Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Momentul în care cetățeanul de rând a refuzat să „make a photo” cu Viorica Dăncilă. „- Am înţeles că vreţi să facem o poză!” „- NU, nu m-ați convins”

Viorica Dăncilă și cetățeanul din Buciumi

În fuga după voturi, politicienii dau uneori nas în nas cu realitatea frustă.

În plină campanie electorală premierul demis al României, Viorica Dăncilă, își continuă perindările „la firul ierbii”. Scopul ei și al întregii echipe de social democrați e unul cât se poate de străveziu: o imagine publică imaculată (de unde și desele bluze în alb), ideală chiar, cu tendințe utopice, treabă total opusă tipologiei politicianului român.

În acest drum al ei, echipa Dăncilă a ajuns în Sălaj, într-o localitate numită Buciumi. S-a încercat baia de mulțime, zâmbetele electorale, laudele egoiste, totul până la confruntarea cu cetățeanul de rând.

Mare i-a fost surpriza doamnei Dăncilă în momentul în care a fost luată la întrebări de un simplu om. „Şi care e viitorul copiilor noştri, dacă dumneavoastră, aţi luat bani împrumut aproape în fiecare zi?”, a fost întrebarea directă a unui localnic.

Și o dată cu această simplă și logică interogație s-a pornit robinetul laudelor de sine. Dar cine a luat bani împrumut? Vai, Doamne, din contră, procentul datoriei externe a scăzut. Am dat drumul unor programe de investiții, am construit școala de aici, din localitatea dumitale. Să redăm bucată de dialog, teatrală de-a dreptul, așa cum au preluat-o cei de la Adevărul via Zalău24.

Viorica Dăncilă: „- Ce bani? Cine a luat bani cu împrumut?”

„- Guvernul României, condus de dumneavoastră”, a replicat bărbatul.

Viorica Dăncilă: „- Guvernul României a adus România la cel mai mic grad de îndatorare. A preluat această guvernare cu un grad de îndatorare de 37,4% din PIB, şi acum gradul de îndatorare este de doar 35% din PIB. Cu toate acestea, am luat toate măsurile bune, inclusiv pentru PNDL-urile cu care s-au construit această şcoală”, a spus Viorica Dăncilă.

Oricum, oricât de chirițească pare situația, finalul este unul demn de consemnat. Marea clasă politică, înalții și făcătorii de bunăstare a celor mulți și umili, vor să rămână în istorie prin tiparul fotografiei electorale. Pe modelul „make a photo?”, doamna Dăncilă exclamă: „Am înţeles că vreţi să facem o poză!”

Replica localnicului e tăioasă și simplă, chiar general valabilă: „ -NU, nu m-aţi convins!”

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ce amuzant... :) Adevărul e că a fost foarte bună dna Dăncilă. A vorbit bine, a fost simpatică, deschisă, blândă, nu mai spun de faptul că a avut curajul să stea de vorbă cu omul, pe care ăilalți îl cam dădeau deoparte - iar faptul că l-a băgat în seamă a fost un autentic gest de stânga.

