Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Muhammad Ali a murit

Muhammad Ali

Marele boxer Muhammad Ali a murit vineri la vârsta de 74 de ani, într-un spital din Phoenix Arizona.

Muhammad Ali a fost unul dintre cei mai mari boxeri ai tuturor timpului. Poreclit în copilărie „The Louisville Lip” pentru franchețea și stilul ironic în care comunica, Ali a exercitat de-a lungul vieții sale o influență care s-a întins dincolo de ringul de box.

Născut sub numele de Cassius Clay, Ali a captivat audiența la nivel global cu stilul său de luptă pe care îl descria drept „să plutești ca un fluture, să înțepi ca o albină”. În anul 1960 a câștigat medalia de aur la Jocurile Olimpice și a trecut la profesioniști, având apoi să dețină recordul în materie de titluri mondiale la categoria grea - 3. 

În anii '60 s-a convertit la Islam și a refuzat să se lupte în războiul din Vietnam, luând o atitudine curajoasă pentru apărarea drepturilor civile. S-a retras din box la începutul anilor '80, fiind mai târziu diagnosticat cu maladia Parkinson. În ciuda durerilor provocate de această boală, el a purtat în 1996 torța olimpică în orașul Atlanta. 

Dincolo de performanțele din ring, Muhammad Ali rămâne cunoscut pentru implicarea sa în numeroase cauze umanitare. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Slab articolul, prea subtire pentru un asemenea OM!!!
    • Like 0
  • "Sa zbori ca un fluture, sa intepi ca o albina".

    "Fly like a butterfly, sting like a bee."

    Nu stiu cine face traducerile pe republica..
    • Like 0
    • @ Marcel Pirosca
      *Float
      • Like 0
  • Cassius Clay a fost cel mai mare boxer. Daca armonia se manifesta prin poezie, dans, muzica, pictura, atunci Cassius Clay a fost curcubeul miscarii : atatea culori in evantai si totusi impreuna o stralucire unica. Muhamad Ali a fost o voce de tenor in corul disperarii ! A fost un bici peste neobrazarea arogantei perverse imperialiste, o incizie catre cancerul lacomiei globaliste. A fost portalul neconditionat al frumusetii din box, armonia barbateasca a unei perpetue cereri de iertare adresata Universului. La revedere ...
    • Like 2
  • Crabu check icon
    Cred ca traducerea corecta a citatului este "să zbori ca un fluture, să intepi ca o albină"
    Deasemenea n-am auzit de porecla din copilărie „The Louisville Lip". Subtire articol. Pacat.
    • Like 1
  • check icon
    Eram copil când Cassius Clay era un titan al boxului profesionist și mă fascina „dansul„ lui teribil din ring,acel joc de picioare inegalabil.Da, a fost și circar,dar a făcut istorie cu stilul lui elegant de a boxa.Din păcate loviturile la cap și-au spus cuvântul și ia adus umilirea fizică,dar lumea nu la uitat și a fost înconjurat de de atenție și dragoste în continuare.A devenit legendă în viață va fi în continuare când ne-a părăsit.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult