Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Aseară am văzut Răul

Gabriela Firea vs Dăruiește Viața

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Am văzut aseară Răul. Ochiul lui Sauron. Cum să mânjești cu veninul tău politic gestul a 260.000 de oameni care au donat pentru spitalul de copii? Știu oameni care de abia se descurcă cu banii de pe o lună pe alta și, cu toate astea, dau lunar 2 euro, discret și anonim, pentru că pur și simplu sunt oameni buni. Și vine această ființă și-și descarcă fierea în direct, frustrată că nu e apreciată, că nu e iubită, că nu i se recunosc meritele. Că nu i se aduce prinos de recunoștință că a „dat” terenul de sub spital, ca și când ar fi fost terenul dânsei de acasă. E ca și când i-ar fi spus Simonei Halep, când i-a înmânat cheia orașului, să ne mai scutească cu Roland Garrosul ăla cu care se mândrește, pentru că dânsa, doamna F., i-a dat Arena Națională atunci când s-a întors „în țara noastră”. Să nu mai ia ea toate aplauzele, că nu-i al ei stadionul.

Știu că doamna Firea are admiratorii săi, care văd în domnia sa o persoană pioasă, cucernică, familistă, cu frică de Dumnezeu. Lor le voi spune o mică poveste. În bucătăria de vară, bunică-mea pusese pe un perete un ștergar, pe care-l cususe cu mâna ei în tinerețe. Cine a avut norocul să copilărească alături de bunici la sat trebuie să fi citit cândva textele directe, simple, înduioșătoare, care cuprindeau toată filosofia de viață a femeilor de la țară. Bunică-mea brodase cu fir albastru următorul text: „Nimănui să nu faci rău că te vede Dumnezeu”. Bucătăria de vară a bunicilor mei a fost biserica mea.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • - figura aia din poza imi aduce aminte de cea a lu' Grapini la numaratoarea voturilor de la UE, cand au prins-o c-a trisat ..................................
  • Like 0
 • - figura aia-mi aduce aminte de cea a lu' Grapini la numaratoarea voturilor la UE .....................................................................................................................................................................................
  • Like 0
 • E un fapt psihologic dovedit. Un om care nu e iubit (mai ales in copilarie) la varsta adulta dezvolta un egoism mei pregnant,periculos uneori. Devine fricos si nesigur. Ataca ca si animalul incoltit. Lipsa iubirii e inlocuita de dorinta de putere pentru a contracara frica. Putere uneori cu orice pret. Este insa o falsa inlocuire a iubirii. Asa functioneaza EGO-ul uman. E interesant de vazut ce copilarie a avut doamna ...
  • Like 2
 • Felicitări domnule Negruțiu .
  • Like 0
 • Aveti dreptate, cum sa nu fim stupefiati cand vedem ce rautate demonstreaza o femeie care vrea sa pacaleasca atatia oameni ca e pioasa, plina de iubire fata de romani si de traditiile lor, in schimb se otraveste prin gesturi de incrancenare impotriva unor oameni de buna credinta....
  • Like 2
 • Dacă Prelipceanu ar fi avut sânge de jurnalist adevărat, i-ar fi pus problema astfel: un ONG construiește un spital cu bani strânși din donații, iar după ce va fi terminat va trece în patrimoniul Primăriei Capitalei. Primăria a pus la dispoziție terenul, nu l-a donat, pentru că el va rămâne în proprietatea sa cu spital cu tot. Ce vrea să spună Firea, că ar fi putut să vândă terenul care va rămâne tot al PMB dar că, în mărinimia sa, nu a cerut niciun ban?
  • Like 6
 • Crabu check icon
  Câtă ură și dorință de răzbunare am văzut în chipul femeii ăsteia și cât venin a scuipat ieri peste tot și în toți, m-a făcut să mă gândesc la Dragnea ca la un simpatic mic drăcușor de pluș.
  • Like 1
  • @ Crabu
   Asta pentru ca e cuprinsa de disperare. Intra in panica ca stie ca e posibil sa piarda puterea (primaria).
   • Like 0
 • Dle Negruțiu, așa este și foarte frumos ați scris. Bunicele noastre de la țară au format ultima generație de femei bune; am avut mare noroc să le vedem. Cu Firea, vorba dvs, după "ochi" o vezi!
  • Like 1
 • O PersoNULITATE, o mahalagioaică. Eu o percep tot timpul când vorbește cu mâinile pe şold, aruncând sudalme peste gard. NU merită nicio atenție, timp şi energie cheltuite de POMANĂ. Zilele bune mereu cu drag!
  • Like 2
 • Nu e raul, raul sa vazut la Colectiv ! Dna Firea si exprimat doar ura si invidia ce o macina, la fel cum viermele roade marul (bio) . Cred ca fiecare politician care ajunge la varful administratiei Romaniei isi trateaza ministerul ca pe propria mosie, la fel si dna Firea a tratat primaria generala a capitalei ca pe propria mosie si bugetul capitalei ca propriu portofel. Dovada ca a adus capitala in pragul falimentului.
  O roade invidia, ca dna si partidul nu au nici un rol in constructia si finantarea acestui proiect si ura , ca asa de multi oameni au actionat voluntar, fara sa fie recompensati/ademeniti/corupti de partid cu un pahar cu apa si doi mici-mici.
  • Like 4


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult