Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Mircea Diaconu strălucește în rolul Flașnetarului

Mircea Diaconu la tv

Am avut norocul să-l văd aseară pe Mircea Diaconu într-unul din rolurile cu care va face istorie. În platou la Digi24, cunoscutul actor a interpretat un candidat la președinția României. 

Personajul i-a reușit peste orice așteptări.

Mai întâi, debitul. Catindatul a aruncat continuu, nu știu cum făcea să și respire, un jet de vorbe asupra tânărului moderator. Diaconu găvărea atât de repede, încât m-am întrebat când mai și gândește ce spune. Dacă bietul băiat încerca să zică și el un cuvințel, Catindatul lătra preventiv: „Lăsați-mă să termin!” – asta după ce vorbise neîntrerupt 10 minute. 

„Ascultați ce vă spun!”, „N-ați înțeles nimic!” au fost alte refrene ale flașnetarului jucat de cunoscutul actor.

Trei lucruri am izbutit să prind stând în puhoi cu prostovolul.

Unu. Președintele Diaconu se va duce la Bruxelles cu tratatele europene sub braț și va susține cauza României plesnindu-le pe masă în fața șefilor UE, în vreme ce se răstește la ei: „Scrie așa aici? Nu scrie!”. Și dacă ăia nu cad pe loc pe spate, atunci, președintele României îi va da în judecată pe toți la Curtea Europeană de Justiție! Mai ieftin n-a lăsat-o ăl de i-a scris rolul lui Diaconu...

Doi. Deviza prezidențiabilului, onorabilului este: „Lăsați România să-și caute singură calea!”. Adică în ultimii trei ani horror din istoria acestei țări, nimeni din UE n-ar fi trebuit să zică nici bleau, că-i dădea președintele Diaconu peste gură – Hey, UE, leave Romania alone!

Și trei. Președintele nu trebuie să stea la Cotroceni, ci în altă parte. Care parte, Diaconu n-a precizat.

Și m-a mai luminat flașnetarul în legătură cu o eroare gravă a Dicționarului Limbii Române. Diaconu respinge expresia „lupta împotriva corupției”, i se pare greșită, căci el nu vrea să lupte cu nimeni, nici cu dânsa corupția, care, iată, verbul corect: trebuie combătută.

Deci, a combate, nu a lupta, care e cu totul și cu totul altceva.

Scriitorul Mircea Diaconu, cum a simțit nevoia să se autodefinească, întrebat fiind dacă înțelege o metaforă, trimite astfel DEX la coș. Căci acolo, ce să vezi, scrie chiar așa:

Combate 1. A lua parte la o luptă. 2. A lupta împotriva unor atitudini, unor idei și împotriva persoanelor care le susțin. 3. A lua măsuri de stârpire a unui flagel, boli etc.

Ce mai, personajul e perfect: atotștiutor, agresiv, arogant, alunecos, plictisitor și, foarte interesant, complet lipsit de umor.

Aud acum însă una și mai bună: cică Mircea Diaconu chiar candidează la președinție!

Asta în vreme ce Rebengiuc, Caramitru, Mălăele, Piersic continuă să joace cât îi țin puterile, iar Beligan a murit pe scenă...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult