Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Mobilizare pe Facebook: vineri, un nou protest după votul senatorilor în cazul Gabriel Oprea. Acum în Piața Universității

Un nou protest după votul senatorilor în cazul Gabriel Oprea este anunțat vineri, începând cu ora 18.00, locul de întâlnire fiind Piața Universității, potrivit paginii de pe Facebook unde se face mobilizarea. 

La protestul de joi care a avut loc în fața Palatului Parlamentului, la intrarea dinspre Senat, au participat circa 2.500 de persoane.

„Ieșim în stradă pentru cei care nu mai sunt printre noi și nu-și mai pot cere singuri dreptatea.

Ca să fie foarte clar: pentru Gabriel Oprea nu s-a cerut reținerea, arestarea sau altă măsură preventivă. S-a cerut accesul liber al Justiției pentru a se putea stabili conform normelor statului de drept și ale democrației dacă este sau nu vinovat. Dar PSD și acoliții din ALDE și PRU au pus statul de drept între paranteze din nou, l-au ridicat pe Oprea deasupra legii. Poți să furi, poți să ucizi, poți să faci orice dacă esti parlamentar. Asta a decis Senatul, camera superioară a Parlamentului, instituția fundamentală a democrației”, se arată pe pagina creată pe rețeaua de socializare.

Fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, a cerut reluarea votului în cazul solicitării DNA de încuviințare a urmăririi sale penale pentru ucidere din culpă în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină. 

Părerile sunt împărțite în ce privește posibilitatea reluării sau nu a votului. În timp ce o tabără, între care și vicepreședintele Senatului, Ioan Chelaru (PSD), declară că nu există prevedere regulamentară pentru reluarea votului, judecătorul Cristi Dănileţ susține că un asemenea demers este posibil, fără ca procurorii să fie obligați să vină cu probe noi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ar trebui să se respecte legea indiferent de persoană nimeni să nu aibă imunitare
    • Like 0
  • Valentin check icon
    E greu să alegi, pentru că e greu să pătrunzi pe piaţa politicului.
    • Like 1
  • Cum adica nu trebuie judecat?Ce dracu sunt ei zei si noi gunoaie?Ar trebui sa i dam jos PE toti care sunt in Parlament dar toti fara exceptie si Alesi oameni din popor tafani muncitori chiaro isomeri dar oameni de rind fara ifose de mari intelectuali oameni care stiu greul PE care l a dus poporul in tot acest timp.Sa FIE condannato pt ce s facut .
    • Like 1
  • Valentin check icon
    S-ar putea să pară hilar, dar forţa reţelelor sociale a juns să fie mai mare decât cea a manifestaţiilor.
    • Like 0
    • @ Valentin
      Se ia in setios da dar nu uitati ca multi care scriu PE NET sunt plecati din tara si e mai dificil pt noi 'FAC si EU parte dintre ei'sa FIM a casa repede.Trebuie sa se organizeze ceca mai amplu si toti care suntem afara sa venim la Bucuresti
      • Like 0
    • @ Nicoleta Cora Popa
      Valentin check icon
      Eu nu cred în mişcări de masă, ci cred în schimbări de mentalitate.
      • Like 1
  • "Treziți-vă înainte ca dreptatea să moară de tot"... era scris pe o pancartă de carton ținută deasupra capului de un tânăr demonstrant (maximum 30 de ani), joi seara, în fața Senatului României.
    • Like 0
    • @ Paul Cozighian
      Valentin check icon
      Să ne trezim, dar nu de tot.
      • Like 0
  • check icon
    Nu fac un secret din faptul că mă mir eu însumi, cum mă suportă pămîntul, pe mine și ideile mele (bașca egocentrismul!)... Ca urmare, neîmpiedicîndu-mă în ale bunului simț, încep să mă întreb cum vor arăta militanții Facebook peste vreo 25 ani.... / Zic astea și cu gîndul ce se alese cu revoluționarii din Piața Universității 1990. / Ultima chestie cred că-i un subiect bun de doctorat, dacă - bineînțeles - nu se face părul măciucă onor Comisiei ce-acordă acel titlu...
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Hm... sunt tare curios.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult