Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Nelu Tătaru și Raed Arafat spun că angajații supermarketurilor pot lua temperatura clienților: „Nu trebuie să fie neapărat un cadru medical care să poată folosi termometrul”

temperatura - masurare - (Foto Tiziana FABI / AFP / Profimedia)

Foto Tiziana FABI / AFP / Profimedia

Unii dintre români se opun măsurării temperaturii la intrarea în spațiile publice închise precum supermarketurile și susțin că această manevră ar trebui făcută doar de un cadru medical. 

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și șeful DSU, Raed Arafat, spun însă că aceste dispozitive pot fi folosite chiar și de persoane fără pregătire medicală.

„Acel termometru digital e un termometru pe care îl putem folosi și noi acasă, să o luăm ca pe o manevră pe care am face-o și noi acasă. Este chiar indicat ca și noi, acasă, din când în când, să ne luăm temperatura. Este un termometru pe care îl poate folosi toată lumea, nu trebuie să fie neapărat un cadru medical care să-l poată folosi. Noi am recomandat tuturor agenților economici să aibă un triaj epidemiologic minim, acea termometrizare. Și pentru cel care contestă măsura - nu știu când își mai ia el temperatura. Eu, dacă merg la o ședință de guvern, când intru, mă duc eu dacă cel de la intrare nu e atent, să-mi ia temperatura. Este și o verificare a mea și trebuie să o perceapă fiecare la fel”, a explicat Nelu Tătaru la Digi24.

Raed Arafat a povestit că s-a lovit personal de reticența ooamenilor de a le fi măsurată temperatura.

„A apărut o problemă interesantă, adică o abordare interesantă, cu luatul temperaturii la intrare în anumite locuri, deja avem un curent pe rețelele de socializare și nu numai. Astăzi am fost sunat pe numărul meu de către o persoană care a încercat să mă convingă că nu este corect să i se ia temperatura când intră, de exemplu, la unul dintre hipermarketuri, că au vrut să-i ia temperatura, ea nu vrea, n-au lăsat-o să intre...”, a povestit Raed Arafat la Digi24.

„Eu cred că trebuie să ne obişnuim cu acest lucru, adică îți ia temperatura de la distanță, nu te atinge, nu face nimic, doar că-ți ia temperatura. Dacă se afișează o temperatură peste 37,3 da, nu ți se permite să intri, înseamnă că trebuie să consulți un medic. Este normal în faza asta. De ce? Pentru că dacă intri acolo, nu știi dacă ești bolnav, nu știi acest lucru sau, în cunoștință de cauză, intri cu febră înăuntru, în magazin, pui în risc viaţa altora. Această măsură este una foarte normală”, a spus Raed Arafat, care a observat că „deja există un curent care să convingă oamenii să refuze acest lucru, să nu accepte”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mă întreb cum procedează când copilul are febră cei care spun că doar un cadru medical poate să ia temperatura, Cheamă medicul de familie să ia temperatura copilului sau o iau ei înșiși, deși nu sunt cadre medicale. Toate aiurelile acestea și multe altele ca acestea provin de la cei interesați să propage anarhia. Ce este mai grav că la noi cei care propagă și încurajează anarhia sunt nu numai siturile de fake news. Cei mai activi în promovarea nesupunerii civice sunt: un partid - PSD (vrem nu vrem, cel mai mare și cu destulă audiență), Avocatul Poporului și CCR . Din acest punct de vedere cred că suntem unici în lume.
  • Like 0
 • Singura problemă reală cu triajul bazat pe termo-scanare o reprezintă acuratețea datelor culese și folosite în operațiunea de triaj. Termo-scanerele folosite nu emit nici un fel de unde electromagnetice, aceste aparate recepționează radiațiile infraroșii ( termice ) emise de către suprafața de interes. De aici apare și problema acurateții necorespunzătoare a măsurării temperaturii corpului omenesc ( din motive de preț nu se folosesc dispozitive medicale, se folosesc unele generice mult mai ieftine ) și care depinde de o mulțime de factori cum ar fi: caracteristicile tehnice ale dispozitivului de măsurat ( distanța minimă față de punctul de interes, puterea de focalizare, toleranțele de precizie, influența mediului înconjurător, etc. ); imposibilitatea calibrării/corecției măsurătorii în funcție de culoarea suprafeței scanate și a condițiilor termice din mediul înconjurător; utilizarea neconformă cu manualul de utilizare emis de producător. Mai putem adăuga aici și cauze naturale, altele decât cele provocate de o afecțiune contagioasă, care pot provoca o creștere a temperaturii corpului peste limita admisă.
  Singurul efect al triajului pe baza rezultatelor termo-scanării îl reprezintă inducerea unui fals sentiment de siguranță în rândul celor care au trecut testul.
  Toată tevatura cu „infierarea” cu mânie „autosuficientă” practicată de către guvernanți și cohorta de oameni „responsabili” a teoriilor conspiraționiste reprezintă o incapacitate de a oferi explicații pertinente și pe înțelesul adresanților, bazat pe principiul „nu înțelegi ce spunem noi, ești prost, conspiraționist și diversionist”.
  • Like 0
 • antonia check icon
  Ciudat cum unii oameni tind sa reactioneze negativ chiar si cand li se face un bine...
  Eu personal ma simt mult mai in siguranta stiind ca intru in market cu oameni care n-au temperatura si ca, la randul meu nu sunt un pericol pentru altii..
  • Like 2
 • Pana de curand crezusem ca mitocania si lipsa de educatie a unor romani se manifestav"plenar" la volan in trafic,parcare etc.Dupa 2,5 luni de criza medicala constat ca m-am inselat cumva:in aceasta criza caracteristicele de mai sus,plus o lipsa tot mai mare de cultura generala!Asta i-a facut sa creada ca vaccinurile sunt otravitoare,virusul e produsul unei conspiratii oculte,tinerii nu se infecteaza si nici nu mor(desi peste 50% infectati sunt intre 20 si 50 de ani!),diversi adazisi ziaristi cer presedintelui ce este atributul guvernului(de ex.dl.Negutiu vrea ca presedintele sa anunte investitii si dezvoltarea economiei!) si culmea prostiei de azi ca termometrul digital cu scaner IR pentru determinarea temperturiibeste ilegal,ca introduce cipuri in organism si poate fi utilizat numai de un medic sau cel mult asistent!Probabil ca astia cheama salcarea sa le ia temperatura sau isi doresc mumai termometrul cu Hg in fund!Un spectacol jenant,ce am fost si ce suntem ,tot jos ca educatie si comportament social!
  • Like 2


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult