Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Momentul în care cetățeanul de rând a refuzat să „make a photo” cu Viorica Dăncilă. „- Am înţeles că vreţi să facem o poză!” „- NU, nu m-ați convins”

Viorica Dăncilă și cetățeanul din Buciumi

În fuga după voturi, politicienii dau uneori nas în nas cu realitatea frustă.

În plină campanie electorală premierul demis al României, Viorica Dăncilă, își continuă perindările „la firul ierbii”. Scopul ei și al întregii echipe de social democrați e unul cât se poate de străveziu: o imagine publică imaculată (de unde și desele bluze în alb), ideală chiar, cu tendințe utopice, treabă total opusă tipologiei politicianului român.

În acest drum al ei, echipa Dăncilă a ajuns în Sălaj, într-o localitate numită Buciumi. S-a încercat baia de mulțime, zâmbetele electorale, laudele egoiste, totul până la confruntarea cu cetățeanul de rând.

Mare i-a fost surpriza doamnei Dăncilă în momentul în care a fost luată la întrebări de un simplu om. „Şi care e viitorul copiilor noştri, dacă dumneavoastră, aţi luat bani împrumut aproape în fiecare zi?”, a fost întrebarea directă a unui localnic.

Și o dată cu această simplă și logică interogație s-a pornit robinetul laudelor de sine. Dar cine a luat bani împrumut? Vai, Doamne, din contră, procentul datoriei externe a scăzut. Am dat drumul unor programe de investiții, am construit școala de aici, din localitatea dumitale. Să redăm bucată de dialog, teatrală de-a dreptul, așa cum au preluat-o cei de la Adevărul via Zalău24.

Viorica Dăncilă: „- Ce bani? Cine a luat bani cu împrumut?”

„- Guvernul României, condus de dumneavoastră”, a replicat bărbatul.

Viorica Dăncilă: „- Guvernul României a adus România la cel mai mic grad de îndatorare. A preluat această guvernare cu un grad de îndatorare de 37,4% din PIB, şi acum gradul de îndatorare este de doar 35% din PIB. Cu toate acestea, am luat toate măsurile bune, inclusiv pentru PNDL-urile cu care s-au construit această şcoală”, a spus Viorica Dăncilă.

Oricum, oricât de chirițească pare situația, finalul este unul demn de consemnat. Marea clasă politică, înalții și făcătorii de bunăstare a celor mulți și umili, vor să rămână în istorie prin tiparul fotografiei electorale. Pe modelul „make a photo?”, doamna Dăncilă exclamă: „Am înţeles că vreţi să facem o poză!”

Replica localnicului e tăioasă și simplă, chiar general valabilă: „ -NU, nu m-aţi convins!”

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ce amuzant... :) Adevărul e că a fost foarte bună dna Dăncilă. A vorbit bine, a fost simpatică, deschisă, blândă, nu mai spun de faptul că a avut curajul să stea de vorbă cu omul, pe care ăilalți îl cam dădeau deoparte - iar faptul că l-a băgat în seamă a fost un autentic gest de stânga.

  Acuma, că omul n-a vrut să facă poză cu ea ... asta e, riscurile meseriei de politician, ți-o mai și iei uneori. În rest, dna Dăncilă mi s-a părut foarte bună.
  • Like 1
  • @ Vlad Slavoiu
   check icon
   Ia-ți-o acasă.
   Țara ți-ar fi recunoscătoare!
   • Like 7
  • @
   Caută-mă când o să ai curajul să exiști. Până atunci mă plictisești și nu dau doi bani pe recunoștința ta.
   • Like 1
  • @ Vlad Slavoiu
   check icon
   Scuzele mele!
   Nefiind pesedist, chiar nu mi-am imaginat că te vei simți obligat să plătești recunoștința cuiva.
   • Like 5
  • @
   Haha, drăguță asta, ți-am dat like. :)
   • Like 0
  • @ Vlad Slavoiu
   check icon
   Mulțumesc. Sunt recunoscător pentru acestă apreciere, mai ales că vine din partea unui ”adversar” (de idei, desigur)!
   • Like 0
  • @ Vlad Slavoiu
   Paul check icon
   Îmi cer scuze anticipat ne-pesedistilor care citesc acest comentariu pentru limbajul pesedist folosit, însă ăstora trebuie sa le vorbesti pe limba lor (atât cât îți permit regulile site-ului) ca sa înțeleagă. In continuare ma adresez pesedistului care se identifica drept Vlad Slavoiu: Bai coae, ia-ți dreacu *** neconflictuala și marș in Burkina Faso alături de restul jegurilor *** alde pesediste care spurca țara asta - cât mai puteți... Ne-am saturat de voi!
   • Like 0
  • @ Vlad Slavoiu
   Paul check icon
   Îmi cer scuze anticipat ne-pesedistilor care citesc acest comentariu pentru limbajul pesedist folosit, însă ăstora trebuie sa le vorbesti pe limba lor (atât cât îți permit regulile site-ului) ca sa înțeleagă. In continuare ma adresez pesedistului care se identifica drept Vlad Slavoiu: Bai coae, ia-ți dreacu *** neconflictuala și marș in Burkina Faso alături de restul jegurilor *** alde pesediste care spurca țara asta - cât mai puteți... Ne-am saturat de voi!
   • Like 0
  • @ Paul
   Eh, Paul dragă, uite că n-am să plec. Punct. :)
   • Like 0
  • @ Paul
   Eh, Paul dragă, uite că n-am să plec. Punct. :)
   • Like 0
 • Ada check icon
  Bravo lui !
  Are personalitate si caracter !
  Daca bine am vazut d-l Daea a spus "Las' ca te convig eu." Cu ce ocazie ? Nu stim.
  • Like 4
 • Romanul moale si non-confrontational ca de obicei. Amenintarea din final “las’ ca te conving eu” este de-a dreptul strigatoare la cer, si totusi nu aud pe nimeni de pe margine macar confrontand camarilla PSD-ista in legatura cu asta. Ar fi meritat linsati ca la Bobalna, insa romanasul de rand are frica de “stapan” si n-a inteles nici pana azi ca de fapt guvernantii lucreaza pt omul de rand nu invers. Sper ca macar la urne sa-i taxeze, dar din pacate nu e garantat :(
  • Like 2
 • check icon
  De remarcat și amenințarea aruncată la final de cineva din șleahta pesedistă (probabil, primarul): "Las' că te conving eu!".
  • Like 3
  • @
   Roxana B check icon
   De remarcat ca acu Dancica face automat traducerea din engleza in romana si viceversa a lui "make a photo?"
   E totusi un progres....
   Da, aia cu "las ca te conving eu" a sunat "ca dracu" vb lui P.Roman.
   Da in gura lui Daea nu prea e de luat in serios
   • Like 1
 • #Votez check icon
  Cred ca e mai degraba momentul in care "romanul de rand" a recitat o poezie din presa statului paralel si securist care otraveste mintile si sufletul...
  Daca era un om informat, avea argumente, cifre, s.a. si era pregatit sa le spuna in fata pesedeilor. Asa, ramane o simpla strofa dintr-o "poezie otravita"...
  • Like 0
  • @ #Votez
   check icon
   Ha, ha, mie mult mai degrabă mi-a făcut impresia că Dăncila și-a recitat poezia! Dacă s-a fi aflat în parlament, fix tot aceleași versuri le-ar fi spus (și le-a mai spus!).
   Chiar nu vă e rușine?!
   • Like 6
  • @ #Votez
   Delia MC Delia MC check icon
   Dacă vă amintiți, sintagma "statul paralel" aparține chiar psd. Mai precis, lui Dragnea de Jilava. Dumneavoastră o atribuiti cui nu trebuie. Psd are deja marca înregistrată. Om fi spălați pe creier dar memorie tot avem.
   #Votați cu cine vreți, e normal, ține de democrație. Numai că veți fi surprins(ă) cât de puțini sunteți.
   • Like 3


Îți recomandăm

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Scoala din valiza

„Educația digitală nu înseamnă neapărat distanțarea între copil și profesor. Și aici îmi vine în minte un alt exemplu: profesorii dintr-o școală din Ialomița, care au devenit dependenți de copiii pentru a putea să folosească mijloacele digitale și s-au apropiat de copii”.

Citește mai mult

Andreas Lier - BASF

„Mă duc aproape în fiecare dimineață cu bicicleta la birou, pe o distanță de 3-4 km, în timp ce vecinii mei adoră să-și conducă SUV-urile, să stea în ambuteiaje, să polueze aerul, lăsând o amprentă mare de carbon doar pentru a se simți foarte confortabil și a afișa simboluri de statut social”, dezvăluie Andreas Lier, CEO al BASF România, într-un interviu pentru Republica.

Citește mai mult

O afacere cu cânepă

Ionuț a plecat în India în toamna lui 2017 ca să viziteze cele șapte orașe sfinte. A luat această decizie după un an și jumătate în care a lucrat pentru o companie elvețiano-britanică din Praga, unde ajunsese ca proaspăt absolvent al unui masterat în Olanda, care nu și-a găsit nimic de lucru în țară.

Citește mai mult

Andrei Pitis

Andrei Pitiş, unul dintre cei mai cunoscuţi oameni din industria locală de IT, a investit până în prezent în 15 startup-uri, după ce în 2018 a demarat un proiect prin care vrea să ajute 100 de români să ajungă milionari în euro din startup-uri în tehnologie.

Citește mai mult