  Acuma, că omul n-a vrut să facă poză cu ea ... asta e, riscurile meseriei de politician, ți-o mai și iei uneori. În rest, dna Dăncilă mi s-a părut foarte bună.
  • Like 1
  • @ Vlad Slavoiu
   check icon
   Ia-ți-o acasă.
   Țara ți-ar fi recunoscătoare!
   • Like 7
  • @
   Caută-mă când o să ai curajul să exiști. Până atunci mă plictisești și nu dau doi bani pe recunoștința ta.
   • Like 1
  • @ Vlad Slavoiu
   check icon
   Scuzele mele!
   Nefiind pesedist, chiar nu mi-am imaginat că te vei simți obligat să plătești recunoștința cuiva.
   • Like 5
  • @
   Haha, drăguță asta, ți-am dat like. :)
   • Like 0
  • @ Vlad Slavoiu
   check icon
   Mulțumesc. Sunt recunoscător pentru acestă apreciere, mai ales că vine din partea unui ”adversar” (de idei, desigur)!
   • Like 0
  • @ Vlad Slavoiu
   Paul check icon
   Îmi cer scuze anticipat ne-pesedistilor care citesc acest comentariu pentru limbajul pesedist folosit, însă ăstora trebuie sa le vorbesti pe limba lor (atât cât îți permit regulile site-ului) ca sa înțeleagă. In continuare ma adresez pesedistului care se identifica drept Vlad Slavoiu: Bai coae, ia-ți dreacu *** neconflictuala și marș in Burkina Faso alături de restul jegurilor *** alde pesediste care spurca țara asta - cât mai puteți... Ne-am saturat de voi!
   • Like 0
  • @ Vlad Slavoiu
   Paul check icon
   Îmi cer scuze anticipat ne-pesedistilor care citesc acest comentariu pentru limbajul pesedist folosit, însă ăstora trebuie sa le vorbesti pe limba lor (atât cât îți permit regulile site-ului) ca sa înțeleagă. In continuare ma adresez pesedistului care se identifica drept Vlad Slavoiu: Bai coae, ia-ți dreacu *** neconflictuala și marș in Burkina Faso alături de restul jegurilor *** alde pesediste care spurca țara asta - cât mai puteți... Ne-am saturat de voi!
   • Like 0
  • @ Paul
   Eh, Paul dragă, uite că n-am să plec. Punct. :)
   • Like 0
  • @ Paul
   Eh, Paul dragă, uite că n-am să plec. Punct. :)
   • Like 0
 • Ada check icon
  Bravo lui !
  Are personalitate si caracter !
  Daca bine am vazut d-l Daea a spus "Las' ca te convig eu." Cu ce ocazie ? Nu stim.
  • Like 4
 • Romanul moale si non-confrontational ca de obicei. Amenintarea din final “las’ ca te conving eu” este de-a dreptul strigatoare la cer, si totusi nu aud pe nimeni de pe margine macar confrontand camarilla PSD-ista in legatura cu asta. Ar fi meritat linsati ca la Bobalna, insa romanasul de rand are frica de “stapan” si n-a inteles nici pana azi ca de fapt guvernantii lucreaza pt omul de rand nu invers. Sper ca macar la urne sa-i taxeze, dar din pacate nu e garantat :(
  • Like 2
 • check icon
  De remarcat și amenințarea aruncată la final de cineva din șleahta pesedistă (probabil, primarul): "Las' că te conving eu!".
  • Like 3
  • @
   Roxana B check icon
   De remarcat ca acu Dancica face automat traducerea din engleza in romana si viceversa a lui "make a photo?"
   E totusi un progres....
   Da, aia cu "las ca te conving eu" a sunat "ca dracu" vb lui P.Roman.
   Da in gura lui Daea nu prea e de luat in serios
   • Like 1
 • #Votez check icon
  Cred ca e mai degraba momentul in care "romanul de rand" a recitat o poezie din presa statului paralel si securist care otraveste mintile si sufletul...
  Daca era un om informat, avea argumente, cifre, s.a. si era pregatit sa le spuna in fata pesedeilor. Asa, ramane o simpla strofa dintr-o "poezie otravita"...
  • Like 0
  • @ #Votez
   check icon
   Ha, ha, mie mult mai degrabă mi-a făcut impresia că Dăncila și-a recitat poezia! Dacă s-a fi aflat în parlament, fix tot aceleași versuri le-ar fi spus (și le-a mai spus!).
   Chiar nu vă e rușine?!
   • Like 6
  • @ #Votez
   Delia MC Delia MC check icon
   Dacă vă amintiți, sintagma "statul paralel" aparține chiar psd. Mai precis, lui Dragnea de Jilava. Dumneavoastră o atribuiti cui nu trebuie. Psd are deja marca înregistrată. Om fi spălați pe creier dar memorie tot avem.
   #Votați cu cine vreți, e normal, ține de democrație. Numai că veți fi surprins(ă) cât de puțini sunteți.
   • Like 3


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult