefinească, întrebat fiind dacă înțelege o metaforă, trimite astfel DEX la coș. Căci acolo, ce să vezi, scrie chiar așa:

Combate 1. A lua parte la o luptă. 2. A lupta împotriva unor atitudini, unor idei și împotriva persoanelor care le susțin. 3. A lua măsuri de stârpire a unui flagel, boli etc.

Ce mai, personajul e perfect: atotștiutor, agresiv, arogant, alunecos, plictisitor și, foarte interesant, complet lipsit de umor.

Aud acum însă una și mai bună: cică Mircea Diaconu chiar candidează la președinție!

Asta în vreme ce Rebengiuc, Caramitru, Mălăele, Piersic continuă să joace cât îi țin puterile, iar Beligan a murit pe scenă...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult