Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Muncitorii zilieri nu vor putea presta activităţi pentru acelaşi beneficiar mai mult de 90 de zile pe an

zilieri

(Foto: Guliver/Getty Images)

Legislația privind muncitorii zilieri a fost modificată. În Monitorul Oficial nr. 0313 din 10 aprilie 2018 a fost publicată Legea nr. 86/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri.

Ca și noțiune, zilierul este persoana fizică ce are capacitate de muncă şi care desfăşoară activităţi necalificate cu caracter ocazional, pentru un beneficiar, contra unei remuneraţii. 

Durata activităţii ocazionale prestată de un zilier este de minimum o zi, corespunzător cu 8 ore de muncă, iar durata zilnică nu poate depăși 12 ore. Zilierul minor care are capacitatea de muncă va putea lucra 6 ore pe zi, dar nu mai mult de 30 de ore pe săptămână. 

Notă: zilierul minor nu va efectua activitate în timpul nopţii.

Ca regulă generală, niciun zilier nu poate presta activităţi pentru acelaşi beneficiar pe o perioadă mai lungă de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.

Legea nr. 86/2018 aduce ca și noutate faptul că de la această regulă există și excepții, respectiv pentru zilierii care prestează activități în următoarele domenii:

  • creșterea animalelor în sistem extensiv prin pășunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor;
  • activități sezoniere în cadrul grădinilor botanice din subordinea universităților acreditate;
  • activități sezoniere în domeniul viticol.

În toate aceste situații menționate în mod expres de lege perioada nu poate depăși 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.

Reamintim aspectul foarte important că beneficiarul activităților sezoniere nu poate utiliza zilieri pentru desfăşurarea unor activităţi în beneficiul unui terţ.

Munca necalificată cu caracter ocazional se poate presta doar în anumite domenii de activitate prevăzute de art. 13 din Legea nr. 52/2011, după cum urmează:

  • agricultură, vânătoare şi servicii anexe;
  • silvicultură, cu excepţia exploatări forestiere;
  • pescuit şi acvacultură;
  • colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor nepericuloase;
  • recuperarea materialelor;
  • comerţ cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii;
  • activităţi de organizare a expoziţiilor, târgurilor şi congreselor;
  • publicitate;
  • activităţi de interpretare artistică - spectacole, activităţi-suport pentru interpretarea artistică - spectacole şi activităţi de gestionare a sălilor de spectacole;
  • activităţi de cercetare-dezvoltare în biotehnologie, activităţi de cercetare-dezvoltare în alte ştiinţe naturale şi inginerie;
  • activităţi de cercetare-dezvoltare în ştiinţe sociale şi umaniste;
  • activităţi de întreţinere peisagistică - plantarea, îngrijirea şi întreţinerea de parcuri şi grădini, cu excepţia facilităţii de locuit particulare;
  • creşterea materialului săditor - creşterea plantelor ornamentale, inclusiv gazon pentru transplantare, operaţiuni de îngrijire/curăţare a pomilor, activităţi ale pepinierelor, cu excepţia celor pentru arbori de pădure;
  • activităţi ale grădinilor zoologice, botanice şi ale rezervaţiilor naturale;
  • creşterea şi reproducţia animalelor semidomesticite şi a altor animale;
  • hoteluri şi alte facilităţi de cazare; facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată – tabere de copii;
  • facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată - cabane;
  • activităţi ale bazelor sportive;
  • activităţi ale cluburilor sportive;
  • activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente.

Legea nr. 86/2018 introduce câteva domenii de activitate în care poate fi folosită munca zilierilor, astfel:

* restaurante – clasa 5610;

* alte activități de alimentație – clasa 5629;

* baruri și alte activități de servire a băuturilor – clasa 5630.

Actul normativ introduce și un capitol distinct destinat intermedierii între cererea și oferta de muncă zilieră, respectiv modului în care se face punerea în legătură a beneficiarilor cu zilierii. Această intermediere se realizează de către agențiile de intermediere, ce trebuie să fie acreditate.

Zilierii care ocupă un loc de muncă prin intermedierea realizată de o agenție acreditată pot presta activități pentru același beneficiar pe o perioadă de maximum 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult